jabłka - 25490 przepisów (strona:350/1700)

Placuszki pełnoziarniste z ricottą i jabłkiem 156

Pyszne placuszki z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem serka ricotta i jabłkiem. Wyszły puszyste, lekkie i bardzo smaczne. My wszyscy uwielbiamy wszelkiego rodzaju placuszki na śniadanie. Przeważnie w sobotę, albo w niedzielę, bo w tygodniu raczej ciężko ze zjedzeniem śniadania wspólnie. Można je zjeść solo, bo są jabłka lub z ulubionym dżemem, serkiem czy jogurtem :-) Polecam i miłego dnia(...)życzę :-) Składniki: 2 jajka L 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g serka ricotta 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 większe jabłka 2-3 łyżki miodu olej do smażenia 1. W misie miksera na wysokich obrotach ubijamy jajka na puszystą masę, zmniejszamy obroty i dodajemy miód, serek ricotta, przesianą mąkę z proszkiem

kruche babeczki
Rogaliki z ciasta twarogowego z nadzieniem ze śliwkami lub jabłkami 114

dobre rogaliki. Można je zrobić ze śliwkami lub jabłkami. Porcja ta nie jest zbyt duża więc proponuje zrobić z podwójnej porcji. Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Wykonanie ciasta – masło roztopić, odstawić żeby przestygło. Twaróg zmielić, dodać jajko, cukier i wlać prawie zimne masło. Wymieszać, dodać(...)gładką masę. Na stolnicę wysypać trochę mąki. Ciasto rozwałkować nie za cienko. wyciąć kwadraty 12 x12 cm. Następnie pociąć w trójkąty. Na każdym położyć kawałek śliwki lub gruby plasterek jabłka. Zawinąć tworząc rogaliki. Pieczenie – rozłożyć rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C przez 20-25 minut. Rogaliki muszą

Kuchnia Pokoleń
Jabłecznik, rewelacyjny. Puszysty w środku, a u góry lekko chrupiący. 104

Podczas mieszania powoli wlewać olej. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Jabłka obrać i pokroić w grube plastry. Rozłożyć jabłka na cieście, jedno przy drugim plasterku jabłka. Ja obsypałam jeszcze suszoną żurawiną, ale nie jest to konieczne. Na górze rozsypać płatki migdałów i obsypać cukrem. Pieczenie – nagrzać

Kuchnia Pokoleń
Domowy kompot 169

przygotowaliśmy go z takich owoców, ale możecie wykorzystać praktycznie wszystkie, które macie w danej chwili pod ręką i takie, które łatwo kupicie. Składniki 1,5 kg dowolnych owoców (np. jabłka, śliwki, gruszki, maliny) 2 l wody 1/2 szklanki cukru szczypta cukru waniliowego szczypta cynamonu Przepis na domowy kompot Owoce obieramy – usuwamy gniazda nasienne, pozbawiamy pestek. Do gotującej się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe soki – bogactwo witamin 134

jeden z pierwszych soków. Składniki (na ok. 200 ml soku) 2 kiwi 3 jabłka garść szpinaku Przepis na sok „zielone oczyszczenie” Wszystkie składniki dokładnie myjemy Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i kroimy w mniejsze kawałki. Kiwi kroimy w mniejsze kawałki. Uruchamiamy wyciskarkę Hurom H100 poprzez przekręcenie pokrętła z boku urządzenia i wkładamy na przemian (raz twarde(...)jabłka, raz kiwi, raz szpinak) warzywa i owoce do komory wsadowej. Do pojemniczka będzie się sączył pyszny, klarowny sok. Uzyskany sok, jest bardzo klarowny i smaczny. Podsumowanie Niestety cena urządzenia jest dość wysoka, jednak warto się zastanowić i dokładnie przeanalizować swoje wydatki na świeżo wyciskane soki i sprawdzić po jakim czasie cena urządzenia się nam zwróci. Myślę, że warto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kokosowe placuszki z jabłkami, pychotka 126

Żółtka, sól, miód, olej, sodę, mąkę wymieszać na gładką masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Dodać jabłka do masy i ponownie delikatnie wymieszać. Wykonanie w thermomix nałożyć motylek, dodać białka, ubić 3 minuty, obroty 3,5 wyjąć białka z naczynia, zdjąć motylek do naczynia miksującego dodać(...)żółtka, sól, miód, sodę, olej, mąkę. Wymieszać czas 10 sekund, obroty 5 dodać białka i jabłka wymieszać już kołpystką. Smażenie – mocno rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju. Wylać porcje ciasta, zmniejszyć ogień do minimum. Smażyć tak długo aż u góry pojawią się dziureczki i będzie można placuszek przewrócić. Z drugiej strony smażyć już krócej. Posypać placuszki cukrem pudrem

