jabłka - 25490 przepisów (strona:366/1700)

Pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulą 113

bardzo ważna chwila podczas Świąt Wielkanocnych, dlatego staram się zadbać o atmosferę, ale również o podniebienie. Chciałabym zaproponować na śniadanko "Pieczoną białą kiełbasę z jabłkiem i cebulą". SKŁADNIKI: 8 białych surowych kiełbas, 3 jabłka- najlepiej szara reneta, 3cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka majeranku roztartego w dłoniach, pieprz świeżo mielony, sól, olej, 2 łyżki chrzanu, papryka słodka czerwona, WYKONANIE: Kiełbasę(...)nacinamy nożem w kilku miejscach, Jabłka myjemy, kroimy w półćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem, rozkładamy jabłka, cebulę,posypujemy calość majerankiem, czerwoną papryką, solą i pieprzem, kładziemy kiełbaski, każdą smarujemy chrzanem z czosnkiem, posypujemy czerwoną papryką, kładziemy na wierzch wiórki masła, przykrywamy folią

Kuchnia Beaty
Dlaczego warto jeść jabłka? 149

minerałów. Jakie właściwości posiada jabłko? duża zawartość witaminy C odkwaszają organizm znajdujące się pektyny pomagają w lepszym trawieniu posiadają duże ilości potasu i żelaza ułatwia przyswajanie wapnia wzmacnia serce, chroni przed zawałami i nowotworami  obniżają poziom złego cholesterolu  świetnie nadają się dla osób, które się odchudzają Zaleca się zjadanie całego jabłka, ponieważ w pestkach znajduje się najwięcej(...)Angielskie przysłowie głosi: "Jedno jabłko dziennie, chroni nas przed wizytą u lekarza". Jest wiele odmian jabłek, więc każdy znajdzie coś dla siebie.  Osobiście codziennie jem po jednym jabłku, więc nawet nie liczyłam ile kilogramów rocznie zjadam. Jest jednym z moich ulubionych i tanich owoców. Można je kupić dosłownie wszędzie: od osiedlowych sklepików po bazary, aż do supermarketów

Truskawkowa Fiesta
Szarlotka w cieście francuskim 165

mankament - trzeba mieć w domu ciasto francuskie i jabłka, reszta to pikuś. To co, macie ochotę na szarlotkę w cieście francuskim? Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka 3 łyżki cukru trzcinowego 1 czubata łyżeczka cynamonu łyżka mleka cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Tortownicę o wymiarach 17 cm z wyjmowanym dnem wykładamy papierem do pieczenia(...)następnie wypełniamy ją ciastem francuskim, tak aby 1/3 ciasta pozostała nam do przykrycia ciasta. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w równe małe kwadraciki, które przekładamy do miski i mieszamy z cukrem i cynamonem. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowaną tortownicę, którą przykrywamy szczelnie pozostałym ciastem. Jeżeli pozostało nam ciasto, możemy udekorować nim wierzch ciasta - ja stworzyłam małe listki

Słodkie Przyjemności
Ciastka francuskie z jabłkiem 141

Ciastka francuskie z jabłkiem to pomysł na szybki i prosty wypiek. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i podane na ciepło - taki substytut jabłecznika :) Jeżeli macie ochotę na inne ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskie to zachęcam do wypróbowania mojego innego przepisu (klik) .  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cukier trzcinowy ewentualnie odrobina mleka cynamon Ciasto francuskie rozwinąć(...)pokroić na prostokąty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć kawałki ciasta francuskiego. Każdy z nich można posmarować mlekiem. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć 3 plasterki jabłka. Całość obficie posypać cukrem trzcinowym i cynamonem. Piec około 30-35 minut w 200ºC . Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Ugotować
Sernik na zimno z jabłkami 163

