jabłka - 25490 przepisów (strona:382/1700)

Kruche ciasto z musem jabłkowym 66

cukru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 białka 1 saszetka budyniu waniliowego (proszek) 100g cukru Mus z jabłek (miałam swój domowy) Przygotowanie Zagnieść ciasto i 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalnika a reszta do lodówki na 1 godzinkę. Na formę wykładamy papier do pieczenia na to rozwałkujemy ciasto(...)lodówki. Na ciasto wykładam mus z jabłek. Z białek ubijam pianę i dodaje cukier, a na koniec budyń wsypuje i mieszam. Zawartość wykładam na mus z jabłek. Na pianę dodaje ciasto z zamrażalnika stare na grubych oczkach. Piekę z termoobiegiem ok 45 minut w temp 180*C. Autor przepisu: Beata Artykuł Kruche ciasto z musem jabłkowym pochodzi

Wasze Przepisy
Sos z rabarbaru do grilla 61

Szczególnie korzystnie wypada w duecie z mięsem. Sos rabarbarowy do mięs przyrządza się bardzo prosto. Oprócz rabarbaru dodatkami są tutaj: ocet balsamiczny i cukier. Ja dodaję do sosu również jabłka, dzięki którym smak jest jeszcze ciekawszy. Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu przy najbliższej grillowej okazji. Rabarbar do mięsa pasuje idealnie , możecie to sprawdzić choćby robiąc takie szaszłyki(...)rabarbarem . Intensywne doznania smakowe gwarantowane! SOS RABARBAROWY DO MIĘSA Składniki: 4 łodygi rabarbaru 2 jabłka 1 czerwona cebula 1/3 szklanki octu jabłkowego 1/3 szklanki cukru szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Rabarbar myjemy, odcinamy liście. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka kroimy w ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Cebulę kroimy w piórka. Wszystko wrzucamy do rondelka, wlewamy 1/2 szklanki

Wiszniówka
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 70

godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Polędwiczki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po 2-4 min. z każdej strony. 4) Kaszanka nadziewana cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż dla mnie to klasyka grillowania - jedni ją uwielbiają, drudzy nienawidzą. Kaszanka nadziana podsmażoną cebulą z jabłkiem i majerankiem, grillowana(...)folii aluminiowej. Pyszne i aromatyczne danie. Składniki: 500 g kaszanki 2 cebule 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w piórka. Jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż cebula straci jędrność i dodajemy starte jabłko. Mieszamy i przyprawiamy solą

Kuchnia MagdaLeny
Grillowanie w plenerze z grillem przenośnym + przepisy na mięsa z grilla 70

godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem. Polędwiczki układamy na ruszcie rozgrzanego grilla i grillujemy po 2-4 min. z każdej strony. 4) Kaszanka nadziewana cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż dla mnie to klasyka grillowania - jedni ją uwielbiają, drudzy nienawidzą. Kaszanka nadziana podsmażoną cebulą z jabłkiem i majerankiem, grillowana(...)folii aluminiowej. Pyszne i aromatyczne danie. Składniki: 500 g kaszanki 2 cebule 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w piórka. Jabłko obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż cebula straci jędrność i dodajemy starte jabłko. Mieszamy i przyprawiamy solą

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka rozpływajaca się w ustach 73

szklanka cukru 3-4 łyżki śmietany 18° 1 masło lub Kaśka 1/2 olejku śmietankowego 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli 1,5 kg jabłek Przygotowanie Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy (miękkie, posiekane) masło lub Kaśkę, śmietanę, olejek, żółtka, sól, proszek i cukier waniliowy oraz cukier zwykły. Kolejność składników jest obojętna. Następnie siekamy wszystko(...)nożem do czasu połączenia się składników. Na końcu dokładnie wyrobić ciasto ręką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, 3/4 części ciasta wyłożyć na spód blaszki. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch jabłek. Piec 1 h w temp 180°C (grzanie góra-dół). Autor przepisu: Agnieszka Artykuł Szarlotka rozpływajaca

Wasze Przepisy
Szarlotka z budyniem – przepis 58

cukru 3 żółtka 1 całe jajko 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części (jedna większa na spód, druga mniejsza na górę). 2 kg jabłek (wedle uznania, mi wyszło coś koło 2 kilogramów, żeby było ładnie przykryte) – pokroić na plasterki. Większą cześć ciasta wykładamy na blaszkę 36×26, posypujemy 2 łyżkami bułki(...)tartej, układamy jabłka, posypujemy cukrem (można dodać cynamon) i przygotowujemy budynie: 4 budynie śmietankowe (na tortownicę spokojnie 2 budynie), 6 szklanek mleka (na tortownicę 3 szklanki). Gorący budyń wykładamy na jabłka, posypujemy startym kawałkiem ciasta i pieczemy 180 góra dół około godziny, w zależności od piekarnika, musi być złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Paulina

Wasze Przepisy
Sałatka jarzynowa z marynowaną cebulką 83

Marchewka – 4-5 szt Pietruszka – 3 szt Seler –1/2  szt Jabłka – 2 szt Jajka –5 szt Cebulka marynowana – 3-4 łyżki Majonez Sól Pieprz Marchew, pietruszkę i seler obrać i ugotować,  ostudzić. Jajka ugotować i ostudzić, Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne. Marchew, pietruszkę, seler, jajka, jabłka pokroić w drobną kostkę, cebulkę posiekać

przepisy- Milki
Ciasto Izydor 101

żółtka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru z wanilią 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka krystaliczna cytrynowa 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie) 1-2 łyżki wody Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Beza kokosowo(...)Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę oraz cukier (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu, przez około

