bazie kapusty lub sałaty. Tym razem jednak postanowiłam coś zmienić i przygotowałam ekspresową surówkę z pora z jabłkiem. Możną ją również podać do potraw z grilla lub jako dodatek do kanapek i wędlin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 por (jasna część) 2 jabłka 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 12% sól, pieprz 1 łyżeczka cukru sok z cytryny(...)skropienia jabłka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Por umyć, pokroić w półplasterki. Przełożyć do miseczki. 2. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Potrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przełożyć do miseczki. 3. Dodać majonez, śmietanę, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić na 5-10 minut do lodówki
Danka Pichcisię biały klejnocik czosnku, całość nabiera zupełnie nowego wymiaru. Kiszona kapusta przesmażona z jabłkiem dodaje swojskiego charakteru i tu już przekąska staje się pysznie sycącym daniem. Pyszna,jesienna uczta! :) Węgierki zapiekane w boczku na kiszonej kapuście Potrzebujesz: 500g kiszonej kapusty 3 łyżki oleju 1/2 słodkiego jabłka 1 mała cebula szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 listek laurowy(...)szklanki wody 13-15 śliwek węgierek 5 ząbków czosnku surowy wędzony boczek w plastrach (15 plasterków) suszony majeranek sól pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. 2. Dodaj przyprawy i liść laurowy. 3. Kapustę delikatnie pokrój na krótsze nitki i dodaj na patelnię z cebulą i jabłkiem - wymieszaj dokładnie i podsmażaj przez
Kuchnia w Słońcu Skąpanazjeść kilogram warzyw i owoców, ale można zrobić z nich sok. Burak, marchewka, jabłko dla słodkości, imbir dla ostrości i cytryna żeby lekko zakwasić. To prawdziwa bomba witaminowa i odpornościowa. Ja warzywa przepuszczam przez wyciskarkę wolnoobrotową ale można też użyć sokowirówki. Na zdrowie. Sok z buraka, jabłek i marchewki z dodatkiem imbiru 2 buraki 4 marchewki 4 jabłka kawałek imbiru ( 3 cm) łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie - szczypta pieprzu cayenne Marchewki, jabłka, buraki i imbir umyć, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę albo wyciskarkę wolnoobrotową. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Sok jest ostry dzięki imbirowi ale można jeszcze opcjonalnie dodać szczyptę pieprzy cayenne
Smaczny zeszytszklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli odrobina cynamonu 2 łyżki oleju do podania cukier puder Jabłko obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i kawałki jabłka pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wsypać mąkę, cukier wanilinowy, szczyptę soli, cynamon, wbić jajko i wlać maślankę oraz olej. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać(...)sobą. Na sam koniec dodać pokrojone jabłko. Całość ponownie wymieszać. Rozgrzać patelnię (bez dodatku tłuszczu!) . Smażyć na średnim ogniu. Gdy pojawią się bąbelki powietrza to racuchy obrócić na drugą stronę. Uwaga: 1 łyżka ciasta = 1 racuch . Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Etapy przygotowywania racuchów Smażenie racuchów
Ugotowaćmasę jabłkową 1 kg jabłek 3 galaretki poziomkowe (smak galaretek zależy tylko od tego jaki smak owoców chcemy uzyskać) 3 szklanki gorącej wody Krok po Kroku 1 Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i prażymy przez kilka minut. Ściągamy jabłka z ognia i dodajemy galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody. Odstawiamy do momentu aż zaczną
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySkładniki: ▪ 40 g płatków owsianych (lub innych ulubionych) ▪ 70 ml mleka ▪ 1 jabłko ▪ pół łyżeczki cynamonu ▪ 1 jajko ▪ 8 g orzechów ▪ 2 łyżki słodzika ▪ opcjonalnie miarka białka Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy jajko, słodzik (opcjonalnie białko). Mieszamy do połączenia i przykrywamy, aby płatki namiękły. 2. Jabłka pokrojone drobno umieszczamy w garnuszku (dno zalać wodą, aby nie przywarły). Dodajmy(...)cynamon i dusimy, aby zmiękły. Potem zdejmujemy pokrywkę, aby nadmiar soku odparował. 3. Na dno foremki wykładamy jabłka a na nie owsiankę. Wierzch posypujemy orzechami, chyba że nie lubicie przypieczonych, to dajcie je pod warstwę z płatków. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inny przepis pieczonej
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: ▪ 40 g płatków owsianych (lub innych ulubionych) ▪ 70 ml mleka ▪ 1 jabłko ▪ pół łyżeczki cynamonu ▪ 1 jajko ▪ 8 g orzechów ▪ 2 łyżki słodzika ▪ opcjonalnie miarka białka Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy jajko, słodzik (opcjonalnie białko). Mieszamy do połączenia i przykrywamy, aby płatki namiękły. 2. Jabłka pokrojone drobno umieszczamy w garnuszku (dno zalać wodą, aby nie przywarły). Dodajmy(...)cynamon i dusimy, aby zmiękły. Potem zdejmujemy pokrywkę, aby nadmiar soku odparował. 3. Na dno foremki wykładamy jabłka a na nie owsiankę. Wierzch posypujemy orzechami, chyba że nie lubicie przypieczonych, to dajcie je pod warstwę z płatków. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inny przepis pieczonej
