jabłka - 25490 przepisów (strona:453/1700)

kukurydziane naleśniki z duszonymi jabłkami 180

Delikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek.  Składniki: na ciasto: 400 ml mleka 150 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej  2 jajka 3 łyżki cukru szczypta soli 50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta) na nadzienie(...)dużych jabłek garść rodzynek łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru łyżka masła dodatkowo: cukier puder tłuszcz do smażenia jeśli smażmy na tłuszczu  Przygotować ciasto: mąki przesiać, zmiksować z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
biała kiełbasa zapiekana w słodkim sosie 174

Biała kiełbaska doskonale komponuje się z jabłkami(...)słodkim sosem. Zrobiłam go na bazie ketchupu i powideł śliwkowych. Takie lekko pikantne danie polecam na obiad lub kolację.  Składniki: 7 białych kiełbasek 2 duże cebule 2 jabłka słoiczek powideł śliwkowych szklanka pikantnego ketchupu 2 łyżki oleju świeżo mielony pieprz szczypta chilli  szczypta majeranku Kiełbaski naciąć. Cebule pokroić w krążki, zeszklić na oleju. Dodać jabłka pokrojone

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto orzechowo- jabłkowe bez pieczenia 166

kolej. Szkoda, że tak późno, bo ciasto oprócz tego, że jest pyszne to jest też ekspresowe do zrobienia.  *foremka 23*23 cm Składniki: 32 okrągłe biszkopty  4 jabłka 2 galaretki czerwone 2,5 szklanki startych orzechów włoskich szklanka cukru pudru 200 g masła 1 jajko (sparzone wrzątkiem) Masło(...)utrzeć na puch z cukrem pudrem. Następnie nadal ubijając dodać żółtko i orzechy. Białko ubić na pianę i wymieszać z masą. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, przestudzić, dodać jabłka i wymieszać. Odstawić. Na dnie blaszki rozłożyć połowę biszkoptów, rozsmarować masę orzechową a na niej ułożyć resztę biszkoptów. Na wierzch wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Odstawić na kilka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
muffinki z jabłkami i kruszonką 179

smaku i rodzaju są doskonałym wyjściem awaryjnym na wypadek niespodziewanych gości. Wystarczy tylko wszystkie składniki wymieszać i upiec. W 20 minut mamy więc pyszny deser lub podwieczorek. Te z jabłkami zjedliśmy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze.  Składniki na 18 sztuk: 340 g mąki 140 g  cukru 1 jajko 250 ml mleka(...)masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia duże jabłko na kruszonkę: łyżka masła łyżka cukru 2 łyżki mąki cynamon Masło stopić i przestudzić. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ciasta wymieszać trzepaczką, na końcu dodać jabłka. Składniki kruszonki zagnieść.  Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ekspresowe ciasto jabłkowe na oleju 179

ciasto: 260 g mąki 4 jajka 55 g mąki ziemniaczanej torebka budyniu waniliowego 130 g cukru pudru szklanka oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 4 jabłka 100 g rodzynek łyżeczka cynamonu Piekarnik(...)nagrzać do 160*C z termoobiegiem. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Rodzynki zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i przesypać cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć jabłka i rodzynki, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik biszkoptowy z kremem 216

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami, kremem i domową polewą. To pewniak na wszelakie spotkania świąteczne i rodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki(...)kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na warstwę jabłkową: 700 g jabłek łyżka masła łyżka cukru łyżeczka cynamonu galaretka pomarańczowa na krem: 500 ml mleka 60 g budyniu śmietankowego (1,5 opakowania) 200 g masła 2 łyżki cukru dodatkowo: 120 g małych biszkopcików 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku łyżka oleju łyżka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) 189

Ostatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych(...)spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:)  *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek 2 opakowania galaretki pomarańczowej łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 70 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
dwukolorowy jabłecznik z gruszką 222

szklanki mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 350 g masła 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao skórka z cytryny dodatkowo: 4 jabłka 2 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru na lukier: 4 łyżki cukru pudru łyżka wrzątku Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Masło utrzeć z cukrem(...)dodawać po żółtku. Dodać mieszankę mąk i wmieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć jasne ciasto, następnie owoce i ciemne ciasto. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jabłecznik z Prince Polo 226

