Zapraszam na małe, smaczne babeczki na zimno z galaretką i owocami. Na spodzie z pokruszonych herbatników od Cukry Nyskie z dodatkiem masła posmakują dzieciom i dorosłym. Polecam Składniki: 1 op. herbatników owsianych z żurawiną od Cukry Nyskie 30 g masła 1 galaretka truskawkowa bez żelatyny (na 375 ml) kilka świeżych truskawek (3-4 szt) bita śmietana kolorowa(...)posypka Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy wałkiem albo w blenderze bardzo drobno. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce (ok. 30 sekund) i dodajemy do rozkruszonych ciastek, mieszamy. Na dno silikonowych foremek do babeczek wkładamy po 1 łyżeczce masy i lekko ją ugniatamy. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl gorącej wody. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy je w kostkę. Przekładamy truskawki
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam na smaczny pasztet mięsno-warzywny w formie babeczek. Babeczki ładnie prezentują się na stole. Smakują wyśmienicie na gorąco i na zimno. Jest zima więc wykorzystałam mrożoną zupę wiosenną 9-składnikową od Hortex. Polecam Składniki: 1 op. zupy mrożonej wiosennej 9-składnikowej(450 g) Hortex 1/2 l bulionu warzywnego 250 g mielonego mięsa z indyka 4 łyżki bułki tartej(...)łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, suszonego czosnku białko jaja masło+ bułka tarta do foremek 6 dużych foremek aluminiowych do babeczek Przygotowanie: Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy mrożoną zupę i gotujemy ją przez 15 minut. Po tym czasie przelewamy zupę przez sitko oraz studzimy warzywa (bulion wylewamy albo zostawiamy jako bazę do innej zupy). Foremki
słodkie i nie tylko historie kulinarnespojrzałam w archiwum bloga, że dawno nawet nie było żadnego przepisu na muffiny, więc teraz nadrabiam.😊Chcąc wykorzystać mąkę kokosową, której mam troszeczkę w nadmiarze, dodałam ją do babeczek. Dodatkowo, żeby uzupełnić sobie deser w posiłek pełnowartościowy, dodałam mus truskawkowy i maczałam w nim babeczki. Istna uczta.😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -1 jajo -70 g mąki owsianej(...)mąki kokosowej (można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi) -pół łyżeczki proszku do pieczenia -odrobina wody +50 g twarogu chudego i 100 truskawek Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na babeczki wrzucamy do miski i ręcznie łyżką lub mikserem mieszamy, stopniowo dolewając wody. Konsystencja ma być w pół lejąca. 2. Wlewamy masę do foremek i pieczemy 15 min 180 stopni. +Twaróg zmiksować z truskawkami
Zdrowie i pysznie na talerzuBezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson. Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊 Składniki na 12 babeczek: 3 mocno dojrzałe banany - z brązową skórką 2 jaja 200 ml mleka 100 ml oleju 100 g brązowego cukru 130 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka sody(...)tabliczka czekolady - mlecznej lub gorzkiej (50% kakao) - babeczki z czekoladą gorzką będą raczej mało słodkie więc jeśli ktoś lubi mocno słodkie wypieki radzę użyć mlecznej czekolady Banany rozgnieść widelcem, dodać jaja, mleko, olej i brązowy cukier i całość krótko zmiksować do połączeniu składników. Suche składniki wymieszać i dodać do mokrych - zmiksować do połączenia składników. Czekoladę posiekać nożem na drobne
