krupczatki) * 250 g Kasi ekstra maślany smak lub masła * 1/3 szklanki cukru pudru * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * 5 żółtek nadzienie * 1 i 1/2 kg jabłek * 1/3 - 1/2 szklanki cukru * 2 kisiele * 5 białek Sposób wykonania Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia , dodać sól, cukier, wymieszać. Dodać zimną Kasię lub masło pokrojone w kostkę(...)kolor . Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z proszkiem kisielowym. Białka ubić na lekko sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż do rozpuszczenia cukru. Pianę delikatnie połączyć z jabłkami i wyłożyć na podpieczony spód. Zamrożoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200°C, ok. 1 godziny
Mix smakuSkładniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 margaryny 2 jabłka Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Do masy wlewamy margarynę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy(...)tortownicy (ja mam o średnicy 24 cm), na górze układamy jabłka. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku ok. 45 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniemarchwi 1-2 jabłka 300g mąki 350g cukru 120ml oleju 3 jajka 8 łyżek drobno mielonych migdałów 2 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu migdałowego szczypta soli Przygotowanie: Jabłka i marchew obieramy. Ścieramy na tarce o średnich oczkach. W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, sól i cynamon. Osobno mieszamy olej, roztrzepane jajka, ekstrakt migdałowy. Łączymy suche składniki(...)płynnymi i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy migdały, marchew i jabłka. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę (mniej więcej 24 cm średnicy) smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 90 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze kilka minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć pod ściereczką. Wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem. Opcjonalna
Gotuj z Rumcajsemrzepakowy 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka startej marchewki - na średnich oczkach pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (mogą być z puszki oraz świeże)- ja zamieniłam ananasa na jabłka. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wykonanie: W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: cukier, mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy - przesiać(...)drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Następnie należy połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy oraz ananasy(lub jabłka). Wszystko wymieszać łyżką. Keksówkę, posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto i równomiernie je ułożyć łyżką. Piec ok 50 minut w temperaturze 170*C. Należy zaczekać aż ciasto wystygnie i wyłożyć je na kratkę, żeby mogło
The Sweet Damselnaczynia żaroodpornego i posmarować lekko tłuszczem,posypać majerankiem Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-190*C na około 15 min. Po tym czasie obłożyć kiełbasę pokrojonymi w plastry jabłkami Piec jeszcze około 10-15 min. ( do zarumienienia kiełbasy ). Tak upieczona kiełbasa może stanowić danie na obiad, ale również na ciepłą kolację. U mnie dość często bywa daniem dla niespodziewanych(...)gości :) Kiełbasę z jabłkami piekłam w naczyniu żaroodpornym które wstawiłam do prodiża
Proste Potrawyzrobił się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać
talerz przyjemnościgórę i tak przygotowane włóż na max 30 minut do lodówki, aha i zostaw tak 1/4 ciasta do dekoracji wierzchu ciasta. W miedzy czasie obierz jabłka i pokrój w kostkę (1-2 cm), aby nie ściemniała polej sokiem z cytryny. A teraz zabierz się za masę. Aby zrobić masę zagotuj połowę mleka, pozostałe mleko wymieszaj z mąką z tapioki(...)zostawiaj garnka na ogniu bo przypalisz. Niech masa chwilę ostygnie i dodaj do niej jogurt naturalny, ja pomogłam sobie blenderem, bo masa bardzo mi zgęstniała na sam koniec dodaj jabłka i przemieszaj ciasto Schłodzony spód ciasta wypełnij masą a na wierz rozkrusz pozostałe ciasto. Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika około 50 minut. Ciasto urośnie
greenscarfbłyskawicznie, a są równie dobre jak te na drożdżach. Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jabłko olej do smażenia Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jajko ubijamy z cukrem ( bardzo ważne jest ubicie jajka aż do uzyskania gładkiej, złocistej masy), dodajemy mleko oraz przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy jabłko i mieszamy z ciastem. Łyżką nakładamy na rozgrzaną patelnię placuszki, smażymy na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony. Podajemy posypane cukrem pudrem lub z ulubioną konfiturą. Smacznego
