jabłka - 25490 przepisów (strona:417/1700)

PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI ) 383

PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI  ( SIOSTRY ANASTAZJI ) Nie ukrywam, że bardzo długo zbierałam się do wypróbowania jakiegokolwiek przepisu siostry Anastazji. Jej książki kucharskie i przepisy można wszędzie dostać. Słyszałam, że jej przepisy są bardzo dobre, więc nadszedł czas bym i ja to oceniła.  Na pierwszy rzut wybrałam skomplikowane i pracochłonne ciasto. Rzuciłam się od razu(...)oryginalnie wg, przepisu, u mnie piekłam około 40 minut. z termoobiegiem ). , aż ser zarumieni się na złoto i lekko popęka, boki odejdą od formy.  MASA JABŁKOWA jabłka 1 kg.  galaretka cytrynowa 1 op.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić na patelni i smażyć do miękkości. Dodać sypką galaretkę, wymieszać

Kuchnia Paulettes
Dżem z jasnych winogron z jabłkami 158

winogron dla kochających domowe przetwory Składniki: 300g jabłek 300g puree z winogron jasnych (otrzymane z wykonania soku ) pół łyżeczki cynamonu 60g cukru/ksylitolu/ 1,5 łyżeczki agaru/pektyny Wykonanie tradycyjne: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i blendujemy, przekładamy do garnka.  Dodajemy do tego puree z jasnych winogron (otrzymane jako pozostałość po soku). Dodajemy cukier/ksylitol, cynamon i agar/pektynę. Gotujemy(...)czas. Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na ok. 15-20 minut. Wykonanie w Thermomixie: Puree z jasnych winogron (otrzymane jako pozostałość po soku) i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych) umieszczamy w naczyniu miksującym. Miksujemy 7s/obr. 6. Dodajemy cukier/ksylitol, cynamon i agar/pektynę. Gotujemy 10 min., 100 stopni, obr. 2. Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy

Mania Wypiekania
Blender kielichowy IN Amica i jesienne koktajle owocowo-warzywne 173

Jabłko i gruszkę przekroić, usunąć gniazda nasienne i ogonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie przekroić, usunąć pestkę i również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko przełożyć do blendera. Dolać wody, dodać słonecznik, cynamon i kurkumę. Całość zmiksować do odpowiedniej gładkości. Gdyby napój był zbyt gęsty, wtedy można dolać więcej wody i ponownie chwilę miksować. Koktajl różowy: 2 jabłka 1 brzoskwinia(...)średni burak 250 ml mleka migdałowego szczypta ostrej papryki Buraka umyć i obrać ze skóry. Owoce umyć. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, z brzoskwini usunąć pestkę. Wszystko pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Zmiksować z mlekiem migdałowym i ostrą papryką. Gdyby koktajl był zbyt gęsty, wtedy dolać więcej mleka lub uzupełnić wodą i ponownie krótko zmiksować. Blender

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym 118

płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 2 jajka 40 g roztopionego oleju kokosowego (+ odrobina do posmarowania foremek) łyżeczka bułki tartej do wysypania foremek nadzienie: 2 kwaśne jabłka (lub słodkie jeśli wolicie) 3 łyżki puree z dynii łyżka wody łyżka miodu z cynamonem dodatkowo: 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki nerkowców Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W malakserze rozdrabniamy(...)czym wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką foremki na tartaletki, wykładamy powstałym ciastem. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je […] Artykuł Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Bezglutenowa szarlotka na kaszy jaglanej 161

ugotowaniu studzimy i mieszamy; - jaja wybijamy do miski, dodajemy cukier, sodę oczyszczoną i miksujemy dodając powoli ugotowaną i ostudzona kaszę i wciąż miksując; - zmiksowaną masę odstawiamy na bok; - jabłka obieramy, kroimy w małe kawałki i dodajemy cukier z wanilią oraz cynamon - mieszamy; - blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką kukurydzianą, a następnie dodajemy 2/3 gotowej masy  kasz - na masę(...)wsypujemy pokrojone jabłka z cynamonem, a pozostałą 1/3 masy z kasz dodajemy na wierz ciasta - najlepiej rozsmarowywać masę na wierzchu łyżką, gdyż powinna wyjść kleista i lepka; - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 55-70 minut - co jakiś czas sprawdzamy czy ciasto za bardzo się nie zarumieniło. SMACZNEGO

MintTaste
szarlotka z pianką 182

foliowego i schładzamy w zamrażalniku. składniki na masę jabłkową: 2000 g jabłek (u mnie szara reneta) 40 g cukru (mniej lub więcej, do smaku, w zależności od słodkości jabłek) 1-2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku) wykonanie : Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach a pozostałą część kroimy w średniej wielkości kostkę

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowa szarlotka 141

mąki ryżowej 3 łyżki skrobi z tapioki 3 łyżki mąki kokosowej 5 łyżek oleju kokosowego szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka miodu 150 ml zimnej wody + 5 jabłek + łyżeczka cynamonu Mąk ryżową, kukurydzianą, kokosową oraz skrobię przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz miód. Następnie dodaj olej kokosowy i wyrabiaj ciasto. Zagniatając dolewaj stopniowo wody(...)wyłóż go do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Spód piecz ok. 10 minut. W tym czasie obierz jabłka, pokrój je na plastry, przełóź do miski i obsyp cynamonem. Na podpieczony spód ciasta wyłóż jabłka i posyp je pozostałą częścią ciasta (możesz rozkruszyć lub zetrzeć na tarce

