Klasyczny śledź w śmietanie z cebulą i jabłkiem, to tradycyjny przepis na pyszną i aromatyczną przekąskę! Nie tylko na specjalne okazje! Śledzie ze śmietaną to bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu przystawka. Śledzie w śmietanie to również świetny dodatek do obiadu, np. do ziemniaków gotowanych, lub ziemniaków w mundurkach . Jak zrobić śledzie w śmietanie? Oprócz płatów śledziowych potrzebne będą: cebula(...)jabłko, koperek i oczywiście śmietana. My dodajemy jeszcze odrobinę tartego chrzanu. Naszym zdaniem śledź ze śmietaną nabiera wówczas bardziej wytrawnego charakteru. Śmietana powinna być bardzo gęsta. Jak zrobić więc dobrego śledzia w sosie śmietanowym? W wielu sklepach możemy dostać produkty mleczne, min. śmietanę z małych mleczarni. Takie produkty stoją w chłodniach na niższych półkach, ale tylko dlatego, że nie płacą
Kuchnia Na WypasieŚledzie w śmietanie Tradycyjne śledzie w śmietanie z cebulą i jabłkiem. Śledzie w śmietanie, tradycyjny przepis na śledzie z cebulą i jabłkiem, których nie może zabraknąć w święta na naszym domu. Przepis na śledzie zna chyba każdy, ale też niemal każdy robi je "po swojemu". Nasz przepis na klasyczne śledzie w śmietanie należy do tych najprostszych. Wystarczą zaledwie cztery składniki(...)które wszyscy bez wyjątku lubimy. Jeśli masz ochotę na troszkę słońca na święta, to sprawdź nasz najlepszy przepis na śledzie z suszonymi pomidorami . Klasyczne śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą Śledzie w śmietanie 500 g filetów śledziowych solonych lub w oleju 1 duża cebula 2 średnie kwaskowe Jabłka Grójeckie 300-400 g gęstej kwaśnej śmietany
Cztery FajeryŚledzie w śmietanie z dodatkiem kiszonych ogórków i jabłek to jedna z moich ulubionych pozycji w postaci przekąsek świątecznych. Są łatwe w przygotowaniu, o prostym składzie i z łatwo dostępnych składników. Smaku i dodatkowego aromatu dodaje połączenie w sosie ostrej musztardy z octem winnym. Śledzie w śmietanie przygotowuję na kilka sposobów: z dodatkiem majonezu lub nie, łączę pół(...)śmietany 18 % 2 lekko czubate łyżki majonezu – możesz zastąpić go gęstym jogurtem naturalnym 1 spora cebula – 150 g 5 średnich ogórków kiszonych – 230 g 1 duże jabłko – 300 g 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki octu winnego lub octu z winnych jabłek łyżka świeżych, posiekanych drobno ziół: natki pietruszki lub koperku 1,5 łyżeczki
Zasmakuj Kuchniolej 60 ml cukier 65 g żółtko jajek 2 sztuki cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka mączka z chleba świętojańskiego KAROB 1 pełna łyżka nadzienie 1 jabłko ok.150 g Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, resztę cukru ubijamy z żółtkami. Do przesianej mąki dodajemy karob, rozczyn, żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy i na konie olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie płuczemy i obieramy jabłka. Każde kroimy w ok.1 cm paski. Najlepsze są mniejsze jabłka dość kruche. Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, w dłoni rozpłaszczamy, możemy delikatnie przejechać wałkiem. W środek nakładamy po 2 cząstki jabłek, ciasto dokładnie zlepiamy, i przekładamy na blaszkę
Smaczne mojePyszne ciasto dla fanów makowych wypieków. Dodatek jabłek sprawia, że jest ono bardzo wilgotne. Na blogu jest już jeden przepis na makowiec japoński, ale jest to porcja na dużą blachę. Tutaj mamy składniki wymierzone odpowiednio na małą keksówkę. Jeśli lubicie ciasta z makiem, musicie przygotować ten makowiec. Moim zdaniem to jedno z lepszych ciast Polecam nie tylko na Święta(...)miękkiego masła 140 g cukru pudru 4 jajka 2 jabłka 200 g mielonego maku 100 g mąki pszennej 50 g kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub kilka kropel olejku) szczypta soli Miękkie masło ucieramy wraz cukrem pudrem do białości. Pod koniec dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksujemy aż żółtko wkręci się
