Mogłabym a jakże, mogłam i upiekłam :) Pomyślałam trochę, poszperałam w przepisach i wymyśliłam takie o to ciacho. Pyszne, lekkie, wilgotne i bardzo jabłkowe. PRZYPOMINAM TEŻ O KONKURSIE !!! Strudel z jabłkami ( Apfelstrudel) 200 g maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 60 g masła (rozpuszczonego) nadzienie: 600 g jabłek garść rodzynek 2 łyżki cukru łyżeczka(...)miksera lub na stolnicy łączymy mąkę, jajko i 100 ml wody oraz sok z cytryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy ok 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką najcieniej jak potrafimy. Smarujemy połowa masła
Dzieje kuchennej WiewióryProste, ale niebanalne ciasto z ciekawym akcentem w postaci jabłek oraz włoskich orzechów. Pachnące cynamonem, idealne na podwieczorek do popołudniowej herbaty. Można posypać je cukrem pudrem i polać polewą toffee lub pozostawić bez żadnych dodatków. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, lub zawinięte w folię ( bez polewy) - dzięki temu długo zachowa śiweżość. Jak w każdym cieście ucieranym(...)miękkie masło stoopniowo dosypując cukier i ucieramy, aż masa stanie się lekka, jasna i puszysta (około 8 minut). Wbijamy jajko i ubijamy przez około 2 minuty. Dodajmy pokrojone jabłka oraz orzechy, mieszamy. W dwóch-trzech porcjach dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy na około 30-35 minut
cool and mintyPuszyste i delikatne placuszki z twarożkiem i karmelizowanymi jabłkami. Z chrupiącymi płatkami migdałów i cukrowo-cynamonową posypką. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanko, nie tylko dla dzieci. Pyszne zarówno na ciepło, gdy są miękkie i rozpływają się w ustach, jak również na zimno, gdy nieco stężeją. SKŁADNIKI / ok. 25 placków 200 g twarogu 3 jajka / białka(...)żółtka oddzielnie 1 szklanka PRAŻONYCH JABŁEK 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku) 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej / opcjonalnie DODATKOWO : olej lub klarowane masło do smażenia, 2 łyżki drobnego cukru wymieszanego z z ¹⁄₂ łyżeczki cynamonu WYKONANIE Twaróg rozcieramy widelcem lub rozdrabniamy w malakserze
cool and mintyładnie prezentuje (chyba nie zaprzeczycie?!), to naprawdę w smaku mi bardzo smakował. Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki(...)Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową
Kuchnia w czekoladzieszczęścia :) Zapraszam! Pierogi z jabłkami -ciasto na pierogi: 400 g mąki 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody 1 jajko szczypta soli -farsz: 2 duże jabłka łyżka cukru (opcjonalnie) -dodatkowo: klarowane masło lub śmietana Przygotowanie farszu: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jeśli są mocno kwaśne dodać łyżkę cukru
Tagebuch po polskuspodzie drożdżowym! Składniki: ½ kg mąki, 3 jajka, 15 dag cukru, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag margaryny, sól do smaku, Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek, tłuszcz do formy. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek maki, 10 łyżek cukru, 10 łyżek oleju, ½ łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Z dwóch łyżek mąki, ½ szklanki ciepłego mleka, łyżki cukru i szczypty soli(...)jeszcze chwilę wyrobić i odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Wylać gotowe ciasto na przygotowaną blachę i poukładać pokrojone obrane jabłka. Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać, posypać ciasto z jabłkami i znowu odłożyć na chwile do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna KuchniaNiedawno rozpoczęła się kampania Streetcom, w której mam okazję uczestniczyć. Tym razem testujemy piwo Somersby o boskim smaku jabłek. Jeśli tak jak ja chciałabyś/chciałbyś być ekspertem Streetcom , to mam dla Ciebie link polecający. Po kliknięciu w obrazek poniżej przejdziesz bezpośrednio do rejestracji. Do wypełnienia jest kilka ankiet, ale wierz mi – zdecydowanie warto należeć do największej agencji rekomendacji(...)się na tle innych piw. Somersby smakuje jak trochę procentowy sok jabłkowy + bąbelki. To propozycja piwa, która przenosi piwa smakowe na nowy poziom. Czuć jabłka, przede wszystkim jabłka a nie sztuczny syrop owocowy. A najlepiej smakuje schłodzone z kilkoma kostkami lodu :) Moja paczka ambasadora już się skończyła, teraz przyjdzie czas na wypełnienie wszystkich raportów, które czekają
Gotowanie i blogowanieużywa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych bakalii (mieszamy to, co mamy i lubimy) - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 łyżeczkę sody oczyszczonej - 1 łyżeczkę proszku(...)Placek włoski jest naprawdę warty wypróbowania. Jestem pewna, że kto raz go spróbuje, wstawi go na stałe na listę domowych wypieków. Polecam gorąco i życzę smacznego! #beztłuszczu #placekzbakaliami #jabłka #zdziećmi #orzechy #łatwewypieki
