jabłka - 25490 przepisów (strona:406/1700)

szybkowar-domowy dżem mandarynkowo-jabłkowy... 138

jabłka 2 kg, goździki 5 sztuk, woda 2 litry, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie mandarynki sparzyć wrzątkiem, obrać, wkładać do szybkowara razem z jabłkami ze skórką bez gniazdek nasiennych - jeśli mandarynki mają pestki to przy obieraniu usuwać dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie(...)jest smaczny napój do picia wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania, napełniać wyparzone słoiki, zakręcić i pasteryzować z 5 minut w gotującej wodzie domowy dżem z mandarynek i jabłek z galaretką jest doskonały do tostów, bułek, naleśników, wafli, mandarynki były bez pestek i przemarzły na balkonie, więc wykorzystałam je do dżemu..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bardzo Wilgotny Keks Z Jabłkami 128

bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę za wilgotne dlatego(...)przepisie zmniejszyłam do jednego jabłka

Gotowanie...to proste !
ŚLEDZIE W PORACH (keto, LCHF, bez glutenu) 254

bazie oliwy z oliwek, oleju lnianego, MCT) 50 g śmietany 30% – w wersji bez laktozy można pominąć pieprz czarny świeżo mielony oregano suszone inne przyprawy opcjonalnie kawałeczek jabłka (ok 50 g) Śledzie opłukać a następnie włożyć do miski, zalać zimna wodą i zostawić najlepiej na cała noc. Wymoczone płaty śledziowe wyjąć z wody i osuszyć a następnie pokroić(...)miseczki lub na półmisku ozdobione zieloną częścią pora. Jeśli możecie pozwolić sobie na większą ilość węgli a chcielibyście przełamać nieco smak pora, to polecam zetrzeć na tarce jarzynowej kawałeczek jabłka. Smacznego! — BTW całości bez jabłka: 720 g, 1903 kcal, B 103 g, T 160 g, W 13 g. W 100 g: 264 kcal

Ola la LCHF
SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM I JABŁKIEM I MAKARONEM 136

dente. Przygotowujemy sos do sałatki: majonez, musztardę, cynamon, sól i pieprz mieszamy ze sobą. Przygotowujemy sałatkę: Śledzie wyjąć z oleju, wysuszyć i pokroić na mniejsze części. Jabłko pokroić w większą kostkę. Skropić jabłka sokiem z cytryny. Białą rzodkiew obrać i pokroić. Żurawinę sparzyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na talerz wyłożyć naprzemiennie sałatę, makaron Farfalle Arc Pol, rzodkiew, śledzie, jabłko

Kuchnia w oparach
Szarlotka piernikowa z jabłkami 180

czym zestawiamy z ognia i dodajemy posiekaną drobno białą czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Ciepły, ale nie gorący krem rozsmarowujemy cienką warstwą na dwóch blatach (tych bez orzechów). Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórek i gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z sokiem z cytryny. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu aby je lekko(...)rozdusić. Gdy zaczną „pyrkać” zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Jabłka pozostawiamy w zimnie do lekkiego stężenia. W blaszce, w której piekliśmy spody, układamy jeden z nich, wysmarowany budyniem, na to dajemy połowę warstwy jabłkowej i przykrywamy drugim blatem z budyniem. Ponownie wylewamy warstwę jabłkową i przykrywamy blatem z orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Kuchnia w czekoladzie
Śledź w śmietanie, jabłkiem i cebulą 136

Pyszne nietypowe śledzie w śmietanie ze słodkim dodatkiem jabłek. Od wielu lat je robimy na wigilijny stół i nie tylko. Mój przepis jest ekspresowy(...)Dzięki temu w kilka minut można przygotować ekspresową przekąskę.   Ilość śmietany można dobrać wedle własnych upodobań. Składniki: 5 podwójnych marynowanych lub solonych płatów śledziowych  2 duże jabłka 1 cebula 200g śmietany 12 lub 18% 2 łyżki majonezu sól, pieprz Śledzie należy pokroić w dzwonki.  Majonez mieszamy razem ze śmietaną, solą i pieprzem. Jabłka

Słodki Zakątek
Tort piernikowy z galaretką żurawinową (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 139

łyżki octu -4 łyżeczki proszku do pieczenia( u nas na kamieniu winnym) -kilka łyżeczek przyprawy do piernika (u nas imbir, cynamon, kardamon) Galaretka z żurawiną -1 L musu z jabłek i żurawiny -2,5-3 łyżeczki agaru -ksylitol Dodatkowo -tabliczka czekolady Super krówka truskawkowa lub kokosowa/pomarańczowa - krówki żurawinowe Super krówka -praliny w kakao (resztki biszkoptu zagnieść z mlekiem(...)tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 50-60 minut do suchego patyczka. 9. Ciasto zostawić do całkowitego ostudzenia. GALARETKA Z ŻURAWINĄ 10. Jabłka i świeżą żurawinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i gotować do powstania musu. (trudno stwierdzić ile surowego owocu jest potrzebne bo to zależy od gatunku jabłek i proporcji

