jabłka - 25490 przepisów (strona:388/1700)

Muffinki jabłkowo-cynamonowe z orzechami 91

minut/y Czas gotowania/pieczenia: 20 minut/y Czas całkowity: 25 minut/y Porcje: ok 28 muffinek Składniki: 2 szklanki mąki, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki musu z jabłek, orzechy włoskie, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać poza 1/4 szklanki musu z jabłek i/lub kilkoma orzechami. Wlać masę do foremek na muffiny na dno. Na środku każdej foremki ułożyć kilka orzechów i/lub łyżeczkę musu z jabłek. Zalać masą na muffinki. Piec 20-25 minut w 180st https://www.bardzogrubysmok.pl/muffinki-jablkowo-cynamonowe-z-orzechami/ Składniki na muffinki Masa na muffinki Wypełnianie muffinek musem jabłkowym Wypełnianie muffinek orzechami Przed pieczeniem Po upieczeniu Gotowe muffinki jabłkowo-cynamonowe Artykuł

Bardzo Gruby Smok
Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką 108

Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką Składniki: Rozczyn 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka Ciasto 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/3 - 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g stopionego masła Kruszonka 100 g mąki 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła Dodatkowo 2-3 jabłka(...)godziny). Po tym czasie uderzyć w ciasto pięścią, następnie krótko zagnieść w misce. Włożyć do formy ok. 20 x 30 cm posmarowanej olejem. Na powierzchni ciasta wyłożyć jabłka pokrojone w kostkę oraz rodzynki (opcjonalnie). Przygotować kruszonkę: drobno posiekane masło rozetrzeć dokładnie z mąką i cukrem aż powstaną drobne okruszki ciasta, następnie zwilżoną dłonią połączyć je w gładkie ciasto, rozdrobnić

Smaki Natalii
racuchy drożdżowe z jabłkami 117

Smażone racuszki drożdżowe to idealne śniadanie. Lubimy takie, zwłaszcza w weekend, gdy nie trzeba się spieszyć. Jesienią aromatyczne jabłka są dodatkiem oczywistym. Korzystając z zalet nieprzywierającej powłoki patelni WOLL przygotowałam racuchy w zdrowszej wersji  i całkowicie zrezygnowałam z tłuszczu do smażenia. Placuszki wyszły idealne, delikatne, puszyste i równomiernie zarumienione z każdej strony.    składniki(...)świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 1/2 szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki  3 jajka 6 łyżek oleju 2 duże jabłka   wykonanie: Z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz 1 łyżki cukru przygotowuję zaczyn - mieszam wszystko w garnuszku i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Do miski wsypuję mąkę, pozostały

babka w formie
Ciasto cynamonowe z jabłkami. 96

Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 nieduże jabłka Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Odłożyć na bok.  Do miski włożyć po kolei wszystkie składniki na ciasto i zmiksować.  Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką(...)tartą. Przełożyć na nią ciasto.  Na wierzchu poukładać wcześniej przygotowane jabłka.  Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, nagrzanego do temperatury  180 stopni i piec 40-45 minut.  Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Agusiowe smakołyki
Babeczki jogurtowo-jabłkowe 94

Babeczki jogurtowo-jabłkowe Ciasta jogurtowe to jedne z moich ulubionych. Są wilgotne, mięciutkie i długo zachowują świeżość. Dziś zapraszam na pyszne babeczki jogurtowe z jabłkami. Po prostu niebo w ustach!     Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka gęstego jogurtu(...)naturalnego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 100ml oleju KRUSZONKA: 70g mąki 3 łyżki cukru 40 g masła DODATKOWO: 1 jabłko     *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem

Blog z Apetytem
Rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami 107

Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach ciasto. Aromatyczne, pachnące nadzienie to właśnie rolada biszkoptowa z jabłkami i winogronami. Idealna propozycja na jesienną aurę. Taką roladę wbrew pozorom robi się bardzo prosto. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość i po upieczeniu poczekać aż całkowicie wystygnie, dopiero kroić. Ja niestety tej cierpliwości nie miałam i kroiłam jeszcze lekko ciepłą, i troszkę(...)dzień. Polecam :) Składniki ( na dużą blachę z wyposażenia piekarnika ) - 4 jajka - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 3/4 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jabłka - mała kiść winogron Dodatkowo do posypania owoców - 1 łyżka cukru - 1 łyżka cynamonu Wykonanie Jabłka obieram, wyjmuje gniazda nasienne, kroję w kosteczkę. Winogrona na połówki. Dużą blachę

Kuchnia z widokiem na ogród
Warstwowy deser z jabłkami 89

Jesienią desery z udziałem jabłek smakują najlepiej. Jesienne jabłka są aromatyczne i jak wybierzecie odmianę kwaskową, deser będzie kwaskowy, jeśli bardziej słodką, będzie delikatniejszy. Tak czy owak deser będzie wyśmienity i szybko zniknie z pucharków a wywoła uśmiech na twarzach zjadających. Deser z jabłkami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szarlotka z bezą na kruchym spodzie 90

Masło 275 g Żółtka 5 Cukier puder 1/3 szklanki  Proszek do pieczenia łyżeczka Beza: Białka 5  Cukier 3/4 szklanki Budyń śmietankowy opakowanie 40 g Owoce: Jabłka 1,2 kg Cynamon Przygotowanie: Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć(...)ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok 20 sekund. Na koniec dodać budyń i krótko zmiksować. Na podpieczony spód przełożyć odciśnięte jabłka. Na jabłka przekładamy ubitą pianę. Na koniec na pianę ścieramy na tarce mniejszy kawałek kruchego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy

Kulinarne przygody
Szarlotka z pianką i kruszonką dla diabetyka 203

łyżeczka proszku do pieczenia 20 g płatków migdałowych 1 łyżka mąki/skrobii ziemniaczanej 60 g cukru (lub w wersji jeszcze bardziej odchudzonej ksylitolu, czyli cukru brzozowego) 600 g kwaśnych jabłek np. odmiany szara reneta (obranych i pokrojonych w plasterki) 1 łyżeczka cynamonu Mąkę i proszek do pieczenia połączyć z masłem (ja ścieram zimne masło na tarce, wsypuję wiórki masła(...)formę do tarty o średnicy 24cm (jeśli się przerwie, można śmiało dokleić). Na wyłożony ciastem spód wysypać mąkę ziemniaczaną (lub skrobię), płatki migdałowe i ułożyć pokrojone w plasterki jabłka. Owoce oprószyć obficie cynamonem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać do niej powoli cukier. Ubijać jeszcze 2-3 minuty. Sztywną masę wyłożyć na jabłka, a następnie

Dietolog
Zupa krem z buraków + film 59

Taka zupa to idealne rozwiązanie dla miłośników kremowych zup a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu.     składniki na 5 porcji 1 kg buraków 2 jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku 6 szklanek bulionu 1 pęczek szczypiorku z dymki 150 g śmietany 18% 3 łyżki masła czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy w półplasterki(...)czosnek, jabłka oraz obrane buraki kroimy w plastry. Szczypiorek z dymki drobno siekamy. W garnku z rozgrzanym masłem szklimy pokrojoną cebulę często mieszając. Do cebuli dodajemy czosnek, jabłka oraz buraki i wszystko przesmażamy około 5 minut. Następnie wlewamy gorący bulion i całość gotujemy około 30 minut, pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy

Smakowite Dania
MURZYNEK KREMOWO - ORZECHOWY 83

łyka cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 5 łyżek kakao 250 g margaryny Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich jabłek Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 łyżki masła orzechowego z solą Dekoracja: 8 kostek gorzkiej czekolady(...)garść pokruszonych orzeszków laskowych Przygotowanie: Jabłka - umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Ciasto murzynek - w rondelku rozpuścić margarynę z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kakao oraz mleko - co jakiś czas mieszać. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, gdy masa stanie się gładka i lśniąca. Odstawić z ognia i pozostawić do wystygnięcia.  Jajka ubić

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Salceson 75

Mąka pszenna 2 szklanki Jajka 3 L Orzechy szklanka u mnie laskowe Olej 1/2 szklanki Kefir 1/2 szklanki ( można użyć maślanki, jogurtu lub mleka) Cukier 3/4 szklanki Jabłka 4 sztuki ( u mnie 600g) Kakao 2 łyżki Cynamon łyżeczka Proszek do pieczenia łyżeczka Soda łyżeczka Przygotowanie: do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, dodajemy żółtka, kakao, cukier, kefir(...)oraz olej. Wszystko razem krótko zmiksować. Masa wychodzi gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzeszki. Ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami do ciasta i po każdym dodaniu białek mieszamy. Dzięki dodaniu jabłek i białek masa stanie się rzadsza.    Ciasto przelewamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut

Kulinarne przygody
Zakwas z buraków 135

lubią dbać o zdrowie. Spożywany systematycznie świetnie wpływa na nasze zdrowie. Moc naturalnych witamin w kilku łykach. Świetny do przygotowania barszczu. ok 1, 5 kg buraków 1 duże jabłko 5 ząbków czosnku ok 10 kulek ziela angielskiego 6-7 liści laurowych 5 ziarenek  goździków 1 łyżka soli na litr przegotowanej schłodzonej wody  Przyprawy można  dodawać według uznania(...)możesz dać imbir, chrzan, koper co kto lubi. Wyżej wymienione przyprawy to te które mi najbardziej pasują. Buraki obieramy i kroimy na grube plastry. Jabłko myjemy dokładnie i wycinamy gniazda nasienne, kroimy w grube plastry ćwiartki jak nam pasuje. W dużym szklanym słoju na dnie układamy połowę przypraw następnie układamy warstwę buraków i połowę plastrów jabłka, następnie resztę przypraw

Andzia Pichci
Szarlotka z bezą i kruszonką 110

Jabłka, słodkie, kwaśne i soczyste doskonale nadają się do ciast. Ich smak podkręca wanilia i cynamon. Równie dobrze komponują się z bakaliami, już sam zapach podczas pieczenia przyciąga do kuchni. Tym razem mam dla Was klasyczne jesienne ciasto –szarlotkę! Mega kruche i maślane ciasto,  warstwa kwaśnego musu i słodziutka beza pod kruszonką, czy może być coś lepszego(...)mąki pszennej 5 żółtek 25 dag margaryny lub masła 1 czubata łyżka śmietany 18% 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker   Nadzienie: 1,2 kg kwaśnych jabłek np  szara reneta ¾ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½   łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker   Beza; 5 białek 1,5 szklanki drobnego cukru

Wanilia i Kardamon