jabłka - 25490 przepisów (strona:388/1700)

Ryż z jabłkami pod bezą 81

RYŻ Z JABŁKAMI POD BEZĄ Jak łatwo zaskoczyć rodzinę i znajomych. Wyglądem zachwyci, smakiem oczaruje, a my możemy się tylko z tego cieszyć. Każdy jest w stanie zrobić tę zapiekankę. SKŁADNIKI: ryż ( po wypłukaniu 100 g ) mleko + woda 200 g ( pół na pół ) sól jabłko nie kwaśne 220 g Suszona żurawina 30 g cukier 20 g masło ( lub olej(...)mieszanki wody z mlekiem. Gotować na małym ogniu. od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie całą objętość płynu odstawić go w ciepłe miejsce. Gotowanie trwa około 15 minut. Jabłko obrać. pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło lub olej, dodać cukier, jabłka, żurawinę i kardamon. Mieszając przesmażyć 4-5 minut, potem dodać ryż, wszystko dobrze wymieszać

Smaczne moje
Biszkopt z jabłkami 60

nadają jej wilgotności. Najlepsza świeża, w dniu pieczenia. Nie wymaga ani lukru, ani posypywania pudrem. Pyszna w takiej najprostszej, nieudoskonalanej formie. W oryginalnym przepisie w roli głównej występują nie jabłka lecz śliwki. Składniki: 160 gram mąki pszennej 40 gram mąki ziemniaczanej 150 gram cukru 4 jajka 50 gram masła 2 duże jabłka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka skórki(...)delikatnie. Wlewamy wcześniej roztopione i wystudzone masło. Ponownie mieszamy na gładko. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy około 22 cm, lub do formy na tartę o tym samym rozmiarze. Jabłka kroimy na ósemki, oprószamy je cukrem trzcinowym i cynamonem ( jeśli lubimy ). Wciskamy brzegami do góry delikatnie w ciasto. Wkładamy do piekarnika na około 30 minut, pieczemy w 180 stopniach

Kronika Piekarnika
Muffiny orzechowo - klonowe 54

Czyli wypiek włosko - kanadyjski. Przy okazji oczywiście w jesiennych klimatach utrzymany, choć tym razem cynamonu i jabłek do nich nie dodałam. Szarlotkowa abstynencja na krótki czas się przyda. Jutro wracam po dwóch tygodniach błogiego "mam czas dla siebie",  do pracy. Zapewne skuszę się idąc tamże na bułkę z jabłkiem. Przed otwarciem drzwi dla korzystających z dobrodziejstw naszej instytucji(...)ewentualnie może być mleko ) 50 gram roztopionego masła 50 gram posiekanej deserowej czekolady lub groszków czekoladowych. Można dodać szczyptę cynamonu - ale to do wersji z pokrojonym w kostkę jabłkiem, wmieszanym na końcu w gotowe ciasto. Wykonanie: W miseczce miksujemy- ja to zrobiłam blenderem - jajo, śmietankę, syrop klonowy, cukier puder i rozpuszczone masło Tak przez minutę, do uzyskania puchatej masy

Kronika Piekarnika
Ciasto Heleny ucierane z jabłkami 51

Bardzo delikatna struktura, maślany smak. Ciasto doskonale komponuje się z cząstkami zatopionymi w nim cząstek jabłek. Mało skomplikowana procedura jego wykonania zachęca, by często do przepisu tego wracać. Proporcje idealne na średniej wielkości prostokątną blaszkę. Placek długo zachowuje wszystkie swoje walory, na trzeci dzień nadal jest delikatny i mięciutki. Dlaczego Heleny? Jakiś czas temu szukałam przepisu i pomysłu(...)szklanki mąki 3 jaja rozmiar L 1/3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli skórka cytrynowa, wg upodobań 2 jabłka pokrojone w cząstki, lub inne owoce - śliwki, gruszki, wiśnie, jagody. Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, nie zagotowujemy go. Gdy wystygnie, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na gładką masę. Cukier powinien

Kronika Piekarnika
Szarlotka orzechowa z biszkoptami i masą mascarpone 58

gram mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 garść posiekanych orzechów włoskich 4 kostki białej czekolady, do starcia i posypania wierzchu ciasta. Masa jabłkowa: 5 średnich jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 3 łyżki soku z cytryny 1 paczka biszkoptów 1 łyżka cukru Dodatkowo:  1 szklanka posłodzonej wody z sokiem cytrynowym - na poncz Wykonanie: Ciasto: Jajka ucieramy(...)Studzimy i ścinamy górną warstwę ciasta, tak około 1 cm ( by masa jabłkowa właściwie przylegała do ciasta ). Ciasto możemy również naponczować wodą z sokiem cytrynowym i cukrem. Masa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka i smażymy z łyżką cukru, sokiem cytrynowym, w razie potrzeby podlewając wodą. Wystarczy około 10 minut - nie powinny się

Kronika Piekarnika
Babeczki plenerowe cytrynowe 53

łyżek gęstego kefiru 2 jajka L 60 gram miękkiego masła 1/2 szklanki cukru ( można troszkę więcej, jeśli wolicie słodsze ciasta ) 1 cukier waniliowy 1 pokrojone w drobną kostkę jabłko Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem budyniowym, sodą i proszkiem do pieczenia. Z wyszorowanej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W dużej misce ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym(...)uzyskamy masę o gęstości śmietany. Formę do pieczenia muffin wykładamy papilotkami. Sześć foremek napełniamy ciastem, tak do 2/3 wysokości. Do masy pozostałej w misce dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę jabłko. Nie dodawałam cynamonu, nie posypywałam jabłka cukrem - ciasto jest wystarczająco słodkie i aromatyczne. Wykładamy masę do pozostałych sześciu foremek, również do 2/3 wysokości. Wkładamy babeczki do piekarnika rozgrzanego

