jabłka - 25490 przepisów (strona:360/1700)

Ciasteczka jak z McDonald's 190

maślanego)  4 jabłka  cynamon (ok 1/2 łyżeczki)  1/2 szklanki czerwonej porzeczki  1/3 szklanki wydrążonych wiśni  cytryna  50 g cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnuszka, zalać sokiem z połówki małej cytryny, zasypać cukrem i cynamonem. W trakcie gotowania, ciągle mieszamy aby skrystalizowany cukier albo jabłka się nie przypaliły. Płaty ciasta francuskiego rozkładamy na blaszce. Dzielimy na 12 części. Na każdym kawałku układamy dwie łyżeczki schłodzonego farszu i szczelnie zamykamy, tworząc małe ciasteczka.  Smażymy w głębokim oleju rozgrzanym do 180`C przez 4 minuty ( dwie na każdą stronę ). Jeżeli wolicie piec, proponuję piec w mocno rozgrzanym piekarniku do 220`C przez około 20 minut

Słodkie Przyjemności
Kaczka duszona z jabłkami! 165

rozmaryn, czosnek, owoce takie jak: cytryna, pomarańcz, jabłko, i wino, ja używam różnych: różowego lekko musującego, białego wytrawnego, cydru i wina z polskich winogron lekko różowego. Do kaczki też warto dodać dodatki w postaci miodu, czy octu. Macie jakieś swoje patenty na przygotowanie kaczki? Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 udka kaczki wiejskiej - 2- 3 jabłka kwaskowate - sok z 1/2 cytryny(...)kaczki natnij wzdłuż, ale tak aby nie uszkodzić mięsa. Kaczkę smażymy na gorącej patelni skórą do dna. Na złoty kolor, obracamy na drugą stronę.  Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i rozmaryn. Dodajemy sok z cytryny, pomarańczy i wino, redukujemy sos (czyli dusimy na małym ogniu aby wino odparowało). Kaczkę przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez godzinę

SMYKWKUCHNI
Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym 209

margaryny 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli Masa: 2 jabłka 1 gotowy krem do karpatki 400 ml mleka   Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przygotować krem wg opisu z opakowania. (U mnie było na 400 ml mleka.) Przygotować ciasto. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Dodać(...)zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierwszą częścią ciasta i ponakłuwać. Podpiec 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie na cieście ułożyć jabłka, rozsmarować krem a całość przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piec około 45-50 minut w 175-180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. UWAGA: Ciasta nie kroić na gorąco, ponieważ masa

Di gotuje
Kaszana ĄĘ 158

się człowiek nudzi, chce sobie dogodzić, a w domu tylko smutna kaszana, to powstają właśnie takie dania. Składniki: - kaszanka z kaszy jęczmiennej z podrobami, - słonina prasowana w plastrach, - jabłka kwaśne, - cebula, - syrop klonowy, - laska cynamonu, - chilli w płatkach Puree: - ugotowane ziemniaki - masło - orzechy włoskie mielone i 3-4 sztuki pokrojonych - łyżka oliwy truflowej Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przecedzić(...)temperatura nie była zbyt szybko wysoka, bo wtedy kaszanka nam pęknie. Następnie odłożyć ją w ciepłe miejsce, a na tej samej patelni karmelizować miodem cebulę pokrojoną w piórka i jabłko pokrojone w talarki. Jedno jabłko przypada na jedną osobę - tak samo, jak i jedna kaszanka na jedną osobę. Najpierw nasypać odrobinę płatków chilli (około łyżeczki) i wrzucić laskę cynamonu

Karczma Honorietty
Wątróbka drobiowa z jabłkiem 137

ziemniaki. Smaki jednak się zmieniają i dzisiaj jem ze smakiem. Składniki 600 g wątróbki drobiowej 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 2 średnie cebule 1 duże jabłko natka pietruszki sól pieprz Wątróbkę umyć  i pokroić w mniejsze kawałki, a następnie każdy kawałek oprószyć mąką. Połowę masła  rozpuścić na patelni  i usmażyć wątróbkę.Wyjąć z patelni(...)półmisek , oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, jabłko obrać  i pokroić na mniejsze kawałki . Na pozostałym maśle lekko zrumienić cebulę, a pod koniec dodać jabłko i chwilę smazyć (jabłko musi być miękkie) Dodać usmażoną wątróbkę i wszystko razem chwilę smażyć w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.. Posypać natką pietruszki. Podawać gorące z ziemniakami

O kuchni z uczuciem
ciasto jabłkowe z kamyczkami czekoladowymi łatwe i smaczne... 125

szklanki, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia Delecta 1 łyżeczka , jabłko kwaśne 1 kg, cynamon 2 łyżeczki, cukier 3 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kolorowa posypka Dekorada Delecta 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba jabłka obrać ze skórki i pokroić na cienkie kawałeczki, dodać cynamon, cukier, budyń i wymieszać jajka, miękka palma(...)będzie zważona ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem i zmiksowac na gęste ciasto forma 25x20 cm wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować w blaszce na cieście rozłożyć jabłka i posypać posypką kamyczki czekoladowe ciasto piec 50-55 minut w 200 C, pod koniec można nakryć folią aluminową aby za mocno jabłka się nie spiekły, wystudzone ciasto

W Mojej Kuchni Lubię
Jabłecznik (z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką) 181

poradzi! 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2-3 jabłka Kruszonka: 3 łyżki płatków owsianych 1/3 szklanki migdałów (posiekałam) 2 łyżki miodu Wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek i sól. W drugiej miseczce roztrzepać jajka z olejem(...)połączyć z suchymi składnikami. Ciasto przełożyć do formy (o średnicy około 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Całość posypać płatkami owsianymi i migdałami oraz polać miodem. Piec około 40 minut w 180 stopniach

Di gotuje
HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal 134

1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki) 100g - suchy mak 250g -3 jabłka -kasza manna (1/2 szklanki) 60g -przyprawa korzenna 5g +słodzik według uznania(dałam dużo :D  0kcal-> żeby obniżyć kaloryczność) WYKONANIE: MAK wsypać(...)miski i zalać wrzątkiem lekko ponad poziom (po 30 minutach ewentualnie dodać odrobinę wrzącej wody) odstawić na kolejne 30 minut. 1. Białka ubić z sodą oczyszczoną 2. Jabłka zetrzeć na tarce, osączyć z nadmiaru soku. 3. Żółtka, jogurty, mak (jeśli została woda, to odlać ją) starte (i odsączone) jabłka, kaszę, przyprawy i słodzik (dosłodzić w razie potrzeby) wymieszać

fitolarun.blogspot.com
Indyk z jabłkiem w sosie curry 105

się z przyprawą curry. Dodatkowego smaku takiej potrawie  dodaje jabłko. Mamy wtedy wyrazisty, winny smak. Do dania, które proponuję możemy wykorzystać, filet  z indyka lub tak , jak u mnie udziec. Może to być dobra propozycja na świąteczny obiad SKŁADNIKI 1 udziec z indyka 1 łyżeczka curry 2 jabłka 1 łyżka ziół  do drobiu 1 liść laurowy(...)laurowy i ziele angielskie. Nakrywamy i smażymy na małym ogniu ok. 1 godz. Do miękkiego już mięsa dodajemy przyprawę curry. Jeśli woda się wygotowała podlewamy jeszcze szklankę wody- mieszamy. Jabłka ubieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z ryżem

W kuchennym oknie Ewy
Krucho-drożdżowe koperty / Z jabłkami 534

misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Jabłka kroje w kostkę i obsypuje cynamonem. 4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej 8-10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładam(...)jabłka i zalepiam przeciwległe rogi. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam na 15 do podrośnięcia. Górę ciastek smaruje roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypuje cukrem. 5. Piekę w 190 stopniach ( piek. gazowy ) przez 20-25 minut. Wielki powrót książki Moje Wypieki: https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Gotowanie...to proste !
Łosoś z warzywami i jabłkiem - z piekarnika 161

Łosoś z piekarnika zapieczony pod pierzynką z cieniuteńkich plasterków jabłka nie tylko wygląda rewelacyjnie, ale i nadzwyczajnie smakuje. Winne jabłko świetnie komponuje się z łososiem i nadaje mu przyjemnej nuty smakowej. Pod "jabłkową łuską "czeka niespodzianka składająca się z marchewki i ziemniaka. Możesz schować pod jabłuszkiem każde inne ulubione warzywo. Należy jednak wcześniej je poddusić krótko na patelni, ponieważ(...)smaku jabłko przekroić na pół i wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemiało na porcjach łososia nałożyć podsmażone warzywa, następnie rozłożyć plasterki jabłek ułożyć porcje łososia na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Piec w 200`C 15 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić łososia jeszcze 5 minut, by doszedł. Podałam ze smazonym "ryżem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka owsiana z jabłkami 159

natłuścić i oprószyć mąką. Równomiernie wyłożyć wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 50 g płatków owsianych Kruszonka: 50 g płatków owsianych 30 g płatków migdałowych 4 łyżki brązowego cukru 50 g masła Jabłka umyć(...)Kruszonka - Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Wsypać płatki owsiane i migdałowe. Podgrzewać na małym ogniu przez około minutę, cały czas mieszając. Na przygotowany wcześniej spód wyłożyć jabłka, a na wierzch kruszonkę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji: Link do książki - https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html

Domowa cukiernia Ewy
Bananowe ciasto z jabłkami na serku waniliowym (bez jajek) 152

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Ciasto jest pyszne - delikatne i mięciutkie. Swoją puszystość zawdzięcza serkowi. Idealnym dopełnieniem jest połączenie słodkich bananów i kwaskowatych jabłek. Nie zawiera jajek, więc nadaje się dla osób, które są na nie uczulone. W końcu każdy ma prawo rozkoszować się chwilą z porządnym kawałkiem ciacha. (Forma o wymiarach około(...)Ciasto: 320g mąki pszennej 220g masła/margaryny 200g serka homogenizowanego (waniliowego) 2/3 szklanki cukru 1 banan (średni) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2 banany (średnie) 2 kwaskowate jabłka Dodatkowo: cukier puder do posypania   Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i rozgniecionego (na puree) banana. Całość dokładnie wymieszać (ręcznie lub mikserem z końcówką

Di gotuje
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 170

zostać w nadzieniu zbyt wiele płynu, powinno przypominać gęsty dżem z widocznymi fragmentami owoców.   Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia zaczynamy od podduszenia na łyżce wody jabłek z cukrem i przyprawami przez około 5 minut. Następnie dodajemy żurawinę ze słoika, całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu do odparowania płynu. Studzimy. Rozgrzewamy piekarnik(...)ciasto francuskie. SKŁADNIKI CIASTA 320g mąki pszennej typ 550 lub 650 230g masła , 82% tłuszczu 2 czubate łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 120ml wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 1 duże twarde jabłko, ok.400g 100g borówki brusznicy lub żurawiny (użyłam mrożonej) lub 4 pełne łyżki żurawiny albo borówek ze słoika 4 łyżki stołowe cukru 1 łyżka wody ½ łyżeczki cynamonu i mielonych goździków

Karo in the Kitchen
Wątróbka z jabłkiem 111

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Wątróbka z jabłkiem jest delikatna, ma wyrazisty smak i posmakuje nawet niejadkom. Należy pamiętać, aby użyć twardych jabłek - po duszeniu pozostaną chrupiące i nie staną się "maziste". I kolejna ważna rzecz- wątróbkę doprawiamy po usmażeniu - tylko wtedy będzie miękka i soczysta. 500g wątróbki drobiowej (może być wieprzowa) 1-2 jabłka (koniecznie twarde(...)sól, pieprz     Wątróbkę pokroić i dokładnie obtoczyć w mące. (Uprzednio można namoczyć w mleku.) Smażyć po kilka minut z obu stronach. Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i jabłka (pokrojone na większe kawałki). Całość tuszyć (pod przykryciem) do miękkości. Doprawić solą i pieprzem

Di gotuje