jabłka - 25490 przepisów (strona:415/1700)

BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁKIEM, do obiadu 128

BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁKIEM, do obiadu. Buraczki zasmażane z jabłkiem to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie z kotletem mielonym i młodymi ziemniaczkami 👌💓 Można je zrobić na wiele sposobów. Buraczki gotujemy w skórkach lub pieczemy w piekarniku.   Ścieramy je na puree lub na tarce z większymi oczkami. Przygotowujemy je na zasmażce, śmietanie lub maśle, z jabłkiem lub bez. Doprawiamy octem(...)sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy! SKŁADNIKI : na 6  porcji 1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości 1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami 1 cebula, najdrobniej posiekana 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka octu winnego sól i biały

Moja Książka Kucharska
pasta imbirowo-jablkowa na rozgrzanie 185

Składniki 3 jabłka pokrojone w plastry 8-10 cm imbiru pokrojonego w plastry 2-3 łyżki miodu,lub cukru Wykonanie Umyte ,osuszone jabłka pokroić na plastry na mandolinie ,nie obrane .Wyrzucamy tylko ogonek. Imbir umyć ,osuszyć i pokrajać na plasterki na mandolinie. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy miód ,następnie włożyć plasterki imbiru i jabłka. Dusić

w mojej kuchni
Mus z jabłek i gruszek z żurawiną 169

małemu i dużemu ;) Jest słodki doprawiony lekką nutą żurawinowej goryczki. Smakuje i na ciepło i na zimno. Polecam.  MUS  z JABŁEK, GRUSZEK i ŻURAWINY Składniki: 3 jabłka 3 gruszki 1 szklanka żurawiny (może być mrożona)  cukier waniliowy cukier do smaku (ok. 2 łyżek) szczypta cynamonu Przygotowanie: Jabłka i gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne

Bon appetit mon amie
Szarlotka pod croissantem 172

2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekanym masłem, mieszać palcami do otrzymania kruszonki. Następnie dodać jabłka, cukier i jajka

Tradycyjna Kuchnia
Śledzik na każdą okazję! Pyszne przepisy i KONKURS 152

Połączenie dobrego śledzia i świeżej, domowej oliwy pietruszkowej, z pieczonym ziemniakiem, odrobiną kwaśnej śmietany, świeżych ziół takich jak: pachnotka czy pietruszka, a wszystko to podbite jeszcze smakiem kwaskowatego jabłka tworzy niesamowitą całość.  Jestem pewna, że pokochacie to danie! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO - pęczek natki pietruszki - zioła: pachnotka lub melisa - 3 łyżki kwaśnej(...)minut. Cebulkę odcedzamy i macerujemy w oliwie z oliwek. Jabłko kroimy na cieniutkie plasterki i macerujemy w soku z cytryny. Filety śledziowe kroimy na porcje. Oliwę miksujemy z natką pietruszki i odrobiną soli. Oliwę wykładamy na talerz, układamy porcje filetów śledziowych, ćwiartki pieczonego ziemniaka, plasterki macerowanych jabłek, zioła i marynowaną cebulkę. Dodajemy śmietanę,podajemy z pumperniklem. Kto chętny? Polecam

SMYKWKUCHNI
Śledzie 129

ulubiona ryba w naszym domu, a jak można ją podać zobaczcie sami. -- Skład: ~10 płatów śledziowych z zalewy octowej lub z oleju, por, jabłka, cebula, jajka, śmietana. Jabłka ucieramy na grubych oczkach. Por drobno kroimy, podobnie pół cebuli, kawałek papryki. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. -- Pokrojone warzywa wkładamy do miski, ciut solimy i dodajemy trochę pieprzu. -- Następnie dodajemy(...)czubate łyżki śmietany i mieszamy całość. Wymieszaną masę przekładamy na półmisek łyżką, na 10 "kupek". Potem zwijamy płaty śledziowe i układamy, na wcześniej wyłożonych jabłkach z porem... Pomiędzy ryby wkładamy pokrojone na ćwiartki jajko i ozdabiamy zieleniną. Zostało nam trochę kwaśnej śmietany, którą dodajemy do każdej rybki i ozdabiamy np. papryką. Po posypaniu całości koperkiem, możemy już serwować: same

chleba naszego
Wiosenny koktajl 107

jego częste spożywanie uodpornia,wygładza zmarszczki, chroni wzrok i serce,zmniejsza ryzyko nadciśnienia i miażdżycy. Kiwi i jabłko to dobrana para owoców, która sprzyja wiosennej detoksykacji organizmu. Pektyny regulują pracę jelit i eliminują zaparcia, a polifenole zapobiegają chorobom Alzheimera i Parkinsona. Jabłka zawierają też krzem, pierwiastek decydujący o pięknym wyglądzie skóry, włosów i paznokci. Pomarańcza zadba o piękny koloryt(...)jest wspaniała propozycja idealnego posiłku na wiosenne dni i na pewni wzmocni organizm po zimie. Skutecznie hamuje też apetyt na słodycze! Składniki (2 porcje): 250 g pomarańczy 200 g jabłka 150 g kiwi Sposób przygotowania: Owoce myjemy, obieramy że skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miksera. Miksujemy aż powstanie jednolita masa. Wartość odżywcza: Smacznego