Słodka Kraina WypiekówDzisiaj propozycja całkiem prostego kompotu z dużą nutą nadchodzących świąt. Jabłka, cynamon i miód to zdecydowanie idealne połączenie, tym bardziej, że na zewnątrz już się ochłodziło. Składniki: 1,5 kg jabłek umytych 1 cytryna 4 laski cynamonu miód do osłodzenia 3 l wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Jabłka myjemy i odcinamy ogonki
Niezły MłynekMakowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa(...)gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek kaszy mannej 2 lyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek L 1/2 szklanki cukru 3 jabłka 1 tabliczka mlecznej czekolady 100g kandyzowanej mieszanki owocowej 100g wiśni kandyzowanych 1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, kaszę mannę i proszek
Szefowa kuchniDanie to zachwyciło mnie odmiennością smaków. Moja mama jak byłam mała często robiła nam ryż z jabłkami, który podawała nam ze śmietanką i cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy. Ma bardzo wysublimowany(...)smak począwszy od samego ryżu, ja użyłam ryżu basmanti, ale możecie też użyć ryżu jaśminowego, ryż w całości gotowałam w mleku kokosowym. Przyrządzony w ten sposób już smakował obłędnie ;-) Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż zwykle, bo z dodatkiem odrobiny chili i anyżu, który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. PRZEPIS NA MOIM BLOGU
SMYKWKUCHNIKoktajl wzmacniający odporność. Kiedyś usłyszałam, nie pamiętam gdzie, że jedzenie jednego jabłka dziennie chroni przed infekcjami. Powiem szczerze, że nie wiem ile w tym prawdy, ale prawdą jest to że moja rodzina nie choruje. Ostatnio antybiotyki brałam ponad 10 lat temu. Codziennie jem czosnek i cebulę w jakimś daniu- zupie, makaronie, burgerach itd... A jak mnie "bierze" przeziębienie robię(...)wcinam :) Wymyśliłam więc koktajl, który pije się dobrze, a jak dzieciom nadal nie smakuje zwiększ tylko ilość miodu, pomiń pieprz i będzie pycha :) Porcja: 2 osoby Składniki: 2 jabłka 1 pomarańcza 1 cytryna 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka miodu gryczanego 1/2 szklanki wody Wykonanie: Jabłka, pomarańczę i cytrynę obieramy . Owoce wrzucamy do blendera. Dodajemy
Apetyt na Zielonespółki Bielmar 1 łyżka budyniu śmietankowego ziarenka z 1 laski wanilii Masa ajerkoniakowa: kostka masła w temp. pokojowej 1/2 szkl cuku pudru 1/2 szkl ajerkoniaku Masa jabłkowa: słoik prażonych jabłek 3 galaretki agrestowe Krem śmietankowy: 1/2l śmietanki 30% ziarenka z 1 laski wanilii 2/3 szkl cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl mleka Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temp(...)cukrem pudrem. cały czas ucierając dodawać po łyżce ajerkoniaku. Masę wyłożyć na sernik. Masa jabłkowa: W szklance gorącej wody rozpuścić galaretki. Ostudzić i połączyć z prażonymi jabłkami. Gdy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy: Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając
Smakołyki Asitego lekka i delikatna śmietanka.... mmmm :)))) Czego chcieć więcej do niedzielnej kawki? ;) Wy też lubicie takie ciasta? Spód: 200g herbatników 300g masy kajmakowej Warstwa jabłkowa: 720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych) 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietankowa: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy 3 łyżki płatków migdałowych Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka(...)wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała. Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietanfixy. Wyłożyć równą warstwę na jabłka. Torcik posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Schłodzić, przed podaniem udekorować listkami melisy
Smakołyki Asizrobić poniższy przepis Składniki na biszkopt: - 2 duże jajka - 1/3 szklanki drobnego cukru - 50 g mąki pszennej - 20 g mąki ziemniaczanej Składniki na mus jabłkowy: - 700 g prażonych jabłek ze słoika - 24 g żelatyny w proszku Składniki na krem kajmakowy: - 200 g masy kajmakowej - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% Składniki na krem śmietankowy(...)siebie i jak wystygną to je siekamy. Zimny biszkopt dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy na dno zapiętej tortownicy. Teraz zabieramy się za mus jabłkowy. Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Żelatynę wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją aż się rozpuści i od razu
Kuchenne Wariacje