Ciasto trzepane z jabłkami to kolejny wypiek z przepisów s.Anastazji. Ciasto bardzo proste do zrobienia, puszyste i bardzo smaczne. Ja zrobiłam z jabłkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki.... zapewniam Was, że zawsze się udaje. Piekłam go trzy razy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny. To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto(...)zawsze się udaje. Żródło ciasta s. Anastazji Składniki 8 jajek 300 g maki pszennej 300 g cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jabłka lub dowolne owoce cukier puder do posypania Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie cały czas miksując dodawać
O kuchni z uczuciemSkładniki: około 1 kg surowej białej kiełbasy 3 jabłka 3 cebule 1 szklanka cydru (Lubelskiego) 0,5 szklanki rodzynek 1 łyżka cukru olej sól, pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę płuczemy i wkładamy do wrzątku. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie obieramy(...)cebulę i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy cebulę oprószoną solą na dużym ogniu około 2 minut tak aby miejscami była mocna przyrumieniona (nie powinna zmięknąć). Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy również w ósemki. Na dużą blachę wykładamy kiełbasę, cebulę, jabłka i rodzynki. Całość polewamy cydrem posypujemy cukrem i pieprzem. Kiełbaski wkładamy
Qchnia po prostupodkreśliłam smakiem cynamonu, który służył jako posypka całego dania oraz znalazł się w cieście leniwych. SKŁADNIKI: 3 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej 100g twarogu białko jajka 2 łyżki ksylitolu jabłko 2 łyżeczki cynamonu laska cynamonu garść orzechów włoskich WYKONANIE: twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy ksylitol, cynamon, mąkę i białko- dokładnie mieszamy ciasto przekładamy na deskę (delikatnie podsypujemy mąką), ugniatamy w wałeczek(...)garnku wodę z dodatkiem laski cynamonowej, do gotującej się wody wrzucamy kluseczki- czekamy aż się wynurzą (ok 3-4 min) gotowe kluseczki przekładamy na talerz, ścieramy na nie jabłko, posypujemy cynamonem i orzechami włoskimi
healthy dreamsmąki pszennej ok 5 dag masła 10 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku) 1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać(...)czasie wymieszać łyżką, dodać jajko i wyrobić ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie
Radość kipiąca uśmiechem.gotuj na małym ogniu, pod przykryciem do momentu wchłonięcia całego płynu, to jest ok. 20 minut. W tym czasie obierz jabłko i pokrój w kostkę. W wybranym naczynku ułóż na dnie większą część pokrojonego jabłka. Następnie przełóż ugotowany już ryż. Udekoruj pozostałym jabłkiem i ułóż kilka rodzynek
Zdrowie na języku :PJesień zawsze kojarzy nam się z jabłkami. Dlatego, jak co roku jabłecznik jest obowiązkowy. Tym razem w innej wersji z bakaliami keksowymi. Keks jabłkowy Składniki: - 6 jabłek - ¾ szklani cukru - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 100 g szklanki mieszanki keksowej Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem
Kulinarne życieTeraz już wszystko działa i zapraszam do komentowania. Składniki: pół kilograma mąki pszennej 2 szklanki mleka 50 g (pół kostki) drożdży 2 jajka płaska łyżka cukru szczypta soli 4 jabłka (ok. pół kilograma) olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i łyżką ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)niej żółtka (białka wstawiamy do lodówki), wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Jabłka obieramy kroimy w kostkę, plastry lub ścieramy na tartce z dużymi oczkami. 4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pianę z białek i jabłka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut
NA MOIM TALERZUserka homogenizowanego o smaku prażonych jabłek np. Danio 330 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru 1/2 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny Masa jabłkowa: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 5-6 łyżek cukru pudru 1/2 szklanki wody 5 łyżeczek żelatyny 2 opakowania cukru waniliowego Jajko roztrzepać, dodać cukier i kefir. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao(...)Całą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim ciastem. Żelatynę na masę jabłkową namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, następnie zalać 1/4 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszać i ostudzić. Jabłka połączyć z cukrami i żelatyną. Dobrze zmiksować, wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do czasu stężenia. Smacznego
