Prosty kurczak z dynią Jesienne dania mają to do siebie ,że są ciepłe , sycące i dobrze jeśli mają optymistyczne kolorki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To danie ma zdecydowanie wszystkie elementy jesiennego posiłku . Uwielbiam dynie , szczególnie Hokkaido , jest ona uniwersalna i niepowtarzalna , bardzo zdrowa , bogata w beta(...)zimą ..no i ten pozytywny, uśmiechnięty kolor " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Dzisiejsza potrawa , to prosty kurczak , którego robi się w kilka minut , doskonały do ryżu , delikatny – dzieciaki go pokochają . Świetne rozwiązanie na obiad ” w biegu ” , a do tego niesamowicie smaczne " class="wp-smiley
Ogrodnik w podróżyziołowy (natka pietruszki i dymka). Z sosem najlepiej nie przesadzać wystarczy odrobina oleju i cytryny (dzięki tym dodatkom powstaje dobroczynne ,,środowisko" dla wchłaniania witamin). Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem jest kompletnym posiłkiem, zawiera dobre, zdrowe węglowodany w postaci kaszy, chude mięso, trochę warzyw. Ta sycąca sałatka dobrze smakuje na kolację, lunch, a na imprezach cieszy się dużym powodzeniem. Składniki(...)porcje): 2 szkl. ugotowanej kaszy pęczak 1/2 dużej piersi z kurczaka 1/3 szkl. czarnych oliwek 1/2 ogórka szklarniowego 8 suszonych pomidorów kilka gałązek natki pietruszki 1 dymka ze szczypiorkiem kolendra mielona, papryka w proszku do przyprawienia piersi z kurczaka sól, pieprz do smaku olej do smażenia kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego (może być olej, którym zalano suszone pomidory
Codziennik Kuchennypieczone udka kurczaka Matka natura urządziła nasz świat w taki sposób, iż większość z nas nie może przejść obojętnie obok ponętnie pachnących kawałków kurczaka. Z wiedzy tej aż nadto skutecznie korzystają wszelkiej maści sieci fast food, serwując nam dania smażone w ogromnej ilości tłuszczu, co później wprost tragicznie odbija się na naszym zdrowiu(...)które nie tylko będzie zdrowe, ale też może swym smakiem śmiało konkurować z daniami smażonymi w głębokim tłuszczu. składniki dla czterech osób 8 pałek z kurczaka ( albo inne ulubione kawałki) 2 łyżki domowego maggi 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz 2 łyżki oleju panierka 1 szklanka płatków kukurydzianych 1,5 łyżki mąki pszennej
Miód i pieprzgalantyna z kurczaka Jest to danie które wymaga odrobiny pracy, ale smak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda naszemu daniu(...)wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie ono z półmiska po prostu błyskawicznie. składniki 1 kurczak wiejski o wadze ok 2 kg 350 g mielonego mięsa z kurczaka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 3 łyżki pasty ajwar 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia
Miód i pieprzmąki ryżowej, tapioki i z dodatkiem zielonej herbaty, której zawdzięcza swój zielony kolor. Jest sezon na dynię, więc nawet orientalne danie nie obyłoby się bez jej udziału. Dodajcie cukinię, kurczaka i cieszcie się eksplozją smaków na talerzu. Orientalny kurczak w sosie z nerkowców porcja dla 2 osób Składniki: około 70 g makaronu ryżowego 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1 pomidor(...)szklanki mleka kokosowego 2 łyżeczki garam masali 1/2 piersi z kurczaka 1 szklanka upieczonej i pokrojonej w kostkę dyni 1/2 cukinii 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szklanki wody/bulionu olej do smażenia Przygotowanie: Zagotować wodę. Makaron wrzucić do dużej miski i zalej wrzątkiem. Po około 10 minutach odcedzić go przelać wodą. Cebulę drobno pokroić. Kurczaka pokroić
Jaglusiacooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie, a nie tylko w skórce i może tylko troszkę pod nią. Zachęcam do wypróbowania kurczaka z octem balsamicznym, bo jest poprostu pyszny :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 8 kawałków kurczaka (pałeczki, udziki) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)pieprzu 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki octu balsamicznego Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć i osuszyć. Wymieszać razem czosnek granulowany, bazylie, sól i pieprz. Gotową mieszanką dokładnie obsypać kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor. Na dno misy wolnowaru wlać oliwę
kuchnia doskiSzybki i smaczny obiad z kurczakiem i kurkami. Smaku dodaje to, że makaron jest szpinakowy. Sos jest niezwykle kremowy. 200 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g kurek 1 łyżeczka koperku 2 łyżki natki pietruszki 0,5 szklanki wody 1 szklanka śmietany 12% 2 łyżeczki mąki 0,5 szklanki żółtego sera(...)makaronu szpinakowego Sól Pieprz Pomidorki koktajlowe Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte i oczyszczone kurki. Następnie dokładamy kurczaka. Całość podsmażamy. Gdy mięso zmięknie wlewamy śmietanę wymieszaną z wodą i mąką. Wsypujemy starty żółty ser, przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem
