polędwicy wieprzowej • 2 łyżki majeranku • 5 ząbków czosnku • sól • 3 łyżki galaretki lub dżemu malinowego • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego • 1 łyżeczka gorczycy Sos jabłkowy • 1 kg jabłek ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki(...)plastry z gęstym sosem jabłkowym. Schab można przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Gotowe gorące jabłka wkładam do wyparzonych w zmywarce słoiczków, odwracam do góry dnem i tak zapasteryzowane przechowuję w lodówce. Niestety nigdy długo nie leżą, bo nawet gdy braknie schabu
To co kochamjabłkowy, który idealnie do niego pasuje. Robię go zawsze wtedy, kiedy piekę schab, ale z inną wędliną również bardzo dobrze się komponuje. Składniki: • 1 kg jabłek, ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć(...)grubej tarce, dodać cukier waniliowy, sok jabłkowy i gotować, aż będą miękkie (k .15 minut). • Na koniec posypać mąką, wymieszać i dodać śmietanę. Zagotować. • Gotowe gorące jabłka wkładam do wyparzonych w zmywarce słoiczków, odwracam do góry dnem, i tak zapasteryzowane przechowuję w lodówce
To co kochamplastry schabu • sól, pieprz, • ostra i słodka papryka • 2 łyżki mąki • olej do smażenia Sos • 1 czerwona cebula • 3 ząbki czosnku • 30 dkg pieczarek • 1 duże jabłko • 1 łyżeczka tymianku, sazłwi i oregano • sól, pieprz do smaku • 150 ml soku jabłkowego • 1 mały kubek śmietany • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Plastry schabu rozbić tłuczkiem, przyprawić(...)stron, oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. • Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. • Pieczarki pokroić na dość grube kawałki, jabłko w kostkę. • Podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, dodać pieczarki, jabłko i przyprawy. • Podlać sokiem jabłkowym. • Śmietanę zahartować gorącym sosem i wymieszać z resztą. • Do sosu włożyć
To co kochamtrawkę. Będzie rosól, pasztet i pieczona z jabłkami. Składniki: • 500 g mięsa z piersi indyka • 1 szklanka orzechów włoskich • 5 cienkich łodyg selera naciowego • 4 jabłka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego Sos jogurtowy • 4 łyżki gęstego jogurtu • 2 łyżki śmietany • 3 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku(...)solą, pieprzem, dodać sos sojowy i usmażyć na oleju na złoty kolor. Przestudzić. • Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki. • Łodygi selera pokroić w cienkie plasterki. • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. • Wymieszać mięso z orzechami, selerem i jabłkiem. • Wymieszać składniki sosu i połączyć z sałatką
To co kochamSałatka na przednówku czyli czym spiżarnia i lodówka bogata. Tak więc ziemniaki, jabłka i jajka w towarzystwie sosu chrzanowego wylądowały w salaterce. Zanim nowalijki zagoszczą w kuchni na dobre, polecam więc te popularne produkty. Sałatka jest sycąca, orzeźwiająca i ogólnie smakowita. Składniki: • 5 ziemniaków • 8 jajek ugotowanych na twardo(...)jabłek • 1 łyżeczka tartego chrzanu • sok z 1 cytryny • 2 łyżki majonezu • 1 łyżka gęstej śmietany • sól, pieprz do smaku • szczypiorek Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. • Jabłka obrać i również pokroić w kostkę, tak samo jajka pokroić w kostkę. • Wymieszać razem majonez, śmietanę, chrzan
To co kochamBardzo gładki i aromatyczny dżemik na bazie jabłek i brzoskwiń z eleganckim akcentem rodzynkowym. Ja użyłam(...)greckich rodzynek koryntek, są one malutkie, ciemne i bardzo słodkie. Ten dżemiko-mus jest idealny do naleśników, a także na słodką kanapkę. Składniki: • 1 kg jabłek po obraniu ze skórki i z gniazd nasiennych • 1 kg brzoskwiń bez pestek • 200 g cukru • sok z 1 cytryny • garść drobnych rodzynek
To co kochamskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 500 ml kwaśnego mleka (kefir) 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli ok. 500 jabłek dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder(...)podania wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą, cukrem oraz solą. Mleko mieszamy z jajkiem i dodajemy do suchych składników. Całość mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na czas przygotowania jabłek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką partiami nakładamy ciasto na patelnię, formując placuszki. Smażymy z obu stron
Domowy Smak Jedzenialodówki i w sałatce wylądował dodatkowo ananas, jabłko i mandarynki. Fajna odmiana dla smaku takiej typowej sałatki z kapusty pekińskiej tym razem w wersji owocowej. Oczywiście, zamiast majonezu, możecie użyć samego jogurtu, wybór należy do Was. Taka surówka świetnie pasuje do mięsa, kasz, ryżu czy makaronów. Drukuj Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php(...)pieprz Sposób przygotowania Składniki sosu wymieszać razem. Kapustę drobno poszatkować. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Ananas pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w cząstki. Wymieszać całość razem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-kapusty-pekinskiej-mandarynek-jablka-ananasa/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutortowej 250 g masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g serka waniliowego 1 jajko cynamon ok. 10 jabłek Polewa: (sok z cytryny+cukier puder+kilka łyżeczek ciepłej wody) / cukier puder Wykonanie: Obieramy jabłka, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Do przesianej wcześniej mąki(...)dodajemy składniki: cukier puder, cukier wanilinowy, posiekane masło, jajko, serek waniliowy i zagniatamy wyrabiając elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć wykładamy na spód blachy. Układamy połówki jabłek środkową częścią do dołu, posypujemy solidnie cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ja ciasto wałkowałam na blaszkach małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu
W Moim Magicznym Domusposób na pyszne śniadanie. Maślanka sprawia, że racuszki są delikatne i puszyste. Jabłko, że słodkie. A cynamon dodaje cudownego aromatu. 12 placków: 350 g maślanki naturalnej 200 g jabłek – ok. 3 małe sztuki lub 2 średnie 200 g mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka erytrolu olej kokosowy do smażenia Jabłka obieramy i ścieramy
KucharzycaSkładniki: 1,45 kg kaczki bez podrobów 2 łyżeczki płaskie soli 2 g majeranku 5 dkg smalcu 75 dkg jabłek 75 dkg grejpfrutów słodkich 2 dkg cukru rukola Sposób przygotowania: Kaczkę oczyścić, umyć, nasolić, natrzeć majerankiem, pozostawić na godzinę. Po tym czasie kaczkę ułożyć na blasze grzbietem do dołu, polać stopionym smalcem i upiec w piekarniku, skrapiając wodą(...)wytworzonym sosem. Porcjować. Jabłka i grejpfruty umyć, pokroić w ćwiartki, posolić, oprószyć majerankiem i cukrem, poddusić krótko na tłuszczu z pieczenia. Porcje kaczki podawać na rukoli z jabłkami i grejpfrutami
Przepisy kulinarne babci Antoninyselera. Ponieważ mam jabłka i orzechy z działki, to nie potrzebuje zbyt wiele dodatkowych składników, żeby ją zrobić. Jak wygląda moja wersja? Składniki: połówka dużego selera korzeniowego 2 jabłka sok z cytryny seler naciowy – 5 łodyg świeżo zmielony czarny pieprz garstka rodzynek (lub 10 winogron) 100 g sera pleśniowego (niebieski) 10 orzechów włoskie podprażonych przez chwilę(...)patelni pół mandarynki na każdą porcję do dekoracji Przygotowanie: Seler gotujemy i kroimy w słupki, skrapiamy połową soku z cytryny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki takie jak seler, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, aby nie ściemniało..Do wrzącej wody wkładamy rodzynki i odcedzamy. Ser blue kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy obieraczką
Ugotowane pozamiatanemąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 duże jabłka olej do smażenia cukier puder Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Pozostałe składniki zmiksować w dużej misce, na koniec dodać jabłka i łyżką wymieszać całość. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażyć na złoto
Przepisy kulinarne babci Antoninyjajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju szklanka bakalii (u mnie orzechy włoskie i rodzynki) łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 5 jabłek Sposób przygotowania: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Orzechy(...)drobno siekamy. Jabłka obieramy ze skórki o kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej. Miksujemy. Powoli dodajemy sypkie składniki. Dokładamy bakalie i jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 1 godzinę. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryprzygotowujemy nadzienie. składniki na nadzienie jabłkowe z szałwią: ok. 3 duże jabłka 1 łyżeczka masła klarowanego 1-2 łyżeczki miodu (wg własnego smaku) 3 listki szałwii lekarskiej wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dodajemy masło, posiekane listki szałwii lekarskiej oraz miód do smaku. Wszystko mieszamy i prażymy, aż jabłka będą miękkie. składniki
Domowy Smak Jedzenia