Jesienna kostka trio z płatkami migdałowymi i czekoladą. W skład trio wchodzą, jabłka, pigwa i żurawina. Do tego pyszny krem i delikatny biszkopt. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Znika bardzo szybko. Wykorzystałam te owoce bo akurat miałam, ale można dodać gruszki jak macie. blaszka o wymiarach 24x24 cm biszkopt: 1 budyń śmietankowy 3 jajka wielkość M 4 łyżki cukru(...)szklanki mąki tortowej owoce przełożenie: 750 g jabłek 750 g pigwy 2 galaretki cytrynowe albo inne smaki 1 cytryna krem: 500 ml śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki migdałów płatki 100 g czekolady mlecznej 3 łyżeczki żelatyny galaretka żurawina: 200 g żurawiny świeżej 125 ml wina czerwonego 125 ml wody 1 galaretka czerwona u mnie żurawinowa
wesoła kuchnialubi unoszącego się zapachu szarlotki w domu ...? Dziś z dodatkiem gruszek, bo jabłek było za mało, ale wyszła wyśmienicie. Składniki: Ciasto 90 g migdałów całych ze skórką 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka 150 g miękkiego masła skórka z limonki szczypta solo Nadzienie 300 g jabłek obranych bez skórki(...)większej miski, dodać mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko dobrze ugnieść. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Nadzienie Do garnka włożyć jabłka, gruszki, masło, miód, cynamon i kardamon. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając przez ok 10-15 minut. Odstawić do ostygnięcia Beza Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych
Niezły Młyneklubi unoszącego się zapachu szarlotki w domu ...? Dziś z dodatkiem gruszek, bo jabłek było za mało, ale wyszła wyśmienicie. Składniki: Ciasto 90 g migdałów całych ze skórką 100 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka 150 g miękkiego masła skórka z limonki szczypta solo Nadzienie 300 g jabłek obranych bez skórki(...)większej miski, dodać mąkę, cukier puder, masło, żółtka, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wszystko dobrze ugnieść. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Nadzienie Do garnka włożyć jabłka, gruszki, masło, miód, cynamon i kardamon. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając przez ok 10-15 minut. Odstawić do ostygnięcia Beza Białka ubić ze szczyptą soli. Do ubitych
Niezły Młynekfood i miksujemy. Każdy chętnie wypił szklaneczkę, nawet maluszek. PRZEPIS NA KOKTAJL BOGATY W WITAMINĘ C Składniki na 3-5 małych porcji: 1 duży, dojrzały banan 2 duże kwaskowate jabłka 1 garść mrożonej porzeczki białej 1 garstka mrożonych jeżyn 5 kostek mrożonego szpinaku 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżeczka siemienia lnianego złotego pół(...)łyżeczki suszonych nasion pokrzywy 1 łyżka mieszanki liofilizowanych i sproszkowanych truskawki, buraka, jeżyny woda Jak zrobić koktajl bogaty w witaminę c: Zaczynamy od przygotowania kielicha blendera. Najpierw jabłka obieramy, pozbawiamy ogryzka, kroimy w kawałki, wrzucamy do kielicha blendera. Następnie obieramy banana, dorzucamy do jabłek. Potem dodajemy szpinak, syrop klonowy, sok cytrynowy, len, pokrzywę, sproszkowane owoce i warzywa. Zaraz
Dorota Smakujeciasto to cudowne połączenie jabłek, dyni i pomarańczy. Gorąco polecam. Wspaniale smakuje na gorąco i na zimno. Ciasto kruche : mąka pszenna 500 g margaryna 250 g cukier 110 g 1 jajko śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżeczka szczypta soli Nadzienie : jabłka kwaskowe 900 g ( po obraniu ) dynia(...)pokroić w dość drobną kostkę. Przełożyć do szerokiego dużego garnka i na wolnym ogniu podgrzewać około 15 minut, często mieszając. Potem lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. W tym czasie jabłka pokroić w grubą kostkę i dodać do utłuczonej dyni. Całość podgrzewać razem około 8 minut, często mieszając. Saganek zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia
Smaczne mojejajka szczypta soli Nadzienie serowe: 200 g mielonego twarogu (użyłam półtłustego) Cukier wanilinowy Cukier do smaku (Spróbujcie i dajcie tyle ile uważacie za słuszne) Nadzienie jabłkowe: Dwa jabłka obrane z wyciętymi gniazdami, pokrojone w plasterki. Cynamon Kruszonka: 30 g masła 15 g płatków owsianych 3 łyżki cynamonu 30 g mąki Przygotowanie: W garnku podgrzej(...)Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. W misce wymieszaj twaróg z cukrem wanilinowym i cukrem. Słodkość wedle uznania, ja dałam 0,5 szklanki cukru Jabłka pokrój w cienkie plasterki i obsyp cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o grubości 0,5 cm Na całe ciasto wyłóż masę serową
Niezły Młynekętam jak robiliśmy ją w szkole na lekcji. Pózniej często robiłam ją w domu z mamą.Ale została zapomniana.. Niedawno robiłam ją dla synka ,bo lubi i jabłka i marchewkę. Łatwa,klasyczna i zdrowa! Idealna dla tych dbających o linię.Najlepsza do obiadu! Składniki: 3 marchewki 3 jabłka 3 łyżki oleju 2 łyżki soku(...)cytryny garść posiekanej zielonej pietruszki sól i cukier do smaku Umyte jabłka i marchewki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Skrapiamy sokiem z cytryny.Dodajemy pietruszkę ,olej oraz cukier i sól do smaku.Mieszamy dokładnie.Surówka jest od razu gotowa do jedzenia. Smacznego
Przepisy mojej mamyRYŻ Z JABŁKAMI POD BEZĄ Jak łatwo zaskoczyć rodzinę i znajomych. Wyglądem zachwyci, smakiem oczaruje, a my możemy się tylko z tego cieszyć. Każdy jest w stanie zrobić tę zapiekankę. SKŁADNIKI: ryż ( po wypłukaniu 100 g ) mleko + woda 200 g ( pół na pół ) sól jabłko nie kwaśne 220 g Suszona żurawina 30 g cukier 20 g masło ( lub olej(...)mieszanki wody z mlekiem. Gotować na małym ogniu. od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie całą objętość płynu odstawić go w ciepłe miejsce. Gotowanie trwa około 15 minut. Jabłko obrać. pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać cukier, jabłka, żurawinę i kardamon. Mieszając przesmażyć 4-5 minut, potem dodać ryż, wszystko dobrze wymieszać
Smaczne mojenadają jej wilgotności. Najlepsza świeża, w dniu pieczenia. Nie wymaga ani lukru, ani posypywania pudrem. Pyszna w takiej najprostszej, nieudoskonalanej formie. W oryginalnym przepisie w roli głównej występują nie jabłka lecz śliwki. Składniki: 160 gram mąki pszennej 40 gram mąki ziemniaczanej 150 gram cukru 4 jajka 50 gram masła 2 duże jabłka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka skórki(...)delikatnie. Wlewamy wcześniej roztopione i wystudzone masło. Ponownie mieszamy na gładko. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy około 22 cm, lub do formy na tartę o tym samym rozmiarze. Jabłka kroimy na ósemki, oprószamy je cukrem trzcinowym i cynamonem ( jeśli lubimy ). Wciskamy brzegami do góry delikatnie w ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut, pieczemy w 180 stopniach
Kronika PiekarnikaCzyli wypiek włosko - kanadyjski. Przy okazji oczywiście w jesiennych klimatach utrzymany, choć tym razem cynamonu i jabłek do nich nie dodałam. Szarlotkowa abstynencja na krótki czas się przyda. Jutro wracam po dwóch tygodniach błogiego "mam czas dla siebie", do pracy. Zapewne skuszę się idąc tamże na bułkę z jabłkiem. Przed otwarciem drzwi dla korzystających z dobrodziejstw naszej instytucji(...)ewentualnie może być mleko ) 50 gram roztopionego masła 50 gram posiekanej deserowej czekolady lub groszków czekoladowych. Można dodać szczyptę cynamonu - ale to do wersji z pokrojonym w kostkę jabłkiem, wmieszanym na końcu w gotowe ciasto. Wykonanie: W miseczce miksujemy- ja to zrobiłam blenderem - jajo, śmietankę, syrop klonowy, cukier puder i rozpuszczone masło Tak przez minutę, do uzyskania puchatej masy
