suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych – 75 g masła, roztopionego – 250 ml mleka – 2 duże jajka Nadzienie cynamonowo-jabłkowe – 3 słodko -kwaśne jabłka – 170 g brązowego cukru – 3 łyżki zmielonego cynamonu Polewa z serka kremowego – 60 g masła – 1/3 szklanki cukru pudru – 120 g serka kremowego np. philadelphia(...)ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 x 30 cm. Przygotowany prostokąt posmarować startymi jabłkami na grubych oczkach,wymieszanymi z cynamonem i cukrem. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej
I LOVE LIFEsłabo przechowuje się w lodówce i szybko kwaśnieje ale można je poporcjować i pomrozić. Print Chlebowy pudding z dynią Prawdzie jesienne comfort food – chlebowy pudding z dynią i jabłkiem i dużą ilością cynamonu Prep Time 15 minutes Cook Time 40 minutes Ingredients 1 i 1/2 litra mleka 1 szklanka pure z dyni 2 jajka 1/3 szklanki cukru (brązowy, kokosowy(...)albo inne słodziwo np syrop z agawy 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/5 łyżeczki soli 1 jabłko 1 łyżka masła do posmarowania formy 3 łyżeczki brązowego cukru do posypania na wierzchu Instructions Pieczywo pokroić w kostkę. W misce zmieszać cukier, przyprawy i sól. W drugiej misce zmieszać jajka z pure z dyni i mlekiem
Cooking for Emilykwaśnych jabłek (antonówki lub szara reneta) 2-3 goździki cukier (w zależności od potrzeby, lepiej aby masa została mocniej kwaśna) łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią łyżeczka cynamonu Jabłka obieramy, kroimy w drobne kawałki, wrzucamy do garnka i od czasu do czasu mieszając, gotujemy aż powstanie masa z niewielką ilością kawałków jabłek. Dodajemy resztę składników, dokładnie wszystko mieszamy
Anielskie wypiekilubicie ciasta z masą jabłkową, myślę, że również i to przypadnie Wam do gustu. Prezentuje się bardzo ładnie, jest wysokie, podzielne i smaczne. Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 1 duża łyżka masła 1 op. galaretki cytrynowej 1 op. galaretki pomarańczowej Ciasto: 6 jajek 170g cukru pudru 180g mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki mąki ziemniaczanej około 200g masy kajmakowej 200g masła Dodatkowo: 400ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany tarta czekolada lub kakao do oprószenia wierzchu Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Smażymy na maśle przez kilka minut. Gdy jabłka zmiękną i puszczą sok, dodajemy suche galaretki. Mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do stężenia
Smaki Na TalerzuCzasami czytając przepis na jakieś ciasto od razu wiemy, że będzie smaczne. W tym przypadku... nie spodziewałam się, że aż tak! :) Jest to wyjątkowe połączenie kruchego, kakaowego ciasta z jabłkami i delikatną masą kokosową. Ciasto jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Serdecznie polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku(...)łyżka kwaśnej śmietany Masa kokosowa: 200 g wiórków kokosowych 5 białek 1 szklanka cukru 1 torebka budyniu śmietankowego 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany odrobina aromatu waniliowego Dodatkowo: 1 kg jabłek (użyłam szarej renety) 3 łyżki cukru 3 łyżki wody Jabłka umyć, obrać, pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do garnka, wlać wodę i dusić pod przykryciem, aż zmiękną
Świat Ciastajesiennego przepisu. Dodam tylko, że jest to ciasto którym napewno zaskoczymy swoich gości a wykonanie jest tak proste, że każdy z łatwością sobie z nim poradzi. Składniki 6 dużych jabłek – około 1 kg 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki rodzynek 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 6 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)sody 1 łyżeczka cynamonu Krok po Kroku 1 Jabłka obieramy, kroimy w 1 cm kostkę, mieszamy z orzechami i rodzynkami pozostawiamy na 30 min. 2 Jaja ucieramy z cukrem i powoli dodajemy mąkę, olej, proszek, i sodę. Na koniec delikatnie mieszamy całość z orzechami i owocami. 3 Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez około 40 min. Czas pieczenia
