jabłka - 25490 przepisów (strona:375/1700)

Kakaowe muffinki nadziane jabłko-gruszką 115

Dziś zapraszam Was na pyszne kakaowe muffinki nadziane jabłko-gruszką . Idealny, szybki deser gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Takie muffinki zawsze się udają i cieszą swoim smakiem. W końcu w prostocie tkwi siła. Mi w przygotowaniach jak zawsze pomagały moje dzieci. Dla nich to wspaniała zabawa. Spróbujcie i Wy. P.s. Jeśli nie macie jabłko-gruszek (gruszka azjatycka) możecie dodać(...)gruszkę lub jabłko. Składniki: (na 6-7 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej – u mnie typ 450 Swoja Mąka* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao (płaskie) 1 jajko L 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 2 jabłko-gruszki (gruszka azjatycka) cukier puder do oprószenia Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Przygotowanie

Słodkie okruszki
Szarlotka z budyniem 134

mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka(...)ugotować w 1 litrze mleka. Przygotować foremkę, pokryć papierem do pieczenia i wyłożyć 1 część ciasta i zapiec ok.30 minut . Drugą schować do zamrażalnika . Po podpieczeniu spo du wylewamy jabłka, na jabłka ugotowany wcześniej budyń. Na wierzch wykorzystujemy 2 część ciasta Piec w temp. 180 C ok. 45 min. . Czas pieczenia i temp. zależy od piekarnika. Piec

Różne smaki w kuchni
Zdrowy lipoken:Papaja i grejpfrut 158

litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem owocu papaja i grejpfruta, które należy pozbawić skóry. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki.  Papaję oczyścić z nasion i pokroić w słupki. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno(...)wyciskarce zaczynając od owocu papaja, kończąc na jabłkach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin. Smak: Z wyciśniętych składników otrzymujemy

Pij soki wyciskane
Czysta serotonina: Pokrzywa + Ananas 176

przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem ananasa od którego wystarczy odkroić skórę. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki.  Liście pokrzywy wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to ich wyciskanie. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu(...)wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od pokrzywy, kończąc na jabłkach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce

Pij soki wyciskane
Delikatnie imbirowe naleśniki z jabłkiem 124

starannie wyrobione, odstawiam je na ok. 1-2 godz. do lodówki.  Obieram jabłko, cieniutko kroję na plasterki, następnie delikatnie posypuję cukrem pudrem i polewam starannie mieszanką cytryny i miodu. Również odstawiam na ok. 1-2 godz. w chłodne miejsce.  Kiedy upłynie już czas chłodzenia jabłka  i ciasta, na rozgrzanej patelni smażę naleśniki, kładąc na każdym(...)nich plasterki jabłka. Smażę z dwóch stron, aż się delikatnie zarumienią.  Już na talerzu posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! :-) * * *  Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować  Wielopokoleniowo na facebook'u  - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji  Wielopokoleniowo na Instagramie    - dodaję tam naprawdę rozmaite fotki

Wielopokoleniowo
Sękaczek 120

Ciasto " Sękaczek " siostry Anastazji to połączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa  : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania: Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Margarynę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do mąki. Z żółtek, cukru

Różne smaki w kuchni
Kruche ciasto jablkowo-serowe 123

minut + 50 minut Składniki: 120 g masła 150 g mąki 250 g sera śmietankowego 8 łyżek cukru 50 g mielonych migdałów 2 jaja i żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 jabłka antonówki 50 g płatków migdałów łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania:  Masło siekamy z mąką i migdałami. Dodajemy 2 łyżki cukru i żółtko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy(...)piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy z 3 łyżkami cukru , jajkami i mąką ziemniaczaną.  Masę serową wylewamy na kruchy spód. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki i mieszamy z resztą cukru i cynamonem. Wykładamy na masę serową. Posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok 50 - 60 minut w temp. 170 C Smacznego

Różne smaki w kuchni
Sałatka z zielonej soczewicy i selera 148

ząbek czosnku ½ selera korzeniowego ½ twardego jabłka 2 łyżki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 1. Jabłko i seler korzeniowy kroimy w cieniutkie paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Można zamoczyć w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny. 2. olej, ocet oraz wyciśnięty ząbek czosnku mieszamy(...)wrzucamy do niego rodzynki. Odstawiamy na min 30 min. 3. Soczewicę mieszamy z jabłkiem i selerem. 4. Polewamy sosem z rodzynkami. Taka sałatka fajnie sprawdzi się jako dodatek do grilla lub lunch do pracy. Możecie dodać do nich ogórka małosolnego lub kiszonego, awokado lub pomidory. Spróbujcie, a zobaczycie, że seler jest mega warzywem. Post Sałatka z zielonej soczewicy i selera

ladykitchen
SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM, OWOCAMI I SEREM PLEŚNIOWYM 197

łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Wykonanie: Selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Jabłko i awokado obieramy ze skórki, z jabłka usuwamy gniazda nasienne, a awokado pozbawiamy pestki. Owoce kroimy w kostkę. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Wyłuskujemy ziarenka granatu(...)salaterki wykładamy selera naciowego, na niego wykładamy ser pleśniowy, kolejno wykładamy awokado, jabłko, posiekane orzechy, a na wierzch ziarenka granatu.  W kubku mieszamy majonez z jogurtem greckim oraz musztardą. Dodajemy sok z cytryny, sól oraz pieprz. Mieszamy i gotowym sosem polewamy wierzch sałatki

Kuchnia MagdaLeny
Skuteczny detoks: Burak, seler, pomarańcza 153

burak 400g 1 pomarańcza 2 gałązki selera łodygowego dodatkowo: 4 jabłka gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli(...)przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem pomarańczy, którą wystarczy porządnie umyć pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Buraka pokroić razem ze skórą. Można go oczywiście obrać, ale nie zmienia to specjalnie jego ziemistego smaku. Pomarańczę obrać ze skóry. Z selera

Pij soki wyciskane
Bezglutenowe rogaliki nadziane jabłkami 163

SKŁADNIKI: CIASTO: 2,5 szklanki mąki owsianej 2 łyżeczki oleju kokosowego 2 banany (ok 200g) 1/4 kostki drożdży 0,5 szklanki mleka migdałowego NADZIENIE: 400g obranych jabłek 2 łyżki cynamonu 2 łyżki miodu/ksylitolu/cukru  WYKONANIE: Banana blendujemy z drożdżami i odkładamy na ok 10 min pod przykryciem. Olej kokosowy chwilkę podgrzewamy, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy, dodajemy do zblendowanych(...)zakręcamy rogi. Pieczemy 20 min w 175 stopniach. Mus: Jabłka kroimy w malutką kosteczkę, wcześniej oczyszczając je z nasion. Na patelnię wlewamy niewielką ilość wody, po czym dodajemy jabłka- dusimy je pod przykryciem ok 10 min. Na sam koniec dodajemy słodzik oraz cynamon. całość mieszamy

healthy dreams
Domowy sok a la Kubuś w dwóch wersjach 202

około 4 szklanki soku) Wersja pierwsza – marchewkowo-jabłkowo-bananowa 4 soczyste jabłka 2 banany 4 duże marchewki Wersja pierwsza – marchewkowo-jabłkowo-bananowo-pomarańczowa 4 soczyste jabłka 2 banany 3 duże marchewki 2-3 czerwone pomarańcze Przygotowanie: Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne (nie obieramy ze skórki). Marchewki skrobiemy, te bardzo duże można przekroić

Słodkie okruszki
Zimowe wzmocnienie: Burak, jabłko, pomarańcza 151

burak 1 pomarańcza 1 kg jabłek gat. Ligol dodatkowo: 1 gałązka selera łodygowego Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem pomarańczy, którą wystarczy umyć pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Buraka pokroić razem ze skórą(...)smaku. Pomarańczę obrać ze skóry. Z selera łodygowego usunąć pożółknięte końcówki.  Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na burakach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Podczas wyciskania selera łodygowego należy zamiennie wyciskać

Pij soki wyciskane
Zapiekany makaron z miodowo-bakaliowym jabłuszkiem 123

świąteczną paczkę niespodziankę. Inspirujące przepisy, wspaniałe produkty i światełka, które pięknie oświetlą moją tegoroczną choinkę. Składniki: (na 2 mniejsze porcje) około 1 i 1/2 szklanki makaronu kokardki Lubella 2 jabłka 1 czubata łyżka rodzynek 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka suszonego berberysu (dla przełamania słodyczy) 1 płaska łyżeczka cynamonu(...)posypania po wierzchu Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, najlepiej al dente. Do miseczki przekładamy łyżkę miodu, rozpuszczamy go np. w mikrofali. Dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki z miodem, mieszamy aby miód z cynamonem pokrył wszystkie jabłka. Dodajemy berberys (dla przełamania słodyczy) i pokrojone rodzynki, mieszamy. Ugotowany makaron

Słodkie okruszki
Sok z selerem naciowym i pomelo 139

jeśli nie przepadacie za selerem, warto wypróbować taką kompozycję. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami i pomarańczami. Dodatek imbiru lekko rozgrzeje podniebienie :) Składniki na 2 porcje: 3 jabłka 2 łodygi selera naciowego 1 pomarańcza 1/2 pomelo mały kawałek imbiru (1 cm) Przygotowanie: Pomarańczę, pomelo i imbir obrać. Jabłka i seler dokładnie umyć. Wszystkie składniki przepuścić przez

Ze smakiem i z pasją