Ze smakiem bez glutenuzupa, nie placuszki, to może babeczki dyniowe? Dziś kolejna odsłona bohaterki tego tygodnia, i ostatnia... w tym tygodniu :). Dynia jest bardzo zdrowa, ma duży potencjał w kuchni i może ktoś z Was, kto jej nienawidzi, jednak się przekona! Składniki (16 muffinek): 2 szklanki startej dyni na dużych oczkach 1,5 szklanki mąki pszennej Budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku(...)osobnej misce, dodaję olej, mleko oraz miód- ponownie mieszając, na końcu dodaję dynię. 3) Mokre składniki łączę z suchymi i dokładnie mieszam. 4) Przyprawiam cynamonem. 5) Babeczki piekę około 20 minut w 180 stopniach w termoobiegu. Lukier: Sok z połowy cytryny Cukier puder Cukier puder wsypuję do rondla i lekko podgrzewam, dodaję sok z cytryny
Pause Gotowanie!Zapraszam na kruche babeczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną. Możemy podać takie babeczki jako przystawkę albo na rodzinnym śniadaniu. Polecam Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 mała marchewka 2 łyżki śmietany kwaśnej 12% 2 jajka ugotowane na twardo szczypta soli i pieprzu 6 małych foremek do tartaletek oraz szczypiorek Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części i wylepiamy(...)drobno kroimy, dokładamy do upieczonej marchewki. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz. Pastę blendujemy na gładko i przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy pastę jajeczną do wgłębień w ostudzonych babeczkach. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Przepis na 6 porcji
słodkie i nie tylko historie kulinarneowocami, pysznie smakują z kremem czekoladowym przystrojone kandyzowanymi wiśniami, albo moja ostatnia wersja: śmietankowy budyń + kajmak. Oczywiście w kwestii wypełnienia ich pozostawiam Was całkowicie wolną rękę 👍 Składniki na babeczki : (na około 20 sztuk) 200 g masła (82% tłuszczu) 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i solą(...)kruche ciasto, które następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto, odrywamy po kawałku i wyklejamy nim nasze foremki do babeczek (wcześniej smarujemy je roztopionym masłem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 10-12 minut. Dodatkowo u mnie: 1 budyń śmietankowy ugotowany
Walijskie PichcenieBezglutenowa wersja babeczek bananowo-czekoladowych Nigelli Lawson. Szybki deser dla niespodziewanych gości lub remedium na "zjadłabym coś pysznego" 😊 Składniki na 12 babeczek: 3 mocno dojrzałe banany - z brązową skórką 2 jaja 200 ml mleka 100 ml oleju 100 g brązowego cukru 130 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka sody(...)tabliczka czekolady - mlecznej lub gorzkiej (50% kakao) - babeczki z czekoladą gorzką będą raczej mało słodkie więc jeśli ktoś lubi mocno słodkie wypieki radzę użyć mlecznej czekolady Banany rozgnieść widelcem, dodać jaja, mleko, olej i brązowy cukier i całość krótko zmiksować do połączeniu składników. Suche składniki wymieszać i dodać do mokrych - zmiksować do połączenia składników. Czekoladę posiekać nożem na drobne
Ze smakiem bez glutenugotowa masa cukiernicza Lauretta o smaku malinowym Sposób przygotowania: 1. Świeże muffinki przekroić w połowie wysokości. 2. Na każdą spodnią część nałożyć masy o różnych smakach. 3. Nałożyć wierzch babeczki i ozdobić je masą. 4. Podawać z lampką czerwonego wina. U mnie malinowego. Smacznego. Gotowa masa cukiernicza Lauretta Masę cukierniczą Lauretta otrzymałam od producenta w 2 smakach: waniliowym i malinowym(...)była przytłaczająca. 4. Masa waniliowa w temperaturze pokojowej jest mało stabilna. Wprawdzie po wyciśnięciu przez tylkę zachowuje nadany kształt, ale po kilkunastu minutach w cieple, nieco się rozpływa i babeczka się chwieje. Natomiast na pewno świetnie sprawdzi się przy przekładaniu dużych blatów ciasta. 5. Masa malinowa zaskoczyła mnie. Przede wszystkim ma bardziej stabilną konsystencję. Babeczki nią przełożone trzymały się prosto