Jesień to czas jabłeczników i szarlotek. Chyba każdy lubi tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie. To dzisiejsze jest bardzo proste ale w smaku wyśmienite. Puszysty biszkopt, soczysta warstwa jabłkowa z nutką cytryny przykryta pierzynką z bitej śmietany i pokruszonych wafelków Prince Polo.  *foremka 23*28 cm Składniki(...)biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 6 jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej łyżka cukru na masę śmietanową: 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 wafelki Prince Polo ( w sumie 100 g) lub inne wafelki w czekoladzie Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drożdżowe z serem, jabłkami i gruszkami 193

Odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.  W tym czasie przygotować masę serową i owoce. Serek homogenizowany, twaróg, mąkę ziemniaczaną i cukier umieścić w naczyniu i razem zmiksować. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem i cynamonem. Dusić na małym ogniu przez kilka minut ale nie za długo, żeby się nie rozgotowały. Jeśli z owoców(...)wytopił się sok, należy go odlać. Składniki kruszonki zagnieść.  Wyrośnięte ciasto rozłożyć w foremce do pieczenia. Na nim ułożyć jabłka i zalać masą serową. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* z termoobiegiem i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C (termoobieg) i piec jeszcze około 20-30 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Scones z prażonym jabłkiem i żurawiną 161

szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 gram masła 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki prażonych jabłek z cynamonem (lub 1/2 jabłka pokrojonego w kostkę) 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka syropu klonowego + 1 łyżka mleka W misce mieszam mąkę, proszek(...)pieczenia, sól, cukier i masło. Rozcieram między palcami i tworzę coś na styl kruszonki. Dodaję jogurt naturalny i mieszam chwilę do połączenia składników. Dodaję również żurawinę i prażone jabłka. Mieszam krótko i dokładnie. Blat podsypuję mąką i rozgniatam na nim ciasto, niech ma grubość 2-2,5 cm. Z ciasta wykrawam kółka szklanką i układam je na blaszce wyłożonej

Mango Papaja
Jabłka w cieście 189

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszny, szybki, łatwy deser. Teraz, jesienią jabłka są najlepsze i można z nich wymyślać ciekawe dania. Na jabłka w cieście … Przeczytaj cały artykuł Post Jabłka w cieście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Tarta jabłkowa z kruszonką 225

Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 4-5 łyżek zimnej wody 125 g masła 8-9 jabłek cukier trzcinowy cynamon Kruszonka: 80 g mąki pszennej 80 g masła 80 g cukru trzcinowego Przygotowanie: Mąkę z solą, wodą i masłem zagnieść i włożyć do zamrażarki na ok 10 min. Formę o śr 30 cm posmarować masłem. Ciasto rozwałkować(...)dusić z 15-20 min podlać odrobiną wody, od czasu do czasu mieszając. Dodać cukier i cynamon (do smaku). Mąkę, masło i cukier połączyć ze sobą na kruszonkę. Gotowe jabłka przełożyć na podpieczony spód, posypać kruszonką i zapiec w 200 st C przez ok 35 min... Smacznego

Gaździnka warzy
Szarlotka maslana czyli poWeekendowe Lakocie odc.100 199

duże, kwaśne jabłka (ok 1 kg) 100 g masła Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Jajka ubijamy z połowa cukru, dodajemy mąkę, proszek oraz skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kroimy je na małe kawałki. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy jabłka, posypujemy je pozostałym cukrem i polewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
UGOTOWANY i Wiewiórka czyli poWeekendowe Łakocie odc.101 224

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Mieszamy. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i odcedzamy na sitku po 10 minutach moczenia. Orzechy i czekoladę siekamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera).  Dodajemy(...)roztopione i ostudzone masło, mąkę z proszkiem, sodą i solą. Wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodajemy jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i wstawiamy do pieca.  Pieczemy ok. 45 minut (do suchego patyczka

Dzieje kuchennej Wiewióry