jabłka - 25490 przepisów (strona:423/1700)

Sałatka owocowa z galaretkami 150

szaleć w końcu to ostatni dzień w roku A jeśli na Waszym przyjęciu będą dzieci, taka sałatka to strzał w dziesiątkę! Sałatka owocowa z galaretkami Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 4 banany 2 pomarańcze 3 mandarynki 5 kiwi mały kiść czerwonych winogron puszka brzoskwiń puszka ananasa sok z połowy cytryny 3 galaretki (czerwona, zielona i niebieska) Każdą galaretkę rozpuszczamy(...)jednej szklance (250 ml) gorącej wody, dobrze mieszamy, przelewamy do pojemnika i pozostawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, wtedy będziemy mieli pewność, że zdążą dobrze stężeć. Jabłka i banany obieramy ze skórki. Jabłka kroimy w kostkę, a banany w plasterki. Zalewamy je sokiem z połowy cytryny i dokładnie mieszamy, aby sok dokładnie je pokrył. Obieramy pomarańcze

PatiGotuje
Ciasto kruche z mieszanki do wypieku ciasta-Nowość Polskie Młyny 181

wystarcza jedno opakowanie, chciałam jednak zrobić w większej formie wiec użyłam dwóch opakowań ) jaja 2 szt żółtka 2 szt cukier 100 g masło 250 g Jabłka 2 kg cynamon 1 łyżeczka cukier pół szklanki do jabłek Wykonanie: Na stolnice silikonową wyspałam dwie mieszanki ciasta kruchego, zrobiłam dołek i wbiłam jaja i żółtka. Dodałam masło pokrojone oraz cukier(...)dwie części i wstawiłam  do zamrażalnika na 30 minut. Po 30 minutach wyjęłam i rozwałkowałam ciasto. Formę ceramiczna obsypałam delikatnie mąką i przełożyłam ciasto ,ponakuwałam je widelcem. Jabłka starłam na tarce i w garnku przesmażyłam je z cukrem i cynamonem. Ostudzone przełożyłam na ciasto kruche.Drugą cześć rozwałkowałam i ponacinałam paseczki i ułożyłam kratkę na jabłuszkach.Piekłam

Różowa kuchnia
Dżem jabłkowy z płatkami róży 198

także dobra metoda wykorzystania ich nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem płatków róży jest bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy, gęsty i pyszny :) SKŁADNIKI: (na 4 słoiki po około 250g) 1kg jabłek 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego 40g płatków róży (około 2 szklanki(...)400g cukru szklanka soku jabłkowego WYKONANIE: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy cukier i płatki róży. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka się zeszklą a dżem zgęstnieje. Dodajemy kwasek cytrynowy do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerzyk. Jeśli dżem się nie rozlewa jest już dobry. Przekładamy go do wyparzonych

Pyry na Gaz
OWOCOWA SAŁATKA DO SŁOIKA 154

SKŁADNIKI: Garść truskawek Garść borówek 2 jabłka 1/2 ananasa 2 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE:  Owoce myję. Truskawki, jabłka, ananasa obieram i kroję w kostkę. Do słoiczka przekładam na dno truskawki. Następnie kładę brzoskwinię. Kolejną warstwe zajmują jabłka. Następnie kładę ananasa. Na sam koniec kładę borówki. Odstawiam do lodówki na min 30 min przed podaniem, owoce puszczą sok. Sałatka

Gotowanie Patki
Makowiec japoński. 269

Witajcie Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość.  Składniki na makowiec japoński: forma 28x40(...)suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze pokojowej 700 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek 9 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-2,5 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, pokruszone płatki migdałów, pokrojone figi, morele itp.)      Mak wsypujemy do garnka, zalewamy

Rozpustne gotowanie
BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 512

posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa – 1 op KREM BUDYNIOWY: * mleko – 3/4 l * cukier waniliowy – 1 łyżka * mąka ziemniaczana(...)cukrem waniliowym. Wlewamy mieszaninę z mąki i żółtek, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na gładki krem, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu. WARSTWA JABŁKOWA: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym

Ostra na Słodko
Zebra z jabłkami 234

przygotowaniu. Zawsze jest wspomnieniem tamtego letniego pięknego dnia, w którym cieszyłyśmy się smakiem jeszcze ciepłego ciasta plotkując o samych przyjemnych rzeczach.. Do dzisiejszej zebry dodałam polewę czekoladową, jabłka, migdały, cukier trzcinowy zamiast białego. Pasują do niego także inne owoce, nawet konfitury, bakalie. Takie ciasto jest też bazą do jednokolorowych ciast owocowych. Składniki (tortownica 24 cm, może być nieco(...)gazowanego napoju pomarańczowego, ewentualnie gazowanej wody pół szklanki oleju rzepakowego opakowanie proszku do pieczenia 12 g 2 łyżki kakao olejek zapachowy, np. pomarańczowy lub cytrynowy 3 obrane jabłka i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce migdały płatki do posypania ciasta i suszona żurawina, opcjonalnie wiórki kokosowe, tarte orzechy polewa: 2 łyżki masła, 3,5 łyżki kakao