W mojej kuchniKruche na zewnątrz i miękkie w środku – kokosanki, smakują wyśmienicie. Tak samo smakują właśnie moje kokosowe babeczki. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymają świeżość przez kilka dni ale u nas wytrzymały tylko dwa ;) . Składniki na 9 sztuk babeczek: 1 jajko 1/4 szklanki oleju 300 ml mleka kokosowego 1 szklanka(...)proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Połączyć mokre składniki z suchymi, lekko wymieszać, nie wyrabiając. Nakładać łyżką do foremek. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut, aż babeczki będą lekko złote. Ja piekłam 2 etapowo 25 minut góra dół i 20 sam dół
Życie zaczyna się w kuchniIdealnie puszyste babeczki orkiszowe, cudownie pachnące cytryną. Do ich przygotowania nie potrzebujemy ani zbyt wielu skladników, ani wiele czasu. Wystarczy zmieszać mokre składniki z suchymi i za 20 minut cieszyć się słodkim wypiekiem :) 10 szt: 180 g mąki orkiszowej jasnej 70 g cukru trzcinowego łyżeczka sody 200 g kefiru pół szklanki oleju jajko łyżka soku z cytryny skórka starta(...)wysokości foremki). Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Orkiszowe babeczki cytrynowe z migdałami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdziwo tym razem od razu ruszyłam w wir rozpakowywania i prania a potem oddałam się sprzątaniu i działaniom kuchennym. Spełniałam życzenia domowników piekąc gofry, pizze a na deser babeczki. Oj pysznie się udały! Przepis pochodzi ze strony Kwestia Samku . Wilgotne w środku, z wierzchu lekko chrupiące (przynajmniej takie były na początku kiedy to tuż po ostygnięciu w niewyjaśnionych(...)okolicznościach zginęła połowa muffinków...). Wprost idealne do gorącej herbaty na zimowy podwieczorek w towarzystwie Muminków. Czekoladowe babeczki z nadzieniem serowym nadzienie serowe: 125 g twarogu (rozgniecionego widelcem) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko ciasto: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 1/4 - 1/3 szkl. kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki
Dzieje kuchennej WiewiórySerniczki bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy do wykonania deser, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Z niewielkiej ilości składników powstaje pyszna serowa babeczka na zimno z nadzieniem malinowym i nutą wanilii. W serniczkach oprócz białego sera i mascarpone do dekoracji wykorzystałam termostabilne nadzienie cukiernicze marki Lauretta. Firma Kandy niedawno wprowadziła do sprzedaży rękaw cukierniczy Rengo(...)szybko zastyga i między warstwami mogą powstać niewielkie puste przestrzenie, które oczywiście nie wpływają na smak, ale bardziej na wygląd. Do nadania kształtu serniczkom polecam wykorzystać silikonowe foremki do babeczek, z których babeczki łatwo się wyjmują. Serniczki są o umiarkowanej słodyczy, jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie do masy serowej więcej cukru. Składniki: (na 14 sztuk silikonowych foremek o średnicy
Kuchcik gotujeprzekąski, nie tylko dla dzieci. Pulchne i mięciutki ciasto drożdżowe, wypełnione smacznym farszem i zapieczone z żółtym serem. Przekąski w smaku przypominają pizze a z wyglądu muffinki czyli małe babeczki PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery – urocze koreczki na jeden kęs, które doskonale sprawdzą się zarówno na przyjęciu dla dzieci jak i dla dorosłych PRZEPIS TUTAJ *** Domowe chipstiki czyli zakręcone ziemniaki(...)PRZEPIS TUTAJ *** Czekoladowe naleśniki – słodki, smaczny i pięknie wyglądający deser PRZEPIS TUTAJ Jeżeli chodzi o słodkości, to uważam, że na dziecięcych przyjęciach dobrze sprawdzają się wypieki typu babeczki, ciastka, rogaliki czyli przekąski, które łatwo wziąć w rękę. Oto kilka moich propozycji: *** Croissanty z czekoladą, czyli pyszne rogaliki z ciasta francuskiego PRZEPIS TUTAJ *** Batoniki musli PRZEPIS TUTAJ *** Szybkie rogaliki drożdżowe
Blog z Apetytem