jabłka - 25490 przepisów (strona:457/1700)

Salceson gruszkowo-jabłkowy 186

zasiedziałam się tak, że aż strach! Czas na jakieś prawie wiosenne rozruchy w kuchni;) Ale zanim to nastąpi, wrzucę kilka staroci;) Na dobry początek ciasto z jabłkami i gruszkami. I to jakie;) Na samo wspomnienie ślinka mi cieknie.. Salceson gruszkowo-jabłkowy Składniki: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 łyżeczka sody(...)łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 kg jabłek i gruszek (proporcje dowolne:) Przygotowanie: W dużej misie jajka ubić z cukrem. Dodać wymieszaną i przesianą mąkę z sodą - cały czas powoli miksować. Ucierając ciasto na małych obrotach powoli wlewamy olej, dodać kakao i cynamon.  Do utartego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka i gruszki i wymieszać całość łyżką

Lawendowe Niebo
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 201

ciepło jak i każdego następnego dnia, kiedy to wręcz nabiera jeszcze smaku i wilgoci. Można je przygotować z każdymi sezonowymi owocami, a także z konfiturą, u mnie z kawałkami jabłek i domową konfiturą morelowo-malinową . Dodatkowym plusem tego ciasta jest łatwość przygotowania, wystarczą dwie miski - w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie jak przy muffinkach składniki mokre(...)suchych i mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, na wierzchu układamy sezonowe owoce, ja użyłam 2 duże jabłka i mały słoiczek konfitury morelowej. W sezonie możemy użyć dowolne owoce.Wierzch posypujemy kruszonką. U mieszczamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pieczemy ok.30-35 minut do lekkiego przyrumienia

Smaczne Zdrowe
Pyszne ciasto ucierane z jabłkami-najprostsze 101

bardzo proste, składniki po prostu ze sobą mieszamy i gotowe! Składniki 5 jaj szklanka cukru półtorej szklanki mąki pół masła lub margaryny dobrej jakości łyżeczka proszku do pieczenia kilka jabłek płatki migdałów opcjonalnie oraz gruby brązowy cukier do posypania- ta dwa składniki sprawią, że ciasto będzie miało wspaniałą chrupiąca skórkę Jabłka obierz, pokrój na cząstki, możesz posypać delikatnie(...)proszkiem do pieczenia, a na koniec ciągle miksując, dodaj rozpuszczony tłuszcz. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę, jak najdłuższą wyłóż papierem od pieczenia. Wlej do niej ciasto i wsyp jabłka, lekko je wmieszaj lub pozostaw i tak wpadną do środka.Posyp płatkami migdałowymi oraz brązowym cukrem. Piecz około 35-40 minut, to zależy od piekarnika. Wyjmij i wyłóż

Z Kuchni Do Kuchni
Szwajcarska szarlotka 105

dodajemy mąkę i wystudzone masło. Ciasto przelewamy do blaszki (24 x 24cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Cytrynę sparzamy gorącą wodą, suszymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy kolejno do masy maślanej. Następnie dodajemy(...)budyń i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy maślanej. Na końcu dodajemy jabłka. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st przez okolo 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
Placuszki bezglutenowe, wegańskie 102

małe jabłka 1 banan Dodatkowo: mus jabłkowo - gruszkowy z cynamonem sos jabłkowy Mąki zmieszałam w misce, dodałam olej, mleko i wymieszałam na dużych obrotach za pomocą miksera. Jabłka obrałam i starłam na dużych oczkach. Banana pokroiłam na cienkie plasterki. Do masy placuszkowej dodałam jabłka i banana, wymieszałam za pomocą łyżki.  Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju

nietadieta
Zielony Koktajl ze Szpinakiem i Awokado 143

Witam serdecznie Propozycja na pyszny i zdrowy zielony koktajl ze szpinakiem i awokado. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1200 ml koktajlu 100 g szpinaku 1 awokado 2 jabłka 4 łodygi selera naciowego 1 szklanka wody niegazowanej Link do film z przygotowania: Zielony koktajl ze szpinakiem i awokado Przygotowanie : Umyte łodygi selera kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam(...)jeżeli mamy mocno dojrzałe, to nawet bez pomocy łyżeczki z łatwością obierzemy awokado ze skórki, delikatnie je ściskając, wtedy miąższ odchodzi od skórki. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką. Do rozdrobnionego selera dodaję jabłka, awokado, umyty i osączony szpinak, wodę i całość miksuję na jednolita masę. Zielony koktajl ze szpinakiem

