. Z jogurtu, śnieżki i agrestowej galaretki zrobiłam delikatną piankę. Fajny efekt wizualny i smakowy. Polecam :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ O WYMIARACH 10/25 CM mała paczka herbatników mały słoik smażonych jabłek lub kwaśnego dżemu gotowa rolada u mnie wiśniowa w czekoladzie, lepsza będzie bez polewy szklanka jogurtu naturalnego z lodówki 1 śmietana śnieżka galaretka agrestowa 2 kostki czekolady do dekoracji(...)Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Formę wykładamy folią spożywczą, aż po same brzegi. Układamy herbatniki jeśli trzeba docinamy je. Nasączamy mlekiem i smarujemy jabłkami lub powidłem. Kładziemy roladę. Jogurt ubijamy razem ze śnieżką aż będzie gęsta. Galaretkę zimną, ale jeszcze płynną wlewamy do śmietany i dobrze ubijamy, żeby masa była dobrze napowietrzona. Wylewamy
Pani na deserwoda z kapusty Wykonanie: Kapustę pozbawić wierzchnich liści oraz twardego środka i poszatkować. Dodać sól, pieprz, kminek, wymieszać i odstawić. Obie cebule oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Świeże śliwki pokroić w kostkę, uprzednio usuwając pestki. W większym garnku rozpuścić masło z olejem. Dodać cebule oraz czosnek i podsmażać(...)przez 10 minut, pilnując, aby się nie przypaliło. Następnie dodać jabłka i świeże śliwki. Smażyć kolejne 10 minut. Do garnka przełożyć poszatkowaną kapustę, dodać listek laurowy, ziele angielskie, pokrojone w paski suszone śliwki oraz wodę. Dusić przez 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodać cukier, sok z cytryny, wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę. Przez
zadanie-gotowanieznaczy, że jest ono w pełni godne polecenia. Sprawdzi się na wykwintny lub świąteczny obiad. Smakujcie! Składniki 3 – 4 polędwiczki wieprzowe 1/2 szklanki koniaku 1 duże jabłko 1 brzoskwinia garść świeżej żurawiny 2 figi świeże kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, sypka papryka Wykonanie Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą, pieprzem oraz czerwoną sypką(...)Pieczemy przez ok. 25 min w tej temperaturze w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy piękące sie mięso, obracamy je i obkładamy je cząstkami owoców: brzoskwiń, jabłek, żurawiną. Ponownie wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 175C i w włączamy opcję termoobiegu lub grilla. Przez cały czas pieczenia nie przykrywałam mięsa, za to często je obracałam
Raj dla PodniebieniaNastępnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 190 st. C. dodatkowo: 800-1000 g jabłek (np. szara reneta), obranych i startych na tarce o grubych oczkach składniki na masę serową: 1000 g białego sera (dwukrotnie zmielonego) 80 g masła, w temperaturze pokojowej 4 jajka (białka oddzielone(...)żółtak a następnie śmietanę, ser oraz przesiany budyń. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy równomiernie starte jabłka a na nie masę serową. Całość pieczemy przez ok. 45 min. w 170 st. C., po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzenia-1 łyżka cynamonu Przygotowanie: 1. Z mąki, masła, żółtek,cukru pudru, jogurtu i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 połówki i rozwałkujemy na placki. 2.Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i odsączamy sok. Dodajemy cynamon i mieszamy. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy pierwszy placek. Nakłuwamy go widelcem i nakładamy jabłka. Przykrywamy drugim plackiem który również delikatnie nakłuwamy. 4. Pieczemy 40 min. 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i możecie dodatkowo ozdobić wedle uznania. google_ad_client = "ca-pub-9330148888060747"; google_ad_slot = "6542007950"; google_ad_width = 728; google_ad_height
Zdrowie i pysznie na talerzuBardzo smaczny mus jabłkowy. Czarny bez nawet taka mała ilość zmienia smak i nadaje super aromatu. Jabłka umyć i obrać, wyciąć gniazda nasienne. pociąć Jabłka na mniejsze kawałki. Owoce czarnego bzu dokładnie wypłukać i zerwać z gałązek. Do garnka wrzucić jabłka i owoce czarnego bzu. Gotować na małym ogniu aż owoce się rozgotują. Wtedy można dodać cukier
Kuchnia Pokoleńdnia następnego. Jest banalnie proste do wykonania i obłędnie dobre, a do tego całkiem fajnie wygląda. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 200 g mąki pszennej 4 średnie jabłka (około 600 g) 2 średnie babany 150 g roślinnej wegańskiej margaryny (znalazłam taką z Mlekovity) lub 150 ml oleju roślinnego 50-80 cukru 3 łyżki syropu klonowego *od biedy(...)soli łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Margarynę/olej zbenduj na puszytystą masę razem z cukrem, bananami i syropem klonowym Do powstałej masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól, wymieszaj. Jabłka obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Dodaj do ciasta. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika 1 temp. 170-180 C przez
