ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco i smacznie :) Zapraszam do stołu, dzisiaj na deser kefirowe babeczki z morelami :) Upieczecie je szybko i z najprostszych składników. Moje powstały z dodatkiem żółtych i pomarańczowych jak letnie słońce moreli :) Wy możecie użyć takich, jakie akurat macie pod ręką. Składniki(...)wysokości. W ciasto wciskać lekko kawałki moreli. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni. Po upieczeniu obsypać cukrem pudrem. Same babeczki są dość słodkie, ale za to morele po upieczeniu nabrały kwaśnego smaku, co wspaniale harmonizuje ze sobą. Kwaśne i słodkie łączy się w coś smakowitego
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatnio robiłam inne kruche ciasto i została mi taka niepozorna kulka. Nie byłabym sobą, gdybym jej nie spożytkowała. Na szybko upiekłam kruche spody do babeczek (są świeże do dwóch tygodni) a dziś wykombinowałam do nich wypełnienie w formie kremy jaglano-orzechowego. Składniki na kruche ciasto znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kruche-ciasto-z-kremem-agrestem-i-porzeczkami/ Krem: 100g suchej kaszy jaglanej- ugotować 100-150 g solonych(...)orzeszków ziemnych 50-100 ml syropu klonowego (lub innego np. trzcinowego) Wszystkie składniki na krem blendujemy tak długo na ile wytrzyma to blender, wypełniamy babeczki kremem- można za pomocą rękawa cukierniczego lub po prostu łychą. ps. kremu starczy na około 80 szt. babeczek. Smaczego
greenscarfProsto, szybko i przesmacznie - o to w kuchni właśnie chodzi! Zaopatrzyłam się ostatnio w blachę do mini-babeczek - takich o średnicy 4cm - i koniecznie musiałam ją natychmiast wypróbować. Tak więc na dzisiejszej, kulinarnej "tapecie" - mini-muffinki! Z zasady hołduję przekonaniu - przekładając je również na kucharzenie - że jeśli mam coś sprawdzonego i to coś działa (!), to korzystam z takiego patentu(...)masowo. Tak więc ponownie wróciłam do przepisu na muffinki podpatrzonego na blogu Fajne babeczki i wykorzystałam z drobnymi modyfikacjami. Składniki na 24 mini-muffinki o średnicy ok.4cm - plus 4 standardowo duże, gdy zabrakło mi już tej mniejszej blachy :) 1¾ szkl. mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 czubate łyżki kakao - gorzkiego ½ szkl. cukru 1 mały cukier
Grunt to przepis!Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania muffinek w stylu brownies. Czekoladowe babeczki, ozdobione kremem na bazie mascarpone i truskawkami. Naprawdę były pyszne i mocno czekoladowe ♥ Idealne na przyjęcie dla dzieci jak i imprezę w stylu finger party. Pomysł na przepis podpatrzyłam na stronie kwestia smaku . Składniki na 12 babeczek standardowej wielkości: ciasto 120 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki brązowego cukru(...)międzyczasie przygotować krem. Mascarpone, jogurt i cukier puder wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Przygotowany krem przełożyć do szprycy i udekorować nim wierzch przestudzonych babeczek. Przed podaniem każdą muffinkę ozdobić truskawkami
Ugotowaćskładniki na babeczki: 155 g mąki 120 g cukru 60 g kakao 1 jajko 1/2 szkl mleka kwaśnego 1/4 szkl mleka słodkiego 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszysta masę, dodajemy olej, mleko kwaśne oraz słodkie i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę(...)gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy lekko stężałą galaretkę oraz stratą na drobnych oczkach czekoladę i miksujemy. Z każdej babeczki wycinamy środek ciasta, tak aby powstała tzw. miseczka, resztę ciasta kruszymy. Do każdej wkładamy pokrojone w kosteczkę truskawki następnie krem śmietanowy i formujemy małe kopczyki, na końcu posypujemy pozostałym, pokruszony
