jabłka - 25490 przepisów (strona:457/1700)

Racuchy drożdżowe z jabłkami 157

pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki jabłkom wilgotne. Można dodać do ciasta cynamon, dzięki któremu staną się jeszcze bardziej(...)ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu dodajemy jajko i pozostałe mleko, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z selera z orzechami i żurawiną 222

Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1 seler, 2 jabłka, 50g orzechów włoskich MAKAR, 50g suszonej żurawiny o smaku jagody MAKAR , 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Seler oraz jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Orzechy włoskie siekam nożem. Orzechy razem z żurawiną dodaję do startego selera i jabłek. Mieszam. 2. Do surówki dodaję śmietanę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Salceson 162

łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 3 twarde jabłka, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem(...)pieczenia, cynamonem oraz kakao. Na końcu do masy dodaję jabłka. Delikatnie mieszam ciasto łyżką.  2. Przygotowane ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tradycyjna surówka selerowa z jabłkiem 113

surówka z selera i jabłek. Składniki: 1 seler 4 jabłka 1 cytryna sól do smaku pieprz do smaku 10 dag płatków migdałowych majonez ze śmietaną Wykonanie: Selera, jabłka obrać i pokroić w zapałki, skropić sokiem z cytryny. Dodać 5 dag migdałów, wymieszać razem z przyprawami i majonezem wymieszanym ze  śmietaną. Przełożyć do salaterki i posypać migdałami

Tradycyjna Kuchnia
Orzechowiec z masą jabłkową 496

Orzechy w miodzie, kruche spody i jabłka z galaretką, chyba nic lepszego być nie może! Przyznam, że na widok tych zdjęć, mam ochotę biec i robić to ciasto. Gorąco polecam, trzeba włożyć odrobinę pracy, lecz myślę, że warto dla takiego efektu, który zaskoczy Ciebie i resztę rodziny! :) Składniki: *Ciasto: 350 g mąki  3 łyżeczki proszku do pieczenia kostka(...)margaryny (250 g) 100 g cukru 2 jajka 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% *Masa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek 2 galaretki, najlepiej pomarańczowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa *Masa orzechowa:\ 250 g orzechów włoskich, trochę posiekanych 120 g cukru 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka 80  g masła Wykonanie: Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę

Piekę, bo lubię
Racuchy z jabłkami bez drożdży 281

RACUCHY Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY - SZYBKIE I NIESŁYCHANIE SMACZNE! CIASTO: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka(...)mleka 1 duże jajko 1 łyżka oleju (dodana do ciasta) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu NADZIENIE: 1-2 jabłka Składniki dokładnie wymieszać w misce, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obrać i drobno pokroić w kosteczkę. Dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Racuchy smażyć

Calzonella.com
Ciasto trzepane 2247

Ciasto trzepane z jabłkami to kolejny wypiek z przepisów s.Anastazji. Ciasto bardzo proste do zrobienia, puszyste i bardzo smaczne. Ja zrobiłam z jabłkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki.... zapewniam Was, że zawsze się udaje. Piekłam go trzy razy i zawsze jest wyrośnięty, pulchny. To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto(...)zawsze się udaje. Żródło ciasta s. Anastazji Składniki 8 jajek 300 g maki pszennej 300 g cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jabłka lub dowolne owoce cukier puder do posypania Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie cały czas miksując dodawać

O kuchni z uczuciem
Zapiekana biała kiełbasa w cydrze 145

Składniki: około 1 kg surowej białej kiełbasy 3 jabłka 3 cebule 1 szklanka cydru (Lubelskiego) 0,5 szklanki rodzynek 1 łyżka cukru olej sól, pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę płuczemy i wkładamy do wrzątku. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie obieramy(...)cebulę i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy cebulę oprószoną solą na dużym ogniu około 2 minut tak aby miejscami była mocna przyrumieniona (nie powinna zmięknąć). Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy również w ósemki. Na dużą blachę wykładamy kiełbasę, cebulę, jabłka i rodzynki. Całość polewamy cydrem posypujemy cukrem i pieprzem.  Kiełbaski wkładamy