Smaki Na TalerzuGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 300 g maku 600 g jabłek 250 g cukru pudru 100 g kaszy manny 6 jajek (żółtka oddzielone od białek) 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienie. Następnie zlewamy wodę i mielimy(...)trzy razy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mak, jabłka, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, ubite dodajemy do masy makowo jabłkowej i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm miara dna formy, wyłożonej papierem
Domowy Smak JedzeniaŚledzie z cytryną i jabłkiem to pomysł na przygotowanie śledzi do podania ich z olejem lub śmietaną. Jabłko i cytryna uszlachetniają smak śledzi i wynoszą je na wyższa półkę ;) Sposób na nie pochodzi z książki Danuty Wyrybkowskiej Praktyczna kuchnia domowa z 1937 roku. Śledzie te polecane są do oliwy i śmietany, nazwa przepisu „ śledzie w oliwie i śledzie w śmietanie(...)filety śledzi solonych, 1 winne jabłko (u mnie reneta), 1 cytryna (z cienką skórką), 1 liść laurowy, 10 – 12 ziaren pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, olej tłoczony na zimno Filety śledzi wymoczyć w zimnej wodzie. Czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie. Nie polecam gotowych śledzi w oleju, bo z nimi ciężko już coś zrobić. Cytrynę dokładnie
królestwo garówkuchenkach elektrycznych * możliwość używania na kuchenkach indukcyjnych Skoro na tej patelni można nie tylko smażyć i piec postanowiłam wykorzystać ja do zrobienia w piekarniku przepysznego, jesienno-zimowego ciacha z jabłkami i cynamonem . Lekkie i puszyste! Świetne do popołudniowej kawi! Koniecznie spróbujcie! Ps. patelnia szybko się nagrzewa i trzyma ciepło – szarlotkę można podać na gorąco prosto z patelni! Świetny(...)pomysł! SKŁADNIKI: * jabłko – 4 szt * masło min. 82% – 200 g * mąka pszenna – 300 g * cukier puder – 150 g * jajko L – 4 szt * cukier z wanilią – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * cynamon – 1 łyżeczka * płatki migdałów – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Jajka miksujemy z cukrem pudrem do białości. Nie przerywając miksowania
Ostra na SłodkoSałatka z topinamburem, jabłkiem i orzechami to smaczny i zdrowy posiłek. Sałatki przyrządza się je na śniadanie, lunch, obiad, kolację czy też na imprezę. Powinny składać się z różnych warzyw, by dostarczyć organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Doskonałym warzywem do sałatek i nie tylko jest topinambur, czyli słonecznik bulwiasty. Warto włączyć do codziennego jadłospisu to cenne warzywo. Topinambur (słonecznik bulwiasty(...)właściwościach prozdrowotnych. Mogą go spożywać wszyscy, osoby na diecie, a także cukrzycy. Dietetyczna, lekka sałatka zadba więc co zdrowie i dobre samopoczucie na co dzień. Sałatka z topinamburem i jabłkiem 5- 6 bulw topinamburu, jabłko mix sałat 6 orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Topinambur wymyć
Strefa Zdrowego Żywieniakonsystencji, to uznałam, że mogą posłużyć za świetną inspirację do stworzenia zdrowego wypieku. I tak, pastę ze słodkich fig zamknęłam w bezglutenowym i wegańskim cieście z dodatkiem migdałów oraz jabłka. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dobrze się rozwałkowuje – nie przykleja się do wałka, choć jak z każdym pozbawionym glutenu należy się obchodzić delikatnie. Kiedy już uformujecie prostokąt to wystarczy(...)mąkę, 40 g oleju kokosowego, 45 g (3 łyżki) syropu klonowego (można zastąpić innym naturalnym syropem), 25 g naturalnych chipsów jabłkowych bez tłuszczu, cukru czy jakichkolwiek sztucznych dodatków/suszonych jabłek zmielonych na proszek /chipsy odrobinę wzmacniają jabłkowy smak ciasta – można pominąć, jeśli nie ma ich pod ręką, należy wówczas w ich miejsce dodać więcej płatków owsianych , 1 niewielkie jabłko
