przepis na coś co sprawi,że ten dzień będzie jeszcze milszy :) przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne muffinki o smaku szarlotki z pyszną słonecznikową kruszonką. Babeczki te robi się bardzo szybko,łatwo i przyjemnie .Są rewelacyjne,szczerze powiedziawszy mój najlepszy przepis na muffinki .Dodatek jabłek sprawia,że są cudownie wilgotne i długo świeże. A cynamon sprawia,że ich zapach(...)muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem mniej więcej 2/3 wysokości. KRUSZONKA Masło rozpuszczamy dodajemy cukier oraz słonecznik i mąki tyle by ciasto przyjęło formę kruszonki. Kruszonką posypujemy babeczki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Do suchego patyczka. I gotowe :) Polecam gorąco te babeczki są przepyszne,wilgotne idealne na jesienne dni SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuBabeczki marchewkowe Składniki na babeczki marchewkowe 2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki oleju rzepakowego 2 jajka 0,5 szklanki jasnego cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub pół cukru waniliowego Korzenne przyprawy w proszku: 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki imbiru, duża szczypta gałki
KorniszonkiChciałabym podzielić się z Wami szybkim i prostym przepisem na jabłkowe babeczki z cynamonem. Są naprawdę pyszne i zawsze się udają :) Składniki: - 2 jabłka - 210 g cukru - 2 łyżeczki cynamonu - 280 g mąki - 1 łyżeczka sody - 100 g masła - 1 jajko - 250 ml maślanki - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli Przygotowanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko, mąkę, maślankę, sodę, cynamon oraz sól. Wszystko ucieramy a na koniec dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy i wykładamy przygotowanym ciastem formy na babeczki. Pieczemy w 180 C przez około 15 - 20 minut. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniBabeczki na obiad? Oczywiście, że TAK!👍 Nikt nie mówił, że muffiny mają być tylko na słodko i na deser😋 Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam podać z dodatkiem sałaty i pomidora😇 Śniadaniową propozycję babeczek białkowo-tłuszczowych znajdziecie tutaj 👈 Składniki na 12 babeczek: -puszka tuńczyka w sosie własnym -120 g mąki gryczanej -1 jajo
Zdrowie i pysznie na talerzuzdecydowanie najprostsze i najszybsze babeczki jakie robiłam, myślę, że nawet dziecko sobie z nimi poradzi. Idealnie sprawdzą się kiedy mamy mało czasu, a zapowiedzieli się goście. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia rodzynki tabliczka czekolady Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy mokre, oraz rozpuszczone masło
Cynamonowe szczęścieMuffiny kokosowe z jagodami to małe słodkie babeczki wypełnione fioletowymi owocami. Ich wnętrze jest mięciutkie i wilgotne dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany, nie zawierają za to tłuszczu (innego niż ten w śmietanie). Urozmaiceniem, zarówno w smaku, jak i w strukturze babeczek, są wiórki kokosowe. Z poniższego przepisu można przyrządzić 10 sztuk . Muffiny kokosowe z jagodami Składniki: 160g mąki pszennej 180g śmietany
Smakołyki Berenikiprzyrodę wokół? Osobiście uważam, że to całkowicie zbędne! Kiedy dopadnie przejmujące pragnienie słodkości można sobie doskonale poradzić tworząc mrożone wersje ulubionych przysmaków. A jednym z nich są babeczki . Moja wersja nie zawiera mąki ani cukru. W zastępstwie otrzymuję sporą dawkę pełnowartościowego białka, troszkę zdrowych węglowodanów i zmrożoną słodycz, która subtelnie ochładza mój organizm. Nie pozostawia niedosytu(...)białkową, płatki jaglane, olej kokosowy oraz orkisz preparowany. Dodajemy odrobinę wody/mleka, w razie gdyby masa była zbyt gęsta. Można dosłodzić do smaku. Tak przygotowaną masą wypełniamy silikonowe formy na babeczki. Mi z tych proporcji wyszło ich łącznie pięć. Na koniec dekorujemy ponownie orkiszem i żurawiną, ale można je zastąpić dowolnymi płatkami/orzechami czy owocami. Tak przygotowane, lodowe babeczki wstawiamy
Kuchnia EllieKruche babeczki z malinami i kremem malinowym szybko znikają ze stołu. Są pyszne. To idealny deser do popołudniowej kawy. Składniki: 3 i pół szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 kostka margaryny Kasia 1 jajko 3 żółtka 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem malinowy do tortów Oetkera 0,5 litra śmietany(...)maliny Przesianą mąkę łączymy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Foremką wycinamy kółka i wylepiamy nim środek. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietanę ubijamy. Dodajemy proszek - krem malinowy do tortów Oetkera. Ostudzone
