pieczenia i całość ostrożnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35cm) i pieczemy ok 35 minut w 180 st. C Masa jabłkowa 1 i 1/2 kg jabłek 2 dowolne galaretki (u mnie pomarańczowe) 1 łyżka masła Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dusimy na maśle przez ok 10 minut, dodajemy galaretki i podgrzewamy(...)chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Złożenie ciasta: Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy je równomiernie masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkopt. Wierzch można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
Cynamonowe szczęścieHejka-naklejka! Jestem z kolejnym przepisem :) Składniki: 80 dag jabłek 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 2 jajka szczypta soli(...)Obierz jabłka, wydrąż je z pestek i pokrój na plasterki ok. 1 cm 2) Pozostałe składniki zmiksuj ze sobą 3) Odstaw ciasto na ok. 20 min 4) Jabłka zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor na patelni, na dużej ilości tłuszczu Możesz ozdobić je cukrem pudrem i polać polewą, lub smakować w takiej postaci. Smacznego
cukrem pudrem posypaneSKŁADNIKI kilka pokruszonych herbatników deserowych , 100 g serka waniliowego, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka cukru pudru, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon, orzeszki arachidowe do posypania WYKONANIE Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, przekładamy do rondla, podlewamy wodą, dodajemy cukier, dusimy do miękkości, posypujemy cynamonem, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek, mieszamy(...)dnie pucharków układamy warstwę ciastek, następnie ubitą śmietanę z serkiem, a następnie jabłka, posypujemy orzechami
słodki bratekhasło ZDROWE-BAKALIE uzyskacie w nim 5% zniżkę ( rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Przygotowanie: 20 min Pieczenie: 50 min Dla 8 -10 osób: ● 4 jabłka ● 40 g daktyli ● 60 g suszonej żurawiny ● 40 g rodzynek ● 40 g suszonych śliwek ● 40 g kandyzowanego imbiru ● 3 jajka ● 210 g mąki pszennej ● 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej ● 2 łyżki(...)dodaj proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i cynamon, wymieszaj całość. W osobnym naczyniu ubij jajka, dodaj oliwę z oliwek i ekstrakt waniliowy, następnie połącz z mąką wymieszaną z cukrem. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, i pokrój w drobną kostkę. Z daktyli usuń pestki, pokrój je w drobną kostkę. Listki rozmarynu i kandyzowany imbir drobno posiekaj. Pokrojone jabłka, daktyle
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanią pomysłu, to powędrowała do zamrażarki, gdzie czekała na przysłowiową "moc urzędową". W końcu ostatnio zakasałam rękawy i stwierdziłam, że zrobię ją w pomarańczach, ale też z dodatkiem jabłek. Jako że kaczuszka mała, a kosteczek przeróżnych w niej od groma, to i porcji nie było wiele. Dla dwóch osób starczy, o więcej nie ma nawet mowy(...)także 4 godziny jeśli o tej nocy zapomnimy. Pieczona w rękawie, podlewana wytworzonym sosem dopiero w trakcie przyrumieniania. Składniki: 1 kaczka o wadze ok 1,2kg 2 pomarańcze 2 jabłka 8 ząbków czosnku 1 czerwona cebula ½ szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki miodu kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz, majeranek suszony Sposób przygotowania: Kaczkę nacieramy olejem
Kuchnia w czekoladziebezglutenowa szarlotka? Znalazłam na to pyszny sposób! Co prawda mój mąż zjadł większość ale załapałam się na dwa kawałeczki ;) Chyba mu smakowało, nie? Składniki: Masa jabłkowa: 500 g jabłek pół szklanki czerwonej porzeczki (mrożona) 3 łyżeczki cukru waniliowego pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki owsianej łyka masła Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć 10 minut(...)zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię, wstawić do zamrażarki na 15 minut. Małą tortownic (18-20 cm) posmarować masłem, wyłożyć połowę ciasta, dobrze rozprowadzić. Nałożyć jabłka z porzeczką, na górę rozłożyć pozostałą część ciasta. Piec w 175 stopniach (termoobieg) ok 30 minut, aż góra będzie złocista. Smacznego
coolinarnyjajka, płatki owsiane i dwa starte jabłka. Bakalie możesz dodać według własnego uznania, dokładnie te które lubisz najbardziej. Składniki (na 8 batonów): 1 szklanka płatków owsianych górskich 2 jabłka 2 jajka garść żurawiny garść jagód goi garść pestek słonecznika garść migdałów w płatkach opcjonalnie - 1 łyżka cukru kokosowego, brzozowego lub stewii Ścieram jabłka na tarce o grubych
Mango Papajaketo, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka opcjonalnie stewia /erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana Składniki na farsz jabłkowy: 500 g jabłek ( u mnie szara reneta idealna do szarlotki) cynamon – dużo cynamonu opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Składniki na bitą śmietanę: 400 ml śmietanki kokosowej (keto, LCHF, paleo, bez laktozy(...)minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez 15 minut do uzyskania złocistego koloru na brzegach. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobne kawałki. Jabłka przesmażyć na małym ogniu dodając cynamon i opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Przygotowany mus jabłkowy wyłożyć na upieczoną tartę a następnie piec przez kolejne 10-15 minut w w temperaturze
