Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa(...)gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek kaszy mannej 2 lyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek L 1/2 szklanki cukru 3 jabłka 1 tabliczka mlecznej czekolady 100g kandyzowanej mieszanki owocowej 100g wiśni kandyzowanych 1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, kaszę mannę i proszek
Szefowa kuchniDanie to zachwyciło mnie odmiennością smaków. Moja mama jak byłam mała często robiła nam ryż z jabłkami, który podawała nam ze śmietanką i cynamonem. Doskonale pamiętam ten smak. To danie jest zupełnym przeciwieństwem tamtej potrawy. Ma bardzo wysublimowany(...)smak począwszy od samego ryżu, ja użyłam ryżu basmanti, ale możecie też użyć ryżu jaśminowego, ryż w całości gotowałam w mleku kokosowym. Przyrządzony w ten sposób już smakował obłędnie ;-) Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż zwykle, bo z dodatkiem odrobiny chili i anyżu, który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. PRZEPIS NA MOIM BLOGU
SMYKWKUCHNIKoktajl wzmacniający odporność. Kiedyś usłyszałam, nie pamiętam gdzie, że jedzenie jednego jabłka dziennie chroni przed infekcjami. Powiem szczerze, że nie wiem ile w tym prawdy, ale prawdą jest to że moja rodzina nie choruje. Ostatnio antybiotyki brałam ponad 10 lat temu. Codziennie jem czosnek i cebulę w jakimś daniu- zupie, makaronie, burgerach itd... A jak mnie "bierze" przeziębienie robię(...)wcinam :) Wymyśliłam więc koktajl, który pije się dobrze, a jak dzieciom nadal nie smakuje zwiększ tylko ilość miodu, pomiń pieprz i będzie pycha :) Porcja: 2 osoby Składniki: 2 jabłka 1 pomarańcza 1 cytryna 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżka miodu gryczanego 1/2 szklanki wody Wykonanie: Jabłka, pomarańczę i cytrynę obieramy . Owoce wrzucamy do blendera. Dodajemy
Apetyt na Zielonespółki Bielmar 1 łyżka budyniu śmietankowego ziarenka z 1 laski wanilii Masa ajerkoniakowa: kostka masła w temp. pokojowej 1/2 szkl cuku pudru 1/2 szkl ajerkoniaku Masa jabłkowa: słoik prażonych jabłek 3 galaretki agrestowe Krem śmietankowy: 1/2l śmietanki 30% ziarenka z 1 laski wanilii 2/3 szkl cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl mleka Sernik: Wszystkie składniki powinny mieć temp(...)cukrem pudrem. cały czas ucierając dodawać po łyżce ajerkoniaku. Masę wyłożyć na sernik. Masa jabłkowa: W szklance gorącej wody rozpuścić galaretki. Ostudzić i połączyć z prażonymi jabłkami. Gdy jabłka zaczną tężeć wyłożyć je na masę ajerkoniakową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy: Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając
Smakołyki Asitego lekka i delikatna śmietanka.... mmmm :)))) Czego chcieć więcej do niedzielnej kawki? ;) Wy też lubicie takie ciasta? Spód: 200g herbatników 300g masy kajmakowej Warstwa jabłkowa: 720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych) 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietankowa: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy 3 łyżki płatków migdałowych Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka(...)wylać na spód z herbatników. Wstawić do lodówki aby całkowicie stężała. Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietanfixy. Wyłożyć równą warstwę na jabłka. Torcik posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Schłodzić, przed podaniem udekorować listkami melisy
Smakołyki Asizrobić poniższy przepis Składniki na biszkopt: - 2 duże jajka - 1/3 szklanki drobnego cukru - 50 g mąki pszennej - 20 g mąki ziemniaczanej Składniki na mus jabłkowy: - 700 g prażonych jabłek ze słoika - 24 g żelatyny w proszku Składniki na krem kajmakowy: - 200 g masy kajmakowej - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% Składniki na krem śmietankowy(...)siebie i jak wystygną to je siekamy. Zimny biszkopt dzielimy na 3 części. Jedną z nich wkładamy na dno zapiętej tortownicy. Teraz zabieramy się za mus jabłkowy. Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy. Żelatynę wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją aż się rozpuści i od razu
Kuchenne Wariacjejest także pod nazwą ciasto amerykańskie lub ciasto salceson. Składniki: 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 duże jabłka 150 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oraz olej i dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w nieduża(...)kostkę jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm i pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachłyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 1 szklanka, cebula 1 sztuka kapustę czerwoną drobno pokroić i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut i potem odlać wodę z miski, jabłka pokroić ze skórką na pół plasterki, cebulę drobno pokroić udka kacze dokładnie natrzeć kucharkiem, pieprzem, pieprzem ziołowym i na gorącym maśle klarowanym w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR(...)Tureckie Garnki - zobacz" udka zrumienić z każdej strony, udka odłożyć na talerz na tłuszczu po udkach podsmażyć cebulkę, jabłka, wsypać kapustę, kucharka, cukiuer, pieprz, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, ziele i liść laurowy, wszystko wymieszać dokładnie, wlać wodę, na kapuście położyć udka i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, szybkowar otworzyć