I tu będę miała takie tePuszyste, z chrupiącymi brzegami i miękkie w środku. Aromatyczne dzięki szczypcie cynamonu i słodkich jabłek. Łatwo, szybko, przyjemnie i smacznie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 2 jabłka 1 jajko 2 opakowania cukru wanilinowego - 2 x 10g 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder(...)szczypta soli Wykonanie: W misce ubij jajko z cukrem wanilinowym, dodawaj powoli obie mąki i mleko. Gdy powstanie gładka masa dodaj szczyptę soli i cynamonu, proszek do pieczenia i jabłka obrane ze skórki i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce. Smaż na rozgrzanym oleju, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem. Moja rada: Zanim zaczniesz smażyć pierwszą
Zasmakuj Kuchniowocowy, który u mnie sprawdza się w roli drugiego śniadania. Składniki: Na ok 300ml: 2 jabłka 200ml wody 1 banan 1 garść świeżego szpinaku garść borówek Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do misy blendera wlewamy 3/4 szklanki ugotowanego kompotu, dodajemy jabłka, szpinak, pokrojony na kawałki banan oraz borówki. Miksujemy wszystko
Kuchnia w czekoladzieSzybie placuszki na maślance, z dodatkiem startego jabłka. Puszyste, lekkie, idealne na słodką przekąskę. Składniki na placki: 4 łyżki maślanki 1-2 jabłka 6 łyżek mąki 2 łyżki cukru pudru + opcjonalnie łyżkę do oprószenia usmażonych już placków 2 jajka 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, ścieramy(...)nich jabłko. Nakładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Szybkie placuszki z jabłkiem, na maślance pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plSpecjalnie z okazji dzisiejszego Dnia Dziecka zrobiłam sobie dawno zapomniany deserek ;) Deserek w prezencie od mojej mamy robiony moimi rękoma ;) 1-szy przepis z tajemniczej półki - "Poduszki", czyli jabłka w kruchym cieście. Składniki: 200g mąki, 100g cukru, 100g margaryny, 1 jajko, 6 jabłek średniej wielkości Ja dysponowałam jeszcze resztką kruchego ciasta z ostatniego razu, kiedy to kilka dni temu robiłam(...)spotkała mnie rzecz straszna, która może spotkać kobietę w takim momencie... Wszystko się zważyło a smak był wręcz paskudny :D Wykorzystałam też część resztki więdnących na moim ganku jabłek ;) Wykonanie: Z mąki, margaryny, jajka, 5 łyżek cukru zrobić ciasto. Rozwałkować, pociąć na duże kwadraty, aby zawinąć całe jabłko. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne a do wydrążonego wgłębienia włożyć konfiturę
Ukojenie Podniebieniaszczęście, że mój dziadek wiele lat temu posadził jabłonkę w ogrodzie. Dzięki temu mam pyszne ekologiczne jabłka, które długo zimują - do tej pory leżą w piwnicy i dobrze się mają :) A przydałoby się je wykorzystać! Akurat na zimę - własny sok z jabłek to same witaminy! Najpierw jabłka myję, ale nie obieram. Wykrawam tylko gniazda nasienne. Gdy już(...)gromadzi się pianka na wierzchu, a nawet tak jest lepiej! Co najwyżej zbieram ze szklanki łyżką wierzchnią warstwę najbardziej sztywnej piany i wyrzucam. I absolutnie żadnego cukru nie dodaję. Jabłka same w sobie są słodkie. Jeśli chcemy, by sok zachował swój kolor, to możemy dodać parę kropelek soku z cytryny - wtedy na pewno nie ściemnieje! Sok jest pyszny! Jabłka
dobra gospodyni dom wesołym czyniKolejne pyszne ciasto z jabłkami w roli głównej :) Tym razem w wersji mocno czekoladowej z dodatkiem budyniu :) Szarlotka jest pyszna po prostu. Następnym razem przepis troszkę zmodyfikuję pod siebie i pod rozmiar blaszki, składniki na ciasto były ok, dodałam trochę jabłek i według mnie za mało budyniu. Dałam tak jak było w przepisie, ale jak by był o jeden(...)ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 375 g masła 4 duże żółtka Środek: 1 1/2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru 2 budynie waniliowe 750 ml mleka Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto się
kruche babeczkiświeże 10 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 6 sztuk, mleko 2 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag/stopione, mąka tortowa 4,1/2 szklanki, sól - szczypta, jabłka 12 sztuk, śliwki 12 sztuk, miód 12 łyżeczek, cynamon - szczypta, cukier puder - ile potrzeba BEZ WYRABIANIA SKŁADNIKÓW i składniki temperatura pokojowa - do większej, wysokiej miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier, cukier(...)rózgą dobrze roztrzepać i wlać na cukier, wlać mleko, stopioną i wystudzoną margarynę wsypać przesianą mąkę, sól,nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc jabłka dobrać o jednej wielkości, przed pieczeniem ciasta z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać skórkę, do każdego otworu w jabłkach wcisnąć delikatnie połówki śliwek, blacha 25x24 wyłożona papierem do pieczenia, poukładać
W Mojej Kuchni Lubię