365 dni dookoła kuchni
3 SKŁADNIKOWY SOK 114

Dziś zapraszam na3 składnikowy sok owocowo-warzywny. SKŁADNIKI NA 250 ML: 2 marchewki 2 jabłka 3 łodygi selera naciowego     PRZYGOTOWANIE:  Marchewkę myję dokładnie.  Jabłka myję kroję na połówki. Łodygi selera naciowego dokładnie myję. Do sokowirówki wkładam marchew, jabłka i selera. Przeciskam przez sokowirówkę. Piję od razu lub wkładam do lodówki i pije tego

Gotowanie Patki
Dżem z owoców jarzębiny. 141

Następnie wsyp zamrożoną jarzębinę do rondla ( nie musisz jej rozmrażać ), podlej wodą. Rondel postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, wsyp do gotującej się jarzębiny. Brzoskwinie opłucz, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki i wrzuć do rondla(...)jarzębiną i jabłkami. Smaż do momentu, aż owoce zmiękną , zaczną się rozpadać. Pod koniec dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gorący dżem przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-8 minut.  S łoiki z dżemem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż

Przepisy i porady kulinarne
Ciastko z jabłkiem z aromatem amaretto i anyżu 160

Zaręczam, że jest smaczne. Składniki: na cztery porcje 330 g jabłka obranego 140 g ciasto filo 50 ml amaretto 50 ml mleka 0,5% Anyż gwieździsty woda Wykonanie: Jabłka kroimy na kawałki, wykładamy na patelnię lub do garnka. Podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy anyż i gotujemy aby jabłka zmiękły. Mieszamy. Na koniec wyjmujemy anyż. Jeżeli jest taka

Smaki Ewy
Szarlotka Koralowa 206

podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2/3 i jedną częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i chowamy do lodówki, a drugą mniejszą część chowamy do zamrażalki. 2. Jabłka obieramy i 2/3 kroimy w kostkę, a pozostałą część ścieramy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar(...)soku. 3. Schłodzone ciasto w blaszce smarujemy białkiem i obsypujemy kaszką manną.  Następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i ścieramy na wierzch resztę ciasta z zamrażalki. Na środku zostawiamy małą dziurkę którą będzie odparowywał sok. Ciasto pieczemy w 190-200 stop przez 1 h. Jeśli mamy problemy z dopieczeniem spodu, włączamy termoobieg na ostatnie 15 minut. Gotowe ciasto

Gotowanie...to proste !
Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) 137

noci PRZYGOTOWANIE Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od namoczenia rodzynek i suszonych śliwek. Po ok. 30 minutach odcedzamy na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Orzechy i suszone śliwki grubo kroimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cynamon.  W drugiej misce m iksujemy jajka z cukrem na puszystą(...)uzyskania jednolitej konsystencji.  Do miski z mąką stopniowo dodajemy płynne składniki.  Wszystkie składniki mieszamy tylko do połączenia si ę  składników. Na koniec do ciasta dodajemy jabłka oraz bakalie obtoczone w mące. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto wyrównując wierzch szpatułką. Ciasto pieczemy w piekarniku

La grande e la piccola cuoca
Konfitura jabłkowa z owocami głogu. 164

Składniki : 50 dkg jabłek ( obranych i baz gniazd nasiennych ) 80 dkg owoców głogu 1 l wody 50 dkg cukru żelującego 2:1 1 pomarańcza Sposób wykonania :   O woce głogu opłucz, usuń szypułki, owoce przekrój na połowę , usuń pestki. Pestki możesz usunąć czubkiem noża. Głóg ponownie(...)opłucz pod bieżącą wodą. Wsyp do rondla, zalej litrem wody, postaw na ogniu i gotuj przez 20 minut, aż owoce zmiękną. Głóg przetrzyj przez gęste sitko lub zmiksuj blenderem. Jabłka pokrój w kostkę. Pomarańczę umyj, sparz wrzątkiem, skórkę otrzyj na tarce, wyciśnij sok. Pokrojone jabłka wsyp do głogu, dodaj sok z pomarańcza i otartą skórkę. Wsyp cukier żelujący

Przepisy i porady kulinarne
Mini Szarlotki 98

szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy(...)Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około 20 minut

Dziś Ja gotuje
Ciasto wiewiórka. 183

Cisto o wdzięcznej nazwie wiewiórka :) Naprawdę pyszne. Puszyste, mięciutkie z orzechami, jabłkami i rozgrzewającym cynamonem. W sam raz na jesienne dni. Ja piekę to ciasto przez cały rok, ale kojarzy mi się ono właśnie z jesienią. Składniki(...)jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 150 ml. oleju 3 jabłka 1 szklanka orzechów włoskich Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać mąkę, sodę proszek, cynamon, kakao. Następnie wlać olej, zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania