jabłka - 25490 przepisów (strona:397/1700)

Stary pryk 2111

żółtku, na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wstaw do nagrzanego do 170 st C piekarnika na ok. 20 min; 2. Jabłka obierz i pokrój, zesmaż, tak aby wyparował sok, następnie dodaj 2 galaretki i dokładnie wymieszaj. Delikatnie przestudź i jeszcze ciepłe wyłóż na biszkopt; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Galaretkę(...)kremu rozpuść w 0.5 szklanki wody. Wystudź; 4. Śmietany ubij w szklance mleka, dodawaj stopniowo galaretkę, zmiksuj do powstania jednolitego kremu; 5.Na jabłkach poukładaj pierniczki, następnie rozsmaruj krem śmietanowy, wierzch oprósz kakao, zetrzyj czekoladę bądź zostaw bez przybrania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO

Prosty przepis na
SZARLOTKA 89

kilka chwil;) SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego, posiekanego masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru z wanilią 3 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 600 g jabłek prażonych z cynamonem forma o wymiarach: 20 x 25 cm. PRZYGOTOWANIE: Wymieszaj w misce mąkę z cukrem i cukrem z wanilią. Dodaj posiekane i zimne masło. Zagnieć chwilę ręką(...)grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Po godzinie wyjmij ciasto. 1/3 ciasta wylep formę. Ja rwę je na kawałki i wylepiam nimi dno formy. Wyrównuję. Smaruję równomiernie jabłkami prażonymi, posypuję resztą ciasta. Szarlotkę piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika aż ładnie się zarumieni. Wystudzone oprószam cukrem pudrem, delikatnie kroję na kawałki, podaję do kawy, dobrej herbaty, z gałką

Zasmakuj Kuchni
Oczyszczająca i wzmacniająca moc soków cold press 95

jesieni. Mój organizm dostał duży zastrzyk witaminowy i zdecydowanie odżył. Zobaczcie, jaki skład miały pyszne soki, które piłam na diecie sokowej jednodniowej: Wieczna młodość: szpinak, seler, pietruszka, jarmuż, ogórek, jabłko Święty spokój: truskawki, banan, jabłko Eliksir miłości: truskawki, jeżyny, jabłko, czarny sezam, mleko kokosowe Piękna skóra: pomarańcza, mięta, gruszka, jabłko, siemię lniane Naturalny izotonik: kokos, jabłko, nasiona chia Szczupła talia(...)wiśnia, truskawka, jabłko, agrest, porzeczka czarna, porzeczka czerwona Wszystkie soki zawierały drobinki miąższu owoców lub warzyw, co zdecydowanie potwierdza ich naturalność. Każda butelka była z etykietą, na której był termin przydatności do spożycia. Butelki z sokami zapakowane były w styropianowe pudełko z wkładem chłodzącym, więc soki przyszły zimne. Jak zapewnia producent, soki są w 100% naturalne bez dodatku cukru

Kuchcik gotuje
Jabłecznik z bezą. 308

godziny.     Zimne ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Większym kawałkiem wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z mniejszego formujemy wałeczki.       Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier, cynamon i dokładnie mieszamy.      Białka na bezę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy(...)cukier puder, za każdym razem dokładnie miksując.      Na cieście rozkładamy jabłka, na nie wykładamy bezę, wyrównujemy i układamy kratkę z wałeczków. Tak przygotowany jabłecznik pieczemy około 40 minut, aż wierzch się apetycznie przyrumieni. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku (żeby beza trochę wyschła). Gotowe

