razem mamy węgierki. Jak skończę pisać tego posta, gotuję kolejny. Nie wiem, który w tym tygodniu, czwarty? Składniki: 3 l wody 1 kg śliwek (ja użyłam węgierek) 4 jabłka 2 łyżki cukru Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy z nich gniazda nasienne, wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy do nich umyte i wypestkowane śliwki i cukier. Gotujemy(...)minut, studzimy. Artykuł Kompot ze śliwek i jabłek pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyproblem. Na suchych też wyszły. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 7 g suszonych drożdży 2 jajka 2 łyżeczki cukru (ja użyłam waniliowego) 3 jabłka olej (przepis na około 12 sztuk) Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej mleko, drożdże, jajka i cukier, wszystko dokładnie łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia(...)czasie jabłka myjemy, obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w większą kostkę, wrzucamy do ciasta, mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem racuchy można posypać cukrem pudrem. Artykuł Racuchy drożdżowe z jabłkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyszczęście lubi właściwie każde. Jeżeli chodzi o dostępność owoców u warzyw, jest słabiej niż latem, ale jakoś sobie to wszystko mądrze urozmaicimy. Codziennie wpadają nowe pomysły na koktajle z jabłek, gruszek, dyni. Będą też koktajle z bananem, mango, awokado. Z płatkami owsianymi, z otrębami. Z wodą, z kefirami, z mlekiem roślinnym. Ze szpinakiem, jarmużem, selerem naciowym, burakami, marchewką. Będę(...)wprowadzić zielone koktajle, warto czasami dodać do nich np. kefir, jogurt, itp. Składniki: 1,5 szklanki źródlanej lub przegotowanej wody duża garść świeżego szpinaku 2 kiwi 1 banan 1 jabłko mała łodyga selera naciowego (przepis na 3 porcje) Szpinak dokładnie myjemy. Jabłko obieramy (aczkolwiek nie jest to niezbędne, tym razem jednak je obrałam), wycinamy z niego gniazda nasienne. Seler myjemy
KardamonovyAromatyczne ciasto z jabłkami, cynamonem i chrupiącą bezą zachwyci każdego miłośnika szarlotki. Składniki oraz sposób przygotowania: 300g mąki tortowej 100g cukru 15g proszku do pieczenia 3 żółtka 150g margaryny szczypta soli Połączyć ze sobą wszystkie składniki, zrobić kruszonkę. Dodać majonez 2-3 łyżki i ponownie zagnieść ciasto. Ciasto wykleić na dnie formy o średnicy 24cm lub 26cm wyłożonej papierem(...)pieczenia. Ciasto ugnieść palcami na jedną równą warstwę i wstawić do lodówki na czas gotowania jabłek. 3-4 jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić, przysypać cukrem i cynamonem, wymieszać, wyłożyć na ciasto. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25min. Beza: 3 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier
Wasze Przepisybarszcz czerwony z pieczonych buraków Składniki na barszcz czerwony z pieczonych buraków 4 duże buraki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średniej wielkości cebula pół małego selera 2 duże jabłka 3 marchewki 3 pietruszki biała część pora mały pęczek natki pietruszki 1 główka czosnku (+ dodatkowo 3 ząbki czosnku) łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego(...)leśnych 500 ml zakwasu z buraków sól, świeżo mielony pieprz Przepis na zakwas na barszcz Jak zrobić barszcz czerwony z pieczonych buraków Marchewki, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Jabłka pokrój na połówki, usuwając z nich gniazda nasienne. Cebulę opiecz nad palnikiem. Główkę czosnku przekrój na pół podobnie jak białą część pora. Warzywa oraz jabłka włóż do dużego
okolicepalnika.plzakładce Wigilia i święta Bożego Narodzenia Sposób przechowywania. Po pierwsze każde pierniczki, nie tylko lebkuchen, należy przechowywać w zamkniętych opakowaniach. Ja zawsze przekładam je metalowych puszek. Skórka z jabłka . Do puszek z piernikami zawsze wkładam skórkę z jabłka, która dodaje wilgoci i bardzo przyspiesza proces mięknięcia. Pamiętajcie tylko, żeby wkładać ją tak, by nie dotykała pierniczków, bo lukier(...)pożądanej konsystencji. Maczaj pierniczki w lukrze i przekładaj na kratkę, żeby lukier zastygł. Gdy lukier będzie już twardy, przełóż pierniczki do metalowych puszek i włóż do nich skórki z jabłka, żeby przyspieszyć mięknięcie. Pamiętaj, by układać obierki w taki sposób, by nie dotykały lukru. Rady Przepis pochodzi ze strony https://www.bbcgoodfood.com/ (nieco zmodyfikowany) Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel
Na-talerzu.plProsta sałatka śledziowa Szybka i smaczna sałatka za śledzi z jabłkiem i ogórkiem wg przepisu z 1963 roku. Prosta sałatka śledziowa, bardzo szybka do przygotowania i wyjątkowo smaczna jest stałą pozycją w naszym domowym menu. Z zaledwie kilku składników: śledzie, jabłka, cebula i ogórki konserwowe lub kiszone wyczarujesz pyszne danie na każdą okazję. Do tego aksamitny sos z żółtek(...)roku. Bardzo dobra i prosta sałatka ze śledzi solonych lub śledzi w oleju. Prosta sałatka śledziowa 400 g filetów śledziowych, solonych lub z oleju 1 nieduże jabłko, wydrążone i pokrojone w drobną kostkę 1 duży ogórek kiszony, ale możesz też użyć ogórków konserwowych 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę opcjonalnie możesz też dodać
