ciasto francuskie 500g cukier waniliowy 4 łyżeczki cukier 2 łyżeczki cynamon 2 łyżeczki jabłka 500 g cukier puder Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Cukier, cukier waniliowy i cynamon razem wymieszać. ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty 8 x 8 cm, na każdym kwadracie ułożyć pare plasterków jabłka i posypać mieszanką
przepisy- Milkipochodzi z bloga Kuchnia w wersji ligth . Składniki na 12 dużych ciastek: Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm: 1 i 1/2 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 2 duże jabłka) 3 łyżki oliwy 1 jajko kilka kropel aromatu kokosowego 3 łyżki siemienia lnianego 1 szklanka otrębów prażonych (gryczanych lub pszennych lub żytnich(...)wiórków kokosowych opcjonalnie 2-4 łyżki cukru brązowego lub stewii lub cukru brzozowego (ja nie dodawałam). 1/2 łyżeczki cynamonu (ja nie dawałam) Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, przeciąć na 4 kawałki, włożyć do malaksera, dodać oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać
moj przepis naroku, po raz pierwszy robimy cydry. Gruszkowy i jabłkowy. Jeżeli i wy chcecie sobie zrobić taki cydr w domu musicie mieć dojrzałe, ale nie uleżałe gruszki lub kwaśne jabłka. Czas oczekiwania na taki cydr to cały rok, więc musicie uzbroić się w cierpliwość. Taki cydr oprócz walorów smakowych ma również działanie lecznicze: np. cydr gruszkowy i jabłkowy można pić(...)przeciwbiegunkowy. Dodatkowo cydr jabłkowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Przepis pochodzi z książki Lecznicze nalewki, autorstwa Andrzeja Sarwy. Składniki: 10 kg owoców jabłek lub gruszek* 20 kg cukru 20 litrów wody drożdże winiarskie Owoce umyć, pokroić na 4 części, pozbawić ogonków, z gniazdem nasiennym wrzucić do dużego słoja. Następnie zalać 10 litrami
moj przepis naprzepis, który fajnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę, na święta, na imprezę. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki . Muffinki są bardzo smaczne, lekko aromatyczne, puszyste i wypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita . Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu w Duka. Serdecznie polecam te muffinki, tym bardziej(...)łyżki) szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie sojowe) 3-4 małe jabłka Szara Reneta lub Antonówka, obrane i pokrojone w drobną kostkę (5 mm na 5 mm) Do dekoracji: 100 g czekolady gorzkiej posypka cukrowa Piekarnik nagrzać do 190 st. (pieczenia góra-dół
moj przepis nałyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli szczypta imbiru 1/3 szklanki oleju 2 jajka 3 małe jabłka 2 marchewki 1/4 szklanki żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką(...)tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka, żurawiny, orzechy. Formę do muffin wypełniać do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Muffiny piec 15-20 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić
moj przepis naMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz kwaśną warstwą śliwkowej czekolady. Składniki na tortownicę 23 cm: Składniki na spód: 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 szklanka daktyli(...)utworzyły jedną kulkę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód orzechowo-daktylowy, wyrównać. Wstawić do lodówki lub zamrażarki. Składniki na warstwę jabłkową: 3 szklanki uprażonych jabłek, jak ktoś chce wersję surową to może użyć startych jabłek, najlepsza odmiana to szara reneta 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 łyżeczka cynamonu
moj przepis napochodzi z bloga Kuchnia w wersji ligth . Składniki na 12 dużych ciastek: Składniki na spód owsiano-kokosowy o średnicy 23 cm: 1 i 1/2 szklanki gęstego musu ze słodkich jabłek (mniej więcej 2 duże jabłka) 3 łyżki oliwy 1 jajko kilka kropel aromatu kokosowego 3 łyżki siemienia lnianego 1 szklanka otrębów prażonych (gryczanych lub pszennych lub żytnich(...)wiórków kokosowych opcjonalnie 2-4 łyżki cukru brązowego lub stewii lub cukru brzozowego (ja nie dodawałam). 1/2 łyżeczki cynamonu (ja nie dawałam) Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, przeciąć na 4 kawałki, włożyć do malaksera, dodać oliwę, jajko, daktyle, wiórki, aromat, zmiksować na gładką masę, dodać otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać
moj przepis naroku, po raz pierwszy robimy cydry. Gruszkowy i jabłkowy. Jeżeli i wy chcecie sobie zrobić taki cydr w domu musicie mieć dojrzałe, ale nie uleżałe gruszki lub kwaśne jabłka. Czas oczekiwania na taki cydr to cały rok, więc musicie uzbroić się w cierpliwość. Taki cydr oprócz walorów smakowych ma również działanie lecznicze: np. cydr gruszkowy i jabłkowy można pić(...)przeciwbiegunkowy. Dodatkowo cydr jabłkowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym dla rekonwalescentów oraz osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie. Przepis pochodzi z książki Lecznicze nalewki, autorstwa Andrzeja Sarwy. Składniki: 10 kg owoców jabłek lub gruszek* 20 kg cukru 20 litrów wody drożdże winiarskie Owoce umyć, pokroić na 4 części, pozbawić ogonków, z gniazdem nasiennym wrzucić do dużego słoja. Następnie zalać 10 litrami