zdrowo i aktywniedługo utrzymuje świeżość. Oczywiście do dyniowego ciasta trzeba użyć odpowiedniej dyni. U mnie na piedestale jest hokkaido. Ciasto ma intensywny pomarańczowy kolor. Dyniowe ciasto z jabłkiem Dynia świetnie pasuje z owocami. Winne owoce jak jabłka podkreślają jej smak. Ciasto staje się bardziej interesujące. Warto wypróbować dodać do niego jabłka i kokosowe wiórki. Dyniowe ciasto z czekoladą Dyniowe ciasto(...)sobie upiec dyniowe drożdżówki. Te drożdżówki przypominają szafranowe bułeczki , bo som równie złociste jak te z szafranem. Smakiem jednak różnią się i to nawet bardzo. Dodałam do nich smażone jabłka i orzechy. Oczywiście nie pożałowałam cynamonu! Krajanka dyniowa Dyniowe szaleństwo rozpoczęte! Na blogu znajdziecie również przepisy z dyni na słono. To warzywo ma szerokie zastosowanie w mojej kuchni
codojedzeniarazu po przygotowaniu, na ciepło. 2 duże jajka 400 ml kefiru 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jabłka olej do smażenia miód lub cukier puder do podania Jajka wybijamy do garnuszka. Wlewamy kefir (temp. pokojowa) oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. W osobnym(...)naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy placuszki z obu stron na złoto, na średnio rozgrzanym oleju. Gotowe placuszki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy
Smaki Na Talerzupysznie. Jeśli lubicie owsiankę to polecam taką moją. Przygotujcie, a ja smacznego Wam życzę :) Potrzebujemy: 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka gorącej wody 1 duże jabłko niewielka ilość gorącej wody do jabłka 1 łyżka miodu prawdziwego 4 łyżki rodzynek cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznej owsianki: 1. Płatki owsiane wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i przykrywamy(...)talerzykiem na około 15 minut do napęcznienia płatków. 2. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy będą miękkie lekko studzimy, dodajemy miód i rodzynki i mieszamy. 3. Na owsiankę wykładamy jabłka i oprószamy cynamonem. 4. Podajemy.Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania
Izabelawkuchnipieczenia. Masa z kaszy manny: 5 białek 1 szklanka cukru 1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (40g) 3/4 szklanki kaszy manny 5 dużych jabłek szczypta soli cimi, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Na cieście układamy równomierną warstwą pokrojone(...)plasterki jabłka, a na nie masę wylewamy masę, a na jej wierzch ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C Smacznego
Cynamonowe szczęścieOdpowiedzią zawsze będą naleśniki, ewentualnie racuszki. Te racuszki to grube plasterki jabłuszka w cieście drożdżowym, ale można też oczywiście bez bawienia się w kuchni do ciasta drożdżowego dodać starte jabłka lub pokrojone w kawałki i smażyć zwykłe placuszki . Polecam, nie tylko na obiad czy kolację, ale także na deser :) Przepis pochodzi z gazetki reklamowej sklepów Biedronka. Składniki: 200 g mąki(...)pszennej 250 ml mleka 1 jajko szczypta soli 1,5 łyżki cukru 12 g drożdży 2 duże jabłka (do starcia) lub 4 jabłka pokrojone na plastry* cukier puder do podania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Do miski w której będziemy robić ciasto włożyć drożdże, zasypać cukrem, zalać letnim mlekiem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce
Kocham..lubię..gotuję..soczysta. Ostatni etap to rumienienie skórki z glazurą na bazie miodu, soku z cytryny, odrobiny tłuszczu wytopionego podczas pieczenia i płatków chili. A najlepsze z tego wszystkiego były jabłka wachlarzyki, pieczone wraz z ziemniakami obok kaczki. Ziemniaki można piec od razu surowe, lecz ja zawsze wcześniej je podgotowuję, tym razem ugotowałam je na parze a później tylko zarumieniłam obok kaczki(...)sól, pieprz, majeranek, papryka mielona, płatki chili Glazura: 4 łyżki miodu 2 łyżki tłuszczu wypieczonego z kaczki sok z połowy cytryny płatki chili Dodatkowo: ziemniaki 2 jabłka tymianek Przygotowanie: Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć solą, pieprzem, papryką mieloną, płatkami chili i majerankiem z zewnątrz i od wewnątrz. Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywą, piersią do dołu. Wstawić
Kocham..lubię..gotuję..Uwielbiam rolady, a najbardziej te z kremowym wnętrzem i wypełnione owocami, w wykonaniu mojej mamy. Dziś przedstawiam Wam roladę zwykłą, biszkoptową z jabłkami, ekspresową i nie taką trudną na jaką wygląda. Korzystałam z przepisu na portalu Przyślij Przepis . Rolada wychodzi bardzo delikatna, mięciutka i wilgotna dzięki plasterkom jabłek. Bardzo smaczna i znika w tempie ekspresowym :) Polecam serdecznie :) Składniki: Biszkopt(...)dużych jaj 80 g cukru 100 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki letniej wody Dodatkowo: 3-4 jabłka cynamon sok z cytryny cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę obrać i wykroić gniazdo nasienne. Jabłka pokroić na plasterki o grubości około 3 mm i skropić sokiem
Kocham..lubię..gotuję..