Rozpustne gotowanie
Francuskie ślimaczki z jabłkami a`la szarlotka 97

przepis. SKŁADNIKI: - 3 średniej wielkości jabłka - łyżeczka cynamonu - łyżeczka mąki ziemniaczanej - łyżeczka masła - 1 opakowanie ciasta francuskiego WYKONANIE:                   Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cynamon i mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszaj i podsmaż na patelni z łyżką masła, aż sok z owoców odparuje. Wystudź; Zimne, zesmażone jabłka wyłóż na ciasto i zawiń w rulon. Pokrój w paseczki; Rozłóż ślimaczki na blaszce, wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w temp. 175°C przez ok. 20min (w zależności od mocy piekarnika); Wyjmij blaszkę z piekarnika i poczekaj aż ślimaczki przestygną. Przełóż na talerz; Smacznego

Prosty przepis na
Sałatka z buraczków i marchewki – kuchnia podkarpacka 94

innej odmianie sałatka z buraczkami jest smaczna i warta wypróbowania. Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka Składniki: 400 g czerwonych buraczków 3 duże marchewki 2 ogórki kiszone 2 jabłka 2 cebule pół pęczka natki pietruszki majonez śmietana musztarda sól pieprz Buraczki i marchewkę gotujemy w łupinach do miękkości. Warzywa studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy(...)drobną kosteczkę. Jabłka i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez, śmietanę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy. Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Rogaliki Orkiszowo Drożdżowe z Jabłkiem 103

www.skworcu.com.pl/cukier-waniliowy-z-prawdziwa-wanilia-75g-100-naturalny.html  Szczypta soli  1/4 szklanki cukru pudru  4 łyżki cukru z cynamonem  70g drożdży  250 ml ciepłego mleka  Nadzienie:  3 jabłka  2 łyżki cukru z cynamonem Skworcu  Mleko do posmarowania rogalików ok 2 łyżki  Przygotowanie :   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Do miski przekładam ciepłe(...)dodaję do zaczynu. Mieszam. Następnie dodaję pozostałe składniki ciasta. Dokładnie wyrabiam ,tak by ciasto stało się elastyczne i lśniące. Pozostawiam w lodówce na ok godzinę.  Międzyczasie przygotowuję nadzienie. Jabłka obieram ,kroję w kostkę. Dodaję cukier i mieszam .  Ciasto wyjmuję z lodówki dzielę na kilka części Rozwałkowujemy A następnie kroimy w trójkąty. Za pomocą łyżki na środek kładę

Gotowanie Patki
Ciasto z cukinią i jabłkami 141

mogłam nacieszyć się tym smakiem. 700 g mąki pszennej 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 cukinia (około 500 g) 3 jabłka (około 300 g) 3 jajka 250 g brązowego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g masła 60 g mleka garść suszonej żurawiny garść posiekanych orzechów włoskich szczypta soli Masło(...)szczyptą soli. Miksujemy na jasną, puszystą masę. W międzyczasie cukinię kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, usuwamy środek z pestkami. Trzemy na dużych oczkach tarki. Obrane jabłka również trzemy na dużych oczkach tartki. Do ubitych jajek wlewamy ekstrakt waniliowy. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy starte jabłka i cukinię. Wlewamy przestudzone masło z mlekiem. Stopniowo wsypujemy

Smaki Na Talerzu
Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia 155

Składniki : Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Masa serowa : 1 kg sera(...)jajka 1/3 szkl mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła 250 g cukru Dodatkowo : herbatniki kakaowe - 30 szt herbatniki białe - 60 szt polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie : Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do jabłek dodać cukier, przesmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić masę

Kuchnia Danusi
Maślane (ucierane) ciasto z jabłkami – pyszne! 97

cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3/4 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej (w oryginale 1/2 szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 większe jabłka opcjonalnie – sok z cytryny opcjonalnie – cukier puder do oprószenia ciasta Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku, miksujemy krótko, tylko tyle(...)partiach z ciastem. Delikatnie mieszamy szpatułką. Połowę ciasta przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno) tortownicę o średnicy 22-24 cm. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w większą kostkę. Wykładamy je na przygotowanym cieście, delikatnie w nie wciskając (jabłka przed wyłożeniem na ciasto można skropić niewielką ilością soku z cytryny – ja ten krok pominęłam