greenscarfwyrośnie) opakowanie cukru wanilinowego Ciemny biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada jabłkowa: 1 kg jabłek (waga po obraniu) 3 łyżki cukru 1 galaretka (u mnie agrestowa) Masa kokosowa: 200 ml mleka 100 g kokosu 100 cukru pudru 200 g masła (w temperaturze pokojowej(...)niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. W tym momencie możemy dodać alkohol do masy jeśli chcemy aby dłużej zachowała swoją świeżość. Całość ucieramy do połączenia składników. Obrane jabłka ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i dusimy kilka minut z cukrem. Jabłka mają puścić soki, które muszą
PatiGotujesobą i odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i owoc pokroić w kostkę. Do rondelka przełożyć jabłko, wsypać cynamon, wlać odrobinę wody (powinna przykryć dno) i dusić, aż do zmięknięcia kawałków jabłka. Na sam koniec dodać pokrojonego banana (kilka plasterków pozostawić do dekoracji) i jeszcze chwilę dusić. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki
Ugotowaćprzystawek. Świetnie komponuje się z serem żółtym i wędliną. Składniki: 1 kg oczyszczonej czerwonej papryki½ kg winnych jabłek 1 kg cukru 2 cytryny Wykonanie: Paprykę, pokroić, zmiksować, zaś jabłka obrać i rozgotować w niewielkiej ilości wody. Następnie paprykę połączyć z jabłkami, gotować do odparowania (połowy pierwotnej objętości), wsypać cukier i smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wycisnąć
Tradycyjna KuchniaPolecam także z puree ziemniaczanym, kaszą pęczak z pieczarkami i chili oraz buraczkami lub surówką z pora. Jest domowo, ale zarazem wytwornie Składniki: 6 udek z kaczki 3 duże jabłka lub gruszki przyprawy suszone: oregano, majeranek, słodka papryka, vegeta natur, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Udka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, przyprawiam dobrze z obu stron, nacieram dokładnie. Podgrzewam(...)Kaczkę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam powstałym na patelni sosem. Można na koniec na patelnię dolać odrobinę wody, wymieszać i wlać do naczynia (nic nie może się zmarnować Część jabłek lub gruszek obieram, resztę zostawiam ze skórką, kroje na cztery, wydrążam środki. Owoce układam ok. 20 minut przed końcem pieczenia mięsa. Piekę pod przykryciem grzaniem góra-dół przez godzinę
Zasmakuj KuchniSkładniki na 2 porcje: 1 szkl. mąki gryczanej 1 szkl. jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 średnie jabłka 2 łyżki mleka chudego 2 łyżki masła orzechowego wiórki(...)kokosowe olej kokosowy Sposób przygotowania: Jajko roztrzepać trzepaczką, dodać ksylitol i jogurt naturalny. Mokre składniki dobrze połączyć. Mąkę i proszek do pieczenia razem mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Jabłka myjemy i obieramy. Następnie usuwamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Gotowe jabłka wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Mleko podgrzewamy(może być mikrofala) gdy jest
Prosto i Smacznie z Anetąłyżka gęstej śmietany 3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek, posiekane masło, śmietanę oraz żółtka. Ugnieść dokładnie ciasto. Podzielić na dwie części. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z przyprawami i skórką cytrynową. 3/4 l soku zagotować, w reszcie rozrobić budynie i gotujemy go jak w przepisie. Pierwszą część ciasta wylepić(...)blaszce, przykryć jabłkami, dodać budyń. Przykryć resztą ciasta (rozwałkować lub pokruszyć). Piec ok 60 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przestudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą. I gotowe
Trufelkowopropozycja na obiad. Zasmakuje każdemu miłośnikowi konkretów na słodko (ja do takich należę:) ). Zainspirował mnie przepis Michela Morana . Składniki: Sznycle z indyka 500 g 2 plastry świeżego ananasa 1 jabłko 1 czerwona cebula 1 garść rodzynek namoczonych w wodzie liść laurowy papryka słodka przyprawa curry natka pietruszki suszonej 1/2 kostki rosołu z kury 200 ml wody sól pieprz olej(...)woreczek ugotowanego ryżu dodatkowo do sosu: 1 czerwona cebula 1 plaster świeżego ananasa 1 jabłko 1/2 filiżanki białego wytrawnego wina śmietana 30 % (na oko) Wykonanie: Jabłko obrać, usunąć gniazda pokroić wraz z ananasem i cebulą w drobną kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim wcześniej pokrojone produkty. Dodać szczyptę pietruszki, liść laurowy i pół łyżeczki curry. Całość
Trufelkowoszkl mąki tortowej 1 szkl płatków owsianych garść orzechów włoskich 1/4 szkl cukru brązowego szczypta soli 120 g rozpuszczonego masła 1 łyżka zimnej wody Składniki na masę: 1 kg jabłek Składniki na kruszonkę: 2 szkl płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 80 g masła 2/3 szkl cukru brązowego Wykonanie: Najpierw szykujemy ciasto. Płatki i orzechy zmielić blenderem na mąkę, Wsypać(...)składników. Wymieszać ręką na jednolitą masę. Ciastem wykleić wysmarowaną masłem i obsypaną mąką okrągłą foremkę. Zrobić dziurki widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Jabłka umyć, wyciąć gniazda i zetrzeć razem ze skórką. Wycisnąć sok. Wyłożyć na ciasto. Zrobić kruszonkę - wymieszać płatki, cukier brązowy, cynamon i masło, wyłożyć na jabłka. Piec jeszcze
Trufelkowo