Specjalnie z okazji dzisiejszego Dnia Dziecka zrobiłam sobie dawno zapomniany deserek ;) Deserek w prezencie od mojej mamy robiony moimi rękoma ;) 1-szy przepis z tajemniczej półki - "Poduszki", czyli jabłka w kruchym cieście. Składniki: 200g mąki, 100g cukru, 100g margaryny, 1 jajko, 6 jabłek średniej wielkości Ja dysponowałam jeszcze resztką kruchego ciasta z ostatniego razu, kiedy to kilka dni temu robiłam(...)spotkała mnie rzecz straszna, która może spotkać kobietę w takim momencie... Wszystko się zważyło a smak był wręcz paskudny :D Wykorzystałam też część resztki więdnących na moim ganku jabłek ;) Wykonanie: Z mąki, margaryny, jajka, 5 łyżek cukru zrobić ciasto. Rozwałkować, pociąć na duże kwadraty, aby zawinąć całe jabłko. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne a do wydrążonego wgłębienia włożyć konfiturę
Ukojenie Podniebieniaszczęście, że mój dziadek wiele lat temu posadził jabłonkę w ogrodzie. Dzięki temu mam pyszne ekologiczne jabłka, które długo zimują - do tej pory leżą w piwnicy i dobrze się mają :) A przydałoby się je wykorzystać! Akurat na zimę - własny sok z jabłek to same witaminy! Najpierw jabłka myję, ale nie obieram. Wykrawam tylko gniazda nasienne. Gdy już(...)gromadzi się pianka na wierzchu, a nawet tak jest lepiej! Co najwyżej zbieram ze szklanki łyżką wierzchnią warstwę najbardziej sztywnej piany i wyrzucam. I absolutnie żadnego cukru nie dodaję. Jabłka same w sobie są słodkie. Jeśli chcemy, by sok zachował swój kolor, to możemy dodać parę kropelek soku z cytryny - wtedy na pewno nie ściemnieje! Sok jest pyszny! Jabłka
dobra gospodyni dom wesołym czyniKolejne pyszne ciasto z jabłkami w roli głównej :) Tym razem w wersji mocno czekoladowej z dodatkiem budyniu :) Szarlotka jest pyszna po prostu. Następnym razem przepis troszkę zmodyfikuję pod siebie i pod rozmiar blaszki, składniki na ciasto były ok, dodałam trochę jabłek i według mnie za mało budyniu. Dałam tak jak było w przepisie, ale jak by był o jeden(...)ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru 375 g masła 4 duże żółtka Środek: 1 1/2 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka cukru 2 budynie waniliowe 750 ml mleka Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier mieszamy. Dodajemy pokrojone masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto się
kruche babeczkiświeże 10 dag, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 6 sztuk, mleko 2 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag/stopione, mąka tortowa 4,1/2 szklanki, sól - szczypta, jabłka 12 sztuk, śliwki 12 sztuk, miód 12 łyżeczek, cynamon - szczypta, cukier puder - ile potrzeba BEZ WYRABIANIA SKŁADNIKÓW i składniki temperatura pokojowa - do większej, wysokiej miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier, cukier(...)rózgą dobrze roztrzepać i wlać na cukier, wlać mleko, stopioną i wystudzoną margarynę wsypać przesianą mąkę, sól,nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc jabłka dobrać o jednej wielkości, przed pieczeniem ciasta z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać skórkę, do każdego otworu w jabłkach wcisnąć delikatnie połówki śliwek, blacha 25x24 wyłożona papierem do pieczenia, poukładać
W Mojej Kuchni LubięJestem zdania, że gdzie jabłko tam i musi być cynamon i na odwrót :) Dlatego też jaglanka cynamonowa nie obyła się bez jabłka , w formie suszonej i możliwym dodatku świeżego. Suszone krążki jabłka podczas gotowania miękną i wręcz rozpływają się w ustach. Jedząc ową jaglankę napotkasz chrupiące ziarenka słonecznika , a słodyczy nadadzą Ci rodzynki :) Ja dodatkowo polałam gotową już jaglankę miodem(...)Składniki: 50 g kaszy jaglanej 3 suszone krąż ki jabłka 1 łyżka rodzynek 1 łyżka ziaren słonecznika 1/2 łyżeczki cynamonu 250 ml mleka lub napoju roślinnego Dodatki: świeże jabłko miód/syrop klonowy/syrop z agawy Przygotowanie: Zagotuj mleko, wsyp kaszę i pozostałe składniki (bez dodatków!). Gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę, jest
Zdrowie na języku :Pjedno z moich ukochanych ciast. Gdy tylko na działce pojawiają się wspaniałe łodygi rabarbaru nie może zabraknąć wypieku z jego udziałem. Połączenie lekko kwaskowatego rabarbaru z delikatnie słodkim jabłkiem i pysznym waniliowym ciastem jest tym co uważam za kwintesencję wiosny. To ciasto najlepiej smakuje w plenerze. Piknik, rodzina, przyjaciele, zieleń traw, słoneczko i kawałek rabarbarowo-jabłkowego ciasta waniliowego(...)pieczenia. Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe. Przepis ze starego rodzinnego zeszytu z przepisami z moimi zmianami. Składniki: (na tortownice 24 cm lub mniejszą) 1 duża łodyga rabarbaru 2 małe jabłka 4/5 szklanki cukru + 2 łyżki do owoców 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 4 małe jajka Przygotowanie
Słodkie okruszkiUwielbiam proste i szybkie w wykonaniu surówki. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na jedną z nich. Najprostsza sałatka z pora z jabłkiem smakuje zarówno sama, jak i w towarzystwie ulubionego pieczywa. Jeśli zrobicie jej więcej możecie ją również podać np. na małym przyjęciu itp. Spróbujcie. Najprostsza sałatka z pora z jabłkiem. Do przygotowania mojej sałatki użyłam majonezu tradycyjnego(...)Roleskiego . Najprostsza sałatka z pora z jabłkiem 2016-05-08 19:31:28 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total
