jabłka - 25490 przepisów (strona:362/1700)

Jesienny deser z pigwą 212

wrócić do domu i się zagrzać. Wtedy... czas zabrać się za jesienne owoce i przygotować je w formie deseru na ciepło. Mój prosty deser to kompozycja pigwy, jesiennych jabłek lobo, gruszki i śliwki. Polecam przyrządzić go na jesienne wieczory, otulając się ciepłym kocem :] Dla 3 osób Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 gruszki 2 jabłka lobo kilka śliwek(...)pokrojoną w kostkę pigwę - zalewamy wodą by ją zakryć a następnie gotujemy do miękkości. W drugim garnku gotujemy na parze do miękkości przepołowioną śliwkę, obraną gruszkę i obrane jabłka (Śliwki gotujemy krótko) 2/ Do ugotowanej pigwy dodajemy cukier, kardamon oraz sok z 1 cytryny  blendujemy na gęsty mus 3/ Ugotowane na parze owoce kroimy w prostokątne kształty

Kuchnia PROzdrowotna
"UŚMIECHNIĘTE" CIASTECZKA Z JABŁKAMI 83

puder A jak to zrobić: Mąkę z masłem i zmielonym twarogiem zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na około 20 minut. W tym czasie jabłka obrać ze skórki i każde z nich pokroić na 12 części. Ciasto wyjąć i rozwałkować ( podsypując mąką ) na grubość 4-5 mm., przy pomocy szklanki wyciąć koła. Każde koło(...)osypać cynamonem i ułożyć na nim kawałek jabłka. Złożyć ciastko na pół, przykrywając jabłko i pozostawiając widoczną jego grubszą część. Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 210 stopni (termoobieg). Po przestudzeniu, obficie posypać je cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 157

jabłkami. Smaczne były po zdjęciu z patelni ale i na zimno wprost ze śniadaniówki :) Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 300 ml mleka 10 g drożdży 2 łyżki cukru 180 g maki pszennej pełnoziarnistej 70 g maki gryczanej 4 małe jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Do 100 ml ciepłego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru(...)Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce. Po 15 minut dolewamy zaczyn do mąki, dodajemy pozostały cukier i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Łyżka nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy na rumiano z obu stron, posypujemy cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 125

mnie bułeczkowa 650 250 ml mleka 100 g masła 120 utłuczonych, ugotowanych ziemniaków 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 1 łyżka śmietany 2 kwaśne jabłka 1/2 łyżeczki cynamonu 150 g owoców jagodowych (u mnie jagody i jeżyny)\ 3 łyżki cukru trzcinowego kruszonka: 50 g masła 100 g maki pszennej 50 g cukru kilka kropli esencji(...)składniki, dodajemy rozczyn i zagniatamy sprężyste, gładkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę i wkładamy do miski. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, cukier i owoce jagodowe. Składniki kruszonki wkładamy do miseczki i zagniatamy palcami by powstały okruszki. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy smalec + film 129

Domowy smalec ze skwarkami, cebulą i jabłkiem nie ma sobie równych. To smaczne smarowidło do kanapek, znakomity dodatek do kanapek lub innych potraw. Zajadany od czasu do czasu z pajdą chleba na pewno nikomu nie zaszkodzi. składniki na 1 litr smalcu 70 dag słoniny 35 dag wędzonego boczku 4 średnie cebule 3 małe jabłka 1 łyżka suszonego majeranku czarny(...)małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia  smalcu aż skwarki  nabiorą złotego koloru. Dodajemy boczek i całość dokładnie rumienimy od czasu do czasu mieszając. Cebulę drobno siekamy, obrane jabłka kroimy w małą kostkę. Do wytopionych skwarków dodajemy posiekaną cebulę i rumienimy ją na złoty kolor, następnie wrzucamy pokrojone jabłka i szklimy je na smalcu około 10 minut

Smakowite Dania
pyszna kaszanka z jabłkami... 146

przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, ziemniaki gotowane w mundurkach 4 sztuki jabłko większe umyć, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić na 3 grubsze plastry, na gorącym oleju podsmażyć z obu stron posypując kucharkiem i cynamonem, przełożyć na talerz na tłuszczu po jabłkach podsmażyć pokrojną w kostkę cebulę posypaną cukrem, dodać kaszankę bez flaka pokrojoną w talarki(...)posypać pieprzem i usmażyć mieszając ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i pokroić na plasterki, kaszankę można podać na jabłkach formując ją w foremce do potraw tzw. ausztychery / pierścienie / obręcze: są przydatnym pomocnikiem w ciekawym podawaniu różnych potraw, deserów - syte, smaczne danie obiadowe...............ZAPRASZAM

W Mojej Kuchni Lubię
Ryż z jabłkami 130

wspomnę o przyjemności , za oknem  plucha a przy kominku kawka i na słodko ryż z jabłkiem oraz bardzo miłe towarzystwo . Składniki  2 szklanki ryżu  1i 1/2 jabłek ( słodkich ) 3 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru ( jeśli ma być bardzo słodki to więcej) cukier waniljowy. 200g śmietanki 30% Wykonanie  Ryż płuczę i gotuję na półtwardo (jeśli(...)wykorzystuję ryż wcześniej ugotowany i miękki to potrzebna będzie bułka tarta 2 łyżki ) jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach . Jajka rozbijam i żółtka dodaję do ryżu a białka ubijam na sztywną pianę . do ryzu dodaje cukier ,szczyptę soli i mieszam dokładnie , następnie dodaję jablka mieszam na koniec piana . (Jeśli korzystam z bułki

Eli Gotowanie
ciasto kruche z jabłkami 157

wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. składniki na obłożenie: 4 jabłka 1/2 łyżki cynamonu 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżka roztopionego masła wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w plastry i mieszamy z cukrem, cynamonem oraz 1 łyżą mąki. Cisto posypujemy pozostałą mąką, wykładamy jabłka i smarujemy je roztopionym masłem. Kawałki cista zwijamy

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki z jabłkami 107

mojego pokoju.  Dlatego dziś taki sentymentalny przepis. Połączenie racuszków mamy i jabłek.  Składki (na ok. 8 małych placuszków): -jugut grecki o pojemności 150g.  -1 spore jabłko  -2 łyżki soku z cytryny  -pół łyżeczki cynamonu  -łyżeczka oleju plus do smażenia  -2 łyżki cukru -1 jajko  -4 czubate łyżki mąki przennej  -szczypta(...)soli -cukier puder do posypania  Wykonanie:  Obrane jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić cytryna by nie ściemniało.  Dodać cynamon, jogurt, jajko, mąkę i wymieszać. Następnie dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Ponownie mieszamy.  Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oleju (użyłam patelni do naleśników).  Placuszki  muszą być małe, inaczej będziemy mieć

Smakuj życie!
aromatyczna nalewka jabłkowa [+ 18] 174

składniki: 2 szkl cukru 370 ml wody 1 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych) 1 laska cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny 500 ml wódki 250 ml brandy ewentualnie domowej roboty bimbru wykonanie: Syrop cukrowy: wodę z cukrem gotujemy na średnim ogniu mieszając cały czas, tak aby cukier się nie przypalił, a syrop stał się klarowny. Następnie zestawiamy garnek z ognia(...)pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie owoce kroimy w plasterki i wkładamy do czystego dwulitrowego słoja ze szczelną nakrętką. Zalewamy jabłka syropem, dodajemy skórkę z cytryny, cynamon, wódkę i brandy. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum miesiąc. Po tym czasie zlewamy trunek przez gazę do butelek

Domowy Smak Jedzenia
Maślankowe pierogi z szarlotkowym nadzieniem 109

Składniki: Ciasto na ok. 30 pierogów: * 1,5 szklanki maślanki * 3 szklanki mąki * szczypta soli Farsz: * 2 duże jabłka * 2 garście rodzynek(...)połowy cytryny * płaska łyżka cynamonu * 1 cukier waniliowy Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować (niezbyt cienko bo ciasto jest bardzo delikatne). Za pomocą szklanki wyciąć kółka. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć. Do jabłek dodajemy rodzynki, cynamon, cukier waniliowy. Tak przygotowany farsz wykładamy na krążki ciasta. Zlepiamy. Gotujemy

Pobite gary Barbary
Ekspresowe ciasto z jabłkami 179

wadę - ekspresowo znika z talerzyka :) Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 1 szklanka mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 10-12 szt. małych jabłek (np. papierówek, antonówek) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zamienić na mielony cynamon) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Dno tortownicy(...)pokroić w ósemki. Jajka utrzeć razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie (ciągle mieszając) dodać olej, ekstrakt, a potem stopniowo dosypywać mąkę. Do ciasta dodać połowę pokrojonych jabłek, delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Piec przez ok. 45 min. - do suchego patyczka.  Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem

Domowa Cookierenka Agi
Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami 127

rodzynkami Słodkie bułeczki, które od razu przypominają smak dzieciństwa i przypadną do gustu zarówno małym jak i tym większym łasuchom:) Dodatki można samodzielnie zmieniać, u mnie są to jabłka, cynamon i rodzynki, ale równie dobrze może być to mak, budyń, dżem lub to na co akurat mamy ochotę albo to co od dawna zalega nam w kuchennych szafkach :) Ciasto(...)cukru 50 dag mąki 250 ml letniego mleka skórka otarta z jednej cytryny 1 jajko 10 dag masła 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Dodatkowo: rodzynki cynamon 1 kwaskowate jabłko Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny

Słodka Kraina Wypieków
Ucierane ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi 170

tutaj .  Składniki: 5 jajek 1 i 1/4 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 250 gram margaryny 1,5 kg jabłek kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta) pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania ciasta Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy(...)wlewamy przestudzoną margarynę i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 23 x 35 cm.  Na wierzchu równomiernie posypujemy jabłkami, następnie orzechami oraz posypujemy cynamonem. Pieczemy przez ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzenia posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
SZarlotkowy Serniczek Na Zimno 220

biszkoptowy spód: 0,5 kubka mąki ryżowej 0,5 kubka mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 0,25 kostki masła 2 jajka mus: 1 kg jabłek 0,5 kubka soku jabłkowego dobrej jakości  2 kubeczki śmietany kremówki (400-500ml) 2 łyżki żelatyny cynamon cukier galaretka: 2 kubki soku jabłkowego(...)jajka ucieramy z cukrem na puch, dolewamy masło, dosypujemy suche składniki, mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy wstawimy do piekarnika na około 20 minut jabłka obieramy kroimy w kosteczki, dusimy z cukrem, cynamonem oraz sokiem do całkowitego rozpadnięcia żelatynę zalewamy 2 łyżkami soku spod jabłek, dolewamy do ciepłego musu, mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia

Luźna Kuchnia