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyłyżki oleju ▪ dosłodzić wedle uznania ▪ łyżeczka tłuszczu do smażenia *składniki w temperaturze pokojowej polewa ▪ 50 g gorzkiej czekolady ▪ płatki migdałów lub inna dekoracja Przygotowanie: 1. Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Białka ubijamy na sztywno ze słodzikiem/cukrem. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, olej, słodzik/cukier(...)żółtka mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy białka i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy kawałki jabłka. 3. Patelnie natłuszczamy i wylewamy masę. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu pod przykryciem (zalecam taką przykrywkę z dziurką) przez ok.20 minut. Po tym czasie za pomocą talerza (nakładamy talerz i przewracamy patelnie) wykładamy ciasto i z powrotem na patelnie smażymy
Zdrowie i pysznie na talerzułyżki oleju ▪ dosłodzić wedle uznania ▪ łyżeczka tłuszczu do smażenia *składniki w temperaturze pokojowej polewa ▪ 50 g gorzkiej czekolady ▪ płatki migdałów lub inna dekoracja Przygotowanie: 1. Białka oddzielamy od żółtek. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Białka ubijamy na sztywno ze słodzikiem/cukrem. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, olej, słodzik/cukier(...)żółtka mieszamy ze sobą. Na koniec dodajemy białka i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy kawałki jabłka. 3. Patelnie natłuszczamy i wylewamy masę. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu pod przykryciem (zalecam taką przykrywkę z dziurką) przez ok.20 minut. Po tym czasie za pomocą talerza (nakładamy talerz i przewracamy patelnie) wykładamy ciasto i z powrotem na patelnie smażymy
zdrowo i aktywnieCIASTO: mąka pszenna - 500 dag cukier - 1/3 szkl masło - 200 g żółtka - 4 szt jajko -1 szt proszek do pieczenia 2 łyżeczki MASA: jabłka 2,5 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka LUKIER: cukier puder - 1 szkl woda letnia(...)łyżki Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz.. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić
ciasta i desery czyli na słodkopigwy lub 1,5 kg pigwowca, 500 - 600 g cukru białego lub brązowego w przypadku pigwy lub 1 kg cukru, jeśli mamy owoce pigwowca. 1-2 dojrzałe aromatyczne jabłka (np. Golden Delicious, Malinówka, Szampion) 2 laski wanilii przekrojone wzdłuż 5-6 goździków 2 laski cynamonu 1 litr spirytusu i 250 ml wody albo pół litra wódki(...)pół litra spirytusu 95% opcjonalnie skórka z pomarańczy oczyszczona z albedo Pigwówka ‐ domowa nalewka z pigwy - przepis Owoce pigwy i jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na małe kawałki, zasypujemy cukrem i wlewamy około 100 - 150 ml alkoholu, aby nie sfermentowały. Słój zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne chłodne miejsce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasoczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka Składniki na 2 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 średnia marchewka 1 jabłko łyżka(...)soku z cytryny 2 łyżki majonezu sól i pieprz Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę – przełóż do miski, polej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Z łodyg selera zdejmij włókna (ja to zrobiłam obieraczką) i pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku
Kulinarne S.O.S.soczysta – w sam raz do ryb, mięs, krokietów, kotletów oraz placków Inne surówki… ** Surówka ze świeżych ogórków ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka z surowych buraków i jabłka Składniki na 2 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 średnia marchewka 1 jabłko łyżka(...)soku z cytryny 2 łyżki majonezu sól i pieprz Jabłko obierz, pokrój w kosteczkę – przełóż do miski, polej sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Z łodyg selera zdejmij włókna (ja to zrobiłam obieraczką) i pokrój w drobną kosteczkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku
Kulinarny S.O.S.