Blendujemy, nie na gładko. Tak by część rodzynek została w kawałkach. Nie odlewamy wody. Dodajemy do ugotowanej kaszy i miksujemy. Dodajemy do kaszy rodzynki i 1 lyżkę cynamonu. Miksujemy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy 1 łyżkę cynamonu i sok z cytryny, dobrze mieszamy. 2/3 masy z kaszy jaglanej i rodzynek wykładamy(...)boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka nakładamy jabłka. Na górę nakładamy resztę masy z kaszy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 60 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu
Szkrab Je Samrobi się ekspresowo i jest banalnie proste. Ja użyłam gotowej masy makowej, a Wy możecie użyć swoją ulubioną domową masę. Składniki: 1 puszka masy makowej 5 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 5 jajek 8 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu Wykonanie: Orzechy obrać(...)posiekać na mniejsze kawałki. Masę makową przełożyć do miski dodać miód, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kaszę manną, żółtka oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę 25×25 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Wstawić
magiczna kuchnia Kasiciepło! Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pelnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50g ksylitolu Szczypta soli 200g masła Nadzienie: 1kg obranych jabłek (szara reneta) 1 łyżka cynamonu 3 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Wysypać wszystkie składniki na ciasto na stolnicę. Masło(...)pokroić w kosteczkę i rozcierać z mąką i reszta składników. Dodawać stopniowo zimna wodę i ugniatać przez chwilę. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 1h. Jabłka pokroić w talarki. Po upływie godziny jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Nałożyć jabłka, posypać cynamonem i ksylitolem. Następnie rozwałkować druga część
Czarnawisienkawaniliowy: – 150ml mleka – 2-3 łyżki cukru – 2 żółtka – laska wanilii Do rondelka wsypujemy cukier z 50g masła i chwilę karmelizujemy. Dorzucamy pokrojone jabłka, posypujemy cynamonem i kardamonem, mieszamy. Gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W kąpieli wodnej lub w mikrofali roztapiamy 2og masła (jeżeli zabraknie, roztapiamy jeszcze trochę masła). Formę(...)jeden arkusz, lekko przesunięty, posmarowany masłem. Tak postępujemy z kolejnymi, aż do końca, pamiętając o dociskaniu arkuszy ciasta do siebie. Brzegi ciasta powinny utworzyć wystający poza formę okrąg. Gotowe jabłka razem z sokiem przekładamy na ciasto. Brzegi ciasta filo zawijamy do środka i smarujemy masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut. Ciasto powinno się lekko
Be Fit Be Strongprzyprawy do piernika 2 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 1 duże lub 2 średniej wielkości jabłka bakalie (u mnie 1 szklanka pokrojonych na mniejsze części orzechów, suszonych śliwek oraz żurawina i rodzynki) Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną przesiewamy. Do misy miksera wbijamy całe jajka, dodajemy(...)jasnej i puszystej masy. Wlewamy olej i miksujemy jeszcze chwilę. Do powstałej masy w 2-3 turach dodajemy składniki suche, naprzemiennie ze śmietaną oraz miodem. Miksujemy tylko do połączenia. Jabłko obieramy ze skórki, trzemy na dużych oczkach i dodajemy do masy razem z bakaliami – mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do formy 22x11cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaki Na TalerzuPyszny zielony koktajl. Pyszny zdrowy koktajl Taki właśnie jest ten przepis. Jeśli lubicie zdrowo się odżywiać koniecznie musicie spróbować koktajl ze szpinakiem, bananem i jabłkiem. Smacznie i zdrowo każdego dnia – przepis na zielony koktajl czeka na Was !. Składniki /1 porcja: – garść szpinaku – 1 banan – 1 jabłko – 1 łyżka siemienia lnianego mielonego – 300 ml wody(...)Przygotowanie: Banana obieramy i wrzucamy do blendera. Myjemy jabłko i szpinak. Jabłko kroimy na mniejsze kawałki, kroimy wydrążamy pestki i wrzucamy do blendera (ja wrzucam jabłko ze skórką ale można również obrać). Wrzucamy szpinak i wodę. Na koniec dodajemy łyżkę siemienia lnianego. Wszystko miksujemy na gładki koktajl. Wlewamy do szklanki i pijemy od razu lub chłodzimy przez
I LOVE LIFEjabłka Dodatkowo: galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całość wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 st. Jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Margarynę ucierać z cukrami do uzyskania puszystej masy. Dodawać do masy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie wmieszać(...)pieczenia, dodać maślankę i sok z cytryny. Dokładnie połączyć. Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie w masę. Całość przelać do formy. Na masę układać pokrojone jabłka, lekko dociskając. Piec ok. 50-60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąc w formy. Galaretkę przygotować w jednej szklance wody. Nakładać partiami, przestudzoną