Domowy Smak Jedzeniagłowie. Biedrona, ogarnij się. Zamiast tortu z tej okazji będą cupcakes. Pachnące migdałami, z miękkimi kawałkami brzoskwiń. Wydają się dość ładne, żeby zaprezentować je podczas wielkiego powrotu (kolejnego) :) Babeczki : Tak jak zawsze: suche składniki mieszamy łyżką w jednej misce. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Zawartości obu misek łączymy, dodajemy posiekane brzoskwinie :). Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Napełniamy otwory ciastem(...)wysokości formy. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone babeczki dekorujemy kremem. Krem: Kostkę miękkego masła ucieramy z 6 łyżkami cukru pudru. Dodajemy zmiksowane na mus trzy połówki brzoskwini z puszki i 2 łyżki amaretto. Miksujemy jeszcze przez minutę, do uzyskania gładkiej masy. Babeczki dekorujemy kremem, oczywiście
wcinaj toOstatnio przypomniałam sobie jak kiedyś za czasów gimnazjum zajadałam się babeczkami z bitą śmietaną i owocami, które przygotowywała na ważne okazje (wigilie i inne święta) mama mojego kolegi, pamiętam, że znikały w kilka chwil;) chciałam jakoś wizualnie odtworzyć, te ciacha w zdrowszej wersji, ze względu, że było to próbne podejście wyszły mi tylko dwie babeczki, ale przy najbliższej okazji przygotuj(...)większą porcję ;) Składniki (2 babeczki): 3 łyżki otrębów żytnich firmy Kupiec 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka miodu 2 łyżki serka homogenizowanego ulubione owoce (ja dałam kilka kawałków ananasa i kiwi) opcjonalnie jakieś słodzidło do serka (ja nic już nie dodawałam bo sam otrębowy spód i owoce były wystarczająco słodkie) Sposób przygotowania: Mieszamy otręby, miód oraz 2 łyżki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzrobić, by wywołać uśmiech na twarzach waszego dziecka? Upieczcie mu ciasteczkowego potwora! Smak ciastka dowolny. Możecie skorzystać z następujących opcji: babeczka waniliowa babeczka czekoladowa Do cupcakesa waniliowego lub czekoladowego polecam krem waniliowy. Krem: 185 g masła 185 g cukru pudru 250 g serka Delfiko Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej zmiksować. Ozdoby: wiórki kokosowe niebieski barwnik czekoladowe kropelki markizy(...)woreczka, dodać barwnik w płynie (2-3 krople). Energicznie mieszać woreczkiem aż do uzyskania jednolitego koloru. Wysypać do miseczki i zostawić do wyschnięcia. Krem nałożyć na zimne babeczki, zamoczyć w niebieskich wiórkach kokosowych. Włożyć czekoladową markizę. Wycisnąć biały krem na oczy, dodać czekoladowe kropelki
Humanistka w kuchniJakiś czas temu kupiłam sobie bajerancki stojaczek na babeczki, tak sobie stał i się kurzył, w końcu załapałam wenę aby go czyś wypełnić. Składniki na 12 babeczek: 3 duże marchewki 130 g mąki (100 pszennej + 30 g kukurydzianej- może być tylko pszenna) 100 ml oleju słonecznikowego 50 g cukru 1 duży banan (ja miał 2 maleńkie) pół łyżeczki proszku(...)Wymieszać łyżką. Jak widać, masa jest gęsta. Krem: resztę marchwi podsmażyć na łyżce masła kokosowego z dżemem- około 5 minut, następnie zblendować ją z masłem orzechowym. Do papilotek na babeczki wyłożyć po pół łyżki masy mączno-marchewkowej, na to łyżeczka kremu i kolejno masa mączna. Tak przygotowanie pieczemy w temp. 180 C około 30 minut