taki dostępny na półce sklepowej też się nada) 3 łyżki żelatyny 1 duże jabłko  Spód Ciastka maślane drobno pokruszyć i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy i dokładnie uklepać. Włożyć na 30 minut do lodówki, żeby spód stwardniał. w tym czasie jabłka kroimy na cienkie płatki, posypujemy cynamonem i podsmażamy na patelni z roztopionym(...)wstawić do lodówki, żeby stężała. Galaretka Sok jabłkowy zagotowujemy - dodajemy do niego żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na stężałą masę serową dodając na wierzch jabłka pokrojone w plastry lub - jak u mnie - po prostu pokrojone w mniejsze kawałki. Chłodzimy około 3-4 godzin aż galaretka całkiem stężeje. Smacznego :)  Zachęcam do polubienia facebookowego profilu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 210

brzoskwiniami..mniam ;) Polecam nawet początkującym kuchareczkom, to ciasto zawsze się uda , wystarczy dodać troszkę "serca" :) Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami  80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki) pyszne gruszki kupuję w KLIK  6 dużych jajek  10 łyżek mąki pszennej  1 budyń ( dałam truskawkowy dla koloru)  ½ szklanki cukru  12 łyżek oleju(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i gruszki myję i obieram , następnie kroję w grubsze plastry i wykładam na dno blaszki ( 31 x 21) wyłożonej papierem , papier smaruję tłuszczem. Ciasto - Białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier, do ubitych dodaję do po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera, następnie wlewam po łyżce oleju, na koniec porcjami, mąki

Takie tam pichcenie
Apfelkuche, czyli orzeźwiający i delikatny niemiecki jabłecznik :) 144

cóż, przypalił się, ale ku zdziwieniu wszystkich, był nadal pyszny i nawet spalenizny czuć nie było :) A więc polecam wszystkim :) Przepis na małą blaszkę lub tortownicę 25cm. Nadzienie: 75dag jabłek (najlepiej kwaśnych) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 75g cukru 50ml wody Ciasto: 20 dag margaryny 15 dag cukru 4 jajka 1 łyżka otartej skórki z cytryny(...)mąki Jabłka obieramy ze skórki i  gniazdek. Kroimy w ząbki do garnka, a następnie dodajemy pozostałe składniki i całość zagotowujemy mieszając co pewien czas. W tym czasie jabłka lekko się rozgotują. Nadzienie jabłkowe zostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przyrządzamy ciasto: Miękką margarynę miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, skórkę z cytryny i stopniowo

Smakowy Raj
Drożdżowy torcik rabarbarowo- jabłkowy z kruszonką 108

szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 3 dag drożdży ( +1 łyżeczka cukru) 50g margaryny ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli ½ olejku waniliowego Ok. 300g rabarbaru 2 średnie jabłka Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Kruszonka: 100g margaryny ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 ¼ szklanki mąki 1 żółtko Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, tworząc dołek. Margarynę rozpuszczamy(...)używam widelca :), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy żółtko, a następnie mąkę. Dobrze wyrabiamy. Rabarbar i jabłka myjemy i obieramy ze skóry, kroimy na średnie kawałki. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną tortownicy i układamy kawałki rabarbaru i jabłka, lekko wbijając je w ciasto. Górę

Smakowy Raj
Jabłka w sosie waniliowym 150

Delikatne jabłka połączone z wykwintnym sosem waniliowym, a ciekawego smaku dodają przepyszne jeżyny. Składniki: 2 jabłka  4 łyżeczki konfitur z jeżyny  2 żółtka  pół litra mleka   cukier wanilinowy  3 łyżeczki mąki ziemniaczanej  4 łyżeczki cukru  szczypta cynamonu   Wykonanie: Nie obrane jabłka kroimy na pół wydrążyć środki. Do płaskiego rondla wlać 1/4 szklanki(...)wody włożyć połówki jabłek dusić pod przykryciem aż zmiękną. Należy pilnować aby jabłka nie rozgotowały się. Żółtka rozcieramy z cukrem dodajemy pół szklanki mleka cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować i łączymy z wymieszanymi składnikami, mieszając zagotować sos.  Ugotowany sos wylewamy na duży talerz wkładamy uduszone jabłka w środek wkładamy konfiturę z jeżyn można polać dowolnym sokiem

