jabłka - 25490 przepisów (strona:439/1700)

Drożdżowe racuchy z jabłkami i nadzieniem brzoskwiniowym 119

przygotujecie i przeniesiecie się w dziecięce lata... SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka, 1 jajko, 20g drożdży, 1 opakowanie cukru waniliowego, ½ łyżki cukru kryształu, szczypta soli, 1 i ¾ szklanki mąki, 2 jabłka, 5 łyżek nadzienia brzoskwiniowego ZENTIS, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mleko lekko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, jajko, sól oraz cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam(...)ciasto trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowanie ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do wyrośniętego ciasta. Mieszam. 3. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta tworząc placuszki. Racuchy smażę na rumiano z dwóch stron. 4. Usmażone racuchy układam na talerzu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pasztet z wątróbek drobiowych z galaretką jabłkową 113

czosnku • 2 gałązki tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego • 100 ml winiaku lub brandy • 1/3 szklanki czerwonego wina • 100 g masła • 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa • 4 łyżki jabłek prażonych ze słoika • 3/4 szklanki wina czerwonego • sól, pieprz, cukier brązowy do smaku • 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: • Wątróbkę pokroić drobno, szalotkę i czosnek w kostkę(...)kawałku masła. • Gotową masę przetrzeć przez metalowe sitko. • Małe miseczki wyłożyć folią spożywczą i wlać do 3/4 wysokości masę, wstawić do lodówki do stężenia. • Jabłka i wino zagotować, przyprawić szczyptą cukru brązowego, solą i pieprzem. • Zelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, po spęcznieniu dodać do jabłek i dokładnie

To co kocham
Sałatka porowo-selerowa 117

sałatce warstwowej nie dość, że widać co jemy, to jeszcze jest to apetyczne i estetyczne. Składniki: • 1 słoiczek selera konserwowego • 1 średni por • 2 jabłka • 1 puszka kukurydzy • 200 g szynki konserwowej • 4 jajka • 10 łyżek majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Pora pokroić na cienkie plasterki, zalać gorącą wodą i odstawić(...)minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą. • Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. • Odcedzić seler i kukurydzę. • Szynkę pokroić w drobną kosteczkę. • Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Sałatkę układać od dołu w kolejności: 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. szynka 4. jabłka 5. jajka 6. por • Każdą warstwę

To co kocham
Błyskawiczna szarlotka z kaszą jaglaną 123

szklanka kaszy jaglanej – 200 g • 4 jabłka • 2 jajka • 3 łyżki cukru, ja użyłam trzcinowego • 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: • Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, przemieszać i odcedzić. • Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce. • Wymieszać kaszę, jabłka, jajka, cukier i cynamon. • Włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na 200 st.C

To co kocham
Szarlotka japońska 101

Różne nazwy ma to ciasto: makowiec japoński, szarlotka japońska, szarlotka makowa czy makowiec z jabłkami. Obojętnie jak się nazywa, to smakuje tak samo dobrze. Najbardziej lubię to zimową porą, gdyż kojarzy się świątecznie ze względu na obecność maku. Lekkie, mokre i w mojej wersji bezglutenowej trochę rozpadające się(...)względu na dodatek orzechów zamiast kaszy manny. Składniki: • 200 g masła • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 5 jabłek • 1 puszka masy makowej – 900 g • 100 g zmielonych orzechów włoskich lub 10 łyżek kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa • 1 tabliczka czekolady gorzkiej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć

To co kocham
Biała kiełbasa ze śliwkami i jabłkiem 114

zimno. Samo zapiekanie zajmuje mało czasu, można więc przed samym śniadaniem wielkanocnym wstawić do piekarnika wcześniej przygotowaną. Składniki: • kilka kawałków białej kiełbasy parzonej • po 1/4 jabłka zielonego i czerwonego • kilka śliwek suszonych • oliwa do skropienia Wykonanie: • Kiełbasę naciąć po skosie w kilku miejscach. • W nacięcia powkładać na przemian(...)połówce śliwki i kawałku jabłka. • Skropić oliwą i ułożyć w naczyniu do zapiekania. • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20 minut

To co kocham
Smażona pierś kaczki z owocami 129

dodatek owoców podkreśla smak pysznego mięsa. Składniki na 2 porcje: • 2 piersi kaczki • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki malin • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej • 2 jabłka Wykonanie: • Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem. • Położyć na zimnej patelni skórą do dołu i dopiero wtedy włączyć kuchenkę(...)drugą stronę i smażyć jeszcze 4 minuty. • Piersi zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową i odczekać jeszcze 5 minut, aż dojdzie w środku. • Jabłka umyć, przekroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. • Jabłka wrzucić na tłuszcz po kaczce, lekko podsmażyć, dodać maliny i borówki. Chwilę poddusić

