jabłka - 25490 przepisów (strona:373/1700)

Cynamonowe jabłka z prażonym kokosem 156

nerkowca sprawdzą się świetnie. Składniki na 2 porcje: 2 jabłka Sok z jednej pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki orzechów/płatków kokosowych 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Jabłka kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy cynamon i sok z pomarańczy. Podsmażamy do odparowania wody. Studzimy. Na patelni roztapiamy 1 łyżeczkę masła i podprażamy delikatnie orzechy/kokos. Jabłka przekładamy

Czarnawisienka
Ziemniaczana sałatka z kiełbasą i jabłkiem 219

potem robiłam „z głowy”;) ale i bez niej wyszło wyśmienicie. Zdecydowanie polecam. 1 kg ziemniaków 1 mała cebula 300 g kiełbasy krakowskiej suchej 3 jajka 2 zielone jabłka (lub inne, kwaśne) 6-8 ogórków konserwowych 3-4 łyżki majonezu kieleckiego 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku sól, pieprz Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie(...)półtwardo. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Następnie obieramy je i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Kiełbasę krakowską, ogórki oraz cebulę również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez oraz sól i pieprz. Na koniec

Smaki Na Talerzu
Szybka szarlotka z cynamonem 198

ciepło! Aż się boję pomyśleć co to będzie jak przyjdą mrozy? Piękna złota jesień! Trzeba to uczcić! Zapraszam na przepis na szybką szarlotkę z cynamonem. Ciasto z jabłkami to moje ulubione ciasto. Kiedy mama ochotę na ciasto to szybka szarlotka jest moim ratunkiem. Lubicie cynamon z jabłkami? Cynamon jest świetną przyprawą do owocowych ciast. Używam go na przemian z kardamonem(...)niedzielę. Szybka szarlotka Składniki: 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 150 g cukru 150 g masła, zimnego 1 jajko ½ łyżeczki soli 5 jabłek 2 łyżeczki cynamonu Nastaw piekarnik na 180ºC. Przesiej mąkę z proszkiem. Wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Posiekaj nożem suche składniki z masłem do wytworzenia kruszonki. Dodaj jajko

codojedzenia
Tarta z jabłkami 164

SKŁADNIKI : • 250 g mąki • 125 g masła lub margaryny • 1 żółtko • 2 łyżki cukru pudru • szczypta soli • 1 kg jabłek • 80 g masła • 1-6 łyżek cukru PRZYGOTOWANIE : Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru i szczypty soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.30-50 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w ósemki(...)dużym rondlu rozgrzać masło i rozpuścić w nim cukier, chwilę czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy jabłka i chwilę smażymy, do momentu gdy jabłka trochę zmiękną i obtoczą się w karmelu , tak przygotowane jabłka przełożyć do formy na tartę, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg trochę większy od formy, przykryć ciastem jabłka, a brzegi zawinąć do środka

KUCHNIA POLSKA
Jabłka pod orzechową kruszonką 128

Bardzo jesienny przepis, orzechowa kruszonka i cynamonowe jabłka. Czy może być lepiej? To taka mocno uproszczona wersja szarlotki dla leniuszków.  Ja użyłam jednego naczynia, a mianowicie patelni Woll  na której dusiłam najpierw jabłka, a później podpiekałam kruszonkę w piekarniku. Patelnia ma ściąganą rączkę więc mam dwa naczynia w jednym.  Składniki na 4 porcje: Jabłka(...)duże jabłka   1 łyżeczka cynamonu  2 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/miodu  Kruszonka:  50 g mąki orkiszowej  3 łyżeczki masła orzechowego  3 łyżeczki ksylitolu/erytrolu/miodu  4 łyżki wody  Przygotowanie: Jabłka kroimy w kostkę i dusimy na odrobinie wody ze słodzidłem i cynamonem. Wyrabiam kruszonkę z mąki, masła orzechowego, słodzidła i wody. Posypujemy jabłka. Pieczemy

Czarnawisienka
Ocet z jabłkowych obierków i "Napisz do mnie" 134

dziś się nim chwalę 😉, bo obierków z jabłek ci u mnie dostatek w tym roku, kompostownik nie nadąża z ich przerabianiem, więc co mają się marnować 😉 Jabłka mam z własnego sadu, więc wiem, że nie ma w nich żadnej niepotrzebnej chemii. Nie musiałam więc ich myć i skorzystałam z naturalnych drożdży, które znajdują się na skórkach owoców. Składniki(...)obierki z niepłukanych jabłek (same skórki, bez ogonków i pozostałości po kwiatach) przegotowana woda + cukier (w proporcji 4 łyżki cukru na 1 litr wody) Do dużego słoika (u mnie 3 l) wrzucić obierki do wysokości 3/4 słoika. Nie ubijać ich. Niech pomiędzy nimi znajdą się naturalne puste przestrzenie. Wodę zagotować (wzięłam 1,5 l), wsypać do niej cukier, wyłączyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Słonecznikowe brownie z jabłkami i "Światło o poranku" 158

łyżeczki sody (wolę użyć proszku do pieczenia, bo nie ma pieprznego posmaku) pół szklanki nierafinowanego cukru (użyłam cukru trzcinowego demerara) 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki dowolnego bezsmakowego oleju 4 jabłka Len zmielić np. w młynku do kawy. Zalać wodą i odstawić na kwadrans. Słonecznik również zmiksować, wymieszać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia(...)cynamonem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C na pieczenie góra/dół. Formę o wymiarach około 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do lnu dodać cukier, olej i jabłka. Dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać ciekłe i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy. Piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Śledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą+ film 142

dzwonka. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Umyte jabłko razem ze skórką kroimy w niezbyt grube plastry, po czym skarapiamy je sokiem z cytryny. Na talerzyku układamy poszczególne składniki, jeden na drugim. Na spodzie plaster buraka, kawałek śledzia, całość posypujemy porcją posiekanej cebuli a nastepnie wszystko polewamy łyżką sosu. Na warstwie sosu umieszczam śledzia, plaster jabłka i znowu porcję cebuli(...)wierzchu umieszczamy wierzch polewamy sosem majonezowo- śmietanowym i dekorujemy natką pietruszki.   Artykuł Śledzie pod pierzynką z burakiem, jabłkiem i cebulą+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Sałatka Waldorf 116

składnik. Składniki: 1 sałata rzymska lub rukola 1 jabłko 10 połówek orzechów włoskich Sok z 1/2 cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Sól, pieprz Ser pleśniowy 1 mały seler Opis przygotowania: Liście sałaty dokładnie umyj i wysusz, a następnie ułóż na talerzu. Orzechy musimy uprażyć delikatnie na patelni. Jabłka dokładnie umyj, pokrój na połówki i usuń gniazda(...)kostkę. Selera myjemy, obieramy i tniemy w zapałkę. Selera i jabłko skrapiamy sokiem z połowy cytryny, dzięki czemu owoc nie będzie ciemniał. Lekko mieszamy. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Przygotowujemy delikatny sos do sałatki. Jogurt mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sałatę wykładamy pokrojony seler, jabłka oraz ser pleśniowy. Polewamy przygotowanym sosem i na końcu dodajemy orzechy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szarlotka z bezą i kruszonką 226

delikatne że osobiście mówię o nim niebiańskie :) Składniki : 40 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny  opakowanie kisielu cukier waniliowy ok 1 litra prażonych jabłek 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany cukier (3 łyżki + 3/4 szklanki) sól Przygotowanie: Krok 1  Mąkę, 3 łyżki cukru, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy(...)sztywno. Krok 3 Większą część ciasta równomiernie rozkładamy w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ją cukrem waniliowym i kisielem bezpośrednio z torebki. Dodajemy prażone w kawałkach jabłka (potocznie zwane apfelmus) i równomiernie je rozprowadzamy, znowu posypujemy cukrem waniliowym i kisielem z torebki. Krok 4 Wyjmujemy z zamrażarki obie kulki ciasta i ścieramy ją osobno na tarce

Mechanik w kuchni
Jaglana Szarlotka - bez cukru, mąki i jajek 150

Blendujemy, nie na gładko. Tak by część rodzynek została w kawałkach. Nie odlewamy wody. Dodajemy do ugotowanej kaszy i miksujemy. Dodajemy do kaszy rodzynki i 1 lyżkę cynamonu. Miksujemy. Jabłka obieramy ze skórki i  ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy 1 łyżkę cynamonu i sok z cytryny, dobrze mieszamy. 2/3 masy z kaszy jaglanej i rodzynek wykładamy(...)boki  tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Do środka nakładamy jabłka. Na górę nakładamy resztę masy z kaszy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 60 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu

Szkrab Je Sam
Makowiec japoński 432

robi się ekspresowo i jest  banalnie proste. Ja użyłam gotowej masy  makowej, a Wy możecie użyć swoją  ulubioną domową masę. Składniki: 1 puszka masy makowej 5 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 5 jajek 8 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu Wykonanie: Orzechy obrać(...)posiekać na mniejsze kawałki. Masę makową przełożyć do miski dodać miód, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kaszę manną, żółtka oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę 25×25 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Wstawić

magiczna kuchnia Kasi
Prosta szarlotka na kruchym, pełnoziarnistym cieście 236

ciepło!  Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pelnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50g ksylitolu  Szczypta soli  200g masła  Nadzienie: 1kg obranych jabłek (szara reneta) 1 łyżka cynamonu 3 łyżki ksylitolu  Przygotowanie: Wysypać wszystkie składniki na ciasto na stolnicę. Masło(...)pokroić w kosteczkę i rozcierać z mąką i reszta składników. Dodawać stopniowo zimna wodę i ugniatać przez chwilę. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 1h. Jabłka pokroić w talarki. Po upływie godziny jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nałożyć jabłka, posypać cynamonem i ksylitolem. Następnie rozwałkować druga część

Czarnawisienka
Szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym 174

waniliowy: – 150ml mleka – 2-3 łyżki cukru – 2 żółtka – laska wanilii Do rondelka wsypujemy cukier z 50g masła i chwilę karmelizujemy. Dorzucamy pokrojone jabłka, posypujemy cynamonem i kardamonem, mieszamy. Gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W kąpieli wodnej lub w mikrofali roztapiamy 2og masła (jeżeli zabraknie, roztapiamy jeszcze trochę masła). Formę(...)jeden arkusz, lekko przesunięty, posmarowany masłem. Tak postępujemy z kolejnymi, aż do końca, pamiętając o dociskaniu arkuszy ciasta do siebie. Brzegi ciasta powinny utworzyć wystający poza formę okrąg. Gotowe jabłka razem z sokiem przekładamy na ciasto. Brzegi ciasta filo zawijamy do środka i smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Ciasto powinno się lekko

Be Fit Be Strong