W Mojej Kuchni Lubięlubię: kruchy ale nie twardy. Dodatkowo smak wzbogaciłam bananami, które nadały zupełnie nowego charakteru. *foremka 25*34 cm lub mniejsza Składniki: na ciasto: na nadzienie: 1,5 kg jabłek 3 banany łyżka cukru opakowanie galaretki cytrynowej szczypta cynamonu garść rodzynek Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cukrem, dodać rodzynki i poddusić. Zdjąć(...)ciasta owinąć folią i wstawić do zamrażalnika a resztę rozwałkować na dnie blaszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka a na wierzch zetrzeć odłożone ciasto. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianajlepsze kruche ciasteczka jakie ostatnio robiłam.Bardzo czekoladowe, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Jako ,że nie przepadam za papkami jabłkowymi zawsze jabłka na mus ścieram na tartce o grubych oczkach .Ciasteczka troszkę mi popękały w trakcie zlepiania,ale to wina za dużej ilości nadzienia.Smakują wyśmienicie!. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki(...)maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , następnie prażyć na patelni do odparowania soku , mieszając co chwilkę .Obficie skropić sokiem z cytryny
Ladylaura.osoby) 4 gęsie nogi 4 duże ząbki czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną, do potrzebnej objętości. Całkowicie wystudzoną solanką zalać nogi i wstawić(...)pieczenia zdjąć pokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca. 15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić na wytopiony gęsi tłuszcz, smażyć tak długo aż zmiękną, doprawić majerankiem. Nogi podawać z przysmażonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i podsmażonymi jabłkami
Stare Garymnie znikała jedynie posypana cukrem pudrem. (Tortownica o średnicy 18-20 cm) 3 jabłka 3 jajka 150g cukru 60g masła 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Obrane jabłka pokroić w kostkę a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną i dość sztywną masę. (Potrwa to około 10 minut.) Ubijając, dodać masło(...)przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".) Do miski wsypać kolejno: połowę mąki, jabłka i resztę mąki. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Ciasto ozdobiłam akcesoriami ze SweetBoxa ( SweetBox Kaszubski
Di gotujepracy. Składniki: 1 średniej wielkości dynia Hokkaido 4 kwaskowe jabłka Sposób przygotowania: Dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki w zależności jaki mamy otwór w sokowirówce. Jabłka myjemy, nie obierając, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Dynię i jabłka umieszczamy w sokowirówce i wyciskamy sok. Przed podaniem sok lekko schładzamy
Bajeczna KuchniaZawsze piekę piersi z gęsi na święto Świętego Marcina.Pieczone na jabłkach są bardzo smaczne i soczyste.Dodatek soku pomarańczowego i skórki pomarańczowej sprawie że mają świetny aromat.Takie danie możemy zrobić również na świąteczny stół. Składniki: Podwójna pierś z gęsi (ok.1-1,2kg.) Do pieczenia: 100 ml. soku wyciśniętego z pomarańczy 1 kilogram jabłek (szarej renety) Marynata: 2 ząbki czosnku(...)pomarańcza Sposób przygotowania: Do miski wlewamy olej, przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy musztardę, majeranek i sól, mieszamy. Nacieramy marynatą piersi z gęsi, wstawiamy na noc do lodówki. Obrane jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Układamy piersi z gęsi, posypujemy zmieloną skórką pomarańczową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1-1,5 godziny
Bajeczna KuchniaMniaaam! Racuszki na zsiadłym mleku Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 400 g zsiadłego mleka, łyżka proszku do pieczenia, opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklani cukru, 3-4 jabłka, cukier puder do posypania. Wykonanie: Żółtka musimy oddzielić od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy zsiadłe mleko a następnie dosypujemy mąkę(...)proszek do pieczenia. Pod koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką i wrzucamy obrane i pokrojone plastry jabłka. Racuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Smacznego
paapilotkaa