Kronika PiekarnikaBardzo delikatna struktura, maślany smak. Ciasto doskonale komponuje się z cząstkami zatopionymi w nim cząstek jabłek. Mało skomplikowana procedura jego wykonania zachęca, by często do przepisu tego wracać. Proporcje idealne na średniej wielkości prostokątną blaszkę. Placek długo zachowuje wszystkie swoje walory, na trzeci dzień nadal jest delikatny i mięciutki. Dlaczego Heleny? Jakiś czas temu szukałam przepisu i pomysłu(...)szklanki mąki 3 jaja rozmiar L 1/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli skórka cytrynowa, wg upodobań 2 jabłka pokrojone w cząstki, lub inne owoce - śliwki, gruszki, wiśnie, jagody. Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, nie zagotowujemy go. Gdy wystygnie, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na gładką masę. Cukier powinien
Kronika Piekarnikagram mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 garść posiekanych orzechów włoskich 4 kostki białej czekolady, do starcia i posypania wierzchu ciasta. Masa jabłkowa: 5 średnich jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 3 łyżki soku z cytryny 1 paczka biszkoptów 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 szklanka posłodzonej wody z sokiem cytrynowym - na poncz Wykonanie: Ciasto: Jajka ucieramy(...)Studzimy i ścinamy górną warstwę ciasta, tak około 1 cm ( by masa jabłkowa właściwie przylegała do ciasta ). Ciasto możemy również naponczować wodą z sokiem cytrynowym i cukrem. Masa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka i smażymy z łyżką cukru, sokiem cytrynowym, w razie potrzeby podlewając wodą. Wystarczy około 10 minut - nie powinny się
Kronika Piekarnikałyżek gęstego kefiru 2 jajka L 60 gram miękkiego masła 1/2 szklanki cukru ( można troszkę więcej, jeśli wolicie słodsze ciasta ) 1 cukier waniliowy 1 pokrojone w drobną kostkę jabłko Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem budyniowym, sodą i proszkiem do pieczenia. Z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W dużej misce ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym(...)uzyskamy masę o gęstości śmietany. Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami. Sześć foremek napełniamy ciastem, tak do 2/3 wysokości. Do masy pozostałej w misce dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Nie dodawałam cynamonu, nie posypywałam jabłka cukrem - ciasto jest wystarczająco słodkie i aromatyczne. Wykładamy masę do pozostałych sześciu foremek, również do 2/3 wysokości. Wkładamy babeczki do piekarnika rozgrzanego
Kronika Piekarnikaminut/y Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y Czas całkowity: 25 minut/y Porcje: ok 28 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki musu z jabłek, orzechy włoskie, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać poza 1/4 szklanki musu z jabłek i/lub kilkoma orzechami. Wlać masę do foremek na muffiny na dno. Na środku każdej foremki ułożyć kilka orzechów i/lub łyżeczkę musu z jabłek. Zalać masą na muffinki. Piec 20-25 minut w 180st https://www.bardzogrubysmok.pl/muffinki-jablkowo-cynamonowe-z-orzechami/ Składniki na muffinki Masa na muffinki Wypełnianie muffinek musem jabłkowym Wypełnianie muffinek orzechami Przed pieczeniem Po upieczeniu Gotowe muffinki jabłkowo-cynamonowe Artykuł
Bardzo Gruby SmokPlacek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Składniki: Rozczyn 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka Ciasto 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g stopionego masła Kruszonka 100 g mąki 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła Dodatkowo 2-3 jabłka(...)godziny). Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią, następnie krótko zagnieść w misce. Włożyć do formy ok. 20 x 30 cm posmarowanej olejem. Na powierzchni ciasta wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę oraz rodzynki (opcjonalnie). Przygotować kruszonkę: drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto, rozdrobnić
Smaki Natalii