Smaki Na Talerzu
Wiosenny koktajl kiwi blues 46

zmarszczki, chroni wzrok i serce,zmniejsza ryzyko nadciśnienia i miażdżycy. Kiwi i jabłko to dobrana para owoców, która sprzyja wiosennej detoksykacji organizmu. Pektyny regulują pracę jelit i eliminują zaparcia, a polifenole zapobiegają chorobom Alzheimera i Parkinsona. Jabłka zawierają też krzem, pierwiastek decydujący o pięknym wyglądzie skóry, włosów i paznokci(...)pewni wzmocni organizm po zimie. Skutecznie hamuje też apetyt na słodycze! Składniki (2 porcje): 240 g pomarańczy 180 g jabłka 150 g kiwi Sposób przygotowania: Owoce myjemy, obieramy że skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miksera. Miksujemy aż powstanie jednolita masa. Wartość odżywcza

Wymiar Zdrowia
Ciasto jabłkowo-dyniowe z orzechami 93

350g mąki krupczatki – 150g kaszy manny – 120g cukru trzcinowego + 3 łyżki do posypania przed końcem pieczenia – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 150g masła – 4 jabłka średniej wielkości – 350g dyni (u mnie hokkaido- waga po obraniu) – 100g orzechów włoskich – 2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki do posypania przed końcem pieczenia(...)łyżki soku z cytryny Masło podzielić na dwie porcje po 75g i zamrozić. Mąkę wymieszać z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia i podzielić na 3 części. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, dynie obrać. Dynię i jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać sok z cytryny, 2 łyżeczki cynamonu, drobno posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Nadzienie

Smaki Armine
Szarlotka z prażonymi jabłkami 78

jabłek.    Składniki: na kruszonke: 400 g mąki pszennej 200 g masła zimnego 80 g cukru pudru jajko łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie: 1,5 kg jabłek prażonych np. z TEGO PRZEPISU Wszystkie składniki na kruche ciasto wrzucić do miski i wyrobić do momentu, aż powstanie kruszonka. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej(...)Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę o wymiarach 18 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać połowę kruszonki i lekko ugnieść.  Następnie wyłożyć prażone jabłka, wyrównać je a na wierzch wysypać resztę kruszonki. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około godzinę, aż kruszonka się zarumieni. Podawać oprószone cukrem pudrem

wyzwania kuchenne
Surówka z czerwonej kapusty 126

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem i jabłkiem. Czerwona kapusta kojarzy mi się z jesienią, wtedy też z niej przygotowuję danie a’la bigos, surówki, sałatki, czy gołąbki. Dzisiaj podam Wam mój sprawdzony przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty . Ta surówka jest delikatna w smaku i super szybka do zrobienia. Wystarczą 3 idealnie dobrane składniki, przyprawy i surówka jest(...)gotowa. Surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek do mięsnych dań. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka jest krucha, winna i bardzo smaczna. U nas w domu mówi się na czerwoną kapustę- modra kapusta i przygotowuje na wiele sposobów: – surówka z modrej kapusty z goździkami – Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana – Czerwona kapusta duszona. Modra

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Purée wyprawowe w Pieninach 113

mieć na uwadze, że jednak w schroniskach jest ciepło, o ile nie jest to Chatka Puchatka ;), więc proszki rządzą, przy okazji dbając o bilans składników odżywczych. Tu wjechały orzechy. Jabłka z kolei miały rozbujać ten nudny smak :) Połączenie(...)składników zgodne z kryterium zarówno regionalnym, jak i sezonowym :) Składniki: - puree ziemniaczane instant - orzechy włoskie (w tym roku nie było ich tyle jak rok wcześniej, ale też sporo) - suszone jabłka pokrojone w kostkę Do wrzątku wsypujemy puree. Mieszamy, dodajemy orzechy i jabłka i jeszcze raz mieszamy. Z uwagi na porę roku, a także obecność gór, nie trzeba było

Kryzysowa Książka Kucharska