kgwjanczewo
176. Rolada z pieczonymi jabłkami 113

spróbowałam tej rolady u mojej cioci, nie mogłam się nadziwić, że takie niby zwyczajne ciasto, a tak pyszne. Jego sekret tkwi w jabłkach, które pieczone są razem z puszystym biszkoptem. Najsmaczniejsza jest na 2-3 dzień, gdy biszkopt przejdzie wilgocią i aromatem jabłek. No ale któż chciałby tak długo czekać... ok. 6-7 jabłek cynamon 4 jajka 1 szklanka cukru(...)miałkiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju cukier puder do posypania rolady Jabłka obrać i pokroić w nieduże ćwiartki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć jabłka i posypać cynamonem.  Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego  rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko

Jadło i czytadło
Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu 417

Jabłecznik o delikatnym smaku pieczonych jabłek,  to znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika(...)łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 400 g serka o smaku pieczonych jabłek (ja miałam z Biedronki i polecam) 330 g kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru cynamon do posypania   Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesiane mąki i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę. Pieczemy

Jadło i czytadło
Ciasto jabłkowa fantazja 1380

jabłku towarzyszy cynamon, a galaretce kremówka to jest to zapowiedź rajskiej uczty dla podniebienia. Pyszne i lekkie ciasto, godne polecenia.        Ciasto czekoladowe 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 80 g margaryna Palma spółki Bielmar 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa kremowa: 500 g kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru cynamon do posypania Margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesianą mąkę, schłodzoną margarynę i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną

Jadło i czytadło
Wątróbka drobiowa smażona z cebulą i jabłkami. Aromatyczna z majerankiem. 172

Wątróbka z cebulką i jabłkiem to bardzo smaczne, aromatyczne danie. Jabłko nadaje oryginalnego, lekko kwaśno-słodkiego smaku, majeranek i cebulka cudnego zapachu. Tak przygotowana wątróbka jest bardzo soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach :) Polecam :) Składniki ( dla dwóch osób ) - wątróbka drobiowa 40 dkg - jabłka najlepsze będą twarde i lekko kwaskowe - 2 sztuki - cebula 1 duża - olej - majeranek, sól, sos sojowy(...)ciemny Wykonanie Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam. Kroję na mniejsze podłużne kawałki. Cebulę kroję w półplasterki, obrane jabłka w ćwiartki i każda ćwiartkę przekrawam jeszcze na połówki. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Wrzucam cebulę i jabłka, doprawiam roztartym majerankiem, chwilkę smażę na wolnym ogniu, po zeszkleniu cebulki i lekkim zmięknięciu jabłek

Kuchnia z widokiem na ogród
Crumble jabłkowo-cynamonowe 130

smakuje. Polecam szczególnie na poprawę humoru w mroźne wieczory :) Składniki: 1 jabłko cynamon do posypania Kruszonka : 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki miodu 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 30g roztopionego masła   Ceramiczne foremki* o średnicy 9 cm wysmarować masłem. Wyłożyć wydrążonymi, pokrojonymi na połówki jabłkami, posypać cynamonem. W misce wymieszać składniki na kruszonkę i wyrobić palcami(...)Ułożyć grubą warstwę na jabłkach. Piec 20 minut w 200*C. Smacznego! *można przygotować w jednej większej foremce

Chocolate Muffin Blog
American Pie 186

składniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2  kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru garść rodzynek cynamon przygotowanie: zagnieść ciasto, wstawić na ok. 30 minut do lodówki(...)Jabłka obrać pokroić w kosteczki, skropić sokiem z cytryny, dosypać cukier, rodzynki i cynamon. formę do tarty wsmarować masłem i wysypać bułką tartą, wykleić ciastem- pozostawiając 1/3. Wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić w paseczki szerokości ok 1,5- 2 cm.  piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podawać ciepłą z bitą śmietaną

Luźna Kuchnia