Słodkie okruszkistudiach i muszę Wam przyznać, że było wyjątkowo smaczne. Oczywiście nie było odwrotu, bo nabrałam na nie takiej ochoty, że upiekłam jeszcze tego samego dnia. Kruchy spód, soczyste jabłka, kremowa masa i wszystko to zapieczone pod chrupiącą kruszonką, pycha! Ciasto podałam z lodami waniliowymi , na które przepis publikowałam ostatnio. Teraz się zastanawiam, czy znów nie upiec, zastępując jabłka rabarbarem(...)miksujemy i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wykładamy formę (spód i 2 cm rant), nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor. JABŁKA: 5 i 1/2 szklanki jabłek (obranych i pokrojonych w 1-2 cm kostkę) 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki cynamonu Jabłka przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem pudrem wymieszanym
Rozpustne gotowaniecalorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 4-5 gałek) około 260 g pokrojonych, obranych jabłek (3 soczyste jabłka) 2 łyżki kremowego jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej do podania: rożki do lodów lub pucharki Przygotowanie Jabłka obieramy(...)kroimy na cztery części i wycinamy gniazda. Można przeciąć je na mniejsze kawałki. Ważne, aby dobrać dobre, soczyste, słodkie jabłka (! nie mączne). Tak przygotowane jabłka wkładamy w plastikowym pojemniku do zamrażalnika na około 1 1/2 godziny. Po tym czasie wyciągamy nasze zmrożone jabłka i wkładamy do misy blendera z ostrymi nożami. Dodajemy kremowy jogurt naturalny, cynamon, cukier puder i pomarańczową
Słodkie okruszkiproszku do pieczenia Krem: 3 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 200 g masła Galaretka: 3 galaretki agrestowe 2-3 jabłka Posypka: 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy(...)wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. 3. Jabłka: Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i ostawiamy do ostudzenia. jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z tężejącymi galaretkami. 4. Posypka: Wiorki kokosowe prażymy na patelni
Na Ciasteczkowych Papierachmasła 8 jajek 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g maku 2-3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 średniej wielkości jabłka Wykonanie: Mąkę z cukrem i proszkiem mieszam, dodaję wiórki zimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam(...)napowietrzyć masy serowej. Biała ubijam na sztywną pianę i dodaję do masy serowej mieszając za pomocą łopatki. Mak sparzam wrzątkiem, osączam na sicie i mielę mielę dwukrotnie. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza. Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami
Ciasteczkowy Potwórsałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby. Wrzesień to czas robienia przetworów z: jabłek(...)śliwek; winogron; aronii; jarzębiny; kalafiora; papryki. Przetwory w październiku Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym przeziębieniem. Październik to sezon na: gruszki
Ukojenie PodniebieniaSkładniki : 50 dkg wątróbki cielęcej 3 jabłka 2 cebule 2-3 łyżki mąki olej 2 łyżki musztardy 3/4 szklanki śmietany kremówki 3 łyżeczki sosu pieczeniowego sól pieprz czarny mielony estragon Sposób wykonania : W ątróbkę opłucz w zimnej wodzie na cedzaku lub sitku, osusz. Pokrój w wąskie paski. Cebulę obierz, pokrój w cienkie paski. Z jabłek usuń gniazda(...)samym oleju usmaż cebulę z wątróbką. Sos pieczeniowy zagotuj z śmietaną i musztardą , dopraw do smaku pieprzem i solą. Usmażoną wątróbkę wyłóż na ułożone na półmisku lub na talerze jabłka, oblej sosem, posyp trochę estragonem
Przepisy i porady kulinarneKasza manna – smak dzieciństwa, do tego rozpływająca się w ustach nutella… A wszystko, to połączone razem i zapieczone w piekarniku. Do tego kawałki słodkich jabłek i nic nie pozostaje tylko delektować się każdą łyżeczką, tak skomponowanego śniadania. Spróbujcie. Zachęcam Was do przygotowania takiej zapiekanej kaszy manny o smaku nutelli. Zapiekana kasza manna o smaku nutelli(...)gorącej!) nutellowej kaszy manny wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do naczynia do zapiekania. Lekko przygniatamy. Na wierzch wciskamy delikatnie pokrojone kostki jabłka. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut na środkowym poziomie. Tak przygotowaną słodką zapiekankę podajemy od razu. Wierzch zapiekanki możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkirozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie wszystkie elementy. Wybieramy formę do pieczenia. Ja lubię okrągłą (o. 30 cm śr) bo łatwiej równo się dzielić porcjami. Smarujemy formę oliwą. Obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki, a te, w cienkie plasterki. Siekamy również orzechy. Tak przygotowani, możemy rozpocząć pracę nad ciastem. Do miski wsypać mąkę, cukier cynamonowy, zamiennik jajka i miękką(...)widelcem dno, aby oddychało. Ciasto jest kruche więc delikatnie musimy się z nim obchodzić :) Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy posiekanymi orzechami. Na górę układamy, lekko nakładając na siebie plasterki jabłka. Na całość skrapiamy resztą ciasta, a uwieńczeniem jest posypka z cynamonu oraz cukru waniliowego. Pieczemy 25 min w 180 C. Gotowe posypujemy cukrem pudrem :) Enjoy
Lajtkraft food intolerance