Cztery FajeryCiasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 4-5 łyżek cukru 2 łyżki wody 1 łyżka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 1 i 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki(...)Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy. Białka razem ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami do wystudzonej masy makowej i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu, przez około
Kuchnia MagdaLenyCiasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 4-5 łyżek cukru 2 łyżki wody 1 łyżka masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa makowa: 1 i 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki(...)Podgrzewamy do połączenia składników. Studzimy. Białka razem ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami do wystudzonej masy makowej i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu, przez około
Kuchnia MagdaLenyczekoladowym spodzie Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie Sernik śmietankowy Sernik z rosą Śmietanowiec Seromak Makowiec Gwiazda Ciasto Kubuś Ciasto Shrek Ciasto 3 bit Ciasto King Jabłeczki z połówlami jabłek Ciasto "marzenie" Ciasto z jabłkami Kostka czekoladowa z bananami Ciasto czekoladowe z jabłkami i gruszkami Ciasto Salceson Ciasto Ambasador Ciasto cappucino bez pieczenia Bananowa Krówka bez pieczenia Ciasto
Lena GotujeŚwięta tuż tuż więc czas na trochę inspiracji świątecznych - dziś propozycja doskonała na wigilijny stół czyli śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem i cebulką. Delikatny śmietanowy sos z chrzanowym twistem, przełamany kwaskowym jabłkiem. U nas na stole wigilijnym zawsze jest kilka rodzajów śledzi i co roku jest miejsce na nowe, śledziowe połączenia. Śledzika nigdy za wiele, w okresie około-świątecznym(...)niego zawsze ochotę, podczas gdy w ciągu roku nie często po niego sięgam. Teraz jest czas śledzia. Śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem Składniki: 4-5 płatów śledziowych 1 cebulka 1/2 kwaskowego jabłka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka tartego chrzanu sól, pieprz
Smaczny zeszytsmakowity i prosty w przygotowaniu deser idealny na świąteczny stół. Takie ciasto będzie świetną propozycją dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników, wystarczy przygotować szybki spód z biszkoptów, krótko podgrzć jabłka prażone z galaretką, ciasto wyłożyć delicjami i bitą śmietaną a na końcu posypać startą czekoladą, polecam do wypróbowania. składniki na tortownicę 26 cm 250 g biszkoptów(...)rozpuszczonego masła 1 l prażonych jabłek ze słoika 1 opakowanie galaretki cytrynowej 300 g ciastek typu delicje 500 ml śmietany 36 % 1/3 szklanki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu 200 g startej na tarce o dużych oczkach mlecznej lub gorzkiej czekolady przepis Biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej, po czym przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło
Smakowite Daniafasoli tłuczkiem do ziemniaków. Drukuj Pasztet z fasoli z pieczarkami Pyszny, delikatny pasztet z fasoli z pieczarkami Składniki 500 g suchej fasoli ( u mnie drobny jaś) 2 szt niewielkie jabłka 200 g pieczarek 2 szt. średnie cebule 75 g rozpuszczonego masła 2 ząbki czosnku 1 garść płatków owsianych sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pieprz ziołowy 1 jajko(...)łyżki masła do podsmażenia cebuli, pieczarek i jabłek 1 szt. średni ugotowany i przepuszczony przez praskę ziemniak. Wykonanie Fasolę płuczemy i namaczamy najlepiej na całą noc. Fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Nie odlewamy całej wody, dzięki temu fasolę łatwiej uda się zblendować. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki
Mieszam w Garnkumałe cukier puder 75 g proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki śmietana 18 proc ew. 1 łyżeczka Bułka tarta klasyczna do podsypania nadzienie masa makowa 850 g (z bakaliami) jabłka 200-210 g(obrane) Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy schłodzone i posiekane masło , zagniatamy do konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy 3/4 jajka i ew. śmietanę, zagniatamy(...)posypujemy mąką kukurydzianą, lub pszenną. Trzy czwarte schłodzonego ciasta wykładamy na spód blaszki, robimy dziurki, lub nacięcia. Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy 2/3 masy makowej. Obrane jabłka kroimy w 1-1,5 cm cząstki i wciskamy w masę makową. Jabłka przykrywamy resztą maku. Pozostałe ciasto wałkujemy i robimy ozdobne wzorki, mastępnie smarujemy pozostałym
Smaczne mojeweekendowy, pochmurny poranek - koniecznie upieczcie te muffinki. Działają :) Ich cudowny aromat unosi się w całym domu... Muffinki są mięciutkie, aromatyczne i nie za słodkie. Wypełnione sporą ilością jabłek i płatków owsianych. Najlepiej smakują rano, zaraz po upieczeniu - podawane ze szklanką mleka. Z podanych składników otrzymamy 12 szt. muffinek. Składniki: 2 jajka 150g drobnego cukru do wypieków szczypta(...)soli 1 torebka cukru waniliowego 150 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju słonecznikowego 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jabłka (szara reneta) 50 g płatków owsianych (górskich) + trochę do posypania Jajka roztrzepać z cukrem, solą oraz ekstraktem waniliowym. Dodać jogurt i olej. Wymieszać dokładnie. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypać
Świat Ciasta