Kuchnia Pokoleń
Szybkie placuszki z ricottą na śniadanie 195

Placuszki z ricottą to jedno z naszych ulubionych śniadań. Przygotowanie jest niezwykle szybkie, a same placuszki są delikatne w smaku, bardzo lekkie i przepyszne :) Placuszki możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Deser ryżowy z jabłkiem i kiwi 146

Pyszny i banalnie prosty deser z płatków ryżowych, urozmaicony o jabłko z cynamonem i orzeźwiające kiwi. Taki deser można zjeść kiedy dopada nas ochota na coś słodkiego, ale nie chcemy zapychać się słodyczami. Można go również przygotować na śniadanie, ponieważ doskonale syci. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, choć mi bardziej przypadł do gustu w tej pierwszej(...)ryżowych robi się go w kilka minut. W sezonie można go wzbogacić o inne pyszne owoce. Składniki: 1 szklanka mleka (u mnie migdałowe) 1/2 szklanki płatków ryżowych 1/2 średniego jabłka 2-3 łyżki ksylitolu, stewii, miodu lub innego słodzika cynamon kiwi Wykonanie: Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnuszka, posypać cynamonem, dodać łyżeczkę miodu, syropu

Healthy food explorer
Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą 192

około 60 minut i kolejno ponakłuwać widelcem oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika. Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i odstawić do całkowitego ostygnięcia.  W międzyczasie jabłka, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do niewielkiego garnuszka lub głębokiej patelni. Dodać cukier oraz sok z cytryny, przemieszać i poddusić kilka minut - aż zmiękną. Jeszcze(...)ciepłe jabłka równomiernie umieścić na ostudzonym spodzie. Przygotować krem.  Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Całość przełożyć na zimną warstwę jabłkową i przykryć bezą. Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce

Di gotuje
Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą (dieta dr Dąbrowskiej) 122

młodego szpinaku 1 plasterek świeżego imbiru 1 średni ogórek 1 zielone jabłko 1/2 kiwi 1/2 szklanki wody sok z cytryny kilka listków mięty Wykonanie: Szpinak płuczemy, jabłko i ogórka dokładnie myjemy. Z jabłka usuwamy gniazdko nasienne, kiwi obieramy. Owoce i ogórka kroimy na mniejsze kawałki i wraz ze szpinakiem i miętą wrzucamy do blendera. Imbir drobno kroimy, dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki z serkiem ricotta i borówkami 175

Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koktajl z jarmużu 91

Jarmuż zawiera duże ilości witamin oraz błonnika. W połączeniu z jabłkiem daje idealny efekt odchudzający. ​ • Czas przygotowania: 3 minuty • Smak: dominacja jabłka • Kiedy pić: z rana Składniki : • 2-3 duże liście jarmużu • 2 jabłka • ​1 łodyga selera naciowego • ​pół cytryny • ​pół limonki • woda (według uznania) Przygotowanie : Opłucz liście jarmużu oraz pozbądź się odnóg i łodyg. Obierz jabłka

KUCHNIA POLSKA
japoniec 127

jest okazja żeby taki przepis wypróbować przed świętami. Składniki: * 40 - 50 dkg maku mielonego * 1 margaryna lub masło * 40 dkg cukru * 8 jajek * 8 łyżek kaszy mannej * 70 dkg jabłek * olejek migdałowy * 1 szklanka mleka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * rodzynki * cukier wanilinowy * skórka z cytryny 1. Mak i rodzynki zalałam zagotowanym mlekiem. Odstawiłam do ostygnięcia. 2. Białka oddzieliłam(...)dodałam kaszę manną, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i otartą skórkę z 1/2 cytryny. 5. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodawałam małymi partiami cukier. 6. Jabłka starłam na tarce o grubych oczkach. 7. Połączyłam zaparzony i ostudzony mak z utartym masłem i jabłkami. 8. Do masy dodawałam po łyżce ubitej na sztywno piany

Pieprzyć z Fantazją
Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 340

liście będą się rwać. 2. Kiedy będzie już miękka, wyciągamy pojedyncze liście i układamy jeden na drugim na wypukłym naczyniu, np. na misce. 3. Marchew, pietruszkę, selera naciowego oraz jabłko, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 5. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy wodą(...)lubicie gołąbki i czy kiedykolwiek mieliście okazje jeść je w wersji warzywnej.   Smacznego!   A jeśli szukacie pomysłów na podwieczorek lub słodki obiad, polecam ryż z kalafiora z jabłkami: Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku pochodzi

Okiem Blondynki by McBlondi
Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty 134

polskiej surówki na bazie czerwonej kapusty, świeżych jabłek i czerwonej cebulki, która od lat cieszy się popularnością na naszych stołach. Składniki: 500g czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 2 jabłka 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Kapustę poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na około 20-30 minut. 2. Cebulę drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Kapustę, jabłka, cebulę, koperek przełożyć do miski, dodać ocet jabłkowy, cukier, sok z cytryny i majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i całość ponownie wymieszać. Wstawić

Szalona Kuchnia Eweliny