Ola la LCHFbratu bardzo przypadły do gustu więc myślę że każdemu dziecku również. Składniki: (8-10 placków) 12 łyżek mąki kukurydzianej 150 ml mleka roślinnego 2 jajka 2 łyżki słodzidła 2 jabłka Szczypta cynamonu Masło klarowane (do smażenia, olej koko też się nada) Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozbełtane osobno jajka wraz z mlekiem. Wsypujemy słodzidło. Mieszamy mikserem(...)połączenia składników. Ścieramy jabłka na tarce. Dodajemy do ciasta, przyprawiamy cynamonem, mieszamy delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy placuszki aż do zarumienienia. Podajemy np. z domowym syropem malinowym tak jak w moim przypadku. Smacznego
madamekuchnia.wordpress.commoim domu wszyscy uwielbiamy racuchy drożdżowe z jabłkami, lecz czasami - na szybo smażę właśnie takie placuszki. Są rewelacyjne i przyznam, że sama potrafię zjeść połowę z usmażonej porcji! Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o ich pysznym smaku, ekspresowym przygotowaniu, jak zarówno i... znikaniu... Polecam! (około 30 sztuk) 1 jajko 1 szklanka mleka (pojemność szklanki = 250 ml) 1 szklanka mąki(...)pszennej 1 szklanka jabłek prażonych (z cukrem; u mnie Dagoma) 1 łyżka cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Jajko rozmieszać z mlekiem, solą i cukrem waniliowym, a następnie dodać mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać i na końcu
Di gotujerogaliki przygotowywało się w moim rodzinnym domu od zawsze. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, cieplutkie, wyjęte prosto z pieca. Moja mam robiła je zwykle z jabłkami, ja je nieco modyfikuje i dodaję krem czekoladowy, typu nutella, albo ser biały. Ja je zawsze robię na trzy sposoby, aby urozmaicić domownikom smaki :) Jeśli nie ma u ciebie za wielu zjadaczy(...)SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2 masła ( z lodówki) 2 jajka 1 śmietana (mała 0,25 l) szczypta soli 10 dag drożdży 3-4 łyżki cukru 8 dużych jabłek/ inne nadzienie – masło orzechowe, ser biały * WYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać całe jajka, śmietanę, kruszyć drożdże, dodać cukier, szczyptę soli i dodać masło pokrojone w kawałki. Całość zarobić i rozdzielić
Calzonella.comZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna, jabłka, grejpfruty, sporadycznie jagody, porzeczki PRZYPRAWY : sól, pieprz, papryka w proszku, kurkuma, imbir świeży i w proszku, chrzan, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, kminek, kumin rzymski(...)pięć kategorii termicznych: Wyziębiające : grejpfrut, sól – niepotrzebnie dodają zimnych dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony imbir, rozmaryn, chilli, kurkuma – każdy
To co kochamporcji: z przepisu z książki D. Kamińskiej "Superfood po polsku" 1 kg udek z kurczaka 3 buraki 250 g fasolki szparagowej (przelana gorąco wodą) 1 czerwona papryka 2 jabłka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 2 marchewki 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki szczypiorku(...)garść słonecznika 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz olej, oliwa 1. Kurczaka umyć, osuszyć. 2. Buraki obrać, pokroić w kostkę, cebulę w pióra, czosnek, por i marchewkę w plasterki. Jabłka oraz paprykę pokroić w kostkę. 3. Mięso natrzeć czosnkiem, papryką, solą i pieprzem. Skropić olejem. 4. W natłuszczonej olejem formie ułożyć warzywa i jabłka. Posypać solą, pieprzem, tymiankiem
Moja Galeria Smakuniedługo też wypróbuję;) 350 g mąki 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 200 g masła 1 jajko 1 żółtko 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany 4-5 niedużych jabłek Do małego garnuszka wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i rozcieramy do powstania płynnej konsystencji. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz pokrojone na małe kawałki zimne masło i siekamy(...)cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą dużej szklanki wykrawamy kółka. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na szesnastki. Na każde kółko wykładamy po jednym kawałku jabłka, boki lekko dociskamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na złoto (ja po jakichś 10 minutach przekładałam ciasteczka
Smaki Na Talerzułyżka ksylitolu (cukru brzozowego), lub zwykłego 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jabłka 1 banan 1 łyżeczka soku z cytryny. Garść uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich(...)masz mało czasu, podgrzej wszystko razem i gotuj na małym ogniu około 8 minut, następnie odstaw do wystudzenia. · Na maśle przesmaż pokrojone w małą kostkę jabłka, dodaj cynamon. Po zdjęciu z ognia możesz dosłodzić miodem lub syropem (niekoniecznie). Zostaw do wystudzenia. · Na patelni rozpuść cukier (karmelizuj) i przesmaż przekrojone wzdłuż
Moja Mama Gotuje