moj przepis naprzepis, który fajnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę, na święta, na imprezę. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki . Muffinki są bardzo smaczne, lekko aromatyczne, puszyste i wypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita . Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu w Duka. Serdecznie polecam te muffinki, tym bardziej(...)łyżki) szczypta soli 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub 3 łyżki (45 g) roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie sojowe) 3-4 małe jabłka Szara Reneta lub Antonówka, obrane i pokrojone w drobną kostkę (5 mm na 5 mm) Do dekoracji: 100 g czekolady gorzkiej posypka cukrowa Piekarnik nagrzać do 190 st. (pieczenia góra-dół
moj przepis nałyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli szczypta imbiru 1/3 szklanki oleju 2 jajka 3 małe jabłka 2 marchewki 1/4 szklanki żurawiny/rodzynek 1/4 szklanki z grubsza posiekanych orzechów Jabłka i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Formę na muffiny wysmarować masłem, oprószyć mąką(...)tartą. W misce wymieszać suche składniki: mąki, płatki, sodę, proszek do pieczenia, cukier, imbir, sól, cynamon. W drugiej, większej misce wymieszać jajka, olej, dodać składniki suche, wymieszać, dodać marchew, jabłka, żurawiny, orzechy. Formę do muffin wypełniać do 3/4 ich wysokości. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Muffiny piec 15-20 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić
moj przepis naMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz kwaśną warstwą śliwkowej czekolady. Składniki na tortownicę 23 cm: Składniki na spód: 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 szklanka daktyli(...)utworzyły jedną kulkę. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód orzechowo-daktylowy, wyrównać. Wstawić do lodówki lub zamrażarki. Składniki na warstwę jabłkową: 3 szklanki uprażonych jabłek, jak ktoś chce wersję surową to może użyć startych jabłek, najlepsza odmiana to szara reneta 1 szklanka orzechów włoskich, namoczonych przez noc i odsączonych 1 łyżeczka cynamonu
moj przepis nażółtka. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze dosładzamy. Miksujemy. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy 2 minuty aż zgęstnieje. Wylewamy gorący budyń na podpieczony spod. Składniki na kwiaty: 4 jabłka 2 łyżki cukru 1.5 szklanki wody. Przygotowanie; Jabłka kroimy na ćwiartki, nie obieramy. Następnie kroimy na cieniutkie plasterki około 2-3 mm. Wrzucamy na wrzątek z cukrem. Gotujemy około(...)minuty aż jabłka zmiękną. Odcedzamy i studzimy. Zawijamy w róże biorąc kilka plasterków i układamy na cieście. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.ciasto, kiedy mamy mało czasu, a chcemy upiec aromatyczne, pyszne ciasto. Czas który potrzebujemy, to tylko 1 godzina, łącznie z pieczeniem :) Strudel z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, dużej ilości jabłek i bakalii, dodatkowo posypany delikatnym cukrem pudrem - na pewno przypadnie do gustu każdemu. Idealnie smakuje podawany jeszcze na ciepło, z dodatkową gałką lodów waniliowych :) Składniki: 450 g gotowego ciasta(...)francuskiego 700 g jabłek (np. szara reneta) 50 g rodzynek 80 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu skórka starta z 1/4 cytryny 60 g mielonych migdałów 100 g orzechów włoskich (posiekanych) Dodatkowo: 1 jajko cukier puder (do posypania) Rodzynki zalać 1 szklanką wrzątku i odstawić na około 15 minut. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne
Świat Ciastapodbiła tych terenów i do dzisiaj pozostała „brzydką siostrą” :) Prezentowany dzisiaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty zaciekawił mnie kompozycją smaków. Zestawienie czerwonej kapusty z kwaśnymi ogórkami i kwaskowatymi jabłkami jest nietypowe, ale smaczne. Z pewnością warto wypróbować :) Przepis pochodzi z regionalnej publikacji pt. „Poznaj tradycyjną kuchnię Ziemi Strzyżowskiej”. Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka Składniki: 800 g kapusty(...)czerwonej poszatkowanej 200 g cebuli 100 g ogórków kiszonych 100 g jabłek olej cukier sól kwasek cytrynowy Kapustę lekko solimy, zagniatamy i zostawiamy do zmięknięcia na 40 minut lub gotujemy w posolonej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w kosteczkę, a jabłka i ogórki kiszone w paseczki. Wszystkie warzywa łączymy, dodajemy olej i do smaku cukier, sól oraz
Trzeci talerz