jabłka - 25490 przepisów (strona:386/1700)

Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska 80

przyprawy, słony śledź i słodkie owoce czyli DUŃSKI ŚLEDŹ CURRY Print Śledź w oleju – tradycyjna polska zakąska Śledź w oleju to idealne połączenie smaków. Słonej ryby, ostrej cebulki, słodycz jabłka i łagodność oleju otulającego nasz żołądek i chroniącego przed inwazyjnym alkoholem. Kategoria Przystawki Kuchnia Polska Czas przygotowania 1 day Czas gotowania 15 minutes Porcje 4 Autor smakowitehistorie.com Składniki(...)filetów śledziowych 1 duża cebula ½ cytryny 200 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego) 1 twarde, kwaśne jabłko ½ l mleka do namaczania sól i pieprz Przygotowanie Dzień wcześniej wypłucz filety śledziowe w zimnej wodzie, zmieniając ją kilka razy. Na noc odsącz śledzie z wody i zalej mlekiem. Osusz filety i pokrój na kawałki o szerokości ok. 1 cm i skrop cytryną. Obierz

smakowitehistorie.com
Ryżowe placki mojej babci 37

jadłam placków zrobionych z ryżu, kurcze, są zaskakująco pyszne. Będę próbowała jeszcze innych wersji ryżowych placków. Może z warzywami?  Składniki: 200 g suchego białego ryżu  3 średnie jabłka 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mleka 2 łyżki rodzynek 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia szczypta cynamonu olej rzepakowy cukier puder do posypania(...)przepis na około 25 mniejszych placków)   Do przepisu dodałam parę składników od siebie, czegoś mi po prostu brakowało. Ryż gotujemy do miękkości. Jabłka myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski wrzucamy ryż, jabłka, resztę składników i dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor

Kardamonovy
Dżem porzeczkowo-jabłkowy 39

wielką reklamówkę aronii. Aronia okazała się czarną porzeczką. Lubię takie zaskakiwajki, zdecydowanie bardziej mi smakuje porzeczka. Wymyśliłam, że zrobię dżem. I tak kminiłam, jakie owoce można dodać, stanęło na jabłkach. Wyszło naprawdę smacznie. Na kolację zafundowałam sobie chałkę z tym ów dżemem. Ach! Składniki: 2 kg czarnej porzeczki 1 kg jabłek 700 g cukru (lub więcej) Czarną porzeczkę(...)myjemy i obieramy z łodyżek. Wrzucamy ją do garnka z grubym dnem. Dosypujemy do niej cukier, gotujemy. W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy i kroimy w małą kostkę, dodajemy do porzeczek. Na wolnym ogniu gotujemy całość, aż odparuje większość płynu, potrwa to około 2 godzin. Pamiętajcie o częstym mieszaniu dżemu. Jeszcze jedna uwaga – po przelaniu do słoików i ostygnięciu

Kardamonovy
Kompot z rabarbaru i jabłek 41

będzie. Owoce ugotowały się na śmierć, kompot ładnie doszedł sobie w lodówce, wykończyłam go jedynie paroma kostkami lodu i już. Składniki: 2 l wody 0,5 kg rabarbaru 3 jabłka 1 mała kora cynamonu sok z jednej cytryny 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru (lub więcej) parę kostek lodu Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki, jabłka w ćwiartki(...)gotujemy jakieś 20 minut. Kompot schładzamy i dodajemy do niego sok z cytryny, wkładamy do lodówki. Jak macie ochotę, podajcie go z kostkami lodu. Artykuł Kompot z rabarbaru i jabłek pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kompot jabłkowy 32

zrób mi karminadle, kartofle, mizerię i kompot”. Mięso, no dobra. Reszta też ok, podjarałam się kompotem. A że sezon na owoce jest jaki jest, postanowiłam zrobić kompot z jabłek. Szczęśliwa pobiegłam do My ( i kolegi D, który do nas wpadł) z kompotem. Spróbowali. Miny słabe. „Kompot z jabłeeeek? Nieee.” A gońcie się. Był pyszny. Składniki(...)wody 5 jabłek 4 goździki mała kora cynamonu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Jabłka myjemy, pozbywamy się z nich gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do wody. Dodajemy do niej goździki, cynamon i cukier. Gotujemy 15 minut, przecedzamy, studzimy, dodajemy sok z cytryny. Artykuł Kompot jabłkowy pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kompot z truskawek i jabłek 40

myślą o najmłodszych. I w sumie tyle. Nie dodawałam do niego żadnych ziół i cytryn. Czysty sok z owoców z wodą i niezdrowym cukrem :). Składniki: 2 l wody 4 jabłka 500 g truskawek 2 łyżki cukru lub więcej kostki lodu   Jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych, z umytych truskawek odrywamy szypułki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy(...)niej cukier i owoce. Kompot gotujemy 15 minut. Studzimy. Przed podaniem dorzucamy do niego kostki lodu. Artykuł Kompot z truskawek i jabłek pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Kompot ze śliwek i jabłek 43

razem mamy węgierki. Jak skończę pisać tego posta, gotuję kolejny. Nie wiem, który w tym tygodniu, czwarty?  Składniki: 3 l wody 1 kg śliwek (ja użyłam węgierek) 4 jabłka 2 łyżki cukru Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne, wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy do nich umyte i wypestkowane śliwki i cukier. Gotujemy(...)minut, studzimy. Artykuł Kompot ze śliwek i jabłek pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Racuchy drożdżowe z jabłkami 52