Pyszności Słodkościsoku z cytryny Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów 12X12 cm . Formę do pieczenia muffin smaruję dokładnie tłuszczem. Kwadraty ciasta wykładam we wgłębienia formy i dociskam. Na dno każdej babeczki wykładam ser feta, pokrojonego pomidora koktajlowego, kawałki łososia, z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę około 30-35 minut. Dziesięć minut(...)podgrzewam aż maliny zrobią się miękkie. Przecieram przez sito, pestki wyrzucam i przekładam sos z powrotem do rondelka. Dodaję sól, pieprz i chwilę redukuję aż zrobi się gęsty. Babeczki polewam sosem przed podaniem, dekoruję bazylią.Babeczki przed wyjęciem z formy lekko obkrawam łatwiej wtedy wyjdą
wesoła kuchniaDziś, wraz z babeczkami słów kilka o moim pierwszym razie ;) A nawet o dwóch... Pierwszy dotyczy palnika, który udało się wygrać, a na który polowałam od dłuższego czasu, drugi o bezie włoskiej, której właśnie przez wzgląd na brak palnika nigdy nawet nie przygotowywałam. I o ile w życiu z tymi pierwszymi razami różnie, tak tutaj jestem z siebie naprawdę(...)zadowolona 😜 Nie dość, że babeczki wyglądały rewelacyjnie (chyba nie macie wątpliwości!), to smakowały równie dobrze. Zarówno nadzienie jak i sama włoska beza. Kwaskowate malinki, słodka beza i herbatniki. Nie ma takiej opcji, by komuś oko nie uciekło na ten deser! Przygotowany z odrobiną cukru ( www.uczymyjakslodzic.pl ), pachnący latem i miłością podbije serca Twoich najbliższych :) Daleko im do tych
Kuchnia w czekoladziegorzkiej czekolady, jajek, masła, cukru i niewielkiej ilości mąki. W tym wegańskim i bezglutenowym przepisie nie używamy żadnego z wyżej wymienionych składników, ale uzyskujemy przepyszne i zdrowe babeczki brownie A w roli głównej występuje fasola! Tak, ta fasola, z której można ugotować zupkę Ale zupełnie nie czuć jej smaku. Koniecznie wypróbujcie! Składniki (na 12 sztuk): zamiennik jajka: 3 łyżki siemienia(...)wanilii 5 łyżek niesłodzonego kakao 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego albo 15 daktyli suszonych ulubione orzechy do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Do przygotowania tych babeczek brownie używam zamiennie daktyli albo syropu z agawy – co mam pod ręką Jeżeli wybór pada na daktyle, to najpierw kroimy je na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, tak by woda
Lamarida.plmalinami. Dodatkowo bez glutenu, cukru i laktozy! Idealny dla alergików, miłośników zdrowego żywienia (przeciwników też!), a nawet kosmitów. Im na pewno też posmakuje. Yummy! Składniki na 5 babeczek: 100g gorzkiej czekolady min. 70% (bez glutenu/laktozy) 4 łyżki mleka roślinnego lub bez laktozy 4 łyżki mleczka kokosowego 2 łyżki syropu z agawy Garść malin Przygotowanie: Gorzką(...)czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy z mlekiem i przekładamy na boki silikonowych foremek na babeczki. Chłodzimy ok. 1h w zamrażalniku. Miksujemy mleczko kokosowe z syropem z agawy. Przekładamy do babeczek i dekorujemy malinami i ewentualnie kawałkami czekolady
Czarnawisienkamianowicie pasteis de Nata. Historia deseru sięga XVIII wieku i związana jest z Klasztorem Hieronimitów, który znajduje się w lizbońskiej dzielnicy Belem. Oryginalna receptura jest pilnie strzeżoną tajemnicą, a babeczki przyrządzane według tego przepisu są dostępne tylko w jednym miejscu, nieprzerwanie od 1837 roku. Jeżeli akurat nie wybieracie się do Portugalii, to spróbujcie przygotować pasteis de Nata w domowym zaciszu(...)przypala!). Wystudzić. Z ciasta francuskiego wyciąć 10-12 kółek i powkładać je do otworów w blaszce na muffinki, wysmarowanej masłem.. Z kremu wyjąć laskę cynamonu i napełnić nim babeczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 30 minut. Jeszcze ciepłe babeczki posypać cynamonem
zadanie-gotowanieczym kojarzą się wypieki bez dodatku tłuszczu? Mi z suchymi, piaskowymi babkami, których nie da się przełknąć, ponieważ zlepiają całe usta. Jednak babeczki z tego przepisu są mięsiste i idealnie wilgotne, a zawartość tłuszczu w porównaniu do innych wypieków jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego grilla(...)polewę: 200g dżemu z owoców leśnych 40g kakao w proszku Wykonanie: 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gęstego kremu. Składniki na 13 babeczek: 400ml cydru - około półtora małej butelki 120g suszonych moreli szczypta soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego 190g cukru trzcinowego 80g kakao w proszku 2 łyżeczki octu jabłkowego tabliczka gorzkiej czekolady 200g
Pland based filleZapraszam na pyszne i lekkie babeczki jogurtowe. Do przygotowania w parę chwil, idealne na śniadanie lub podwieczorek.Polecam Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1,5 szkl mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia dekoracja: 0,5 szkl śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru kilka świeżych truskawek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik. Do dużej(...)miski wkładamy po kolei: jogurt, jajka, mąkę, cukier, olej i proszek do pieczenia. Miksujemy lub mieszamy dokładnie aby masa nie miała grudek.Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy po 3 łyżki ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Truskawki myjemy, obcinamy szypułki i kroimy
słodkie i nie tylko historie kulinarne