kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale na roznego rodzaju przekaski gdy przychodza goscie. Innym gotowym produktem z ciasta francuskiego jaki kupuje w sklepie to suche babeczki wol-au-vent. Podoba mi sie to, ze za kazdym razem moga byc inne, wszystko zalezy od tego na co mam ochote i wybieram jaki smak ma dominowac. Te babeczki(...)Poczatkowo planowalam by glownym skladnikiem nadzienia byl losos wedzony, ale tak sie niefortunnie stalo, ze zapomnialam go kupic. Tym oto sposobem lososia zastapilam pieczarkami, co wcale nie ujmowalo pysznym babeczkom. Babeczki vol-au-vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy. Vol-au-vent z kremem pieczarkowym 6 babeczek vol-au-vent nadzienie pieczarkowe skladniki
Przysmaki KarolkiZnów sypnęło śniegiem. Jak okiem sięgnąć wszędzie biało i ciągle pada. W taką pogodę nie chce się wychodzić z domu. Z kubkiem cieplej herbaty i słodką babeczką zasiadam w ulubionym fotelu i delektuje się wolnym popołudniem. I Wam życzę miłego weekendu. Babeczki z wiśniami i różowym kremem składniki na 6 babeczek 3 jajka 120 g mielonych migdałów 60 g cukru(...)łączymy z ciastem. Przygotowanie papilotki na muffinki napełniamy ciastem i do każdej z nich wkładamy po 2 wiśnie. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Wystudzone babeczki dekorujemy za pomocą szprycy kremem z ubitego serka mascarpone z cukrem pudrem i Grenadiną. Na gore układamy przeciętą wiśnię i posypujemy wiórkami czekolady
Przysmaki KarolkiPincake trwa zielony weekend i nie sposób się nie przyłączyć do takiej fajnej akcji. Postanowiłam z tej okazji przygotować babeczki, które już od dawna czekały na swoją kolej, mianowicie indonezyjskie babeczki z kokosem i pastą pandanową. Babeczki są delikatne w smaku, biszkoptowe, lekko kokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne(...)wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy zaskoczyć gości. Polecam. Przepis z bloga J's Kitchen . Zainteresowanych zakupem pasty pandanowej odsyłam do netu, gdzie można ją bez problemu kupić. Ja użyłam już jej wcześniej do zrobienia tych zielonych naleśników . Sam pandan to tropikalna roślina zielona z długimi zielonymi liśćmi, szeroko stosowana w Azji
Bernika - moj kulinarny pamietnikjednego przepisu, który zawsze przygotowuję z okazji złego humoru lub jakiegoś niepowodzenia. Zawsze w takich sytuacjach piekę coś słodkiego, tak też teraz, nie mogło być inaczej. Padło na babeczki. Dlaczego przygotowałam akurat taki wypiek? Babeczki zawsze cieszą oko i podniebienie, więc zdecydowanie podnoszą na duchu swoją obecnością i smakiem. Czekolada wyzwala endorfiny, a aromat pomarańczy jest relaksujący i uspokajający. Spróbujcie(...)zjeść taką babeczkę w trakcie kąpieli z dodatkiem pomarańczowego olejku lub płynu. Gwarantuję Wam świetny relaks! Już wkrótce ktoś z Was też będzie mógł się zagłębić w lekturę "Wymarzonego domu", ponieważ będę miała dla Was 2 książki. Zaglądajcie na bloga! A tymczasem zapraszam do upieczenia babeczek, są wilgotne, słodkie, mocno czekoladowe z wyraźną nutą pomarańczy. Idealne połączenie. Czytaj
Pora coś zjeśćlodówce - formę na muffiny wysmarować tłuszczem, ciastem wylepić cienko każde zagłębienie, nakłuć widelcem i podpiec przez 5 minut w 190-200 stopniach - temperaturę zmniejszyć do 180 stopni, podpieczone babeczki lekko ostudzić - do twarogu dodać białko, cukier oraz przesianą mąkę, składniki krótko wymieszać (łyżką) do uzyskania jednolitej konsystencji - masę serową rozłożyć w podpieczonych babeczkach, wypełniając mniej więcej 3/4 ich wysokości, lekko(...)zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia - podpieczone serniczki wyjąć z piekarnika, na wierzch każdego wyłożyć trochę kremu truskawkowego, tak, by nie wylewał się poza brzeg kruchej babeczki (zostanie nam około 1/2 kremu), delikatnie wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika - serniczki piec kolejne 10 minut - po upieczeniu można je zostawić w stygnącym piekarniku lub od razu wyjąć (serniczki
Smakołyki Berenikimelancholijnie. Zapalam mała lampkę oliwną na parapecie, pamiątka po pradziadku. Siadam po turecku przed piekarnikiem i jak zahipnotyzowana, wpatruję się w niego. Przyglądam się procesowi bulgotania masy, rośnięcia babeczek, spiekania wierzchu, delikatnego pękania, aż do momentu złocistej skorupki i dźwięku wyłączanego piekarnika. BABECZKI Z KISIELU Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY. /źródło: PIERNIKOWA CHATA ; podaję przepis zmodyfikowany; / na 12 większych muffinek(...)babeczki: kostka margaryny szklanka drobnego cukru 5 jajek szklanka mąki szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 dużego aromatu śmietankowego posypka cukrowa Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Białka jaj ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem, dodaję żółtka i ucierałam dalej. W osobnej misce dobrze mieszam mąkę, kisiel, proszek do pieczenia