Even Better FoodBiszkoptowa, mięciutka rolada z domieszką kawy. Wewnątrz cynamonowe jabłka wtapiające się w kajmakowo - kawowy podkład, z rozpuszczonych krówek. Ciasto przepyszne i nieduże - akuratne na poczęstunek pięciu, sześciu osób. Ale - jeśli nie przepadacie za krówkami, nie zachwycicie się, bo są intensywnie wyczuwalne. Skąd ten pomysł? Zdemontowałam wczoraj tegoroczny urodzinowy bukiet. Skomponowany z krówek. Dwa miesiące me oczy radował(...)jajka 50 gram cukru 3 i 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 duże jabłko łyżeczka cynamonu 10 cukierków krówek 1/4 szklanki mleka łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Biszkopt kawowy: Zacznijmy od przygotowania blaszki z piekarnika - wykładamy ją całą papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy
Kronika PiekarnikaCiasto ze sporą ilością mielonych orzechów. Bardzo delikatne i miękkie. Nie kruszy się przy krojeniu, długo pozostaje wilgotne, mięsiste - to zasługa dodatku masła i śmietany. Słodkie, soczyste jabłko, zatopione w każdym kawałku - bez dodatku cynamonu, cukru waniliowego i innych przypraw. Jak widzicie - żadnych lukrów, żadnych dodatków. Proste ale nie banalne. Jesienne. Idealne na moment(...)gram - 1/2 kubeczka śmietany 18 % 1 opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże lub 2 mniejsze, soczyste jabłka 3/4 szklanki zmielonych orzechów - polecam włoskie 2 łyżki likieru: słony karmel, kawowego lub adwokata Wykonanie: Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy z cukrami do momentu, aż masa się
Kronika PiekarnikaDziś kolejna propozycja na wykorzystanie wątróbki drobiowej a mianowicie szaszłyki z dodatkiem jabłka i cebuli. Można je upiec zarówno w piekarniku jak i na grillu lub patelni grillowej. Smaczne i aromatyczne, swoim smakiem zachwycą każdego amatora podrobów. Ja przyznam, że wątróbkę drobiową uwielbiam i lubią z nią kombinować, aby się nie znudziła :) Składniki: * około 500 g wątróbki drobiowej(...)jabłka * 2 cebule * odrobina majeranku * sól * papryka słodka mielona * patyczki do szaszłyków Wykonanie: Patyczki namoczyć w wodzie. Wątróbkę drobiową oczyścić z błonek, większe kawałki przekroić na pół. Jabłka ze skórką oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ósemki a potem każdy kawałek jeszcze na pół. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na patyczki nakłuwać w dowolnej kolejności na zmianę
Zrób to smaczniedwie szkoły robienia modrej kapusty: śląska i wielkopolska. W wersji śląskiej do kapusty dodawany jest podsmażony boczek a w wersji wielkopolskiej jabłka. Ja lubię obie wersje tejże kapusty i robię je u siebie w domu naprzemiennie. Kapustę modrą podaję jako dodatek do pieczonych mięs (kaczki, karkówki, rolad) oraz do mięs w sosie. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog(...)łyżki octu jabłkowego 10 dkg cebuli 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczka pieprzu 2 łyżki masła klarowanego albo oleju słonecznikowego 25 dkg jabłek 2,1 l wody 1 łyżeczka cukru kryształu Jak zrobić modrą kapustę. Cebulę pokroić na małą kostkę, włożyć na patelnię wraz z klarowanym masłem i smażyć na średnim ogniu
MeCookslodówce zalegało od jakiegoś czasu ciasto francuskie i żeby się nie przeterminowało, to postanowiłam coś z niego wyczarować. Wybór padł na bardzo tradycyjne ciastka francuskie z prażonymi jabłkami, tzw. rożki. Bardzo szybkie i proste do zrobienia ciastka, które są fajnym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo udekorowałam je lukrem cytrynowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie(...)gotowego ciasta francuskiego ok. 1szkl. prażonych jabłek ze słoika (u mnie domowej roboty) ok. 1-2 łyżeczki soku z cytryny ok. 2-3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwinęłam. Ciasto przekroiłam po długości na trzy długie pasy. Następnie pasy pokroiłam na mniej więcej równe kwadraty o boku ok. 8cm. Wymiary nie są aż tak bardzo istotne
Waniliowe Improwizacje