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe racuchy z jabłkami i kokosem 157

przepyszne racuchy z jabłkami i wiórkami kokosowymi. Polecam! Składniki : * 2 jajka  * 400g mąki pszennej  * łyżeczka świeżych drożdży  * 3 łyżki cukru trzcinowego  * 150ml mleka *2 jabłka  * 100g wiórek kokosowych  * olej do smażenia  * cukier puder Przygotowanie : Jajka rozetrzeć z cukrem. Dodać pokruszone drożdże i 150ml ciepłego mleka. Wymieszać z mąką. Jabłka pokroić

Magiczne Życie Marty
Racuchy drożdżowe z jabłkami 197

sztuk) 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 2 łyżeczki ekstraktu cytrusowego 2-3 jabłka Do dużej miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do szklanki, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. W misce zrobić wgłębienie, wsypać cukier, wlać olej i ekstrakt cytrusowy(...)drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać drewnianą łyżką przez około 3-4 minuty, aż będzie gładkie. Przykryć ściereczkę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z wyrośniętym ciastem. Stolnicę oprószyć mąką. Naoliwioną łyżką nabierać porcję ciasta, formować kulki i w odstępach układać na stolnicy. Pozostawić do podrośnięcia

Domowa cukiernia Ewy
Jabłuszka zapiekane z żurawiną i orzechami 81

lądują na nich zapiekane jabłka z żurawiną moczoną w rumie. W środku orzechy oraz waniliowy serek. Szybko i pysznie. Bo proste jest pyszne. Składniki: /na 3 porcje/ 3 jabłka 100g żurawiny moczonej w rumie 1 serek waniliowy (ok.120g) garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka dokładnie umyć. Przekroić u góry, tworząc z części z ogonkiem „przykrywkę”. Ostrożnie

Raj dla Podniebienia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 115

elastyczne, misę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przepołowione śliwki układać ciasno przekrojoną częścią do góry. Jabłka pokroić w plasterki, układać między śliwkami. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego  do 180C piekarnika. Piec do „suchego patyczka” ok. 45-50min. Ciasto jest pyszne! /inspiracja(...)MojePasje/ Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym 105

małej foremce. Jednak eksperymentując w wielkością ciasta,trzeba pamiętać o pomniejszeniu lub zwiększeniu składników. Bardzo wilgotny, smaczny, czekoladowy, szybki w przygotowaniu! Spróbujcie! Składniki: /na klasyczną keksówkę/ 4 jabłka, 1i1/2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczka(...)cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, garść rodzynek (wcześniej namoczonych w cydrze), 2 łyżki kremu cytrynowego Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, cynamon, sodę i kakao. Jabłka kroimy w kostkę. Z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, delikatnie, do całkowitego połączenia się piany z ciastem. teraz dodajemy kawałki jabłek i odsączone z cydru rodzynki. Mieszamy

Raj dla Podniebienia
Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną 88

jako słodka, zimowa kolacja. Nadzienie powstało po rzucie oka na zawartość lodówki. Jabłko, ricotta i świeża żurawina.  Pyszne połączenie! Składniki na 14 bułeczek: 50g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100g cukru pudru 80g masła 500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jabłka 100g serka ricotta 100g świeżej żurawiny 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: przygotować rozczyn(...)bułeczek. Odkrawać części i układać obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Piec w 180C przez 45-50 minut. Artykuł Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Słodkie bułeczki z jabłkiem i kajmakiem 124

Waniliowe. Z jabłkiem i kajmakiem. Dla każdego. Na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: (na 10 sztuk) 40g świeżych drożdży 220g ciepłego mleka 500g mąki pszennej + 2 łyżki cukier waniliowy 1 łyżeczka esencji waniliowej 100g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki soli 80g stopionego masła  2 jabłka 1/2 puszki kajmaku 3 łyżki mleka 1/2 szklanki cukru pudru(...)miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać kawałki ciasta, spłaszczyć je lekko na okrągłe placuszki. Każdą porcję smarować kajmakiem i kłaść pokrojone w kostkę jabłka. Zlepiać końce ciasta i formować okrągłe bułeczki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarować delikatnie mlekiem. Piec w 180C przez ok. 25-30min. Pół szklanki

Raj dla Podniebienia
Indyk z kaszą jaglaną, żurawiną i jabłkiem z masłem szałwiowym i migawki z miejsca dzieciństwa 137

krótkim spacerze po śladach mojego dzieciństwa zapraszam Was na dobrą, lekką i zdrową potrawę. Składniki: (na 2 porcje) 250g mięsa indyczego 150g kaszy jaglanej garść świeżej żurawiny 1 jabłko garść listków szałwii gałka muszkatołowa 1/2 ząbka czosnku sól, pieprz 2-3 łyzeczki masła klarowanego plastry cukinii do dekoracji Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy na sicie, wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą(...)indycze myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na klarowanym maśle na złoty kolor z ząbkiem czosnku i szczypta gałki. Na małej patelni równiez na klarowanym maśle podsmażamy plastry jabłka z listkami szałwii. Danie podajemy na plastrach cukinii, kaszę jaglaną wykładamy w formie kulek lub w dowolny sposób, przekładamy indyka oraz podsmażone jabłka i polewamy całość delikatnie masłem

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania