końcu dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części. składniki na masę: 1000 ml mleka 4 łyżki cukru 3 budynie waniliowe dodatkowo: 1000 g jabłek kasza manna wykonanie: Z podanych składników gotujemy budyń. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i obtaczamy w kaszy manny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy(...)blaszki. Na ciasto układamy cząstki jabłek, wykładamy na nie budyń. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 – 200 st. C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzenianajlepsze przepisy na ten miesiąc, jak zawsze przy pomocy kalendarza sezonowego owoców i warzyw . Co dobrego możemy zjeść w tym miesiącu? Czego warto szukać na straganach? Gruszki oraz jabłka , jednak dla mnie zdecydowanie w tym roku królują te drugie, w sałatkach przede wszystkim; żurawina świeża i suszona , świeżą możecie użyć jako dodatek do serów pleśniowych i przygotować pyszny(...)warzywa i owoce, znajdziecie jest pod tym linkiem, gorąco polecam tutaj . Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Prażone jabłka babci Małgosi Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Kasza kuskus
Moja smaczna kuchniajakie znamy. Podane z syropem klonowym, malinami i winogronami to już absolutne dzieło sztuki, które niczym nie przypomina smacznych, znanych nam tłuściutkich placków. Składniki (2 porcje): 2 średnie jabłka 100 ml jogurtu naturalnego ½ szklanki mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko szczypta soli oliwa z oliwek do smażenia (2-3 łyżki) 2 łyżki miodu lub syropu z agawy(...)podania: świeże owoce np. maliny i winogrona oraz syrop z agawy lub miód Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mieszam z jogurtem, jajkiem i miodem. Mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko i dodaję do pozostałych składników. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i nakładam po porcji ciasta (1 łyżka ciasta= 1 porcja). Placki
Mango Papajabaaardzo pyszne. RACUCHY DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI LUB JABŁKIEM czas ok 1.20 h trudne troszkę ok 50 sztuk Składniki: Ostrzegam, że podaję je tak ,,na oko" bo nie wiem ile dokładnie wszystkiego dałam *1/4 małej kostki drożdży *3/4 kg mąki *łyżka cukru *szczypta soli *3/4-litr mleka *dżem wiśniowy *2 duże jabłka Do dzieła! Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Mama robi(...)nią i ja) dzieli ciasto na pół i do jednej części dodaje wiśnie... a druga zostawia :-D. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu. Na ciasto bez wiśni kładziemy plasterek jabłka posypany cynamonem. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem - choć jeśli o to chodzi jest duża dowolność. niektórzy jedzą z sosami owocowymi inni z bita śmietaną. A ja lubię
sierotka maRysia w kuchniUkrainie nauczyłam się piec roladę jabłkową - dokładnie to Oksana mnie nauczyła - wydawało mi się to zawsze strasznie trudne a okazało się całkiem proste. Rolada jabłkowa pieczenie 15 minut smażenie jabłek ok 20 minut z przepisy wychodzą 2 rolady(...)długości ok 25 cm według mnie trudne jest zawijanie. Składniki: ciasto: * 5 jajek * szklanka cukru * szklanka mąki * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy Masa jabłkowa: * 2 kg jabłek - tak podaje przepis ale ja nie zużyłam nawet połowy powstałej masy, wystarczy 1 kilogram * 2 galaretki (najlepiej cytrynowe, ja dodałam pomarańczową i grejpfrutową) Do dzieła!!! Jajka ubijamy z cukrem
sierotka maRysia w kuchniPana w sklepie aby mi zmielił) 2 cebule 2 jajka tymianek sól i pieprz 2 łyżki wódki ziele angielskie odrobina gałki muszkatałowej ząbek czosnku majernek 3-4 średnie winne jabłka igłę i nić kuchenną (taka gruba i biała) Do dzieła Kaczkę rozkładamy na desce do krojenia i dobrze nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim i wódką. Zwijamy w rulon zawijamy(...)kaczki oraz dziury po nóżkach i skrzydłach. Następnie wrzucamy ją na rozgrzaną delikatnie natłuszczoną patelnię i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Dno naczynia wykładamy dobrze wyszorowanymi jabłkami pokrojonymi na ćwiartki (ja dawałam ze skórką). Układamy na nich kaczkę. Kaczkę delikatnie posypujemy majerankiem i również okładamy jabłkami. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika
sierotka maRysia w kuchniżółtka 2 łyżki gęstej śmietany szklanka cukru pudru (można mniej) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła! Z podanych składników zagnieść gładkie odchodzące od ręki ciasto i włożyć je do zamrażarki(...)Robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale z mniejszą ilością mleka (750 ml). Jabłka obieramy i dzielimy na ósemki. Na schłodzone ciasto wysypujemy bułkę tartą i układamy jabłka, posypujemy je żurawiną i cynamonem oraz delikatnie oprószamy cukrem - wylewamy na nie ugotowany, gęsty budyń i ścieramy na niego pozostałą część ciasta - ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach
sierotka maRysia w kuchniWilgotne, słodko pikantne, rozkosznie jabłkowe i na dokładkę chrupiące miejscami. Recepturę znalazłam na blogu pieprz czy wanilia . Pikantne ciasto z jablkami i imbirem ok. 500 g twardych, kwaśnych jabłek (np. złota reneta) 220 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)Masło ucieramy z cukrem do białości. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym jajku. Naprzemiennie dodjemy partiami po trochę mąki z przyprawami, oraz sok jabłkowy. Na koniec łączymy z jabłkami i kandyzowanym imbirem. Przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy z wierzchu orzechami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 min. Po tym czasie przykrywamy foremkę (od góry
Dzieje kuchennej Wiewiórybyło lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy, w razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru soku. Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jabłkami
R'n'G Kitchensernika. Pycha! Składniki na ciasto: 20 dag mąki tortowej 14 dag masła 8 dag cukru pudru 2 jajka 4 łyżeczki rumu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 dag jabłek Składniki na masę serową: 25 dag tłustego białego sera 5 dag masła 8 dag cukru pudru 1 jajko 1 opakowanie budyniu waniliowego 6 dag gęstej śmietany 1 cukier waniliowy(...)złoto. Ser dokładnie zmielić, masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń i cukier waniliowy. Następnie całość ucierać około 20 minut na jednolitą masę. Na podpieczonym spodzie wyłożyć jabłka, a na nie masę serową, którą smarujemy rozmąconym jajkiem ze z łyżką śmietany. Włożyć torcik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut
Tradycyjna Kuchniabanany 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 % 2 łyżki cukru jabłkowy mus 1,5 kg jabłek cukier waniliowy do smaku, ok 2-3 łyżki Przygotować ciasto naleśnikowe. Banany obrać ze skórki i przełożyć do rozdrabniacza, zmiksować na gładki mus. Następnie bananowy mus przełożyć(...)Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na dużą patelnię i skopić sokiem z cytryny. Dodać cukier waniliowy i wymieszać. Smażyć chwilę aż jabłka zaczną się rozpadać. Gotowym musem posmarować usmażone wcześniej naleśniki. Złożyć w kopertę lub zrolować. Przed podaniem można jeszcze posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Smaki Weroniki. Troszkę go zmieniłam, dodałam lukier czekoladowy a ciasto nazwałabym szarlotką z makiem (choć jabłka nie są wyczuwalne). Makowiec w przygotowaniu jest łatwy, szybki i smakuje rewelacyjnie. Moja masa makowa miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej. Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g(...)łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 6 jabłek (dużych) 1 opakowanie cukru waniliowego Lukier: 150g cukru puder 30g ciemnego kakao 3 łyżki mleka 1 płaska łyżka masła Masę makową przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i starte (na dużych oczkach tarki) jabłka, kaszę oraz proszek do pieczenia. Jajka
Di gotujemąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 135 g zimnego masła, 220 g cukru, 3 jajka, 250 ml mleka, 300 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę, skórka z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, Jabłka wymieszać z sokiem cytrynowym, cynamonem i skórką cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło(...)pokrojone w kostkę i rozetrzeć rękoma lub krótko zmiksować w malakserze (ja miksuję). Dodać cukier, wymieszać. Powinniśmy otrzymać mieszaninę przypominającą bułkę tartą. Jajka lekko ubić. Do mieszaniny mąki dodać jabłka, jajka oraz wlać mleko. Delikatnie wymieszać. Ciastem wypełniać foremki do muffinek (do 3/4 wysokości) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Gdy muffinki będą
królestwo garówlubi placków z jabłkami!? Przygotować je można w parę chwil. Na podwieczorek czy kolację ;-) Składniki: 2 - 3 sztuki jabłek 400g kefiru np.Robico 2 szt.jajek łyżeczka proszku do pieczenia 1,5-2 szklanki mąki szczypta soli olej do smażenia Jajka roztrzepałam w misce. Wsypałam mąkę. Wlałam kefir. Dodałam obrane i pokrojone na plasterki jabłka. Wymieszałam. Formowałam placki
potrawyregionalneZazwyczaj chrupie się ją, pokrojoną w plasterki. Surówka pasuje do dań obiadowych i dań z grilla. Jest propozycją zdrową i bogatą w witaminy. Składniki: 1 szt. kalarepy 1 szt. jabłka 2 szt. małych lub 1 szt. większej marchewki koperek łyżka majonezu łyżka greckiego jogurtu sok z połowy cytryny sól do smaku pieprz świeżo zmielony do smaku Przygotowałam składniki(...)Marchew, jabłko i kalarepkę obrałam. Starłam kalarepę na tarce o grubych oczkach. Następnie starłam marchew. Użyłam tarki o drobnych oczkach. Ostatnie do starcia poszło jabłko. Skropiłam je sokiem z cytryny. Wsypałam pokrojony koperek. Wymieszałam składniki z majonezem i jogurtem. Można pominąć majonez, sałatka będzie wtedy lżejsza. Proponuję wówczas dodać łyżeczkę musztardy. Przyprawiłam sałatkę solą
potrawyregionalne