Składniki: cebula 5 sztuk średnie, jabłka 2 sztuki większe, czosnek 1 główka, smalec 1/2 kostki, cukier 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w cieniutkie talarki. Na gorący smalec na patelni wsypać pokrojoną cebulę, cukier (cebula jest lepsza z odrobiną cukru(...)smażyć z 4 minuty, dodać pokrojone jabłka, czosnek, kucharka i smażyć z 10 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu - smażona cebula z jabłkiem, czosnkiem jest idealnym dodatkiem np. do mielonych kotletów, do kopytek, pierogów lub zimna do pieczywa........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędużego słoja włożyć plaster imbiru, goździki, gwiazdki anyżu, laski cynamonu, lekko zgniecione ziarna kardamonu, suszone śliwki i rodzynki. Pomarańczę, jabłko i skórkę z cytryny umyć i sparzyć wrzątkiem. Z cytryny obrać tylko żółtą skórkę i dodać do pozostałych składników. Z jabłka wykroić gniazdo nasienne i pokroić je na ćwiartki. Pomarańczę również pokroić na ćwiartki i dodać z jabłkiem(...)miód, cukier i sok wyciśnięty z cytryny. Podgrzewać chwilę mieszając do momentu, aż miód i cukier się rozpuszczą. Wlać pozostałą wodę i zostawić do ostudzenia. Ze słoja powyciągać kawałki jabłka i pomarańczy, po czym przefiltrować nalewkę najpierw przez sitko, później przez gazę. Nalewkę połączyć z wodą z miodem i cytryną, wymieszać i przelać do butelek. Dobrze zakręcić i odstawić
Passions hobbies lifedomowa modra kapusta moim zdaniem, musi trochę postać, żeby przegryzły się wszystkie smaki. Dlatego najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty* 100 g boczku wędzonego 2 jabłka 1 cebula 1 liść laurowy 5-6 kulek ziela angielskiego 5 goździków 1 łyżka octu 1 gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz *waga kapusty(...)goździki. Ugotować do miękkości. Odcedzić. Na patelni wytopić boczek (jeśli trzeba można dodać trochę masła) i dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Dorzucić również świeże zioła. Całość smażyć na małym ogniu aż jabłka zmiękną. Wówczas zawartość patelni dodać do garnka z kapustą i wymieszać. Dodać ocet, nieco pieprzu i sól do smaku. Kapustę dusić przez kilka minut
My simple kitchenmasła 1 i 1/2 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżki żelatyny 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% Masło roztapiamy na małym ogniu. Studzimy. Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Jeśli są mocno soczyste, lekko odciskamy je z nadmiaru soku. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy(...)masło, oraz mak zmieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy starte jabłka, mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut (do suchego patyczka). Całkowicie przestudzone ciasto kroimy na 2 blaty. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier
Smaki Na Talerzubazie kapusty lub sałaty. Tym razem jednak postanowiłam coś zmienić i przygotowałam ekspresową surówkę z pora z jabłkiem. Możną ją również podać do potraw z grilla lub jako dodatek do kanapek i wędlin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 por (jasna część) 2 jabłka 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 12% sól, pieprz 1 łyżeczka cukru sok z cytryny(...)skropienia jabłka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Por umyć, pokroić w półplasterki. Przełożyć do miseczki. 2. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Potrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przełożyć do miseczki. 3. Dodać majonez, śmietanę, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić na 5-10 minut do lodówki
Danka Pichcisię biały klejnocik czosnku, całość nabiera zupełnie nowego wymiaru. Kiszona kapusta przesmażona z jabłkiem dodaje swojskiego charakteru i tu już przekąska staje się pysznie sycącym daniem. Pyszna,jesienna uczta! :) Węgierki zapiekane w boczku na kiszonej kapuście Potrzebujesz: 500g kiszonej kapusty 3 łyżki oleju 1/2 słodkiego jabłka 1 mała cebula szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 listek laurowy(...)szklanki wody 13-15 śliwek węgierek 5 ząbków czosnku surowy wędzony boczek w plastrach (15 plasterków) suszony majeranek sól pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. 2. Dodaj przyprawy i liść laurowy. 3. Kapustę delikatnie pokrój na krótsze nitki i dodaj na patelnię z cebulą i jabłkiem - wymieszaj dokładnie i podsmażaj przez
Kuchnia w Słońcu Skąpanazjeść kilogram warzyw i owoców, ale można zrobić z nich sok. Burak, marchewka, jabłko dla słodkości, imbir dla ostrości i cytryna żeby lekko zakwasić. To prawdziwa bomba witaminowa i odpornościowa. Ja warzywa przepuszczam przez wyciskarkę wolnoobrotową ale można też użyć sokowirówki. Na zdrowie. Sok z buraka, jabłek i marchewki z dodatkiem imbiru 2 buraki 4 marchewki 4 jabłka kawałek imbiru ( 3 cm) łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie - szczypta pieprzu cayenne Marchewki, jabłka, buraki i imbir umyć, pokroić na kawałki i przepuścić przez sokowirówkę albo wyciskarkę wolnoobrotową. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Sok jest ostry dzięki imbirowi ale można jeszcze opcjonalnie dodać szczyptę pieprzy cayenne