W kuchni Karmel-itkidzień wiosny! Koniec ze słota i szarością dnia. Teraz czas na Słońce, króluje nam! Stworzenie własnego przepisu od podstaw, jeśli chodzi o sprawy cukiernicze, to nie lada wyzwanie. Te babeczki powstały na drodze zupełnego, może nie tyle przypadku, co eksperymentu. Dodałam to, to i tamto, a modląc się jednocześnie, czekałam w napięciu, aż wyrosną. I wyrosły, wyszły bardzo waniliowe(...)idealnie wilgotne. Ach, jestem z siebie taka dumna! Poza tym są lekko zielone, sprawiają dość nietypowe wrażenie, a dodatek ciepłego sosu waniliowego dopełnia je w każdym calu. ZIELONE BABECZKI Z SOSEM WANILIOWYM. /autorski od podstaw, od A do Z;/ na 5 babeczek: 75g mixy sałat Active Fit&Easy 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka brązowego cukru 1/2 laski
W kuchni Karmel-itkimąkę i proszę, dodaję sok z cytryny i jest. Wstawiam do piekarnika i z nadzieją wpatruję się w jego szybę. Ciekawe, co znów spłodziłam. Zupełnie tak było z tymi babeczkami. Powstały podczas sesji dla "Chwili dla Ciebie", w której musiałam coś upiec. Nie miała kompletnie pomysłu i planu, co. Więc wrzucałam do miski po kolei to, co wpadło(...)głowy. Otwierając piekarnik, przeżyłam niemały szok - babeczki pięknie wyrosły, a po przedzieleniu nie okazały się zupełnym gniotem, wręcz przeciwnie. Wyszły niebywale lekkie, mocno cytrynowe i puszyste. BABECZKI CYTRYNOWE. /całkowity spontan;/ na 8 babeczek 2 jajka 1/2 szklanki białego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka mleka łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia sok z 1/2 cytryny
W kuchni Karmel-itkisię nacieszyć, a już sezon się skończy, dlatego w tym roku po raz pierwszy zamroziłam sobie dwie paczuszki, by powrócić do niego, gdy zatęsknię za jego smakiem. Natomiast dzisiejsze babeczki podpatrzyłam na blogu Smaczny Kąsek . Nie dawałam na wierzch śmietany, gdyż chciałam je zabrać na wynos, a wtedy byłoby to kłopotliwe. Są słodkie od ciasta i kwaskowate za sprawą frużeliny(...)zrumienienia ciasta. Wystudzić. Rabarbar drobno pokroić, uprażyć z cukrem i drobiną wody do momentu aż zacznie się rozpadać. Zblendować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do rabarbaru. Każdą babeczkę wypełnić rabarbarowym nadzieniem. Babeczki wstawić do lodówki do stężenia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówprzechowywać ananasa. Pozostaje więc pytanie, do jakich dań można wykorzystać ananasa? Na blogu znajdziesz trzy przepisy z ananasem: tarta ananasowa w zdrowej wersji domowe lody anansowe ananasowe babeczki z morelami tarta ananasowe lody ananasowe ananasowe babeczki A oto pięć innych przepisów z ananasem: Sałatka z ananasem i awokado Składniki: 1 świeży ananas, obrany i pokrojony w kostkę 2 awokado, obrane
Via GustoWaniliowe babeczki z rodzynkami i żurawiną piekłam już mnóstwo razy i zawsze znikały w oka mgnieniu! Babeczki wychodzą niezwykle mięciutkie oraz bardzo puszyste. Dodatkowo cudownie pachną wanilią, którą uwielbiam, ale jeśli Wy za nią nie przepadacie, to możecie ją pominąć. Słodycz rodzynek Czytaj więcej
Di gotujestopni. Po 40 minutach babka się upiekła, studziłam ją w lekko uchylonym piekarniku, kiedy już ostygła wyciągłam ją i teraz możemy wyłożyć ją z formy. Wspaniała babeczkę niech ona jeszcze ostygnie piękna, babka już ostygła. Tak więc można ją pokroić, cudowna babeczka wspaniała . Ależ zapach babka bardzo ładnie się piecze, pięknie wygląda.Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliBread – przepis wkrótce, gdy zrobię je sama, bo te upiekła siostra Ania. Składniki: ? 1/2 czekolady mlecznej ? kolorowe pianki marshmallows ? kolorowe drobne cukierki Wykonanie: ? Czekoladę rozpuścić i posmarować wierzch babeczki. ? Pianki pociąć nożyczkami na cienkie plasterki i układać z nich kwiatuszki na babeczkach. ? Na środek każdego kwiatka położyć kolorowy cukierek
To co kochamkwaskowe, cynamonowe i już poporcjowane. Chyba smakowały, bo rozeszły się błyskawicznie. Jedliśmy je bez dodatków, ale z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym będą jeszcze lepsze. Składniki na 20 babeczek: Ciasto kruche ? 3 szklanki mąki pszennej ? 250 g masła ? 5 żółtek ? 2 cukry waniliowe ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka ? 1 kg jabłek ? sok z 1/2 cytryny ? 1/2 łyżeczki(...)jabłkach. ? Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek. ? Wstawić blaszkę z muffinkami do piekarnika na 25-30 minut. ? Po upieczeniu i przestygnięciu wyjąć babeczki z papilotek i posypać cukrem pudrem
To co kochamPyszne babeczki mocno kokosowe na podwieczorek do kawy. Dodatek cukinii powoduje, że ciasto jest wilgotne, ale się nie rozpada. Pomijając fakt starcia cukinii, babeczki robi się błyskawicznie, to tylko kwestia wymieszania składników. Składniki na 10 sztuk: ? 1 szklanka startej cukinii, u mnie bez skórki ? 1 szklanka mąki, u mnie bezglutenowa ? 1 łyżka skrobi ziemniaczanej ? 1 szklanka wiórków kokosowych ? 1/2 szklanki
To co kocham