VioletoweKucharzenieKurczak w sosie pomidorowym z nutką pasty paprykowej! Pomysł na obiad dla dzieci i dla całej rodziny! Dzisiaj chciałabym pokazać Wam bardzo szybki i prosty przepis na piersi z kurczaka w sosie pomidorowym. Taki obiad możecie w kilkanaście minut wyczarować po powrocie z pracy, bądź wtedy kiedy macie mało czasu na stanie w kuchni. Sos jest pyszny, bardzo aromatyczny(...)mocno pomidorowym, smak super podkręca pasta z papryki. Sprawdźcie sami przepis i wypróbujcie go w swojej kuchni ;-))) SKŁADNIKI: - 2 podwójne piersi z kurczaka (pokrojone na mniejsze porcje) - 3 ząbki czosnku - przyprawa do kurczaka - 4 łyżki oliwy z oliwek - 400 g pomidorków koktajlowych - mieszanka przypraw włoskich - 1 mała cebulka PASTA PAPRYKOWA: - 1 upieczona papryka bez skóry - 1 łyżeczka miodu - 1/2 łyżeczki
SMYKWKUCHNIprzyjemnie pikantna, delikatnie słodka od soku pomarańczowego z wyczuwalnym aromatem imbiru i trawy cytrynowej. A podane proporcje wystarczą na nakarmienie 4 osób. Składniki: 200g makaronu 1 filet z kurczaka 1 duża czerwona cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchew 1 gałązka trawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu ok. 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonej(...)kolendry szczypta ostrej papryki sól pieprz czosnek cukier olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy z 50ml soku pomarańczowego, szczyptą soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz szczyptą imbiru. Powstałą marynatą zalewamy kurczaka i odkładamy do lodówki na około pół godziny. Odrobinę oleju kokosowego lub zwykłego oleju roślinnego
Jacob TastesTakie sobie pierożki, udające podudzie kurczaka. Stąd ich nazwa. Po polsku „podudzie kurczaka” a po portugalsku „Coxinha de galinha”. Są przysmakiem w Brazylii. Skąd wzięła się ich nazwa i skąd pochodzi przepis? Nie wiem. Wiem natomiast, że warto je zrobić, bo są przepyszne. Coxinha de galinha są to pierożki z ciasta na bazie wywaru z kurczaka, w środku(...)farszem rozdrobnionego mięsa z kurczaka z masą kremowego serka. Koniecznie przyprawione do smaku. Coxinha... to danie, które można przygotować jako danie główne na obiad np. do czerwonego barszczu (sprawdziłam), doskonałe na przystawkę z ulubioną surówką (sprawdziłam). Ale dobrze też jest mieć je w lodówce, żeby po prostu wziąć w rękę i zjeść (dzieci je uwielbiają). Przepis już dawano znalazłam
Kuchnia u KrysiCienkie filety z kurczaka zamarynowane w occie balsamicznym i usmażone na patelni grillowej. Są soczyste, mięciutkie, delikatne. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Zalewę w której marynowało się mięso przelewamy do rondelka, dodajemy miód i chwilę gotujemy, aż całość lekko zredukuje się i zagęści. Powstaje pyszny, aromatyczny sos, którym polewamy mięso. Do tak przygotowanego kurczaka polecam podać sałatę z pomidorkami koktajlowymi(...)sosem winegret lub mizerię z ogórka oraz ryż smażony z kalafiorem . SKŁADNIKI / 2 porcje 300 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwy 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól morska, pieprz, szczypta chili WYKONANIE Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Każdy filet kroimy w poprzek na pół
cool and mintyDziś zapraszam na shawarmę z kurczaka z bakłażanem , czyli danie rodem z kuchni arabskiej, a konkretnie libańskiej. Mięso jest marynowane, pieczone i doprawione aromatycznymi przyprawami, dzięki czemu jest soczyste i niezwykle smaczne. Idealnie sprawdzi się jako farsz do pity podanej z ulubiona sałatką i sosem. Składniki : 400g piersi z kurczaka 3 łyżki octu 3 łyżki wody sok z połowy cytryny(...)łyżeczka przyprawy libańskiej siedem smaków pół niedużego bakłażana sól, pieprz ziarenka granatu do przybrania ryż lub chlebek pita do podania Przygotowanie : Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt grube paski. W misce wymieszać ocet, wodę, sok z cytryny, dodać kurczaka i odstawić do marynowania, najlepiej na całą noc, a co najmniej na 2 godziny. Piekarnik nagrzać
Codzienne Gotowanielimonki to wbrew pozorom bardzo zgrana para. Kuchnia tajska pełna jest sprzecznych faktur i smaków, które potrafi — jak żadna inna — niesamowicie połączyć. Zobaczcie! Rozgrzewamy piekarnik do 180-190⁰C. Kurczaka pozbawiamy nadmiaru tłuszczu, luźnych fragmentów kości, błonek. Mocno pieprzymy i solimy. W dużym rondlu, takim który możemy włożyć potem do piekarnika, rozgrzewamy olej lub masło (3 łyżki). Wkładamy kawałki kurczaka(...)smażymy je z obu stron, do mocnego zrumienienia, około 10-15 minut, co jakiś czas odwracając mięso. Po wysmażeniu kurczaka z naczynia wyjmujemy, a do rondla dajemy 2 łyżki masła lub oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i pastę curry. Smażymy razem, mieszając. Wlewamy mleko kokosowe wymieszane z wodą i skrobią, dodajemy liście limonki i mieszamy całość
Karo in the Kitchenbrokułem i fetą , sałatce z pieczoną dynią i bardzo kolorową sałatką z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzecham i nadszedł czas na tropikalne smaki. Wczoraj podałam Wam wspaniały przepis na kurczaka w glazurze miodowej . Dzisiaj chciałabym podzielić się swoim pomysłem na pyszną sałatkę właśnie z kurczakiem w glazurze. Jak każda kobieta uwielbiam jeść sałatki na obiad lub kolację, a w lato(...)zawierał pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze i sporą ilość witamin. Zamiast zwykłego pieczywa, sałatkę podałam z podzieloną na mniejsze porcje tortillą, która nadała fajnej i ciekawej formy. Sałatka z dodatkiem kurczaka to bardzo częsty wybór, niestety zazwyczaj jest ona w bardzo standardowych połączeniach typu pomidor i ogórek, i wcale nie mówię, że to źle bo sama często tak jem, ale dzisiaj
SMYKWKUCHNI