Uwaga Babcia Gotuje
Sękate - czekoladowe ciasto z pijaną wiśnią 168

użyć wiśni z kompotu)   Składniki: 4 szkl. mąki 4 jaja 1 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru  2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 3 jabłka 3-4 łyżki wydrylowanych wiśni (użyłam z nalewki, ale mogą być też świeże lub z kompotu) 20 dag orzechów włoskich 10 dag rodzynek Miksujemy jaja z cukrem na białą(...)puszystą masę, dodajemy olej i wymieszane ze sobą mąkę, sodę, kakao i cynamon. Mieszamy całość, wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka, wiśnie, orzechy i rodzynki. Po wymieszaniu przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. C (do tzw. suchego patyczka). Ostudzone  ciacho posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Prawda, że proste

Cynamonowe szczęście
Śmietankowy jabłecznik z sosem porzeczkowym 132

100g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki jabłka, 5-6 szt dżem porzeczkowy, 1 słoiczek Przygotowanie Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Śmietany mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.  Jajka ubijamy z cukrem na puch, tak jak na biszkopt. Miksując dalej dodajemy śmietany. Wsypujemy mąkę mieszając już tylko łyżką(...)Przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy gesto jabłka brzuszkami do góry. Pieczemy ciasto w temperaturze 180st przez około 1 godzinę.  Dżem porzeczkowy podgrzewamy w garnuszku, jak zrobi się płynny, oblewamy ciasto. Odstawiamy na godzinę

Gotowanie moimi oczami
Jabłecznik z karmelem 171

pominąć) 4 duże jabłka szkl grubo posiekanych orzechów włoskich puszka masy krówkowej 3 kwadratowe wafle Jajka ubić z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać resztę składników ciasta. Jabłka obrać i pokroić w półplasterki. Orzechy i jabłka wymieszać z ciastem. Wylać na wyłożoną papierem blaszkę (24x36cm). Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Wafle dociąć

Smakołyki Asi
Prosty Deser z Kiwi 149

zdrowy. Będziemy potrzebować: 4 kiwi 2 jabłka 1 kubek 400 g jogurtu naturalnego kilka herbatników pełnoziarnistych lub innych Link do filmu z przygotowania: Deser z kiwi Przygotowanie: Umyte jabłka przekrawam na pół i oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką i daję do pojemnika. Kiwi obieram ze skórki kroję na mniejsze kawałki i dodaję(...)jabłek . Do ozdobienia góry deseru odkrawam kilka plasterków kiwi i odkładam. Owoce rozdrabniam blenderem. Następnie do owoców dodaję jogurt i całość jeszcze przez chwilę miksuję. Teraz do każdej szklanki lub pucharku daję po dwa połamane herbatniki i nalewam koktajl. Na górę układam kilka kawałków herbatników i kładę plasterek kiwi. Deser z kiwi jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Ciastka z jabłkiem. 165

nieco w kilka chwil .Polecam. Składniki: na 1 blaszkę ciastek. 250 g białego sera typu President 250 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 3 średnie jabłka cukier puder do dekoracji po upieczeniu Z mąki ,sera ,masła i łyżki cukru pudru zagnieść ciasto.Podsypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na około 5 mm grubości .Wycinać szklanką(...)kółka . Jabłka pokroić na niewielkie kawałki i wkładać na krążki ciasta ,blisko brzegu i składać ciasto na pół dociskając brzegi .Wszystkie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 25 minut .Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem .Smacznego. Przepis z bloga Na stole .Dziękuję

Ladylaura.
Racuchy drożdżowe z jabłkami 156

pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy martwić się potem. Rozpoczynamy ostatni tydzień karnawału słodkim akcentem, a zakończymy go tradycyjnie słonym śledzikiem. Racuchy drożdżowe z jabłkami doskonale smakują na ciepło, posypane cukrem pudrem jak i na zimno. Są puszyste, a dzięki jabłkom wilgotne. Można dodać do ciasta cynamon, dzięki któremu staną się jeszcze bardziej(...)ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu dodajemy jajko i pozostałe mleko, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z selera z orzechami i żurawiną 219

Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 1 seler, 2 jabłka, 50g orzechów włoskich MAKAR, 50g suszonej żurawiny o smaku jagody MAKAR , 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Seler oraz jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Orzechy włoskie siekam nożem. Orzechy razem z żurawiną dodaję do startego selera i jabłek. Mieszam. 2. Do surówki dodaję śmietanę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Salceson 157

łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, 3 twarde jabłka, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kakaowa posypka. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem(...)pieczenia, cynamonem oraz kakao. Na końcu do masy dodaję jabłka. Delikatnie mieszam ciasto łyżką.  2. Przygotowane ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tradycyjna surówka selerowa z jabłkiem 111

surówka z selera i jabłek. Składniki: 1 seler 4 jabłka 1 cytryna sól do smaku pieprz do smaku 10 dag płatków migdałowych majonez ze śmietaną Wykonanie: Selera, jabłka obrać i pokroić w zapałki, skropić sokiem z cytryny. Dodać 5 dag migdałów, wymieszać razem z przyprawami i majonezem wymieszanym ze  śmietaną. Przełożyć do salaterki i posypać migdałami

Tradycyjna Kuchnia