jabłka - 25490 przepisów (strona:383/1700)

Poduszeczki z jabłkami 86

ciasto francuskie 500g cukier waniliowy 4 łyżeczki cukier 2 łyżeczki cynamon 2 łyżeczki jabłka 500 g cukier puder Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Cukier, cukier waniliowy i cynamon razem wymieszać. ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty 8 x 8 cm, na każdym kwadracie ułożyć pare plasterków jabłka i posypać mieszanką

przepisy- Milki
Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit 58

pochodzi z bloga Kuchnia w wersji ligth . Składniki na 12 dużych ciastek: Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm: 1 i 1/2 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 2 duże jabłka) 3 łyżki oliwy 1 jajko kilka kropel aromatu kokosowego 3 łyżki siemienia lnianego 1 szklanka otrębów prażonych (gryczanych lub pszennych lub żytnich(...)wiórków kokosowych opcjonalnie 2-4 łyżki cukru brązowego lub stewii lub cukru brzozowego (ja nie dodawałam). 1/2 łyżeczki cynamonu (ja nie dawałam) Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, przeciąć na 4 kawałki, włożyć do malaksera, dodać oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać

moj przepis na
Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy 83

roku, po raz pierwszy robimy cydry. Gruszkowy i jabłkowy. Jeżeli i wy chcecie sobie zrobić taki cydr w domu musicie mieć dojrzałe, ale nie uleżałe gruszki lub kwaśne jabłka. Czas oczekiwania na taki cydr to cały rok, więc musicie uzbroić się w cierpliwość. Taki cydr oprócz walorów smakowych ma również działanie lecznicze: np. cydr gruszkowy i jabłkowy można pić(...)przeciwbiegunkowy. Dodatkowo cydr jabłkowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Przepis pochodzi z książki Lecznicze nalewki, autorstwa Andrzeja Sarwy. Składniki: 10 kg owoców jabłek lub gruszek* 20 kg cukru 20 litrów wody drożdże winiarskie Owoce umyć, pokroić na 4 części, pozbawić ogonków, z gniazdem nasiennym wrzucić do dużego słoja. Następnie zalać 10 litrami

moj przepis na
Choinki z muffinek piernikowych 65

przepis, który fajnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę, na święta, na imprezę. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki . Muffinki są bardzo smaczne, lekko aromatyczne, puszyste i wypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita . Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu w Duka. Serdecznie polecam te muffinki, tym bardziej(...)łyżki) szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie sojowe) 3-4 małe jabłka Szara Reneta lub Antonówka, obrane i pokrojone w drobną kostkę (5 mm na 5 mm) Do dekoracji: 100 g czekolady gorzkiej posypka cukrowa Piekarnik nagrzać do 190 st. (pieczenia góra-dół

moj przepis na
Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe 74

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli szczypta imbiru 1/3 szklanki oleju 2 jajka 3 małe jabłka 2 marchewki 1/4 szklanki żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką(...)tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka, żurawiny, orzechy.   Formę do muffin wypełniać do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Muffiny piec 15-20 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić

moj przepis na
Wegańska semi surowa szarlotka ze śliwkową czekoladą 64

Mojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz kwaśną warstwą śliwkowej czekolady. Składniki na tortownicę 23 cm: Składniki na spód: 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 szklanka daktyli(...)utworzyły jedną kulkę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód orzechowo-daktylowy, wyrównać. Wstawić do lodówki lub zamrażarki. Składniki na warstwę jabłkową: 3 szklanki uprażonych jabłek, jak ktoś chce wersję surową to może użyć startych jabłek, najlepsza odmiana to szara reneta 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 łyżeczka cynamonu

moj przepis na
Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit 60

pochodzi z bloga Kuchnia w wersji ligth . Składniki na 12 dużych ciastek: Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm: 1 i 1/2 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 2 duże jabłka) 3 łyżki oliwy 1 jajko kilka kropel aromatu kokosowego 3 łyżki siemienia lnianego 1 szklanka otrębów prażonych (gryczanych lub pszennych lub żytnich(...)wiórków kokosowych opcjonalnie 2-4 łyżki cukru brązowego lub stewii lub cukru brzozowego (ja nie dodawałam). 1/2 łyżeczki cynamonu (ja nie dawałam) Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, przeciąć na 4 kawałki, włożyć do malaksera, dodać oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać

moj przepis na
Domowy cydr jabłkowy lub gruszkowy 64

roku, po raz pierwszy robimy cydry. Gruszkowy i jabłkowy. Jeżeli i wy chcecie sobie zrobić taki cydr w domu musicie mieć dojrzałe, ale nie uleżałe gruszki lub kwaśne jabłka. Czas oczekiwania na taki cydr to cały rok, więc musicie uzbroić się w cierpliwość. Taki cydr oprócz walorów smakowych ma również działanie lecznicze: np. cydr gruszkowy i jabłkowy można pić(...)przeciwbiegunkowy. Dodatkowo cydr jabłkowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Przepis pochodzi z książki Lecznicze nalewki, autorstwa Andrzeja Sarwy. Składniki: 10 kg owoców jabłek lub gruszek* 20 kg cukru 20 litrów wody drożdże winiarskie Owoce umyć, pokroić na 4 części, pozbawić ogonków, z gniazdem nasiennym wrzucić do dużego słoja. Następnie zalać 10 litrami

moj przepis na
Choinki z muffinek piernikowych 63

przepis, który fajnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę, na święta, na imprezę. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki . Muffinki są bardzo smaczne, lekko aromatyczne, puszyste i wypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita . Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu w Duka. Serdecznie polecam te muffinki, tym bardziej(...)łyżki) szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie sojowe) 3-4 małe jabłka Szara Reneta lub Antonówka, obrane i pokrojone w drobną kostkę (5 mm na 5 mm) Do dekoracji: 100 g czekolady gorzkiej posypka cukrowa Piekarnik nagrzać do 190 st. (pieczenia góra-dół

moj przepis na
Zdrowe muffiny jabłkowo-marchewkowe 70

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli szczypta imbiru 1/3 szklanki oleju 2 jajka 3 małe jabłka 2 marchewki 1/4 szklanki żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką(...)tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka, żurawiny, orzechy.   Formę do muffin wypełniać do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Muffiny piec 15-20 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić

moj przepis na
Wegańska semi surowa szarlotka ze śliwkową czekoladą 59

Mojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz kwaśną warstwą śliwkowej czekolady. Składniki na tortownicę 23 cm: Składniki na spód: 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 szklanka daktyli(...)utworzyły jedną kulkę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód orzechowo-daktylowy, wyrównać. Wstawić do lodówki lub zamrażarki. Składniki na warstwę jabłkową: 3 szklanki uprażonych jabłek, jak ktoś chce wersję surową to może użyć startych jabłek, najlepsza odmiana to szara reneta 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 łyżeczka cynamonu

moj przepis na
Krucha tarta z budyniem i jabłkowymi różami. 101

żółtka. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze dosładzamy. Miksujemy. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy 2 minuty aż zgęstnieje. Wylewamy gorący budyń na podpieczony spod. Składniki na kwiaty: 4 jabłka 2 łyżki cukru 1.5 szklanki wody. Przygotowanie; Jabłka kroimy na ćwiartki, nie obieramy. Następnie kroimy na cieniutkie plasterki około 2-3 mm. Wrzucamy na wrzątek z cukrem. Gotujemy około(...)minuty aż jabłka zmiękną. Odcedzamy i studzimy. Zawijamy w róże biorąc kilka plasterków i układamy na cieście. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Najprostszy strudel z jabłkami 47

ciasto, kiedy mamy mało czasu, a chcemy upiec aromatyczne, pyszne ciasto. Czas który potrzebujemy, to tylko 1 godzina, łącznie z pieczeniem :) Strudel z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, dużej ilości jabłek i bakalii, dodatkowo posypany delikatnym cukrem pudrem - na pewno przypadnie do gustu każdemu. Idealnie smakuje podawany jeszcze na ciepło, z dodatkową gałką lodów waniliowych :) Składniki: 450 g gotowego ciasta(...)francuskiego 700 g jabłek (np. szara reneta) 50 g rodzynek 80 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu skórka starta z 1/4 cytryny 60 g mielonych migdałów 100 g orzechów włoskich (posiekanych) Dodatkowo: 1 jajko cukier puder (do posypania) Rodzynki zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić na około 15 minut. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne

Świat Ciasta
Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka 66

podbiła tych terenów i do dzisiaj pozostała „brzydką siostrą” :) Prezentowany dzisiaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty zaciekawił mnie kompozycją smaków. Zestawienie czerwonej kapusty z kwaśnymi ogórkami i kwaskowatymi jabłkami jest nietypowe, ale smaczne. Z pewnością warto wypróbować :) Przepis pochodzi z regionalnej publikacji pt. „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”. Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka Składniki: 800 g kapusty(...)czerwonej poszatkowanej 200 g cebuli 100 g ogórków   kiszonych 100 g jabłek olej cukier sól kwasek cytrynowy Kapustę lekko solimy, zagniatamy i zostawiamy do zmięknięcia na 40 minut lub gotujemy w posolonej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, a jabłka i ogórki kiszone w paseczki. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy olej i do smaku cukier, sól oraz

Trzeci talerz