To co kocham
Sok z jabłkowo-gruszkowy z pietruszką i imbirem 153

owoc i każde warzywo skrywa w sobie co innego. Dlatego komponujcie soki tak, by dostarczyć swojemu organizmowi tego, czego w danej chwili najbardziej potrzebuje. W moim soku znalazły się: * jabłko - źródło przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego, pomagają w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego, mają korzystny wpływ na serce i układ krążenia * gruszka - źródło jodu,  mające pozytywny wpływ na pracę tarczycy(...)wpływającego na regulację ciśnienia krwi, wspiera pracę układu pokarmowego, ma właściwości odkażające * świeży imbir - działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, wspomaga trawienie i poprawia ukrwienie, ma właściwości rozgrzewające Składniki: 3 jabłka 3 gruszki 1 duży korzeń pietruszki około 2 cm kawałek korzenia imbiru Wykonanie: Owoce i warzywa dokładnie umyć. Korzeń pietruszki obrać ze skóry, pokroić w  kawałki. Jabłka

kolorowotorcikowo
Owsiane Placuszki Z Jabłkami / Bez Mleka 162

placuszków: 2 średnie jabłka 50 gr mąki pszennej 100 gr płatków owsianych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2-3 łyżki miodu 1/4 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. 2. Mąkę umieszczamy wraz z proszkiem do pieczenia, oraz płatkami owsianymi w misce. dodajemy roztrzepane jajka oraz jabłka i cynamon

Gotowanie...to proste !
Pyszne i szybkie ciasto z jabłkami i płatkami migdałów 267

smakuje na drugi dzień! Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 jaja 2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia 150 g masła szklanka cukru cukier puder do posypania płatki migdałów kilka jabłek pokrojonych w kostkę + cynamon Jabłka umyj, obierz, pokrój(...)kostkę. Obtocz w cynamonie.Rozpuść masło. Wystudź. Cukier utrzyj z jajami na puch. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodaj rozpuszczone masło. Do ciasta dodaj jabłka i wymieszaj łopatką. Keksówkę, dość długą , wyłóż papierem. Wyłóż i wyrównaj ciasto. Posyp płatkami migdałów. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor, mniej więcej 45- 55 minut. Sprawdzaj patyczkiem

Z Kuchni Do Kuchni
Smoothie dyniowo-jabłkowe na ciepło 154

facebookowej przeze mnie zmodyfikowany. W oryginale jest sok kartonowy z jabłek, a ja zdecydowanie wolę swój własny, świeżo wyciśnięty z pomarańczy. Zrezygnowałam również z cytryny, ponieważ kwasowości nadaje jabłko. Gdy zobaczyłam zdjęcie, było mi wszystko jedno z czego jest "to coś" zrobione :) Musiałam mieć przepis! Teraz się nim z Wami dzielę. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła(...)jest tak smaczne,  że nie mogłam się doczekać, kiedy zacznę jeść :) Składniki: 200 gramów dyni (ok. 1,5 plastra o szerokości 1 cm) 1 duże jabłko sok z 1 pomarańczy wraz z miąższem owocu (może być sok z dwóch pomarańczy, wówczas smoothie będzie rzadsze Nagrzać piekarnik do 200 stopni Jabłko umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć pestki Plaster dyni obrać

Szczęśliwa kuchnia
SOK Z MARCHEWKI I JABŁKA Z SOKOWIRÓWKI 76

marchewki i jabłka jest idealnym lekarstwem na przeziębienie, można(...)niego dodać kawałek imbiru lub soku z połowy cytryny, wtedy na pewno szybko postawi Was na nogi :) Najlepiej smakuje podany od razu.  Składniki: 3 duże marchewki  4 jabłka  Przygotowanie: Marchew umyj, obierz ze skórki, jabłka umyj i przekrój na pół. Owoce wyciśnij przez sokowirówkę. Gotowy sok wymieszaj i przelej do szklanek

Kukuleczki
Tarta z budyniem i jabłkami 164

pyszne ciasto. Kruchy spód i słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe.   Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części(...)mleka o około 30% w stosunku do tego co napisane jest na opakowaniu). Jabłka obrać, pokroić na dowolne kawałki, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, następnie budyń i kratkę z pozostałego ciasta. Włożyć ponownie do piekarnika i zapiec około 30 minut. * jeżeli góra ciasta zbytnio się zarumieni to można przykryć je folią

Tradycyjna Kuchnia