szklanki, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia Delecta 1 łyżeczka , jabłko kwaśne 1 kg, cynamon 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kolorowa posypka Dekorada Delecta 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie kawałeczki, dodać cynamon, cukier, budyń i wymieszać jajka, miękka palma(...)będzie zważona ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksowac na gęste ciasto forma 25x20 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować w blaszce na cieście rozłożyć jabłka i posypać posypką kamyczki czekoladowe ciasto piec 50-55 minut w 200 C, pod koniec można nakryć folią aluminową aby za mocno jabłka się nie spiekły, wystudzone ciasto
W Mojej Kuchni Lubięporadzi! 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2-3 jabłka Kruszonka: 3 łyżki płatków owsianych 1/3 szklanki migdałów (posiekałam) 2 łyżki miodu Wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek i sól. W drugiej miseczce roztrzepać jajka z olejem(...)połączyć z suchymi składnikami. Ciasto przełożyć do formy (o średnicy około 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Całość posypać płatkami owsianymi i migdałami oraz polać miodem. Piec około 40 minut w 180 stopniach
Di gotuje1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki) 100g - suchy mak 250g -3 jabłka -kasza manna (1/2 szklanki) 60g -przyprawa korzenna 5g +słodzik według uznania(dałam dużo :D 0kcal-> żeby obniżyć kaloryczność) WYKONANIE: MAK wsypać(...)miski i zalać wrzątkiem lekko ponad poziom (po 30 minutach ewentualnie dodać odrobinę wrzącej wody) odstawić na kolejne 30 minut. 1. Białka ubić z sodą oczyszczoną 2. Jabłka zetrzeć na tarce, osączyć z nadmiaru soku. 3. Żółtka, jogurty, mak (jeśli została woda, to odlać ją) starte (i odsączone) jabłka, kaszę, przyprawy i słodzik (dosłodzić w razie potrzeby) wymieszać
fitolarun.blogspot.comsię z przyprawą curry. Dodatkowego smaku takiej potrawie dodaje jabłko. Mamy wtedy wyrazisty, winny smak. Do dania, które proponuję możemy wykorzystać, filet z indyka lub tak , jak u mnie udziec. Może to być dobra propozycja na świąteczny obiad SKŁADNIKI 1 udziec z indyka 1 łyżeczka curry 2 jabłka 1 łyżka ziół do drobiu 1 liść laurowy(...)laurowy i ziele angielskie. Nakrywamy i smażymy na małym ogniu ok. 1 godz. Do miękkiego już mięsa dodajemy przyprawę curry. Jeśli woda się wygotowała podlewamy jeszcze szklankę wody- mieszamy. Jabłka ubieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z ryżem
W kuchennym oknie Ewymisce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Jabłka kroje w kostkę i obsypuje cynamonem. 4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej 8-10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładam(...)jabłka i zalepiam przeciwległe rogi. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam na 15 do podrośnięcia. Górę ciastek smaruje roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypuje cukrem. 5. Piekę w 190 stopniach ( piek. gazowy ) przez 20-25 minut. Wielki powrót książki Moje Wypieki: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Gotowanie...to proste !Łosoś z piekarnika zapieczony pod pierzynką z cieniuteńkich plasterków jabłka nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale i nadzwyczajnie smakuje. Winne jabłko świetnie komponuje się z łososiem i nadaje mu przyjemnej nuty smakowej. Pod "jabłkową łuską "czeka niespodzianka składająca się z marchewki i ziemniaka. Możesz schować pod jabłuszkiem każde inne ulubione warzywo. Należy jednak wcześniej je poddusić krótko na patelni, ponieważ(...)smaku jabłko przekroić na pół i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemiało na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam ze smazonym "ryżem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!natłuścić i oprószyć mąką. Równomiernie wyłożyć wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 50 g płatków owsianych Kruszonka: 50 g płatków owsianych 30 g płatków migdałowych 4 łyżki brązowego cukru 50 g masła Jabłka umyć(...)Kruszonka - Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Wsypać płatki owsiane i migdałowe. Podgrzewać na małym ogniu przez około minutę, cały czas mieszając. Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć jabłka, a na wierzch kruszonkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji: Link do książki - https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Domowa cukiernia Ewywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest pyszne - delikatne i mięciutkie. Swoją puszystość zawdzięcza serkowi. Idealnym dopełnieniem jest połączenie słodkich bananów i kwaskowatych jabłek. Nie zawiera jajek, więc nadaje się dla osób, które są na nie uczulone. W końcu każdy ma prawo rozkoszować się chwilą z porządnym kawałkiem ciacha. (Forma o wymiarach około(...)Ciasto: 320g mąki pszennej 220g masła/margaryny 200g serka homogenizowanego (waniliowego) 2/3 szklanki cukru 1 banan (średni) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 banany (średnie) 2 kwaskowate jabłka Dodatkowo: cukier puder do posypania Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i rozgniecionego (na puree) banana. Całość dokładnie wymieszać (ręcznie lub mikserem z końcówką
Di gotujezostać w nadzieniu zbyt wiele płynu, powinno przypominać gęsty dżem z widocznymi fragmentami owoców. Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia zaczynamy od podduszenia na łyżce wody jabłek z cukrem i przyprawami przez około 5 minut. Następnie dodajemy żurawinę ze słoika, całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu do odparowania płynu. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik(...)ciasto francuskie. SKŁADNIKI CIASTA 320g mąki pszennej typ 550 lub 650 230g masła , 82% tłuszczu 2 czubate łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 120ml wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 1 duże twarde jabłko, ok.400g 100g borówki brusznicy lub żurawiny (użyłam mrożonej) lub 4 pełne łyżki żurawiny albo borówek ze słoika 4 łyżki stołowe cukru 1 łyżka wody ½ łyżeczki cynamonu i mielonych goździków
Karo in the Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wątróbka z jabłkiem jest delikatna, ma wyrazisty smak i posmakuje nawet niejadkom. Należy pamiętać, aby użyć twardych jabłek - po duszeniu pozostaną chrupiące i nie staną się "maziste". I kolejna ważna rzecz- wątróbkę doprawiamy po usmażeniu - tylko wtedy będzie miękka i soczysta. 500g wątróbki drobiowej (może być wieprzowa) 1-2 jabłka (koniecznie twarde(...)sól, pieprz Wątróbkę pokroić i dokładnie obtoczyć w mące. (Uprzednio można namoczyć w mleku.) Smażyć po kilka minut z obu stronach. Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i jabłka (pokrojone na większe kawałki). Całość tuszyć (pod przykryciem) do miękkości. Doprawić solą i pieprzem
Di gotujeWrocławiu czuć już wiosnę! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki zmielonej kurkumy 1 łyżka oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka 200 g posiekanej szalotki 200 g jabłek, obranych i posiekanych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 2 łyżki masła 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Wymieszaj kurkumę z oliwą i natrzyj filety z obu stron. Dopraw solą(...)pieprzem i marynuj w lodówce około 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj confit. Włóż do garnka jabłka, drobno posiekaną szalotkę, sól, cukier, masło i gotuj na średnim ogniu około 10 min mieszając cały czas do momentu aż zacznie brązowieć. Dodaj ocet, zamieszaj i odstaw z ognia. Rozgrzej piekarnik z funkcją grill lub rozgrzej patelnie grillową. Obsmaż
Bike By Lifewiedzą gdzie to jest. Jakiś czas temu pokazywałam Wam moją bułeczek z pieczarkami . Może ktoś się skusi i upiecze? Ale Gorzów to także i słynne już jabłko, czyli reneta Landsberska. "[...]została wyhodowana przez sadownika amatora, radcę prawnego – Theodora Heinrich Otto Burchardta z Gorzowa Wielkopolskiego, syna nadburmistrza miasta Davida Christiana Otto Burchardta. Rodzina ta posiadała podmiejski majątek połączony(...)została wyhodowana ponad 170 lat temu na tym terenie. Owoce jabłoni odmiany Landsberska osiągają dojrzałość zbiorczą w ostatniej dekadzie września i w chłodni mogą poleżeć jedynie do połowy grudnia. Jabłka tej odmiany są dość duże z soczystym, wyraźnie winnym miąższem, bogate w sole mineralne i witaminy. Są to owoce deserowe, mające także zastosowanie w przetwórstwie. Jabłka
Codzienna kuchnia niecodziennasosu dodałam pokrojone jabłko i suszoną żurawinę. A zagęściłam go delikatnie mąką i śmietaną. Sos jest bardzo ciekawy w smaku, lekko kwaśny i bardzo mi smakował. Takie roladki świetnie nadają się na uroczystości rodzinne. Warto je zrobić na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam. ROLADKI DROBIOWE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI. Składniki: 4 filety z piersi z kurczaka 1 jabłko 4 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 150 ml białego wytrawnego wina 150 mi zimnego soku jabłkowego 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól pieprz czarny pieprz ziołowy Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychtrakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, aromatem(...)pomarańczowym, budyniem blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka na jabłkach rozsypać migdały tarte Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" , piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia
W Mojej Kuchni Lubięmoim domu. Na blogu czeka na Was wiele propozycji tego ciasta . Czasem jednak można zaszaleć i coś zmienić w jego wykonaniu. Tym razem padło nie na farsz (bo jabłka są niezmiennie) i nie na ciasto (klasyka wygrała). Tym razem chodzi o dodatek, którym jest budyń - najlepiej domowy, szczególnie, gdy w Waszych zapasach nie ma sklepowych proszków ( u mnie(...)budyniowa : opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka lub domowy budyń z tego przepisu Farsz jabłkowy: 1,5 kg jabłek 3 łyżki cukru łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu cynamonowego Sposób przygotowania: Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka
Słodkie Przyjemności