talerz przyjemnościmarchwi, - 1 kg soczystych jabłek. Sposób przygotowania 1. Obieramy marchewkę i kroimy na drobniejsze części. 2. Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. 3. Jabłka i marchewkę wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Sok marchwiowo- jabłkowy jest bogaty w: - β-karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega procesom starzenia się. Wartość odżywcza jednej porcji
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach, - ½ kg pomarańczy. Sposób przygotowania 1. Obieramy marchewkę i kroimy na drobniejsze części. 2. Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. 4. Pomarańcze obieramy ze skóry. 3. Jabłka, marchewkę i pomarańcze wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Sok jest bogaty w: - β-karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega procesom starzenia się. - witaminę C, która również
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na równe kwadraty o boku ok 6-7 cm. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Przyprawić wg uznania cukrem i cynamonem, wymieszać. Jabłka układać na kwadratach, składać w trójkąt. Brzegi docisnąć widelcem. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
Smakołyki Asiszczypta cynamonu Na masę serową 500 g gotowego sera na serniki 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g ) 50 g masła 4 jajka Dodatkowo: 3 - 4 jabłka sok z 1/2 cytryny 70 g płatków migdałowych 1 łyżeczka cynamonu Sposób wykonania: Ze składników podanych wyżej wyrabiamy ciasto do momentu, aż nie będzie się kleić do ręki(...)przestudzamy Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym Stale ucierając do masła dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest gładka i jednolita dodajemy ser i wszystko dokładnie ucieramy/ miksujemy Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny Masę serową wylewamy na ciasto. Na serze układamy jabłka. Oprószamy je cynamonem i posypujemy płatkami
Swojskie jedzonkojabłko! Możecie buraczki zrobić dokładnie według tego przepisu, lub robić je tradycyjnie, tak jak robi się je zawsze u Was w domu, a tylko etap zasmażki zastąpić startym jabłkiem. Dzięki dodatkowi jabłka, buraczki nie są tak jałowe w smaku. Buraczki na ciepło czy buraczki zasmażane to jeden z ulubionych dodatków warzywnych do dań z mojego dzieciństwa. Z kurczakiem(...)bardziej na słodko, co kto lubi i jak się u niego buraczki przyrządza w domu. Zapraszam na buraczki jak zasmażane. Drukuj Buraczki jak zasmażane Składniki 4 buraki 1 jabłko 1 łyżeczka cukru sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego Wykonanie Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w skórce. Ugotowane buraki zostawiamy do wystygnięcia. Buraki obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tarce
Mieszam w Garnkucukru 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżeczki proszek do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropelek olejku waniliowego) skórka otarta z cytryny Nadzienie: 1 kg jabłek 4 łyżki cukru (lub 5 jeśli jabłka są kwaśne) cynamon wg uznania 2 łyżki masła sok z połowy cytryny 30 ml wody Dodatkowo: cukier puder do dekoracji(...)mleko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, spłaszczyć je i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę (w zamrażalniku wystarczy 10 minut). Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem zagotować, a następnie dusić na małym ogniu na patelni ceramicznej lub w garnku z grubym
Trzeci talerzsię tylko jedną miskę, no i nie dodajemy do niego cukru i tłuszczu więc nie musimy się aż tak bardzo martwić o naszą figurę kiedy go jemy, dodatek śliwek, jabłek, przypraw korzennych, kakao oraz płatków quinoa sprawia, że ciasto jest bogate w błonnik oraz pobudza metabolizm, idealne na taką zimową pogodę do tego pyszny kubek mleka (ja właśnie podgrzewam(...)łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka dosyć czubata kakao 2 jajka pół szklanki mąki pełnoziarnistej (dowolnej) pół szklanki drobnych płatków np. jaglanych, quinoa lub innych Przygotowanie : Jabłka obrać, drobno pokroić i usunąć gniazda nasienne, umieścić w dużej misce, dodać do nich rozgniecionego banana, drobno pokrojone śliwki i orzechy, dodajemy również sodę, jajka, przyprawę do pierników oraz
zdrowa vege kuchnia