Nabrałam ochoty na muffinki. Oczywiście nastrój świąteczny wiec muszą być z dodatkiem piernika. Babeczki są mega pyszne, mięciutkie i co tu dużo mówić rozpływają się w ustach, a te powidła mmm. Zapraszam... Przepis z "Moje wypieki" Skala trudności - proste Stopień smaku 10/10 ja dałam polewę z czekoladą biała i taką wam polecam. Składniki na 12 babeczek: 2/3 szklanki(...)patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Polewa z mlecznej czekolady: 100 g białej czekolady 30 g masła Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Pełną małą łyżeczkę rozprowadzić po każdej babeczce. Smacznego
Kubki smakukiełbasą Leczo z cukinią i kiełbasą Krokiety z serem i pieczarkami Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną - ciepłe danie w 20 minut Szybkie i łatwe wypieki Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Najłatwiejsza babka w łaty Daktylowiec - ciasto Babeczki "Czarny ląd" Ciasto dyniowa-kokosanka Czekoladowo-karmelowe babeczki
Słodkie okruszkiŚwięta, święta i po świętach. Większość z nas czuje przejedzenie po wytrawnych posiłkach, które zjadamy tylko kilka razy w roku, jeśli ktoś dba o linie - oczywiście. Marchewkowe babeczki są świetną alternatywą na sylwestrową przekąskę. Zachęcam do wypieku! Składniki: Suche: 1 szklanką startej marchewki 1 szklanka mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka(...)bakalie Sposób przygotowania: Suche składnik mieszamy razem tak samo jak mokre. Do suchych składników dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do papierowych papilotek zamieszczonych w specjalną blachę do babeczek. Na wierzch kładziemy orzechy lub bakalie. Babeczki pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach, aż do suchego patyczka. Smacznego
Truskawkowa FiestaBabeczki keksowe to nic innego jak poporcjowany już keks. ;-) Piękne, kolorowe babeczki, które kuszą swoim wyglądem na tyle, że od razu ma się ochotę je z jeść. I to nie jedną babeczk ę a dwie ... nawet trzy - mimo intensywnej słod yczy ściekającego lukru. ;-) Babeczki: 100 ml wody 1/2 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125g margaryny
Szefowa kuchnipozostałym ciastem postąpić tak samo i włożyć do formy papierowej o śr. 15,5 cm, wysokość 11 cm. przed wyrośnięciem Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia: małe babeczki na godzinę, dużą na 2 godziny. po wyrośnięciu Po tym czasie wierzch babeczek posmarować białkiem i piec przez ok. 25 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C. Dużą babkę piec(...)przez ok. 55 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu małe babeczki studzić na kratce, natomiast dużą babkę przebić w dolnej części patykami i na tych patykach zawiesić np. na garnku do całkowitego ostudzenia (jeśli pieczecie w metalowej formie, należy wyjąć ciasto z formy). Dzięki temu zabiegowi babka nie opadnie i będzie puszysta, a nie zbita. Mini panettone
Domowa Cookierenka Agizaskoczył. Straciłam na to łącznie z pieczeniem może pół godziny. Ja raczej łasuchem nie jestem i nie przepadam za słodkimi rzeczami no ale spróbowałam i naprawdę mogę polecić te babeczki, szczególnie jest to bardzo dobre rozwiązanie dla zapracowanych mam, które chcą zrobić cos na szybko. Zakupy: - opakowanie gotowych babeczek - mleko(...)jajka Przygotowanie: Jak na opakowaniu :) Koszt: Opakowanie babeczek ok. 4,49 zł Mleko 2% ok. 2,49 zł Jajka 10 szt. 3,29 zł z czego potrzebne sa tylko 2 szt. Koszt calego wypieku
Tanio smacznie i prostomasę ubijamy mikserem kilka minut do momentu aż cukier dokładnie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny pod zębami. Jeśli masa będzie za rzadka wtedy dosypujemy jeszcze odrobine cukru. Babeczki wyjmujemy z papilotów, jeśli zbyt wyrosły i mają tzw. górkę to lekko ją ścinamy aby powierzchnia babeczki była płaska. Babeczkę smarujemy kremem na niego stawiamy truskawkę a następne rękawem cukierniczym
Radość kipiąca uśmiechem.jedynie to, że nie obtaczałam ich w cukrze pudrze, a do ciasta dodałam 40g cukru kokosowego), wyszły niesamowicie kruche, wręcz rozpływały się w ustach. W następnej zaś kolejności upiekłam babeczki. Babeczki, które mój małżonek nazwał pysznymi, a przypominam że on woli waniliowe wypieki od czekoladowych. Tosia podobnie jak przy dyniowych, mogłaby ich pożreć całą tackę i prosiłaby o jeszcze(...)też radzę wypróbować przepis, szczególnie że masa serowa dodaje im niesamowitej delikatności i łagodzi mocno kakaowy smak. Babeczki czekoladowo-serowe 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu daktylowego 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub oliwy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przepysznik - BLW i nie tylkoniepotrzebnie :):):) Powiem, że nie jest to łatwy przepis ale wart wypróbowania, bo pianka rozpływa się w ustach, jest stokroć lepsza niż Wedlowskie ptasie mleczko. U mnie wersja w mini babeczkach. Przy wyciąganiu pianki miałam mały problem bo nie chciały ładnie wyskoczyć więc na sekundę maczałam foremkę we wrzątku, a później w środek wbijałam widelec i jakoś wyłaziły Galaretkę nalewałam