Qchnia po prostu
cynamonowe żytnie leniwe z jabłkami i cynamonem 123

podkreśliłam smakiem cynamonu, który służył jako posypka całego dania oraz znalazł się w cieście leniwych. SKŁADNIKI: 3 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej 100g twarogu białko jajka 2 łyżki ksylitolu jabłko 2 łyżeczki cynamonu laska cynamonu garść orzechów włoskich WYKONANIE: twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy ksylitol, cynamon, mąkę i białko- dokładnie mieszamy ciasto przekładamy na deskę (delikatnie podsypujemy mąką), ugniatamy w wałeczek(...)garnku wodę z dodatkiem laski cynamonowej, do gotującej się wody wrzucamy kluseczki- czekamy aż się wynurzą (ok 3-4 min) gotowe kluseczki przekładamy na talerz, ścieramy na nie jabłko, posypujemy cynamonem i orzechami włoskimi

healthy dreams
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 110

mąki pszennej  ok 5 dag masła  10 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki cukru odrobina soli ok. 150 ml ciepłego mleka   Nadzienie; 2 jabłka garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 3 łyżki skórki pomarańczowej cukier ( do smaku)   1 jajko do posmarowania bułeczek masło do wysmarowania foremek   Z podanych składników wyrobić ciasto. Mąkę przesiać(...)czasie wymieszać łyżką, dodać jajko i wyrobić ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie

Radość kipiąca uśmiechem.
Lekki pudding ryżowy z wanilią i cynamonem :) 93

gotuj na małym ogniu, pod przykryciem do momentu wchłonięcia całego płynu, to jest ok. 20 minut.  W tym czasie obierz jabłko i pokrój w kostkę.  W wybranym naczynku ułóż na dnie większą część pokrojonego jabłka.  Następnie przełóż ugotowany już ryż. Udekoruj pozostałym jabłkiem i ułóż kilka rodzynek

Zdrowie na języku :P
Keks jabłkowy / z jabłkami 129

Jesień zawsze kojarzy nam się z jabłkami. Dlatego, jak co roku jabłecznik jest obowiązkowy. Tym razem w innej wersji z bakaliami keksowymi. Keks jabłkowy Składniki: - 6 jabłek - ¾ szklani cukru - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 100 g szklanki mieszanki keksowej Przygotowanie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem

Kulinarne życie
Racuchy drożdżowe 130

Teraz już wszystko działa i zapraszam do komentowania. Składniki: pół kilograma mąki pszennej 2 szklanki mleka 50 g (pół kostki) drożdży 2 jajka płaska łyżka cukru szczypta soli 4 jabłka (ok. pół kilograma) olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i łyżką ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)niej żółtka (białka wstawiamy do lodówki), wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Jabłka obieramy kroimy w kostkę, plastry lub ścieramy na tartce z dużymi oczkami. 4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pianę z białek i jabłka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut

NA MOIM TALERZU
Ciasto kanapka jabłkowa 337

serka homogenizowanego o smaku prażonych jabłek np. Danio 330 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru 1/2 szklanki wody 8 łyżeczek żelatyny Masa jabłkowa: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 5-6 łyżek cukru pudru 1/2 szklanki wody 5 łyżeczek żelatyny 2 opakowania cukru waniliowego Jajko roztrzepać, dodać cukier i kefir. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao(...)Całą masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugim ciastem. Żelatynę na masę jabłkową namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, następnie zalać 1/4 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszać i ostudzić. Jabłka połączyć z cukrami i żelatyną. Dobrze zmiksować, wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki do czasu stężenia. Smacznego

talerz przyjemności
Sok marchwiowo-jabłkowy 72

marchwi, -  1 kg soczystych jabłek. Sposób przygotowania 1. Obieramy marchewkę i kroimy na drobniejsze części. 2. Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. 3. Jabłka i marchewkę wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok. Sok marchwiowo- jabłkowy jest bogaty w: - β-karoten, który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo i zapobiega procesom starzenia się. Wartość odżywcza jednej porcji

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach