Moja ulubiona masa do kruchej tarty, to właśnie ta czekoladowo-orzechowa. Niezawodny babciny przepis. Pierwszy raz postanowiłam wzbogadzić przepis o jabłka i granat. To naprawdę świetne połączenie, tarta rozeszła się w błyskawicznym tempie. Jeden kawałeczek jest bardzo sycący, więc to świetny przepis, żeby ciasto upiec na święta dla większej ilości osób. 300 g mąki 100 g cukru pudru(...)kawałkiem ciasta. Na cieście rozsmarowujemy masę czekoladowo-orzechową, posypujemy ją skórką z pomarańczy, a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki, umyte i obrane jabłko. Z mniejszego kawałka ciasta wycinamy gwiazki, […] Artykuł Czekoladowo-orzechowa tarta z jabłkami i granatem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blograzu podkręcimy nasz metabolizm i poczujemy się lepiej. Sok Zielony Smok to samo dobro wyciśnięte z : - limonki/cytryny, które pobudzają trawienie oraz uwalnianie enzymów neutralizujących toksyny -zielonego jabłka zawierającego pektynę czyli rozpuszczalny w wodzie element błonnika, wpływa też na obniżenie poziomu cholesterolu -ogórka , który ma właściwości oczyszczające - szpinaku bogatego w błonnik, potas i przeciwutleniacze Sok ten najlepiej wypić(...)Składniki: (na 2 porcje) 2 zielone jabł ka 200 g szpinaku 1 duży świeży ogórek 1 limonka (ewentualnie cytryna) 1/2 szklanki wody (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak, jabłko oraz ogórka myjemy . Limonkę obieramy ze skóry, z jabłka wycinamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki wkładamy do sokowirówki lub wyciskarki i wyciskamy sok. Sok opcjonalnie można rozrzedzić wodą lub dodać odrobinę miodu
Bon appetit mon amieniesamowity smak. Ostatnio bardzo mnie naszło na buraki. Jeśliśmy je formie gulaszu , także jako dodatek do mięsnego obiadu. Buraki duszone z jabłkiem i chrzanem to bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłej surówki. Składniki: 1 kg buraków cytryna 2 jabłka 3 łyżeczki chrzanu łyżeczka cukru sól 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy do miękkości. Obieramy(...)skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Obrane ze skórki jabłka także trzemy na tarce. Z cytryny ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Buraki z jabłkami smażymy chwilę na maśle. Dodajemy skórkę cytryny, chrzan. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Podajemy na ciepło. Uwaga: przy ścieraniu skórki z cytryny
Pobite gary Barbarycoś w torebce, to suszone owoce dzikiej róży. Zaryzykowałam i tak oto powstał chutney z pigwa, jabłkiem i owocami dzikiej róży. Składniki: 4 pigwy 4 średnie cebule 1,5 szklanki suszonych owoców dzikiej róży 4 średnie twarde i kwaskowate jabłka 2 łyżeczki soli 1/3 niewielkiej suszonej papryczki chilli (można zamienić na mielone płatki) 2 łyżki miodu 2-3 łyżki(...)wody dziką różę i bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli, całość wymieszać, podlać niewielką ilością wody i pod przykryciem i na niewielkim ogniu dusić przez około 15-20 minut. Jabłka przekroić, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę (również razem ze skórką), dodać do garnka. Przyprawić solą i miodem. Udusić do miękkości. Na końcu przyprawić octem winnym oraz ewentualnie
Codzienna kuchnia niecodziennapolędwicy wieprzowej • 2 łyżki majeranku • 5 ząbków czosnku • sól • 3 łyżki galaretki lub dżemu malinowego • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego • 1 łyżeczka gorczycy Sos jabłkowy • 1 kg jabłek ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki(...)plastry z gęstym sosem jabłkowym. Schab można przygotować dzień wcześniej, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki. Gotowe gorące jabłka wkładam do wyparzonych w zmywarce słoiczków, odwracam do góry dnem i tak zapasteryzowane przechowuję w lodówce. Niestety nigdy długo nie leżą, bo nawet gdy braknie schabu
To co kochamjabłkowy, który idealnie do niego pasuje. Robię go zawsze wtedy, kiedy piekę schab, ale z inną wędliną również bardzo dobrze się komponuje. Składniki: • 1 kg jabłek, ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć(...)grubej tarce, dodać cukier waniliowy, sok jabłkowy i gotować, aż będą miękkie (k .15 minut). • Na koniec posypać mąką, wymieszać i dodać śmietanę. Zagotować. • Gotowe gorące jabłka wkładam do wyparzonych w zmywarce słoiczków, odwracam do góry dnem, i tak zapasteryzowane przechowuję w lodówce
To co kochamplastry schabu • sól, pieprz, • ostra i słodka papryka • 2 łyżki mąki • olej do smażenia Sos • 1 czerwona cebula • 3 ząbki czosnku • 30 dkg pieczarek • 1 duże jabłko • 1 łyżeczka tymianku, sazłwi i oregano • sól, pieprz do smaku • 150 ml soku jabłkowego • 1 mały kubek śmietany • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Plastry schabu rozbić tłuczkiem, przyprawić(...)stron, oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. • Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. • Pieczarki pokroić na dość grube kawałki, jabłko w kostkę. • Podsmażyć na oleju cebulę i czosnek, dodać pieczarki, jabłko i przyprawy. • Podlać sokiem jabłkowym. • Śmietanę zahartować gorącym sosem i wymieszać z resztą. • Do sosu włożyć
To co kochamtrawkę. Będzie rosól, pasztet i pieczona z jabłkami. Składniki: • 500 g mięsa z piersi indyka • 1 szklanka orzechów włoskich • 5 cienkich łodyg selera naciowego • 4 jabłka • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki sosu sojowego Sos jogurtowy • 4 łyżki gęstego jogurtu • 2 łyżki śmietany • 3 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku(...)solą, pieprzem, dodać sos sojowy i usmażyć na oleju na złoty kolor. Przestudzić. • Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki. • Łodygi selera pokroić w cienkie plasterki. • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. • Wymieszać mięso z orzechami, selerem i jabłkiem. • Wymieszać składniki sosu i połączyć z sałatką
To co kochamSałatka na przednówku czyli czym spiżarnia i lodówka bogata. Tak więc ziemniaki, jabłka i jajka w towarzystwie sosu chrzanowego wylądowały w salaterce. Zanim nowalijki zagoszczą w kuchni na dobre, polecam więc te popularne produkty. Sałatka jest sycąca, orzeźwiająca i ogólnie smakowita. Składniki: • 5 ziemniaków • 8 jajek ugotowanych na twardo(...)jabłek • 1 łyżeczka tartego chrzanu • sok z 1 cytryny • 2 łyżki majonezu • 1 łyżka gęstej śmietany • sól, pieprz do smaku • szczypiorek Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. • Jabłka obrać i również pokroić w kostkę, tak samo jajka pokroić w kostkę. • Wymieszać razem majonez, śmietanę, chrzan
To co kochamBardzo gładki i aromatyczny dżemik na bazie jabłek i brzoskwiń z eleganckim akcentem rodzynkowym. Ja użyłam(...)greckich rodzynek koryntek, są one malutkie, ciemne i bardzo słodkie. Ten dżemiko-mus jest idealny do naleśników, a także na słodką kanapkę. Składniki: • 1 kg jabłek po obraniu ze skórki i z gniazd nasiennych • 1 kg brzoskwiń bez pestek • 200 g cukru • sok z 1 cytryny • garść drobnych rodzynek
To co kochamskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 500 ml kwaśnego mleka (kefir) 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli ok. 500 jabłek dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder(...)podania wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą, cukrem oraz solą. Mleko mieszamy z jajkiem i dodajemy do suchych składników. Całość mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na czas przygotowania jabłek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką partiami nakładamy ciasto na patelnię, formując placuszki. Smażymy z obu stron
Domowy Smak Jedzenialodówki i w sałatce wylądował dodatkowo ananas, jabłko i mandarynki. Fajna odmiana dla smaku takiej typowej sałatki z kapusty pekińskiej tym razem w wersji owocowej. Oczywiście, zamiast majonezu, możecie użyć samego jogurtu, wybór należy do Was. Taka surówka świetnie pasuje do mięsa, kasz, ryżu czy makaronów. Drukuj Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php(...)pieprz Sposób przygotowania Składniki sosu wymieszać razem. Kapustę drobno poszatkować. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Ananas pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić w cząstki. Wymieszać całość razem. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/salatka-kapusty-pekinskiej-mandarynek-jablka-ananasa/ BosowKuchni Artykuł Sałatka z kapusty pekińskiej, mandarynek, jabłka i ananasa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkutortowej 250 g masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g serka waniliowego 1 jajko cynamon ok. 10 jabłek Polewa: (sok z cytryny+cukier puder+kilka łyżeczek ciepłej wody) / cukier puder Wykonanie: Obieramy jabłka, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Do przesianej wcześniej mąki(...)dodajemy składniki: cukier puder, cukier wanilinowy, posiekane masło, jajko, serek waniliowy i zagniatamy wyrabiając elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć wykładamy na spód blachy. Układamy połówki jabłek środkową częścią do dołu, posypujemy solidnie cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ja ciasto wałkowałam na blaszkach małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu
W Moim Magicznym Domusposób na pyszne śniadanie. Maślanka sprawia, że racuszki są delikatne i puszyste. Jabłko, że słodkie. A cynamon dodaje cudownego aromatu. 12 placków: 350 g maślanki naturalnej 200 g jabłek – ok. 3 małe sztuki lub 2 średnie 200 g mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka erytrolu olej kokosowy do smażenia Jabłka obieramy i ścieramy
KucharzycaSkładniki: 1,45 kg kaczki bez podrobów 2 łyżeczki płaskie soli 2 g majeranku 5 dkg smalcu 75 dkg jabłek 75 dkg grejpfrutów słodkich 2 dkg cukru rukola Sposób przygotowania: Kaczkę oczyścić, umyć, nasolić, natrzeć majerankiem, pozostawić na godzinę. Po tym czasie kaczkę ułożyć na blasze grzbietem do dołu, polać stopionym smalcem i upiec w piekarniku, skrapiając wodą(...)wytworzonym sosem. Porcjować. Jabłka i grejpfruty umyć, pokroić w ćwiartki, posolić, oprószyć majerankiem i cukrem, poddusić krótko na tłuszczu z pieczenia. Porcje kaczki podawać na rukoli z jabłkami i grejpfrutami
Przepisy kulinarne babci Antoniny