chrzanu średniego 2 jabłka sok wyciśnięty z cytryny cukier i sól do smaku Sposób wykonania : M archewkę i chrzan umyj, obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Jabłka obierz, pokrój w słomkę. Jeśli masz jabłka z pewnego źródła, nie pryskane możesz tylko umyć i pokroić ze skórką. Wymieszaj ze sobą , dodaj sok z cytryny, dopraw solą
Przepisy i porady kulinarneorzechów, które co prawda mam w planie wykorzystać (do ciasta), ale nie ma chętnych do obierania ich. Może w weekend się przemogę. Składniki: 3/4 szklanki brązowego ryżu 3 jabłka 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego garść obranych orzechów włoskich 1 łyżka miodu szczypta cynamonu (przepis na 3 porcje) Ryż gotujemy al dente (u mnie to trwało około 25 minut), odcedzamy(...)wsypujemy do miski. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach, wrzucamy do ryżu. Dodajemy jogurt, miód, mieszamy. Orzechy kroimy w mniejsze kawałki, prażymy chwilę na patelni, posypujemy nimi ryż
KardamonovySkładniki 2 szkl. cukru 6 jabłek 6 jaj 3/4 szkl. oleju 3 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody 1,5 szkl. orzechów (u mnie włoskie i nerkowca(...)szkl. ziaren słonecznika Polewa 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka śmietanki 18% Opcjonalnie: orzechy oraz słonecznik do posypania ciasta Sposób Jabłka obrać, pokroić w kostkę, orzechy posiekać na drobniejsze kawałki (najłatwiej za pomocą nakładki do krojenia przy blenderze). Wszystkie składniki połączyć ze sobą, na samym końcu dodając jabłka
Kuchenne aromatyżyczenie: "zrób mi karminadle, kartofle, mizerię i kompot". Mięso, no dobra. Reszta też ok, podjarałam się kompotem. A że sezon na owoce jest jaki jest, postanowiłam zrobić kompot z jabłek. Szczęśliwa pobiegłam(...)kolegi D, który do nas wpadł) z kompotem. Spróbowali. Miny słabe. "Kompot z jabłeeeek? Nieee." A gońcie się. Ps. Był pyszny. Składniki: 1 l wody 5 jabłek 4 goździki mała kora cynamonu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Jabłka myjemy, pozbywamy się z nich gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do wody. Dodajemy do niej
Kardamonovyciasto na spodzie i na wierzchu, wyraziste w smaku jabłka oraz słodka beza w postaci piankowej tworzą doskonałą całość. Szarlotka wprost rozpływa się w ustach. Polecam użyć kwaśnych jabłek, aby w zestawieniu ze słodką bezą ciasto nie wyszło przesłodzone. Wcześniej nigdy nawet bym nie pomyślała, że można przesłodzić szarlotkę, a mnie się to udało, kiedy za pierwszym razem(...)użyłam słodszej odmiany jabłek i jeszcze dosypałam cukru jak do tradycyjnej szarlotki ;-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaokresie jesienno-zimowym, ale i przez cały rok. Dla niektórych z was tradycyjna szarlotka koniecznie musi zawierać surowe jabłka, starte na tarce lub cieniutko pokrojone. Inni wolą jabłka uprażone z dodatkiem przypraw. Ja od pewnego czasu wolę tę drugą opcję, ale niczego nie narzucam - można zrobić wedle własnego uznania, bo oprócz sposobu przygotowania jabłek, właściwie nic więcej
Arabeska waniliowaSkładniki 3 jabłka pokrojone w plastry 8-10 cm imbiru pokrojonego w plastry 2-3 łyżki miodu,lub cukru Wykonanie Umyte ,osuszone jabłka pokroić na plastry na mandolinie ,nie obrane .Wyrzucamy tylko ogonek. Imbir umyć ,osuszyć i pokrajać na plasterki na mandolinie. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy miód ,następnie włożyć plasterki imbiru i jabłka. Dusić
mojej kuchniSkładniki 4 steki z piersi indyka 1 mały kieliszek winiaku 8 suszonych śliwek kalifornijskich 2 jabłka 1 cebula 3,4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka(...)słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki borówek ,lub żurawiny sol i pieprz do smaku Wykonanie Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne,cebulę obrać. Orzechy ,śliwki jabłka i cebulę posiekać drobno. Tak przygotowana masę rozsmarować na płatach mięsa. Zawinąć w rulon ,spiąć wykałaczkami i obsmażyć
mojej kuchnimąką pszenną. Delikatnie mieszamy i wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp 175 stopni. Studzimy. Składniki na masę z jabłkami: 1 kg jabłek 1 galaretka czerwona 1 łyżka masła Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy pod przykryciem z dodatkiem masła ok 8 minut. Nadmiar soku odsączamy. Wsypujemy galaretkę
Domowe ciastaKolorowe, wodzi na pokuszenie oko i podniebienie... Bardzo owocowe i orzeźwiające- idealne na lato. Owocowe Trio to połączenie smaku prażonego jabłka z wiśnią( masa różowa), pysznego mlecznego kremu na bazie budyniu oraz orzeźwiających galaretek, w których ukryły się biszkopty udające połówki brzoskwiń:)Ciasteczka również nasączyłam lekko ciepłą galaretką, by były mięciutkie i tworzyły spójną całość. Jeśli lubicie lekkie ciasta(...)dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe 2 łyżki masła Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy z dodatkiem masła, pod przykryciem ok 5 minut. Wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy
Domowe ciastaschłodzeniem ciasta zajęło mi ok. 2 godzin. Efekt? Rozpływający się w ustach deser, nie za słodki, orzeźwiający o mleczno- śmietankowym smaku z warstwą mojej ulubionej masy z prażonych jabłek(...)Ciacho na szybko, a ile radości dla podniebienia;) Składniki podstawowe: 1 duże (300 g) opakowanie herbatników kakaowych pół opakowania dużych okrągłych biszkoptów Masa Jabłkowa z Galaretką: 1 kg obranych jabłek startych na tarce o grubych oczkach 1 galaretka pomarańczowa Jabłka prażymy pod przykryciem ok 7 minut. Dodajemy suchą galaretkę i jeszcze chwilę prażymy. Lekko studzimy aż nabierze gęstości
Domowe ciastanadać grzybkom smaku… Ptasiego mleczka. Ten rodzaj masy jest dużo lżejszy i bardziej piankowy, a grzybkom nie odklejają się „kapelusze” od „ogonków”. Dodatkowo zastosowałam niewielką ilość masy z prażonych jabłek, aby nadać im nieco owocowego zacięcia. Efekt? Grzybki są zwarte, lżejsze i mogą spokojnie przetrzymać o 1-2 dni dłużej w lodówce niż te, z tradycyjnym kremem budyniowym. Polecam(...)maku. Wszystkie elementy grzybków wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy po 25-30 minut w temp. 180 stopni . Studzimy. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 łyżeczka masła 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy galaretkę. Mieszamy. Prażymy jeszcze 2 minuty
Domowe ciastaprzechowe ciacho, aromatyczne- typowo jesienne. Z wilgotności podobne do Makowca Japońskiego, a w smaku jak miks szarlotki i orzechowca z cynamonowym zacięciem 😊 Bardzo polecam. Składniki: 5 sporych jabłek ( obranych i posiekanych w kostkę) szklanka cukru 2 łyżki miodu 3 jaja 1 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 200 g bakalii: chipsy bananowe, rodzynki, wiórki czekoladowe 1/3 szklanki(...)oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki sody Jabłka pokrojone w kostkę zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Dodajemy miód, jaja i olej- mieszamy. Następnie dodajemy bakalie i orzechy i znów mieszamy. Na końcu do całości przesiewamy mąkę z sodą i cynamonem. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do blaszki
Domowe ciastaminut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki (u mnie malinowe), łyżka masła Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maliny i jabłka dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy
Na moim talerzuśliwek czy samej gruszki też jest pyszny. Nasze ulubione zestawienia to: Truskawki, borówki, gruszka Gruszka z jabłkiem 1. Owoce zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 5 minut. 2. Kompocik przelewamy do szklaneczek lub dzbanka przez sitko. Ja dodaję jeszcze wody mineralnej, szczególnie jak gruszki czy jabłka są bardzo słodkie. Owoce wykorzystuję jako dodatek do placuszków, miksuję dodaję śmietanki lub zajadamy jako przekąskę(...)Soczek przecierowy: marchewka gruszka jabłko 1. Składniki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 do 7 minut. 2. Owoce, marchewkę wraz z wodą, w której się gotowały miksujemy na gładko za pomocą blendera lub w mikserze. 3. By sok był jeszcze bardziej klarowny przecieramy go na sitku. Mmm Pycha
Na moim talerzu