Candy Pandas
ciasto drożdżowe buraczkowo-fasolowe z szarą renetą, kruszonką... 93

pełna szklanka, mąka tortowa 60 dag, szczypta soli, jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 3 krople, fasola czerwona 1 puszka, burak czerwony średni 1 sztuka, jabłka szara reneta 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka KRUSZONKA: 100 gram miękkie masło, 100 gram cukier, 150 gram mąka tortowa, puder cukier do posypania ciasta fasolę czerwoną wylać na sito(...)miejsce, u mnie po 40 minutach ciasto dobrze wyrosło ciasto teraz ręką parę razy wyrobić i przełożyć do formy 34x25 z papierem do pieczenia na cieście poukładać ósemki obranego jabłka, posypać cynamonem z podanych składników wyrobić palcami kruszonkę i rozsypać na jabłkach piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto dobrze wystudzić

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka 171

opcjonalnie) Składniki na ciasto przesypać do miski. Wbić jajko i dodać pokrojone masło. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Uformować kulę i zawinąć w folię, a następnie wsadzić do lodówki. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pozbawić skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić na patelnię i dodać cukier. Podsmażać aż powstanie mus. Po zdjęciu z ognia / płyty dodać(...)cynamon i dokładnie wymieszać. Przy jabłkach jest tak naprawdę najwięcej pracy. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Wykleić spód brytfanki, nałożyć przestudzony mus. Górną warstwę należy zrobić z porwanych mniejszych kawałków ciasta (myślę, że najlepiej widoczne to będzie na zdjęciu). Wsadzić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (góra - dół) na godzinę. Wyjąć z piekarnika. Kiedy

Karola gotuje
Makowiec na kruchym spodzie 1029

spód|: mąka pszenna 200 g, margaryna 125 g, cukier puder 4 łyżki, jajko 1 szt, masa makowa: mak 600 g, jajka 5 szt, masło 200 g, cukier 250 g, jabłka 500 g, rodzynki 50 g, orzechy włoskie 50 g, kasza manna 70 g, olejek migdałowy 2 łyżeczki, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 4 łyżki, Ponadto: kandyzowana(...)zalewamy wrzątkiem do pokrycia i gotujemy na małym ogniu przez 20 min. Ugotowany mak przekładamy na sitko, odstawiamy do ostygnięcia i mielimy dwa razy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ciągle miksujemy. Dodajemy zmielony mak, starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki, kasze mannę oraz

kulinarne odsłony pati
Ciasto z jabłkami i masą budyniową -zaciekawił mnie przepis ze starej gazetki ale autor nie podany 146

opakowania galaretki cytrynowej rodzynki namoczone w alkoholu ale to nie jest konieczne 3 łyżki cukru masa jabłkowa (można przygotować dzień wcześniej) : 1 słoik jabłek prażonych -ja dałam jabłka ze sadu ok 1 kg 2 galaretki agrestowe sposób przyrządzania ciasta Białka ubić na sztywno, dodać cukier i utrzeć, potem żółtka i krótko i wymieszać na małych obrotach miksera. Wsypać(...)masę budyniową utrzeć z masłem, jeśli lubicie bardziej słodkie masy to proponuje dodać 2 łyżki cukru pudru na koniec rodzynki dodajemy odsączone . Masa jabłkowa Jeśli mamy ze słoika prażone jabłka, należy przełożyć je do garnka i zagotować. Potem zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać i ostudzić. składanie ciasta 1 część ciasta, na to masa jabłkowa, przykrywamy 2 częścią ciasta

Moje Wyroby
MAKOWIEC JAPOŃSKI. Z JABŁKAMI 188

średnich jabłek aromat migdałowy 100 g płatków migdałów 100 g skórki pomarańczowej 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na duzych oczkach. Do startych jabłek dodajemy obie masy makowe, kasze manną, proszek do pieczenia, aromat, bakalie oraz żółtka jaj. Mieszamy całość. Białka

Walijskie Pichcenie
Sękaczek 289

Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa Masa orzechowa: 200g orzechów włoskich 120g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80g masła lub margaryny       *** Mąkę mieszamy(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia. W ten sam sposób pieczemy dwa pozostałe placki. Po upieczeniu placki studzimy *** *** Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i smażymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy galaretki (sam proszek

Blog z Apetytem
„Gargamel” wg siostry Anastazji 13680

płynnego miodu 1 op. przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki żytniej 100 g posiekanych orzechów Wkładka jabłkowa: 3-4 jabłka 3/4 szkl. cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody 4 jajka 200 g bakalii (posiekane grubo orzechy, rodzynki) Masa: 250 g masła 1 szkl. cukru pudru 1 szkl(...)blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (lub do tzw suchego patyczka). Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie do jabłek z cukrem dodajemy żółtka, bakalie oraz mąkę wymieszaną z sodą

Smaki Na Talerzu
Szarlotka Apple Pie 163

nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wyłożyć spód i boki formy (fot.1) . Brakujące miejsca można wylepić palcami. Teraz czas na nadzienie. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki (max. 3 mm). Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon, cukier wanilinowy i wymieszać  (fot.2) . Piekarnik nagrzać(...)stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta  (fot.3) , przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można dodatkowo ozdobić krawędzie. Nożem przebić ciasto w 4 - 5 miejscach  (fot.4)  i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut. Posypać cukrem

Świat Ciasta