problem. Na suchych też wyszły.  Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 7 g suszonych drożdży 2 jajka 2 łyżeczki cukru (ja użyłam waniliowego) 3 jabłka olej (przepis na około 12 sztuk) Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej mleko, drożdże, jajka i cukier, wszystko dokładnie łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia(...)czasie jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Koktajl ze szpinakiem, bananem, kiwi i jabłkiem 60

szczęście lubi właściwie każde. Jeżeli chodzi o dostępność owoców u warzyw, jest słabiej niż latem, ale jakoś sobie to wszystko mądrze urozmaicimy. Codziennie wpadają nowe pomysły na koktajle z jabłek, gruszek, dyni. Będą też koktajle z bananem, mango, awokado. Z płatkami owsianymi, z otrębami. Z wodą, z kefirami, z mlekiem roślinnym. Ze szpinakiem, jarmużem, selerem naciowym, burakami, marchewką. Będę(...)wprowadzić zielone koktajle, warto czasami dodać do nich np. kefir, jogurt, itp. Składniki: 1,5 szklanki źródlanej lub przegotowanej wody duża garść świeżego szpinaku 2 kiwi 1 banan 1 jabłko mała łodyga selera naciowego (przepis na 3 porcje) Szpinak dokładnie myjemy. Jabłko obieramy (aczkolwiek nie jest to niezbędne, tym razem jednak je obrałam), wycinamy z niego gniazda nasienne. Seler myjemy

Kardamonovy
Szarlotka z bezą 55

Aromatyczne ciasto z jabłkami, cynamonem i chrupiącą bezą zachwyci każdego miłośnika szarlotki. Składniki oraz sposób przygotowania: 300g mąki tortowej 100g cukru 15g proszku do pieczenia 3 żółtka 150g margaryny szczypta soli Połączyć ze sobą wszystkie składniki, zrobić kruszonkę. Dodać majonez 2-3 łyżki i ponownie zagnieść ciasto. Ciasto wykleić na dnie formy o średnicy 24cm lub 26cm wyłożonej papierem(...)pieczenia. Ciasto ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do lodówki na czas gotowania jabłek. 3-4 jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, przysypać cukrem i cynamonem, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25min. Beza: 3 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier

Wasze Przepisy
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 74

barszcz czerwony z pieczonych buraków Składniki na barszcz czerwony z pieczonych buraków 4 duże buraki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średniej wielkości cebula pół małego selera 2 duże jabłka 3 marchewki 3 pietruszki biała część pora mały pęczek natki pietruszki 1 główka czosnku (+ dodatkowo 3 ząbki czosnku) łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego(...)leśnych 500 ml zakwasu z buraków sól, świeżo mielony pieprz Przepis na zakwas na barszcz Jak zrobić barszcz czerwony z pieczonych buraków Marchewki, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Jabłka pokrój na połówki, usuwając z nich gniazda nasienne. Cebulę opiecz nad palnikiem. Główkę czosnku przekrój na pół podobnie jak białą część pora. Warzywa oraz jabłka włóż do dużego

okolicepalnika.pl
Lebkuchen. Najlepsze pierniki na ostatnią chwilę 72

zakładce Wigilia i święta Bożego Narodzenia Sposób przechowywania. Po pierwsze każde pierniczki, nie tylko lebkuchen, należy przechowywać w zamkniętych opakowaniach. Ja zawsze przekładam je metalowych puszek. Skórka z jabłka . Do puszek z piernikami zawsze wkładam skórkę z jabłka, która dodaje wilgoci i bardzo przyspiesza proces mięknięcia. Pamiętajcie tylko, żeby wkładać ją tak, by nie dotykała pierniczków, bo lukier(...)pożądanej konsystencji. Maczaj pierniczki w lukrze i przekładaj na kratkę, żeby lukier zastygł. Gdy lukier będzie już twardy, przełóż pierniczki do metalowych puszek i włóż do nich skórki z jabłka, żeby przyspieszyć mięknięcie. Pamiętaj, by układać obierki w taki sposób, by nie dotykały lukru. Rady Przepis pochodzi ze strony https://www.bbcgoodfood.com/ (nieco zmodyfikowany) Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel

Na-talerzu.pl
Prosta sałatka śledziowa 61

Prosta sałatka śledziowa Szybka i smaczna sałatka za śledzi z jabłkiem i ogórkiem wg przepisu z 1963 roku. Prosta sałatka śledziowa, bardzo szybka do przygotowania i wyjątkowo smaczna jest stałą pozycją w naszym domowym menu. Z zaledwie kilku składników: śledzie, jabłka, cebula i ogórki konserwowe lub kiszone wyczarujesz pyszne danie na każdą okazję. Do tego aksamitny sos z żółtek(...)roku. Bardzo dobra i prosta sałatka ze śledzi solonych lub śledzi w oleju.   Prosta sałatka śledziowa 400 g filetów śledziowych, solonych lub z oleju 1 nieduże jabłko, wydrążone i pokrojone w drobną kostkę  1 duży ogórek kiszony, ale możesz też użyć ogórków konserwowych 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę  opcjonalnie możesz też dodać

Cztery Fajery
Ciasto Marcepanek 102

Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 4-5 łyżek cukru 2 łyżki wody 1 łyżka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 1 i 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki(...)Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy. Białka razem ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami do wystudzonej masy makowej i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu, przez około

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Marcepanek 102

Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 4-5 łyżek cukru 2 łyżki wody 1 łyżka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 1 i 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki(...)Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy. Białka razem ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami do wystudzonej masy makowej i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu, przez około

Kuchnia MagdaLeny