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Izydor 105

żółtka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru z wanilią 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miękkiego masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka krystaliczna cytrynowa 1-2 łyżki cukru (opcjonalnie) 1-2 łyżki wody Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki śmietanki 30% 50 g orzechów włoskich Wykonanie: Beza kokosowo(...)Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 łyżce wystudzonego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy wodę oraz cukier (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu, przez około

Kuchnia MagdaLeny
Sezonowa szarlotka z rabarbarem i bezą 58

mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 3 łyżki wody 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka ksylitolu szczypta soli Nadzienie z kwaśnych owoców: 700 g rabarbaru 1 łyżeczka cukru 500g jabłek (najlepiej szara reneta lub inna kwaśna odmiana) Beza: 5 białek 80ml wody 120g cukru Wykonanie: Rabarbar pokroić w kostkę i umieścić na suchej (najlepiej teflonowej) patelni. Przykryć i podsmażyć(...)drewnianą łyżką lub szpatułką. Jak trochę przestygnie można podociskać palcami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić. Zimny (!) rabarbar wymieszać z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach, a następnie jabłka z rabarbarem przełożyć na podpieczone wcześniej ciasto. Na wierzch wyłożyć masę białkową (poniżej przepis). Zagotować wodę i rozpuścić

Dietolog
Szarlotka z pianką i kruszonką dla diabetyka 98

łyżeczka proszku do pieczenia 20 g płatków migdałowych 1 łyżka mąki/skrobii ziemniaczanej 60 g cukru (lub w wersji jeszcze bardziej odchudzonej ksylitolu, czyli cukru brzozowego) 600 g kwaśnych jabłek np. odmiany szara reneta (obranych i pokrojonych w plasterki) 1 łyżeczka cynamonu Mąkę i proszek do pieczenia połączyć z masłem (ja ścieram zimne masło na tarce, wsypuję wiórki masła(...)formę do tarty o średnicy 24cm (jeśli się przerwie, można śmiało dokleić). Na wyłożony ciastem spód wysypać mąkę ziemniaczaną (lub skrobię), płatki migdałowe i ułożyć pokrojone w plasterki jabłka. Owoce oprószyć obficie cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do niej powoli cukier. Ubijać jeszcze 2-3 minuty. Sztywną masę wyłożyć na jabłka, a następnie

Dietolog
Jak zrobić domowy chrzan 158

całości (do ręcznego tarcia).  Sposoby tarcia chrzanu znajdziesz poniżej. 3. Domowy tarty chrzan można przechowywać w lodówce około miesiąca. Powinien być mocno ubity w słoiczku. Chrzan z jabłkiem i śmietaną składniki na jeden słoiczek o pojemności około 300 ml 6-7 czubatych łyżek chrzanu z przepisu powyżej, 2 Jabłka Grójeckie, obrane ze skórki, sól, cukier(...)cytryny do smaku, opcjonalnie 4-5 łyżek śmietanki kremówki. Jak zrobić domowy chrzan z jabłkiem i śmietaną Jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i od razu wymieszaj z chrzanem i ewentualnie śmietaną. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Uwaga: Chrzan z dodatkiem śmietany powinien zostać zjedzony w ciągu maksymalnie 2 dni. Tarcie chrzanu w blenderze

Cztery Fajery
Jabłkowa Chmurka Bez Pieczenia 342

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłkowa chmurka bez pieczenia. W tym cieście znajdziecie wszystko, co najlepsze. Kruchy herbatnik, cytrynowa galaretka z dodatkiem jabłek i puszysta masa na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Czego chcieć więcej? Inspiracja na ciasto jabłkowa chmurka została zaczerpnięta oczywiście z tradycyjnej malinowej chmurki, którą każdy uwielbia. Przepis na malinową chmurkę bez pieczenia zrobił ogromny szał(...)CIASTO JABŁKOWA CHMURKA BEZ PIECZENIA Składniki 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1/5 szklanki wrzącej wody 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 3-4 jabłka 2 galaretki cytrynowe 120 g herbatników migdały (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy

Przepiski.pl
Prosta szarlotka z lukrem 49

szkl. mąki 4 żółtka 1 szkl. cukru 20 dkg margaryny 3 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku 1 łyżka octu 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 cytrynowa galaretka Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka śmietany 18 % Przygotowanie Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. 1,5 kg jabłek zetrzeć i usmażyć(...)koniec wsypać 1 cytrynową galaretkę i wymieszać. Ostudzić. Na wysmarowaną blaszkę dajemy jedną część ciasta wylepiamy dno na to jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy ok. 50 min w 180 st do zarumienienia góry. Po lekkim wystudzeniu robimy lukier: 1 szkl. cukru pudru + 1 łyżka śmietany 18 % wymieszać i równomiernie rozprowadzić po cieście. Autor przepisu: Małgorzata Artykuł Prosta

Wasze Przepisy
Szarlotka weekendowa 53

kawy lub herbaty. Składniki Ciasto: 5 żółtek 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 1 szkl. cukru 3 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1,5 kg jabłek cukier wanilinowy cynamon Przygotowanie Ze składników na ciasto wyrobić ciasto, następnie wsadzić do lodówki na godzinkę. Po godz. pół ciasta na blache, na nie 1,5 kg jabłek startych na tarce, duże oczka, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem, przykryć drugą połową ciasta. Oczywiście nadmiar soku z jabłek odcisnąć. Piec w temp. 180 stopni, 40 minut . Przestygnięte ciasto po wierzchu posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Urszula Artykuł Szarlotka weekendowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy