jabłka - 25490 przepisów (strona:453/1700)

Słodkie placuszki z jabłkiem 1051

byłoby nie zjeść choćby kilku ;) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka szczypta soli 3 jabłka obrane i pokrojone w grubsze plastry olej do smażenia cukier puder(...)posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i łyżką lub mikserem rozmieszać. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć widoczne pęcherzyki powietrza. Do ciasta dodać pokrojone w plastry jabłka, delikatnie zamieszać. Placuszki smażyć na dużej ilości oleju i na małym ogniu żeby się nie przypalały. Po usmażeniu najlepiej przełożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem

Kuchnia w czekoladzie
SOK MARCHWIOWO BANANOWO JABŁKOWY 94

Samo zdrowie   Składniki: 5 marchewek 1 duże jabłko 1 banan 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku  z jabłek woda niegazowana- ok pół szklanki, można więcej Wykonanie: Marchewki, jabłko i banana przecieramy w sokowirówce. Dodajemy sok z jabłek i wodę. Nie słodzimy

Z Majeczką w kuchni
Placuszki jabłkowo-otrębowe 89

jabłkami) i były już kilka razy! Dodałam cynamon i kardamon wzorem tych (KLIK) placuszków, bo też czasem je robimy i smakują dziecku aż miło :) Składniki: 2 duże jabłka 1/2 szkl. kefiru 3 łyżki jogurtu naturalnego (u nas typu greckiego) 5 łyżek otrębów owsianych 3 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki otrębów żytnich 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki(...)przygotowania: Otręby, obie mąki, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy mieszamy w misce. W większej misce roztrzepujemy jajko, mieszamy z kefirem i jogurtem, wsypujemy mieszankę suchych składników i łączymy. Jabłka myjemy, obieramy (ale można i ze skórką) i ścieramy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do ciasta wraz z olejem i przyprawami. Ciasto dobrze mieszamy

Kolorowy Przepisownik
Słodkie środy - Seromakowiec z jabłkami i gruszką 218

kostki masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  masa makowa: 1 puszka maku z bakaliami 2 jabłka 1 gruszka 4 białka 1 szczypta soli 2-3 łyżki bułki tartej  masa serowa: 1 kg sera (wiadereczko) 5 jajek 1 szczypta soli 1 budyń waniliowy(...)kruche ciasto. Ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wykładamy na blaszkę, nakłuwamy i podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Masa makowa: jabłka i gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do rondla i podduszamy do miękkości. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Do przestudzonych owoców dodajemy masę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Marchewkowo jabłkowe słodkości dla mojej podwójnej miłości. Pyszne ciasto i opowieść o króliczku. 132

proszku do pieczenia Delecta płatki czekoladowe Decorada od Delecta maczek truskawkowy Decorada od Delecta dowolna polewa - u mnie z białej czekolady * orientacyjne wagi: marchewka - około 92 g po obraniu, jabłko - około 195 g przed obraniem. Mieszankę przypraw można zastąpić szczyptą cynamonu i cukru waniliowego. Przygotowanie: Marchewki i jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Do miski wbijamy jajka(...)dodajemy cukier, olej i całość dokładnie miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchewkę z jabłkiem, chwilę miksujemy wszystko do połączenia składników. Na koniec do naszej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą. Całość mieszamy łyżką (! nie miksujemy) do połączenia składników. Ciasto przekładamy do dwóch małych keksówek (u mnie papierowe, więc nie wymagają natłuszczenia). Ciasta pieczemy

Słodkie okruszki
Kokosowy jabłecznik 97

CIASTO: mąka pszenna - 500 g margaryna - 250 g żółtka - 5 szt wiórki kokosowe - 100 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól- szczypta cukier - 0,5 szkl NADZIENIE: jabłka 2 kg galaretka w proszku 2 op cynamon 1 łyżeczka kasza manna 1 łyżka  Mąkę(...)przesiać na stolnice, dodać sól, proszek,, kokos,  margarynę i razem posiekać,  dodać żółtka i szybko razem zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku  i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia

Camilla w kuchni
Karkówka duszona z cebulą i jabłkiem 145

Dzisiaj zapraszam na karkówkę duszoną z cebulą i jabłkiem. Tak przygotowana karkówka jest soczysta, mięciutka i pięknie pachnie. Jest to kolejna propozycja dla osób, które lubią mięso duszone z cebulą. Dodatek jabłka sprawia, że sos jest fajnie zagęszczony, aksamitny. Ma lekko słodkawy posmak, lecz cebula nadal jest dominująca w  smaku i aromacie. Mięso doprawione tylko solą i pieprzem(...)Moim zdaniem, tu nic więcej nie jest potrzebne :) Składniki: 500 g karkówki ( 4 kotlety) 1 duże jabłko 2 duże cebule sól pieprz kilka łyżek oliwy Wykonanie: Do wykonanie tego dania wystarczy jedna duża patelnia z pokrywką. Cebulę kroimy w półkrążki.  Jabłko obieramy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy na kotlety i porządnie rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety wyjdą duże

Smak mojego domu
RYŻ Z JABŁKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 118

pomysł na podwieczorek i powrót do słodkiego dzieciństwa   SKŁADNIKI 0,5 l mleka, 1/2 szkl. wody, 3/4 szkl. ryżu, 1 łyżka cukru 1 słoik smażonych jabłek (poj.350 ml), 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 tabliczki białej czekolady  WYKONANIE Ryż gotujemy w mleku wymieszanym z wodą i cukrem. Często mieszamy uważając aby ryż się nie przypalił. Studzimy. Jabłka mieszamy(...)cynamonem. Czekoladę drobno siekamy. Na dno pucharków wykładamy warstwę ryżu, następnie jabłek, posypujemy białą czekoladą i nakładamy drugi raz te same składniki.  SMACZNEGO

słodki bratek
Surówka z cukinii i marchewki 122

Pyszna, zdrowa i bardzo szybka w wykonaniu surówka z cukinii.  Składniki: 1 cukinia 2 marchewki 2 jabłka 1/2 cebuli majonez sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, jabłka i marchewkę obrać. Cukinię oraz jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić do miski. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa przełożyć

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto serowo-jabłkowe 137

Sernik gotowany dodatkowo z warstwą jabłek..pycha..pomysł podpatrzyłam(...)tutaj. składniki na masę serową: 800g tłustego twarogu 100g masła 1 szkl cukru 1 szkl mleka 2 budynie śmietankowe karmel Delecta składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe] dodatkowo: 2 duże paczki herbatników polewa czekoladowa Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Zmielony twaróg zmiksować z masłem

Moje domowe kucharzenie
Sok z Buraka i o Buraku, czyli Prosty Przepis na Szczęście 162

szczęśliwy :) Ja naprawdę zauważyłam, że po szklance soku normalnie energia mnie rozpiera i już od dłuższego czasu nie wyobrażam sobie dnia bez soku. Ale zrobisz jak zechcesz ;) Składniki: 2 jabłka 3 marchewki 1/2 cytryny 1 burak Wykonanie(...)warzywa i owoce myję. Marchewki i buraka cienko obieram ze skórki, z jabłek wydrążam gniazda nasienne i ogonki, o tym dlaczego tak i co zawierają pestki z jabłek napisałam w poście Sok a`la Kubuś Domowy . Z cytryny ścinam żółtą nawoskowaną skórkę. Jak już mam wszystkie produkty przygotowane tu kilka sekund zajmuje mi przeciśnięcie ich w sokowirówce

Blondynka Gotuje
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 103

pisze: Leaping Horse Chardonnay (39,0 zł) Białe wytrawne wino. Lekkie chardonnay. Świeże i orzeźwiające od pierwszego łyka, aż do samego końca. Główne nuty zapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka(...)ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych zielonych jabłek, cytrusów i owoców tropikalnych oraz delikatny aromat wanilii. W smaku wyczuwalna brzoskwinia i delikatne nuty przypraw, dzięki częściowemu fermentowaniu w dębowych beczkach. Lekko kwasowe, dobrze komponuje się z przystawkami

królestwo garów
Szarlotka z kisielem 91

włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Pozostałą częścią ciasta wylepić spód i boki formy.  Dodatkowo: 1 kg jabłek Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki. Miąższ kroimy na niewielkie kawałki. Wykładamy na przygotowane ciasto. Piana z białek: 5 białek 1 szklanka cukru pudru(...)opakowanie kisielu wiśniowego szczypta soli Białka z solą ubijamy na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy kisiel, miksujemy. Gotową pianę wylewamy na jabłka. Na wierzch ścieramy na tartce na dużych oczkach zmrożony kawałek ciasta.   Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Nalewka jabłkowo cytrusowa z dodatkiem mięty 101

też zrobiliśmy. I zrobiliśmy jabłkowo-cytrusową z miętą. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg jabłek 0,3 kg pomarańczy 0,3 kg cytryn garść świeżej mięty 1 litr spirytusu 60% 0,3 kg cukru 0,3 litra wody Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było(...)zalewamy spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka, pomarańcze i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Bigos à la staropolski. 175

kiszoną drobno kroimy. Kapustę surową drobno siekamy i przelewamy na durszlaku wrzącą wodą, odciskamy. Do garnka przekładamy dwa rodzaje kapusty, wlewamy szklankę wrzącej wody i dusimy na małym ogniu. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Grzyby odcedzamy (wodę po gotowaniu zostawiamy) i kroimy w paseczki. Wszystkie gatunki mięsa wraz z boczkiem kroimy na małe kawałki, podsmażamy wraz z posiekaną(...)cebulą na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kapusty podsmażone mięso, jabłka, śliwki oraz grzyby, wlewamy wodę w której moczyły się śliwki, oraz wodę w której gotowały się grzyby. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem według swoich preferencji smakowych. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy dolać czerwonego wina. Mieszamy i dusimy, aż bigos nabierze smaku i aromatu, oraz uzyska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię