szklanki płatków górskich - 4 łyżki miodu Płatki wymieszaj w misce. 3/4 ich ilości wysyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, polej trzema łyżkami miodu i 100g stopionego masła. - 5 jabłek dużych - 4 łyżki cukru brązowego lub białego - cukier waniliowy - łyżeczka cynamonu - 4 łyżki płatków owsianych - 150 g stopionego masła (nie używajcie margaryny! ) - masło możecie rozpuścić w rondelku(...)mikrofali Jabłka obierz ze skórki, pokrój na plastry, ułóż 1/2 część jabłek na wyłożonym wcześniej spodzie z płatków owsianych, posyp połową ilości cukru i cynamonu, wyłóż resztę jabłek i posyp pozostałym cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Na to wysyp resztę płatków, polej stopionym masłem. Posyp na wierzch płatki migdałów i polej miodem. Pieczemy w temp 180 stopni
SMYKWKUCHNISzarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Zawsze wychodzi, smakowicie pachnie w czasie pieczenia i doskonale smakuje, najlepiej jeszcze lekko ciepła ! Oczywiście najlepszy gatunek jabłek do upieczenia szarlotki to szara reneta. Niestety nie zawsze uda się ją kupić... Tym razem zainspirowałam się szarlotka upieczoną przez Paulinę z bloga Czekoladą utkane , dodałam tylko trochę kardamonu i mielonych goździków, bo jabłka(...)jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy je do garnuszka, zasypujemy 3 łyżkami cukru i dodajemy wodę. Dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, aż jabłka się rozpadną. na chwilę przed końcem gotowania dodajemy przyprawy korzenne, zostawiając 1/2 łyżeczki cynamonu.. Mus odstawiamy do przestygnięcia. Pozostałe 2 jabłka również obieramy i kroimy w plasterki. Jedna
Kulinarne przygody Gatityracji tego, że miałam mało wolnego czasu wynalazłam ciasto proste i szybkie do zrobienia..w moim cieście jabłka zostały na dnie ..i na drugi raz spróbuję jabłka dać na wierzch ciasta..ale mimo to ciasto było pyszne..ja do przyrządzenia tego ciasta wykorzystałam miskę Tupperware, ale wystarczy zwykła miska i łyżka.Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie..zaraz(...)postaram się zajrzeć na Wasze blogi i zobaczyć co pysznego Wy przygotowałyście na święto jabłka. Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm 10 łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 jabłek cukier puder lub mieszanka cukru pudru z mielonym cynamonem do posypania po upieczeniu Jabłka
Moje domowe kucharzenieciasto. Podzielić je na dwie części i schować do lodówki na około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na ósemki. Na patelni rozpuścić masło i dorzucić jabłka. Podsmażać przez chwilę mieszając. Dodać cukier, wymieszać i nadal smażyć (jabłka powinny się lekko karmelizować). Pod koniec duszenia dodać przyprawy i wymieszać. (moje jabłka(...)dnie tak, aby było jak najcieńsze. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 10 - 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane jabłka. Na jabłka pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika na około 40 - 45 minut. Gotową szarlotkę lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem
Sto kolorów kuchnizrobić gdy ma się ochotę na jabłka a na drzewie dopiero przebijają się pąki? iść do sklepu i kupić jabłka pewnie mi powiecie. Otóż nie:) Ja sięgam do moich zapasów i wyciągam słoik pełen przetartych jabłek. Sprytne zagranie dla takich leniuchów jak ja. Zawsze zaopatrzam się na zimę i gorsze czasu w kilkanaście słoików przetartych jabłek(...)mój przepis na posypkę, użyłam znowu mojej ulubionej mąki razowej i gotowe:) W każdym razie polecam go bo nie jest zbyt słodki i ma ciekawy smak. Połączenie jabłek i migdałów sprawdziło się niezawodnie a do tego wsypałam jeszcze cynamon i kardamon. Naprawdę polecam, ta kompozycja smaków zdecydowanie przypadła mnie do gustu no i oczywiście wszystkim domownikom:) Pewnie
ciastkarnia na kruchym spodzieobsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram(...)jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryna mleczna z mlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękuję żelazo póki gorące i przygotowuję kolejne smaczne potrawy z dodatkiem jabłek. Ostatnio pokazałam prosty przepis na Jabłka w cieście , teraz proponuję Wam przygotować mini pączki z jabłkami. Te pączki są wyśmienite do popołudniowej letniej kawy. Te pączki z jabłkami trochę przypominają mini pączków pomarańczowych , ale ich skład jest zupełnie inny, ale wielkość taka sama(...)Mini pączki z jabłkami będą Wam bardzo smakować, najlepsze są ciepłe. Gwarantuję to. Polecam też przepis na Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego Składniki na 12 pączków: 1 1/4 szkl. mąki, szczypta soli, 1 i ciut łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 łyżki rozpuszczonej margaryny lub masła, 3 jabłka (papierówki) pokrojone w mała kostkę, olej do smażenia Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusiałam zrobić...ale okazało się, że w domu brak ryżu...do sklepu nie chciało się iść...ale były płatki ryżowe...i nawet jeszcze lepiej...płatki bardzo szybko się gotują...Jabłka dodatkowo skropiłam syropem z pigwy ..można sokiem z cytryny, ale syrop z pigwy ma dużo więcej witamin niż cytryna i dodatkowo niesamowity smak i aromat...no i o alkoholu(...)syropie już nie wspomnę haha.. ryż lub płatki ryżowe Kupiec jabłka syrop pigwowy cukier cynamon Ryż/płatki ryżowe ugotować.W międzyczasie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jabłka, skropić syropem z pigwy,dodać cukier i cynamon, wymieszać.Ugotowany ryż przesypać do miseczki,wymieszać z jabłkami lub układać warstwami. Syrop z pigwy
Moje domowe kucharzenieCiasto z jabłkami...a na wierzchu płatki migdałowe..pycha...Zawieruszony przepis...Robione dawno temu [ zresztą widać na zdjęciu jabłka papierówki].. 25 dkg mąki 12 dkg cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 13 dkg masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka mleka 1 kg jabłek 15 dkg masła 22 dkg cukru 10 dkg rodzynek 5 dkg płatków(...)Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze cząstki.Stopić na patelni 5 dkg masła, dodać 2-3 łyżki cukru, rodzynki , poddusić.Włożyć jabłka i dusić ,aż nieco zmiękną,a następnie wyłożyć na podpieczony spód.Pozostałe masło lekko zrumienić , dodać resztę cukru i płatki migdałowe i mleko.Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu
Moje domowe kucharzenieagrest ), możecie aromatyzować - skórką pomarańczową, cytrynową. Możecie pozostawić bez dodatków - sama marmolada jabłkowa. Możecie zrobić ją z dodatkiem płatków róży - czyli tak jak ja. Składniki: * 2 kg przecieru z jabłek * 1 kg cukru * płatki róży ( ja użyłam płatków jakie zostały mi z przygotowywania syropu ) Wykonanie: Przed przystąpieniem do gotowania marmolady, musimy przygotować przecier jabłkowy. Wybieramy jabłka zdrowe(...)obite. Ewentualne skazy wykrawamy. Jabłka kroimy na ćwiartki ( jabłek nie obieramy ze skórki, ani nie wykrawamy gniazd nasiennych ). Do dużego garnka wlewamy na dno odrobinę wody, wrzucamy pokrojone jabłka i dusimy, aż owoce się rozpadną. Rozgotowane jabłka przecieramy przez sito. Pozyskany przecier ważymy. Na każdy 1 kg przecieru dodajemy 0,5 kg cukru. Przecier z jabłek
kolorowotorcikowoPrzepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj -> naleśniki Naleśniki z jabłkami i sosem cynamonowym Do nadzienia będziemy potrzebować: 2 duże, twarde i soczyste jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamony 4 łyżki płynnej śmietanki 18% garść posiekanych orzechów włoskich + kilka połówek Do sosu: 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki cynamony(...)łyżka płynnej śmietanki 18% Prawie wszystkie składniki nadzienia Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy je w ósemki, a następnie w ok. 0,5 cm plasterki. W garnku topimy masło i wrzucamy do niego jabłka. W tym czasie na suchej patelni prażymy pokrojone orzechy. Do jabłek dodajemy miód, cynamon i orzechy. Gdy z jabłek zrobi się dość
Ratunku obiadUwielbiam ryż z jabłkami - na śniadanie, drugie śniadanie, deser, podwieczorek albo kolację, a nawet na obiad! Najlepszy ryż z jabłkami zapieka tato, nie wiem jak on to robi, ale jest pyszny!:) Ja jestem leniem i zapiekać mi się nie chce... A dla leniuchów proste rozwiązania są najlepsze... Jeśli masz słoiczek prużonych jabłek - wyśmienicie, będzie jeszcze szybciej(...)Jeżeli nie obierz i pokrój w kostkę 3-4 jabłka, podsmażaj je na patelni podlewając delikatnie wodą do momentu, aż powstanie mus, jeśli trzeba dosłodź do smaku. Składniki (2 porcje): - pół szklanki ryżu (suchego do ugotowania) - mały słoiczek prużonych jabłek - cynamon - gałka muszkatołowa - dwie garści połamanych orzechów włoskich (+ połówki orzechów do dekoracji) - kilka goździków dla zapachu i dekoracji
Kraina Tysiąca Smakówspecjalne narzędzie do wydrążania jabłek. Klasyczne ciasto naleśnikowe i kwaskowate jabłka komponują się idealnie. To dobry pomysł na przekąskę, gdy organizm woła o coś słodkiego. Składniki: 2 jabłka 2 szklanki mąki 1szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju 2 łyżki brązowego cukru cynamon Wykonanie: Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne za pomocą wydrążacza do jabłek. Pokroić w plastry i obsypać cynamonem. Składniki ciasta naleśnikowego starannie połączyć. Zanurzać w nim plastry jabłek i smażyć na rozgrzanym oleju. Odsączać na ręczniku papierowym. Smacznego
Pasja Smakujogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze, to jeszcze bardzo smaczne. Dzisiejsze jest w wersji bardzo light, tylko z dodatkiem karmelizowanych jabłek ale bardzo zaskakujące smakiem. Nawet nie spodziewaliśmy się iż będzie tak dobre ... Polecam tę tartę bo jest tego warta. Przepis znaleziony tutaj (klik) , z moimi małymi modyfikacjami, m.in. część(...)ciasto zbytnio się nie ogrzało). Uformować kulę, lekko spłaszczyć , zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie umyć, obrać i pokroić w plastry jabłka. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier trzcinowy i skarmelizować go (nie mieszamy). Gdy cały cukier nam się rozpuści dorzucamy pokrojone jabłka i energicznie mieszając smażymy kilka minut (ok.2-3). Do jabłek
Smaczne Zdrowepoczątek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek. Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni; mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut. Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 150g margaryny 2 jaja(...)szklanka cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego (16g) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka 1 szklanka startych jabłek Wykonanie: - margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, sól i cukier wanilinowy - podczas miksowania dodać mleko (około pół szklanki) - tyle, żeby ciasto nie było
Smakołyki Bereniki