The Slow Life Wife
Tęcza Smaku 2183

budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części. MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 zielone galaretki Jabłka obrać zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć z cukrem po czym dodać suchą galaretkę i jeszcze chwile smażyć. BIAŁA MASA: 1 szkl cukru 3 szkl mleka 1 łyżka(...)kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS

Dziś Ja gotuje
Bezglutenowe batony 158

płatków owsianych (bezglutenowych) 1 duże jabłko Bezglutenowe batony Przygotowanie. Jagody, morwę i owoce goji połączyć z puree jabłkowym. Moczyć całość przez godzinę. W misce wymieszać płatki owsiane, ksylitol, jabłko pokrojone w kostkę oraz puree jabłkowe z namoczonymi owocami jagód, goji i morwy. Masę przełożyć na małą, prostokątną blachę do pieczenia. Blachę warto wyłożyć papierem do pieczenia. Baton piec 50 minut(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, jeszcze ciepły baton pokroić na średniej wielkości prostokąty. Podawać wystudzone. Bezglutenowe batony Wskazówki. Puree jabłkowe przygotowałam w bardzo prosty sposób. Jabłka pokroiłam w kostkę, dodałam odrobinę wody i gotowałam na małym ogniu do momentu aż zmiękły. Całość zblendowałam. Batony sprawdzają się jako drugie śniadanie albo szybka przekąska. Warto trzymać

mecooks
Jabłkowe racuchy z dżemem Łowicz 100% owoców Dereń z acerolą 159

jajka 2 małe, kwaśne jabłka 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: 6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję) łyżeczka oleju kokosowego Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę z sodą przesiewamy do miski. Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą. Dokładnie

Mienta blog
ZIELONY KOKTAJL ODCHUDZAJĄCY 103

takiego koktajlu z pewnością wyjdzie nam na zdrowie, szczególnie w okresie przeziębień, o ile nie jesteśmy uczuleni na kiwi czy bromelainę zawartą w ananasie 😉 Składniki: 1 ananas świeży 2 jabłka 3 kiwi duża garść szpinaku świeżego 1/2 szklanki wody Wykonanie: Przygotowujemy owoce:  Ananasa kładziemy na desce i odkrawamy jego dolną oraz górną część. Następnie stawiamy go pionowo(...)odcinamy skórkę dookoła owocu. Obranego ananasa kroimy w ćwiartki i z każdej ćwiartki odkrawamy zdrewniały środek. Resztę owocu kroimy w kostkę. Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.  Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Liście szpinaku myjemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Do misy blendera wrzucamy

Kuchnia MagdaLeny
Jabłkowa Fantazja 1764

łyżeczki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Masa jabłkowa: 3 duże jabłka, 1 szklanka wody, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Masa śmietanowa: 400 ml śmietany 30%, 1 opakowanie śmietan- fix, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny(...)Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i ucieram. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję. 3. Masa jabłkowa. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około 15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto jabłkowo-cynamonowe 135

Smacznego :) Ciasto (blaszka 23/33 cm): jajka 5 szt, mąka pszenna 4 szklanki, śmietana 18% 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cynamon 2 łyżeczki, jabłka 5 szt, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo(...)błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez

kulinarne odsłony pati
CIASTO UCIERANE NA KEFIRZE Z JABŁKAMI 303

22cm ) * kefir – 400 g * jajko – 3 szt * cukier drobny – 1 szkl * olej – 0,5 szkl * cukier wanilinowy – 1 op * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * mąka pszenna – 2,5 szkl * jabłka – ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, d odajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki(...)Ciasto wylewamy na blachę, p rzez sitko posypujemy bułką tartą, u kładamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut w 180C

Ostra na Słodko
Pyszne i łatwe ciasto kubeczkowe 141

mnie szklanka ma 250 ml) mąki pszennej typ 450 u mnie  TOTA 8 jajek 1 kostka masła 2 szklanki brązowego cukru 2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka jabłek (obierz, pokrój na cząstki) Do polewy 1 gorzka czekolada pół kubeczka śmietany 36% 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao Posypka: u mnie ekspandowane ziarno prosa w miodzie z czarną porzeczką(...)mąkę z proszkiem i ciągle mieszając wlej cienkim strumieniem rozpuszczone, chłodnemasło. Zmiksuj delikatnie do połączenia się składników. Wylej masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. W masie ułóż cząstki jabłek, dosyć gęsto. Piecz w nagrzanym piekarniku około 40 minut, góra i dół na 180 stopniach. Po czym wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki ,ale nie wyciągaj ciasta. Po 10 minutach

Z Kuchni Do Kuchni