My sweet a lifePlacuszki z jabłkami Jesień w pełni, a jak jesień to obowiązkowo na stołach muszą zagościć jabłka, a w formie placuszków sprawdzą się jako obiadek lub szybka przekąska. Składniki: Na ciasto: (na około 9 sztuk) 1 jajko 2 łyżki cukru szczypt soli 1 szklanka śmietany 18 % 2 łyżki oleju 1 szklanka mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 jabłko Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie: Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Dodać śmietankę, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i dokładnie wymieszać. Jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do masy i całość zmieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. Na patelnię nakładać
My sweet a lifeSkładniki na blachę (tortownicę) 24 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do posmarowania tortownicy 4 łyżki lnu + 10 łyżek wrzątku 1/2 łyżeczka pasty z kurkumy przepis tutaj 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki wiórek kokosowych płatki migdałowe do posypania(...)szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu, bez mieszania, do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia pod przykryciem i mieszamy. Jabłka obieramy ze skóry i trzemy na tarce na dużych oczkach. Masę z lnu miksujemy z daktylami i rodzynkami - wodę również dodajemy. Dodajemy potarte jabłka, kaszę jaglaną, zmielone wiórki kokosowe
Szkrab Je SamSkładniki: - 2 jabłka - kasza jaglana 5 łyżek - olej kokosowy 1 łyżeczka - pestki dyni 3 łyżki - zmielone - amarantus ekspandowany Przygotowanie: Jabłka pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg ) Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy około 25 minut. Przecedzamy, dodajemy olej kokosowy, amarantus ekspandowany i zmielone pestki dyni, miąższ z upieczonych jabłek. Posypujemy
Szkrab Je SamDziś zapraszam Was na pyszne kakaowe muffinki nadziane jabłko-gruszką . Idealny, szybki deser gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Takie muffinki zawsze się udają i cieszą swoim smakiem. W końcu w prostocie tkwi siła. Mi w przygotowaniach jak zawsze pomagały moje dzieci. Dla nich to wspaniała zabawa. Spróbujcie i Wy. P.s. Jeśli nie macie jabłko-gruszek (gruszka azjatycka) możecie dodać(...)gruszkę lub jabłko. Składniki: (na 6-7 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej – u mnie typ 450 Swoja Mąka* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao (płaskie) 1 jajko L 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 2 jabłko-gruszki (gruszka azjatycka) cukier puder do oprószenia Uwaga! 5% rabatu na zakupy w sklep.swoja-maka.pl na hasło: #slodkieokruszki Przygotowanie
Słodkie okruszkimąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka(...)ugotować w 1 litrze mleka. Przygotować foremkę, pokryć papierem do pieczenia i wyłożyć 1 część ciasta i zapiec ok.30 minut . Drugą schować do zamrażalnika . Po podpieczeniu spo du wylewamy jabłka, na jabłka ugotowany wcześniej budyń. Na wierzch wykorzystujemy 2 część ciasta Piec w temp. 180 C ok. 45 min. . Czas pieczenia i temp. zależy od piekarnika. Piec
Różne smaki w kuchnilitr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem owocu papaja i grejpfruta, które należy pozbawić skóry. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Papaję oczyścić z nasion i pokroić w słupki. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno(...)wyciskarce zaczynając od owocu papaja, kończąc na jabłkach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce do 24 godzin. Smak: Z wyciśniętych składników otrzymujemy
Pij soki wyciskaneprzygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem ananasa od którego wystarczy odkroić skórę. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Liście pokrzywy wyjąć z wody i umieścić od razu w wyciskarce, ponieważ ułatwia to ich wyciskanie. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu(...)wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od pokrzywy, kończąc na jabłkach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze zamkniętych pojemnikach w lodówce
Pij soki wyciskanestarannie wyrobione, odstawiam je na ok. 1-2 godz. do lodówki. Obieram jabłko, cieniutko kroję na plasterki, następnie delikatnie posypuję cukrem pudrem i polewam starannie mieszanką cytryny i miodu. Również odstawiam na ok. 1-2 godz. w chłodne miejsce. Kiedy upłynie już czas chłodzenia jabłka i ciasta, na rozgrzanej patelni smażę naleśniki, kładąc na każdym(...)nich plasterki jabłka. Smażę z dwóch stron, aż się delikatnie zarumienią. Już na talerzu posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! :-) * * * Jeśli jeszcze nie lubicie, to polecam zalajkować Wielopokoleniowo na facebook'u - będziecie ze wszystkim na bieżąco :-) Zachęcam również do obserwacji Wielopokoleniowo na Instagramie - dodaję tam naprawdę rozmaite fotki
Wielopokoleniowo