Smaczny zeszytszklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli odrobina cynamonu 2 łyżki oleju do podania cukier puder Jabłko obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i kawałki jabłka pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wsypać mąkę, cukier wanilinowy, szczyptę soli, cynamon, wbić jajko i wlać maślankę oraz olej. Za pomocą trzepaczki składniki wymieszać(...)sobą. Na sam koniec dodać pokrojone jabłko. Całość ponownie wymieszać. Rozgrzać patelnię (bez dodatku tłuszczu!) . Smażyć na średnim ogniu. Gdy pojawią się bąbelki powietrza to racuchy obrócić na drugą stronę. Uwaga: 1 łyżka ciasta = 1 racuch . Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Etapy przygotowywania racuchów Smażenie racuchów
Ugotowaćmasę jabłkową 1 kg jabłek 3 galaretki poziomkowe (smak galaretek zależy tylko od tego jaki smak owoców chcemy uzyskać) 3 szklanki gorącej wody Krok po Kroku 1 Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i prażymy przez kilka minut. Ściągamy jabłka z ognia i dodajemy galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody. Odstawiamy do momentu aż zaczną
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisySkładniki: ▪ 40 g płatków owsianych (lub innych ulubionych) ▪ 70 ml mleka ▪ 1 jabłko ▪ pół łyżeczki cynamonu ▪ 1 jajko ▪ 8 g orzechów ▪ 2 łyżki słodzika ▪ opcjonalnie miarka białka Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy jajko, słodzik (opcjonalnie białko). Mieszamy do połączenia i przykrywamy, aby płatki namiękły. 2. Jabłka pokrojone drobno umieszczamy w garnuszku (dno zalać wodą, aby nie przywarły). Dodajmy(...)cynamon i dusimy, aby zmiękły. Potem zdejmujemy pokrywkę, aby nadmiar soku odparował. 3. Na dno foremki wykładamy jabłka a na nie owsiankę. Wierzch posypujemy orzechami, chyba że nie lubicie przypieczonych, to dajcie je pod warstwę z płatków. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inny przepis pieczonej
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: ▪ 40 g płatków owsianych (lub innych ulubionych) ▪ 70 ml mleka ▪ 1 jabłko ▪ pół łyżeczki cynamonu ▪ 1 jajko ▪ 8 g orzechów ▪ 2 łyżki słodzika ▪ opcjonalnie miarka białka Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy jajko, słodzik (opcjonalnie białko). Mieszamy do połączenia i przykrywamy, aby płatki namiękły. 2. Jabłka pokrojone drobno umieszczamy w garnuszku (dno zalać wodą, aby nie przywarły). Dodajmy(...)cynamon i dusimy, aby zmiękły. Potem zdejmujemy pokrywkę, aby nadmiar soku odparował. 3. Na dno foremki wykładamy jabłka a na nie owsiankę. Wierzch posypujemy orzechami, chyba że nie lubicie przypieczonych, to dajcie je pod warstwę z płatków. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również na inny przepis pieczonej
zdrowo i aktywniedługo utrzymuje świeżość. Oczywiście do dyniowego ciasta trzeba użyć odpowiedniej dyni. U mnie na piedestale jest hokkaido. Ciasto ma intensywny pomarańczowy kolor. Dyniowe ciasto z jabłkiem Dynia świetnie pasuje z owocami. Winne owoce jak jabłka podkreślają jej smak. Ciasto staje się bardziej interesujące. Warto wypróbować dodać do niego jabłka i kokosowe wiórki. Dyniowe ciasto z czekoladą Dyniowe ciasto(...)sobie upiec dyniowe drożdżówki. Te drożdżówki przypominają szafranowe bułeczki , bo som równie złociste jak te z szafranem. Smakiem jednak różnią się i to nawet bardzo. Dodałam do nich smażone jabłka i orzechy. Oczywiście nie pożałowałam cynamonu! Krajanka dyniowa Dyniowe szaleństwo rozpoczęte! Na blogu znajdziecie również przepisy z dyni na słono. To warzywo ma szerokie zastosowanie w mojej kuchni
codojedzeniarazu po przygotowaniu, na ciepło. 2 duże jajka 400 ml kefiru 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 jabłka olej do smażenia miód lub cukier puder do podania Jajka wybijamy do garnuszka. Wlewamy kefir (temp. pokojowa) oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. W osobnym(...)naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Składniki suche łączymy ze składnikami mokrymi. Mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta. Smażymy placuszki z obu stron na złoto, na średnio rozgrzanym oleju. Gotowe placuszki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy
Smaki Na Talerzupysznie. Jeśli lubicie owsiankę to polecam taką moją. Przygotujcie, a ja smacznego Wam życzę :) Potrzebujemy: 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka gorącej wody 1 duże jabłko niewielka ilość gorącej wody do jabłka 1 łyżka miodu prawdziwego 4 łyżki rodzynek cynamon mielony według uznania Wykonanie pysznej owsianki: 1. Płatki owsiane wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i przykrywamy(...)talerzykiem na około 15 minut do napęcznienia płatków. 2. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy będą miękkie lekko studzimy, dodajemy miód i rodzynki i mieszamy. 3. Na owsiankę wykładamy jabłka i oprószamy cynamonem. 4. Podajemy.Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania
Izabelawkuchni