greenscarfPyszne słodko -kwaskowate muffinki z rabarbarem to znakomity pomysł na smakowitą przekąskę do pracy, podwieczorek czy smakołyk do kawy. Bajecznie proste w przygotowaniu babeczki świetnie smakują posypane cukrem pudrem i błyskawicznie znikają ze stołu. składniki na 12 sztuk 4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka maślanki(...)naturalnej 1/2 szklanki oleju 2 jajka cukier puder do posypania babeczek przepis Umyty i obrany rabarbar kroimy 1/2 centymetrowe kawałeczki. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodajemy jajka, wlewamy olej oraz maślankę i wszystkie składniki ze sobą łączymy łyżką (niezbyt dokładnie). Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem, na wierzchu babeczek układamy rabarbar. Muffiny pieczemy
Smakowite Daniatrwa a ja staram się z niego korzystać jak tylko mogę. Dlatego w moich wypiekach króluje właśnie rabarbar, którego kwaśny smak uwielbiam, choć bywa on zaskoczeniem dla degustujących. ;-) Kruche babeczki, ze słodko-kwaśnym wkładem w postaci karmelizowanego rabarbaru są pysznym pomysłem na deser. Kruche babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 130g zimnego masła(...)momentu aż się rozpuści i zbrązowieje. Wtedy wrzucamy rabarbar i smażymy przez około 7 minut. Po tym czasie wlewamy wodę z kisielem, gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy. 4. Do babeczek przekładamy po łyżce przygotowanego nadzienia
Szefowa kuchniudało mi się jemu sprostać... Natomiast po dłuższych namysłach postanowiłam nagrodzić dwie osoby, nie wskazując konkretnych przepisów. Produkty Sante otrzymują: - Małgorzata Śmiechowicz, która dodała przepisy na: babeczki orkiszowo-lniane babeczki pełnoziarniste z lnem ciastka len koktajl z owocami goji i figami - Iwona Chmiel , która dodała przepisy na: 1. Babeczki marchewkowo - cukiniowe z orzechową kruszonką 2. Komosianka z owocami
Kulinarne przygody GatityBabeczki czy też muffinki z rabarbarem i kruszonką urosły już do rangi klasyki, niemal tak samo jak drożdżówki z jego udziałem. :-) Pyszny, kwaskowy smak przełamuje słodycz ciasta i kruszonki, która kojarzy się głównie z wypiekami drożdżowymi a ja uwielbiam ją również w muffinkach. Babeczki są delikatne, wilgotne, rozpływają się w ustach a zrobienie ich zajmuje dosłownie kilka chwil(...)mokre (jajko, olej i mleko). Do składników suchych wlewamy składniki mokre i mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. 4. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Na wierzch każdej babeczki wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut
Szefowa kuchniKolejny ciekawy pomysł na zbliżający się dzień mamy. Tym razem czekoladowo-orzechowe babeczki z kwiatkami marshmallows. Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu waniliowego * 50g orzechów włoskich bądź laskowych * dodatkowo lukier i pianki marshmallows Przygotowanie : Mokre(...)suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych, dodać posiekane orzechy, wymieszać. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Babeczki wystudzić. Każdą polać lukrem. Z pianek wycinać płatki i układać na babeczkach. W środek można włożyć kolorowe cukierki bądź posypkę
Magiczne Życie Martypyszne babeczki z pewnością zasługują na to, aby je ładnie opisać, ale obawiam się, że nic z tego. Właśnie, jeszcze ciepłe i pachnące, wynurzyły się z piekarnika. Na razie spróbowałam tylko jedną i mogę Ci powiedzieć, że są absolutnie pyszne: z chrupiącym wierzchem i chrupiącymi orzechami w środku, a dzięki bananowemu dodatkowi delikatne i wilgotne. Nie za słodkie, więc idealnie(...)nadają się na śniadanie. Zresztą w tym celu je upiekłam, jednak wątpię, że uda im się doczekać jutra. Składniki na 12 babeczek: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka ryżowego 2 dojrzałe banany ¼ szklanki syropu klonowego ¼ szklanki orzechów włoskich Posypka: ¼ szklanki płatków owsianych 2 łyżki nierafinowanego cukru
Roślinna - blog wegański