przerwy postanowiłyśmy powrócić z nowymi przepisami na jeszcze lepsze smakołyki. Dziś na blogu zagoszczą mistrzowskie babeczki przygotowane specjalnie na Euro 2016. Cała rodzina zajadała się nimi kiedy kibicowaliśmy naszym mistrzom. Idealne połączenie soczystych truskawek, czekolady i kokosa sprawia, że nie można się oprzeć kolejnej sztuce. Truskawki oczywiście można zastąpić innymi, ulubionymi owocami, wtedy smak będzie nieco inny. :) Składniki(...)babeczek : 220 g miękkiego masła 15 daktyli 160 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 4 płaskie łyżki kakao 50 g drobno posiekanej czekolady 150 g truskawek Daktyle namoczyć w gorącej wodzie (tak aby całe były przykryte wodą) ok.15 min. Po tym czasie zblendować je na jednolitą masę. Do daktyli dodać pozostałe
Banana Smilesmarzyły mi się takie pączuszki... malutkie, puszyste, przygotowywane bez użycia oleju do smażenia. Jeśli zastanawialiście się kiedyś nad zakupem małej maszynki do wypieku babeczek mogę śmiało powiedzieć "warto!" Moja ma trzy wymienne komplety foremek: do babeczek, cake pops'ów, i mini pączusiów. Powłoka nie przywiera i po pieczeniu pozostaje idealnie czysta. Jeśli nie macie takiego urządzenia możecie z powodzeniem upiec(...)mąki żytniej 10 g mąki kokosowej lub jaglanej 1 łyżka masła orzechowego 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka Nagrzać urządzenie do wypieku babeczek lub piekarnik do 180*C. Wszystkie składniki zmiksować. Wgłębienia formy wysmarować olejem kokosowym i nałożyć ciasto. Piec 4-5 minut. Jeśli używamy piekarnika ciasto należy umieścić w silikonowych foremkach i piec
Chocolate Muffin Blogkostkę: pomidora i fetę. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinie i pieczemy ok. 20-25 minut nie zmieniając temperatury. Farsz można posypać żółtym serem. O, i jeszcze! Były też słodkie babeczki z cukinii , a dziś w wersji wytrawnej, beztłuszczowej i bezglutenowej :) {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Babeczki z cukinii","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)plastry w\u0119dliny uk\u0142adamy w foremce do mufinek tak, by przykry\u0142y dno i boki. Wlewamy ciasto i pieczemy jak wersji z papilotkami. "],"recipeCategory":"Pieczywo","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Babeczki z cukinii Danie Pieczywo , Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Składniki 300 g cukinia 1 średnia sztuka 200 g mąka z ciecierzycy 1 szt jajko 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Kucharzycawłożyć do rozgrzanego do 180 st. piekarnika mniej więcej na środkową półkę na ok. 30 minut. Warto na koniec sprawdzić patyczkiem, np. drewnianym patyczkiem do szaszłyków, jeżeli wsunięty w babeczkę patyczek po wyjęciu jest suchy na całej długości znaczy, że pieczenie skończone. Studzimy do delikatnym wytrząśnięciu z foremek na kratce kuchennej. Kiedy są wystudzone: kroję babeczki na trzy krążki. Następnie(...)umieścić leciutko przestudzoną polewę na muffinach, uważam, że najlepiej wykonać to przy pomocy pędzla kuchennego, stosuję od paru lat silikonowy i raczej się sprawdza. Na koniec można babeczki jakoś jeszcze przyozdobić. Akurat tym razem wykorzystałam lentilki. I to już wszystko. Mam nadzieję, że spróbujecie i będą smakowały. #muffiny #czekolada #piernikowe #zdziećmi
I tu będę miała takie teczęści - każdym kawałkiem ciasta wylepić wgłębienie w formie na muffiny - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni - schłodzone kruche babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy MASA SEROWA - składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej(...)małe kawałki, przełożyć do miski, wymieszać z cukrem - do miski przełożyć twaróg, śmietanę, cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną, składniki krótko wymieszać - masę serową przełożyć do upieczonych i ostudzonych kruchych babeczek, wypełniając je niemal do pełna - na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru, wciskając je w masę - serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 30 minut lub do momentu ścięcia się masy
Smakołyki Berenikismutnym przedpołudniu przyszedł czas na miły powrót do domu i nerwowy wieczór. Rezultatem tych wszystkich emocji są babeczki. Musiałam odreagować w kuchni a chciałam upiec coś względnie zdrowego. Oto one! Bezglutenowe, bez mleka, z jajkiem i oczywiście truskawkami oraz migdałami :) Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami 50 g orzechów laskowych 25 g płatków migdałowych + do posypania(...)ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Studzimy przed wyjęciem z foremek
Dzieje kuchennej Wiewióryłodygi rabarbaru 2/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szklanka maślanki naturalnej cukier puder- do posypania babeczek Przygotowanie: Rabarbar umyj obierz i pokrój na 1 cm kawałki. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj jajka, maślankę oraz olej. Składniki wymieszaj za pomocą łyżki(...)niezbyt dokładnie. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Przełóż do nich ciasto. Na wierzchu babeczek połóż rabarbar. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. Gotowe babeczki posyp cukrem pudrem. Smacznego
Kukuleczkipalcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta resztki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki, wyszło mi 20 sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić(...)zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty cały czas mieszają, wystudzić na letni, lekko ciepły budyń przełożyć do upieczonych, ostygniętych babeczek do lodówki, przed podaniem nałożyć dżem wiśniowy i brzoskwinia z marakują - tartaletki są przepyszne na upalne dni i takie na "jeden ząb"..............SMACZNEGO!!! Naturalnie owocowe zawierają tylko
W Mojej Kuchni Lubięwszystkim takie, które nie są czasochłonne. Dość często na drugie śniadania wybieram pudding chia, ale ostatnio też powróciłam do zapomnianego mug cake'a i nocnych owsianek. Mug cake czyli babeczka z kubeczka to szybkie fit ciastko, do którego wykonania potrzebujemy zaledwie kilka składników, które po dokładnym wymieszaniu i przełożeniu do naczynka wstawiamy na 4 minuty do mikrofali. Jeśli mikrofali(...)macie, skrzystajcie z piekarnika, jednak tutaj babeczkę trzeba potrzymać ciut dłużej, bo około 14 minut. Moja podstawowa i zarazem pierwsza wersja mug cake'a zawierała otręby owsiane i orkiszowe. Później babeczki zaczęłam robić z różnymi mąkami. Zarówno do pierwszej, jak i drugiej wersji dodawałam jogurt naturalny, a ostatnio zaczęłam eksperymentować z mlekiem. Przypuszczam, że w niedalekiej przyszłości powstanie post
Tetiisheridodatkiem Majonezu Kieleckiego , zamiast typowego tłuszczu do ciast. Babki majonezowe piekę regularnie , wychodzą rewelacyjne, czemuż by więc nie użyć majonezu w muffinkach? Eksperyment udał się znakomicie! Majonez nadał babeczkom dużej wilgotności i puszystości - nawet po kilku dniach nadal zachowują świeżość. Polecam! :) Składniki na 12 sztuk - piekłam w blasze na muffinki : SKŁADNIKI SUCHE: 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 2/3 szkl. mąki pszennej(...)miski z suchymi składnikami i wymieszać łyżką - niezbyt długo i niekoniecznie dokładnie, tylko aby mniej więcej się połączyły - krócej mieszane ciasto na muffinki skutkuje wilgotniejszymi i bardziej pulchnymi babeczkami, sprawdziłam! Kiwi obrać i pokroić na drobne kawałki. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta. Następnie kilka kawałeczków kiwi. Powtarzać do wyczerpania masy i owoców. Ponieważ muffinki
Grunt to przepis!Książka Moje Wypieki i desery zawiera najpopularniejsze przepisy zebrane przez ponad sześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami. Wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika(...)cudo, które mam przed sobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę
Tetiisheriwiększych obrotach do foremek można włożyć papierowe papilotki, do każdej łyżką nałożyć prawie do pełna ciasta, powkładać po kostce gorzkiej czekolady piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół - babeczki piec z 35 minut, do suchego patyczka, dobrze je wystudzić zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nakładać na babeczki, posypać startą czekoladą gorzką - babeczki
W Mojej Kuchni Lubięmyślą o Dniu Mamy, to po ciasteczkach kolejne fajne słodycze, które można zrobić wcześniej i pięknie prezentują się w przezroczystym słoiku. Świetnie nadadzą się także jako dekoracja tortu czy babeczek, więc można potraktować je jako dodatek lub w końcu to idealny sposób, żeby wykorzystać niezużyte do ciasta białka :) Składniki: 2 duże białka 120 g cukru szczypta soli + opcjonalnie barwnik spożywczy
CiastkozercyOstatnio rządzą u nas często. Mowa oczywiście o muffinach, babeczkach. Jak już nie raz wspomniałam uwielbiam je za szybkość w przygotowywaniu i niezawodność w smaku. Syn 5-latek przygotowuje je praktycznie sam, ja jedynie odmierzam składniki, wkładam i wyjmuje z piekarnika. Skoro on daje radę to Wy poradzicie sobie z nimi bezbłędnie Płatki owsiane, banany, nutella zamknięte w babeczce, szklanka
Made By Mom And SonIntensywnie czerwone ciasto Red Velvet jest bardzo popularne w USA. Podawane zazwyczaj z kremowym serkiem lub w postaci tortu. Już długo zbierałam się do wykonania babeczek z podstawowego przepisu, aż w końcu się udało :) Poza tym, że pięknie się prezentują są bardzo wilgotne i z pewnością posmakują każdemu. Dekorację wykonałam z kremu na bazie serka "Mój Ulubiony", ale możecie(...)wykorzystać tradycyjnie serek "Philadelphia". Babeczki upiekłam wspólnie z bratem na prezent! Dodam, że pudełko jest również ręcznie robione :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki oleju 2 duże jajka 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu (paście) np Wilton 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżeczki
Chocolate Muffin Blog