moj przepis nacytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła, a nie zawiera ani grama masła, ani mleka. Nada się do przełożenia tortu, do tarty, kruchych babeczek czy do podjadania ze słoika z biszkopcikiem. Bezglutenowy i powiedziałabym, że całkiem zdrowy. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Inspiracja z blogu Moje Wypieki . Składniki na około 1 litr
moj przepis naProsty przepis na bananowe babeczki. Smaczne i wilgotne ciasto idealnie nadaje się jako słodki dodatek do kawy i herbaty. Z przepisu wychodzi około 15 - 17 babeczek. Składniki: 2 jajka 150 gram brązowego cukru 125 gram masła 300 gram bananaów 150 gram pszennej mąki 1 łyżeczka sody szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny Polewa tabliczka białej czekolady 1/4 szklanki(...)podzieloną na kawałki czekoladą wkładamy do drugiego garnka z gorącą wodą i cały czas gotujemy na małym gazie)). Dodajemy kremówkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Smarujemy ostygnięte babeczki i ozdabiamy. Smacznego :) Zapraszam do pozostawienia komentarza. Dziękuję
tojestpyszne.blogspot.comBabeczki te nie tylko fajnie wyglądają jako dekoracja świątecznego stołu, ale również dobrze smakują. Przepis na nie pochodzi z książki Nigelli Lawson, ja odrobinę zmniejszyłam ilość cukru niż w oryginalnym przepisie. Składniki: - 125 ml jogurtu naturalnego - 75 g masła - 2 jajka - skórka otarta z 1 cytryny - 150 g mąki pszennej - 110 g drobnego cukru - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta(...)rozpuszczamy i studzimy. Jogurt mieszamy z masłem, jajkami i skórką cytrynową. Do miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki i dolewamy do nich mokre składniki. Całość starannie mieszamy. Foremki na małe babeczki napełniamy przygotowaną masą i pieczemy w 180 C przez około 25 minut. Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny i polewamy lukrem wystudzone babeczki
Zainspirowana w kuchnipoziomu cholesterolu, szczególnie „złego” cholesterolu (LDL), dzięki czemu wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i krążenie więc nie da się ukryć, że ma znakomite właściwości zdrowotne. Składniki: Ciasto na babeczki: - 200g mąki pszennej tortowej - 100g musu z jabłek - 70g drobnego cukru trzcinowego - 50g mielonych orzechów laskowych - 40g oleju laskowego Oleje Świata - 100ml wody - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku(...)mieszamy i przekładamy do papilotek gdzieś do 2/3 wysokości. Następnie wypełnione papilotki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy przez 25 minut (do suchego patyczka). Kiedy nasze babeczki rosną w piekarniku, zabieramy się za nasz krem. Do rondelka przelewamy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania i ściągamy z gazu. Wsypujemy posiekaną czekoladę oraz skórkę kandyzowaną i mieszamy do otrzymania
Kuchenne Wariacjewaniliowy 3 łyzki cukru pudru 2 łyzki śmietany 1 żółtko Nadzienie; 2 gruszki 2 jabłka 3 łyzki cukru kryształu 3 łyzki wody (około) białko do posmarowania babeczek cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię i chłodzić w lodówce min. pół godz. W tym czasie przygotować nadzienie. Owoce obieramy(...)dołek muffinki. Płatki wykrawamy małym kieliszkiem. Na około dołka przyklejamy płatki. Do środka wkładamy nadzienie a wierzch przykrywamy kolejnym kółkiem lub tez nie. Ciastem wylepiamy co drugi dołek aby babeczki się ze sobą nie stykały. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy aż babeczki się przyrumienią. Około 25- 30 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem
Radość kipiąca uśmiechem.zrób ze mną coś - coś wyjątkowego. Nie wrzucaj do gorącej herbaty, nie zjadaj ot tak wprost. Krem cytrynowy, zagęszczany lemon curd, świetnie sprawdza się jako nadzienie do tart, kruchych babeczek, a także do przekładania ciasteczek czy bezików. Równie bosko smakuje wyjadany wprost ze słoiczka ! Składniki: 3 cytryny 1//2 pomarańczy 180 g masła 300 g cukru pudru(...)PROPOZYCJE WYKORZYSTANIA KREMU CYTRYNOWEGO: * Jeśli kremu nie chcemy zużywać od razu - przełożyć do słoiczków, zakręcić szczelnie i przechowywać w lodówce około tygodnia. * Jeśli kremem chcemy wypełnić tartę lub babeczki - ostudzić krem, następnie szybko zmiksować i wyłożyć na ciasto. * Krem możemy także zmiksować z serkiem mascarpone ( 1/2 porcji kremu + 250 g mascarpone ) - kremem takim wypełniam bezowe gniazdka lub kruche
kolorowotorcikowo