Kruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru(...)litra mleka 20 dag masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego Masa jabłkowa: 1,2 kg obranych winnych jabłek 3 czubate łyżki cukru z cynamonem 100 ml wody 2 galaretki agrestowe Oetker Polewa chałwowa: ½ szklanki słodkiej śmietanki 60-70 g chałwy waniliowej Lidl Dodatkowo
Wanilia i Kardamonmąki pszennej pół kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 ml aromatu pomarańczowego 5 łyżek śmietany 3/4 szklanki cukru Kisiel jabłkowy: Karmelizowane jabłka - przepis znajdziecie tu: KLIK Cynamon 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej Dekoracja: Skórka z pomarańczy i cytryny Gruszki Cukier trzcinowy i puder Bita śmietana lub lody Sposób przygotowania: Cukier utrzeć(...)śmietanę. Dalej wyrabiać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo, aż powstanie jednolita masa. Chłodzić w lodówce minimum godzinę. Wyłożyć ciasto do tortownicy. Nałożyć przestudzony kisiel jabłkowy (Karmelizowane jabłka podgrzać z cynamonem i mąką ziemniaczaną). Gruszkę obrać i ułożyć na górze w dowolnej formie. Posypać świeżo startymi skórkami z pomarańczy i cytryny. A następnie cukrem trzcinowym. Piec
Karczma Honoriettycukru trzcinowego - 1 kostka margaryny - 3 jajka - 3 łyżki śmietany 12% - 15g proszku do pieczenia - 15g cukru wanilinowego Składniki na masę: - 1,5kg słodkich jabłek - 2 łyżki mielonego cynamonu - pół słoiczka powideł śliwkowych Składniki na ciasto mieszamy w większym naczyniu o pojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy(...)przywarło do ścianek. Wałkujemy drugi kawałek ciasta (tym razem na możliwie cienki placek - będzie to środkowa warstwa) i nakładamy go na warstwę z powidłami. Na tej warstwie rozcieramy jabłka starte na grubych oczkach tarki i wymieszane z 2 łyżkami cynamonu. Rozwałkowujemy ciasto na trzecią, ostatnią warstwę i układamy placek na masie z jabłek. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
upichconajuż od dawna, lecz bałam się i to bardzo, że nie wyjdzie w moim piekarniku gazowym. Pokombinowałam tu coś dodałam tam coś odjęłam i wyszło. Smaczne wilgotne ciacho z jabłkiem, tak jabłkiem gdyż tylko jedno duże jabłko dałam, lekko kwaskowe bardzo dobrze zrównoważyło słodycz ciasta. Na pewno podstawa to tak jak w większości przepisów na ciasta z jogurtu (tkz. "kubeczkowe(...)pokojowa temperatura produktów które będziemy używać. Zapraszam ! Składniki na formę keksową 3 jajka jogurt naturalny 150 gr jedno spore jabłko najlepiej kwaskowe aromat waniliowy 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy lub oleju 1/2 szkl cukru Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ! 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Gotowanie...to proste !cukru pudru 4 żółtka 15 dkg margaryny do pieczenia lub masła ( zimne) opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko do sklejania Nadzienie owocowe: 2 jabłka i 3 łyżki drylowanych wiśni z kompotu łyżka(...)masła 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki cynamonu Składniki na ciasto szybko zagnieść dłońmi w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godz. W tym czasie obrać jabłka, pokroić w kostkę. Masło stopić, dodać jabłka, cukier, cynamon i smażyć ok 5 min. Dodać wiśnie i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu. Przestudzić. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować
Maślane ciasteczkomielonego wołowo-wieprzowego 3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki Na sos: 3 średniej wielkości winne jabłka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka prażonej cebuli, 1 szklanka soku pomidorowego, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka mielona, świeża bazylia, świeży tymianek, oliwa lub olej(...)włoskiego. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kulki wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (na oczkach do tarcia ziemniaków). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Dodać starte jabłka
Nie tylko w kuchnisłodkie), 1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi), 0,5 łyżeczki cynamonu, cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do wysmarowania formy, mąka do oprószenia formy Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ( niezbyt drobną, ale też i nie za grubą). Przełożyć do miski, dodać posiekane orzechy, posypać cynamonem(...)cukrem i dodać pozostałe składniki: ciepłą wodę, mleko, olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać przy pomocy miksera. Na końcu dodać jabłka połączone z orzechami i wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do porządnie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki lub tortownicy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około
Nie tylko w kuchnimleka 1 łyżka cukru ciasto właściwe: 2/3 szkl.mleka 4 łyżki cukru 125 g masła 50 dkg mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki smietany szczypta soli 2 jabłka Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozpuścić masło w mleku i ostudzić.Do mąki dodać cukier , jajka, szczyptę soli, letnie mleko(...)masłem oraz zaczyn i śmietanę. Na koniec dodać 2 jabłka pokrojone w niewielką kostkę.Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść małe porcje ciasta. Smażyć z obu stron na rumiano.Ruchanki odsączyć z tłuszczu, a następnie obficie obsypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieWinogrona i jabłka to kwintesencja smaku jesieni. Składniki: 2 małe jabłka 4 kiści winogron - u mnie obie wersje i z jasnym i ciemnym winogronem cukier do smaku 1 gałązka świeżej mięty 2,5 litry wody Sposób wykonania: 1. Owoce myjemy. Winogrona obieramy z gałązek. 2. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na plastry. 3. Owoce zalewamy wodą
Kuchnia domowa Aniciasteczkach, naleśnikach... innych deserach. Dobrze smakują ale nie najlepiej wyglądają :) Niewielki dodatek aronii odczaruje "Kopciuszka", doda koloru i dodatkowych witamin. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1,5 kg jabłek, 200-400 g cukru, 1/2 szklanki aronii, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 2 kawałki kory cynamonu, 4 goździki (opcjonalnie). Przygotowanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę(...)czasu aż sok odparuje (ok. 20 minut). Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, wystudzić do góry dnem lub pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut. Ze skórek jabłek można przygotować domowy ocet jabłkowy
SzczyptaSmaQSkładniki : 1/2 kg dyni 1/2 kg jabłek około 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki cukru żelującego sok z całej cytryny ewentualnie szczypta cynamonu Przygotowanie: Dynie obieramy z twardej skórki i kroimy w małą kostkę, tak samo robimy z jabłkami Dynię wsypujemy do dużego(...)garnka ( najlepiej z grubym dnem), dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i smażymy często mieszając do momentu, aż dynia stanie się szklista Kiedy dynia prawie się rozpadnie dodajemy jabłka i smażymy do połączenia składników, wtedy dodałam cukier, cynamon i sok z 1 cytryny- sok na wyczucie, do podkreślenia smaku dżemu, by nie był mdły Smażyłam do zagęszczenia masy
Proste Potrawyjabłkami? Okazało się, że to dobre i smaczne zestawienie, delikatne, w sam raz do pikantnego mięsa i w towarzystwie cierpko słodkiej żurawiny. Kapusta duszona z jabłkami, z żurawiną w cukrze 500 g białej kapusty, poszatkowanej 1 mała cebula, pokrojona w piórka 3 antonówki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki masła lub innego tłuszczu(...)wołowy) 100 g żurawiny 50 g cukru W rondlu na łyżce masła podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy kapustę i smażymy. Na patelni, na drugiej łyżce masła, przesmażamy jabłka. Dodajemy je do kapusty. Doprawiamy łyżką octu z czerwonego wina, łyżeczka cukru, sola i pieprzem. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok 40 minut. Żurawiny zasypujemy w garnuszku cukrem. Zostawiamy
Dzieje kuchennej WiewióryRobiłam te śledzie pierwszy raz i bardzo mi posmakowały. Delikatnie słony śledź o aromacie cytryny świetnie komponuje się ze słodką sałatką z pora i jabłek. Przepis bardzo prosty, jedynie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie, bo śledzie muszą się marynować kilka dni. Potrzebne nam: - 600 g płatów śledziowych solonych - 2 cytryny - 3 cebule - ziele angielskie - pieprz cały - olej (u mnie około(...)wstawiamy do lodówki na około 4 dni. Pora kroimy w talarki (tylko białą część), posypujemy cukrem i ugniatamy aż zmięknie. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka, majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Śledzie wyjmujemy z zalewy i układamy w półmisku na przemian z sałatką. Można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjitrzy doby, co podobno ma zniwelować smak goryczy. Część przerobiłam na dżem, a część... Ach, powiem Wam innym razem! Dżem wyszedł bardzo oryginalny. Mimo sporej ilości cukru i dodatku jabłka - nadal gorzkawy. Nie nadaje się na kanapki dla dzieci, ale będzie stanowił intrygujący dodatek do deski serów. Myślę, że nawet na dystyngowanych gościach zrobiłby wrażenie. Sama jeden słoiczek już(...)wykorzystałam, kolejne dwa czekają na moją inwencję i... Czas. Bo ostatnio mam go zaskakująco mało. Dżem jarzębinowo-jabłkowy Składniki: (na 3 słoiczki) 500 g jarzębiny 200 g jabłek 300 g cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny 100 ml wody Oberwane owoce jarzębiny zamrozić na przynajmniej 48 godzin. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić w garnku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeaddToShoppingList1"; listonic_content = "250g masła 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki tortowej 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka szczypta soli (do białek) 3 duże jabłka 100g suszonej żurawiny szczypta cynamonu 1 budyń śmietankowy 2 szkl mleka 2 łyżki cukru " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wyjąć masło z lodówki aby nieco zmiękło. Sparzyć żurawinę wrzątkiem(...)gęsta masa. Krok 4 Ubić białka z odrobinką soli i cukru. Dodawać do ciasta i dalej ucierać. Krok 5 Połowę ciasta rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie obrać jabłka i kroić w plastry. Posypać cynamonem i odsączoną żurawiną. Polać budyniem. Na budyń wyłożyć i rozsmarować pozostałą część ciasta. Nie będzie to łatwe, ale próbujcie ;) Krok 6 Piec
CoolinarniePL