jabłka - 25490 przepisów (strona:367/1700)

Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 193

cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier skórka cytrynowa lub inna WYKONANIE: Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek, Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogel-mogel, a z białek ubić sztywną pianę, Masło rozpuścić w rondelku, a potem schłodzić,  Do masy(...)makowej z jabłkiem dodać  rozpuszczone i ostudzone masło, kogel, pianę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko mieszać, Dużą foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami, Masę wylać na herbatniki i wstawić do nagrzanego  do 190°C piekarnika na 1 h. Może być  odrobinkę dłużej, sprawdzić ciasto  patykiem, ma być odrobinkę wilgotny, ciasto powinno zrobić

Kuchnia Beaty
Babeczki owsiane z musem jabłkowym 153

zmodyfikowałam. Przypominając sobie właśnie te moje ciasteczka z dawien dawna - dodałam jedno, nieduże jabłko (choć uważam, że można było dodać dwa). Zjadłam naprawdę ze smakiem. Nie są słodkie, ale jeśli ktoś chce słodsze to musi dodać ok. 1 łyżki cukru. Poza tym, dzięki dodaniu jabłka - babeczki są mokre i nie zapychają. Dla mnie to taka alternatywa dla klasycznych płatków(...)owsianych górskich ale można dodać błyskawiczne, są drobniejsze (płatków nie gotujemy - ani zwykłych, a tym bardziej błyskawicznych) 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki pszennej 1-2 nieduże jabłka Nagrzać piecyk do 180 stopni C Jajko rozbełtać na pianę mikserem, widelcem lub - tak jak ja - sprężynką Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i przełożyć do malaksera. Jeśli nie macie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tradycyjna sałatka jarzynowa 258

razem podczas rozmowy z  moją ciocią usłyszałam sałatka jarzynowa z jabłkiem, tego pomysłu właśnie było mi potrzeba. Już następnego dnia podałam ją moim serdecznym przyjaciołom, których gościliśmy w święta. Czy jest ktoś kto nie kojarzy sałatki jarzynowej? Ugotowane jarzyny w mundurkach to sekret owego smaku, a dodatek jabłka doda jej idealnego smaku. Tradycyjna sałatka jarzynowa SKŁADNIKI: 4 średnie(...)ziemniaki 4 średnie marchewki 2 średnie pietruszki - korzeń 1 niewielki seler 6-7 jajek 6 ogórków konserwowych 2 średnie jabłka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 2-3 łyżki majonez sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy warzywa w mundurkach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jabłka - smaczne i zdrowe. 114

Jabłka - smaczne i zdrowe. Stare angielskie przysłowie mówi : " kto codziennie zjada jabłko, ten lekarza widzi rzadko ". Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. najbogatsze w tę substancję są dojrzałe owoce. Najcenniejsza w tych owocach jest skórka, gdyż to właśnie w niej znajduje się najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm z substancji toksycznych(...)Jabłka zawierają też sporo kwercetyny, która działa przeciwalergicznie i łagodzi objawy astmy, a także chroni przed wieloma nowotworami, chorobą Alzheimera i Parkinsona !                                    Pamiętaj : owoce = zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Pieczone Jabłka 79

Składniki: 4 jabłka 1 tabliczka gorzkiej czekolady dżem borówkowy cukier puder cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Jabłka myjemy i odcinamy im górną część z łodygą. Wnętrze jabłka drylujemy łyżeczką lub takim przyrządem do drylowania (o ile dobrze to nazywam). Do garnka z wodą wsypujemy cukier waniliowy i cynamon. Gotujemy do momentu wrzenia. Wtedy wrzucamy na 2-3 minuty jabłka(...)Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik mamy rozgrzany do 200 stopni z opcją góra i dół. Na spod jabłek wkładamy po dwie kostki czekolady i wypełniamy resztę jabłek dżemem, na koniec do każdego jabłka znowu dodajemy kostki czekolady. Zakrywamy wcześniej obciętymi główkami i na każda kładziemy po 2 kostki czekolady. Pod wpływem ciepła cudownie nam się

ClauditteMissCooking
Ciastka z jabłkami 136

mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 1/2 łyżki cukru 100 g kwaśnej śmietany 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka suszonych drożdży szczypta soli, Dodatkowo: 50 g jabłek 1 – łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki(...)lodówki i rozwałkować na placek o grubości 2 – 4 mm. Szklanką wykrawać kółka. Na jedną połowę krążka nałożyć jabłko z cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów. Sklejamy brzegi ze sobą z obu stron jabłka, pozostawiając otwór. Gotowe ciasteczka ułożyć w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

Na słodko lub wytrawnie
"Kopertki" 216

szklanki mąki + do podsypywania 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 2 jajka - 1 całe i żółtko 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka octu *Dodatkowo: kilka słodkich jabłek cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, jajka, kwaśną śmietanę i ocet. Wszystko zagniatamy na jednolitą kulę, dokładnie, jeżeli to konieczne(...) obieramy kroimy w niewielka kostkę.  Gdy ciasto "odczeka" swoje w lodówce wałkujemy je bardzo cienko, podsypując mąką. Kroimy kwadraty takie miej więcej 7x7 centymetrów. Na środek wykładamy jabłko i zlepiamy przeciwległe rogi, potem mocno zaciskamy na środku, aby się nie rozkleiło. Wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni najlepiej

Piekę, bo lubię
Jesienny placek jabłkowy 161

zimnego masła w drobnych kawałkach 30 g cukru pudru jajko laska wanilii szczypta kardamonu szczypta cynamonu szczypta zmielonych goździków szczypta soli 30g zmielonych migdałów Farsz: 750g twardych jabłek 50 g brązowego cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka mielonego cynamonu łyżeczka mieszanki przypraw do deserów ( te same przyprawy co wyżej) Dodatkowo: białko z 1 jajka łyżeczka cukru(...)mieszaniny na koniec) Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, a następnie przekładamy je na blaszkę. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, a następnie na środek ciasta wysypujemy przygotowane wcześniej jabłka pozostawiając około 8-10 cm wolnego brzegu. Pozostawione brzegi zwijamy na owoce lekko ugniatając. Wierzch ciasta smarujemy resztą roztrzepanego białka i posypujemy cukrem waniliowym i resztką przypraw. Pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Zimowa szarlotka 158

żółtka jajko 3/4 szklanki miałkiego cukru  4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 300 g mąki tortowej 150 g miękkiego masła łyżka cynamonu Składniki na jabłkowy farsz: 5 jabłek pokrojonych w kosteczkę 0,5 szklanki cukru brązowego 3 łyżki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone na małe(...)obieramy i kroimy na małe kawałeczki, doprawiamy cynamonem i resztą przypraw. Drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy aby powstał kwadrat 15x15. Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka i przykrywamy je drugim płatem ciasta. Końcówki ciasta lekko ugniatamy a wierzch nacinamy. Pieczemy około 40 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierogi z jabłkami 131

takiej wersji? Ja zrobiłam je pierwszy raz i jestem pewna, że nie ostatni. Polecam!" Składniki : 250 g mąki 200 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże jabłka cukier z cynamonem śmietana 12%/18% + drobny cukier trzcinowy Sposób przygotowania  Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, dodajemy oliwę. Mieszamy, a następnie ugniatamy. Wałkujemy na cienki(...)placek i wykrawamy kółka. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem cynamonowym według uznania. Na jedno kółko nakładamy na środek łyżeczkę farszu jabłkowego, składamy na pół i lepimy. Końce pierogów zgniatamy widelcem, aby podczas gotowania farsz nie wypłyną.  W szerokim garnku gotujemy wodę do której dodajemy trochę oliwy. Do wrzącej wody wrzucamy

Słodkie Przyjemności
Śniadaniowe placuszki z jabłkiem 177

Przepis podejrzałam w programie Jamiego Olivera, ale go troszkę udoskonaliłam, bo tamte placuszki były za ciężkie. Zapraszam na Śniadaniowe placuszki z jabłkiem." Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja z wolnego chowu 2 duże starte jabłka łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)jajka i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka ścieramy na małych oczkach i dodajemy do ciasta.  Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało).  Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony. Następnie dosmażamy z drugiej. Posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy śmietaną (albo jogurtem naturalnym). Smacznego

Słodkie Przyjemności
British Apple Pie 104

codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek i na wodzie, a jabłka pokrojone są w grubą kostkę z niewielką ilością cukru. Ale co jak co, ciasto wychodzi wyśmienite! Mam nadzieje, że i Wam przypadnie ono do gustu. Zapraszam na British Apple(...)Składniki : 150 g masła 350 g mąki 80 g cukru 4 łyżki wody 7 jabłek 4-5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka mąki łyżka cukru to posypania ciasta + łyżka wody Sposób przygotowania: Do robota kuchennego (można do zwykłej miski) wrzucamy pokrojone na kawałki masło, cukier, mąkę i zalewamy

Słodkie Przyjemności
Ciasteczka Apple Pie 122

jabłkowe przepisy, to ten również powinien Wam się spodobać. Zapraszam na Ciasteczka Apple Pie." Składniki : 150 g masła 350 g mąki 80 g cukru 4 łyżki wody dodatkowo: 6 jabłek 6 łyżek cukru brązowego + łyżka do posypania ciastek 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka ekstraktu waniliowego łyżka cukru to posypania ciasta + łyżka wody Sposób przygotowania Na stolnicę wysypujemy(...)przesiana mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier i zalewamy wodą - wyrabiamy. Gotowe ciasto przekładamy do folii i wkładamy na około 20 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy na drobno. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem, cukrem i łyżką ekstraktu waniliowego - dokładnie mieszamy.  Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie - im cieniej

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z porzeczkami 126

mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne i czerwone. Muszę przyznać - świetne połączenie! Dopóki jeszcze macie(...)możliwość wykorzystywania świeżych owoców, wypróbujcie ta wersję koniecznie! Zapraszam na szarlotkę z porzeczkami." Składniki 200 g masła 4,5 szklanki mąki 2 żółtka jajko szklanka cukru 1,5 kg jabłek łyżka cynamonu szklanka cukru 1,5 szklanki czarnej/czerwonej porzeczki Sposób przygotowania: Żółtka łączymy z cukrem aby powstał nam tak zwany kogiel mogiel, dodajemy jajko i dalej mieszamy.  Mąkę

Słodkie Przyjemności
Szarlotka z gruszkami 160

Jesienią mogłabym jeść to ciasto codziennie! W sumie jest to jedno z ulubionych wypieków mojego eM. Ważne aby było dużo jabłek, pełno gruszek i trochę dodatkowego ciasta :D Ciasto przygotowuje się szybciutko ( chyba, że tworzycie je tradycyjnie - ręcznie, to troszkę dłużej). W dzieciństwie, to właśnie na cieście tego typu szkoliłam swoje umiejętności kulinarne. Sądzę, ze na coś się(...)ciasto to przypadnie do gustu. Zapraszam na Gruszkową szarlotkę!" Składniki : Kruchy spód: 200 g masła  400 g mąki  3 jaja 100 g cukru Farsz: 5 średnich jabłek 8 gruszek 2-3 łyżki cukru cynamonowego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto wstawiamy

Słodkie Przyjemności