Kronika Piekarnika
Muffinki jabłkowo-cynamonowe z orzechami 87

minut/y Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y Czas całkowity: 25 minut/y Porcje: ok 28 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki musu z jabłek, orzechy włoskie, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać poza 1/4 szklanki musu z jabłek i/lub kilkoma orzechami. Wlać masę do foremek na muffiny na dno. Na środku każdej foremki ułożyć kilka orzechów i/lub łyżeczkę musu z jabłek. Zalać masą na muffinki. Piec 20-25 minut w 180st https://www.bardzogrubysmok.pl/muffinki-jablkowo-cynamonowe-z-orzechami/ Składniki na muffinki Masa na muffinki Wypełnianie muffinek musem jabłkowym Wypełnianie muffinek orzechami Przed pieczeniem Po upieczeniu Gotowe muffinki jabłkowo-cynamonowe Artykuł

Bardzo Gruby Smok
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką 105

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Składniki: Rozczyn 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka Ciasto 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g stopionego masła Kruszonka 100 g mąki 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła Dodatkowo 2-3 jabłka(...)godziny). Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią, następnie krótko zagnieść w misce. Włożyć do formy ok. 20 x 30 cm posmarowanej olejem. Na powierzchni ciasta wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę oraz rodzynki (opcjonalnie). Przygotować kruszonkę: drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto, rozdrobnić

Smaki Natalii
racuchy drożdżowe z jabłkami 113

Smażone racuszki drożdżowe to idealne śniadanie. Lubimy takie, zwłaszcza w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć. Jesienią aromatyczne jabłka są dodatkiem oczywistym. Korzystając z zalet nieprzywierającej powłoki patelni WOLL przygotowałam racuchy w zdrowszej wersji  i całkowicie zrezygnowałam z tłuszczu do smażenia. Placuszki wyszły idealne, delikatne, puszyste i równomiernie zarumienione z każdej strony.    składniki(...)świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki  3 jajka 6 łyżek oleju 2 duże jabłka   wykonanie: Z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz 1 łyżki cukru przygotowuję zaczyn - mieszam wszystko w garnuszku i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Do miski wsypuję mąkę, pozostały

babka w formie
Ciasto cynamonowe z jabłkami. 94

Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 nieduże jabłka Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Odłożyć na bok.  Do miski włożyć po kolei wszystkie składniki na ciasto i zmiksować.  Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką(...)tartą. Przełożyć na nią ciasto.  Na wierzchu poukładać wcześniej przygotowane jabłka.  Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury  180 stopni i piec 40-45 minut.  Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Babeczki jogurtowo-jabłkowe 90

Babeczki jogurtowo-jabłkowe Ciasta jogurtowe to jedne z moich ulubionych. Są wilgotne, mięciutkie i długo zachowują świeżość. Dziś zapraszam na pyszne babeczki jogurtowe z jabłkami. Po prostu niebo w ustach!     Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka gęstego jogurtu(...)naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 100ml oleju KRUSZONKA: 70g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła DODATKOWO: 1 jabłko     *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem

Blog z Apetytem
Rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami 102

Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto. Aromatyczne, pachnące nadzienie to właśnie rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami. Idealna propozycja na jesienną aurę. Taką roladę wbrew pozorom robi się bardzo prosto. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i po upieczeniu poczekać aż całkowicie wystygnie, dopiero kroić. Ja niestety tej cierpliwości nie miałam i kroiłam jeszcze lekko ciepłą, i troszkę(...)dzień. Polecam :) Składniki ( na dużą blachę z wyposażenia piekarnika ) - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 3/4 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jabłka - mała kiść winogron Dodatkowo do posypania owoców - 1 łyżka cukru - 1 łyżka cynamonu Wykonanie Jabłka obieram, wyjmuje gniazda nasienne, kroję w kosteczkę. Winogrona na połówki. Dużą blachę

Kuchnia z widokiem na ogród
Warstwowy deser z jabłkami 84

Jesienią desery z udziałem jabłek smakują najlepiej. Jesienne jabłka są aromatyczne i jak wybierzecie odmianę kwaskową, deser będzie kwaskowy, jeśli bardziej słodką, będzie delikatniejszy. Tak czy owak deser będzie wyśmienity i szybko zniknie z pucharków a wywoła uśmiech na twarzach zjadających. Deser z jabłkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka z bezą na kruchym spodzie 89

Masło 275 g Żółtka 5 Cukier puder 1/3 szklanki  Proszek do pieczenia łyżeczka Beza: Białka 5  Cukier 3/4 szklanki Budyń śmietankowy opakowanie 40 g Owoce: Jabłka 1,2 kg Cynamon Przygotowanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć(...)ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok 20 sekund. Na koniec dodać budyń i krótko zmiksować. Na podpieczony spód przełożyć odciśnięte jabłka. Na jabłka przekładamy ubitą pianę. Na koniec na pianę ścieramy na tarce mniejszy kawałek kruchego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy

Kulinarne przygody