wypływa z niego różowy sok. Składniki: 1 kaczka +/- 2 kg przyprawy: majeranek, sól, pieprz, papryka słodka świeże gałązki rozmarynu cytryna olej rzepakowy 50 g masła 4 jabłka - możecie więcej dodać, w zależności od upodobań 2 łyżki żurawiny 1 łyżka miodu Wykonanie: Kaczkę myję dokładnie, suszę delikatnie ręcznikiem. Układam w naczyniu żaroodpornym, polewam większą ilością oleju rzepakowego(...)mięso będzie miękkie, do 2 godzin. Przez cały czas pieczenia co dziesięć minut polewam mięso wytworzonym sosem. Pół godziny przed wyjęciem dokładam do kaczki jabłka wymieszane z żurawiną, miodem i majerankiem. Na koniec posmaruj kaczkę wodą z solą, żeby skórka była bardziej chrupka
Zasmakuj Kuchnipomysł ale rzodkiew okazała się bardziej ostra niż się spodziewałam i połączyłam ją z jabłkiem. Był to bardzo dobry wybór bo jabłko złagodziło ostry smak rzodkwi i suróweczka bardzo dobrze smakowała. składniki: 600 g białej rzodkwi 4 średnie jabłka ok 3-4 łyżek majonezu Białą rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka obrać ze skórki
Monia miesza i gotujeSkładniki pęczek marchwi z natką 2 jabłka 1/4 ananasa Nać jest jadalną częścią marchwi o nieco gorzkim smaku, bogatą w odżywcze minerały, witaminy, białka i chlorofil. Może być przyrządzana jak inne, zielone liście warzyw. Nać marchwi to zioło lecznicze o działaniu oczyszczającym, moczopędnym, w leczeniu obrzęków. Dzięki antyseptycznym właściwościom dawniej używana jako środek na rany, w problemach śluzówki(...)Wykonanie Umyć pęczek marchewki ,oraz jabłka i osuszyć. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Jabłka pokroić na cząstki ,wyrzucić tylko ogonek. Wycisnąć sok za pomocą wyciskarki,lub sokowirówki:)) Smacznego
w mojej kuchniMogłabym a jakże, mogłam i upiekłam :) Pomyślałam trochę, poszperałam w przepisach i wymyśliłam takie o to ciacho. Pyszne, lekkie, wilgotne i bardzo jabłkowe. PRZYPOMINAM TEŻ O KONKURSIE !!! Strudel z jabłkami ( Apfelstrudel) 200 g maki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 60 g masła (rozpuszczonego) nadzienie: 600 g jabłek garść rodzynek 2 łyżki cukru łyżeczka(...)miksera lub na stolnicy łączymy mąkę, jajko i 100 ml wody oraz sok z cytryny. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy ok 30 minut. W tym czasie jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Mieszamy z cukrem, rodzynkami i cynamonem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką najcieniej jak potrafimy. Smarujemy połowa masła
Dzieje kuchennej WiewióryProste, ale niebanalne ciasto z ciekawym akcentem w postaci jabłek oraz włoskich orzechów. Pachnące cynamonem, idealne na podwieczorek do popołudniowej herbaty. Można posypać je cukrem pudrem i polać polewą toffee lub pozostawić bez żadnych dodatków. Ciasto przechowujemy w temperaturze pokojowej, pod przykryciem, lub zawinięte w folię ( bez polewy) - dzięki temu długo zachowa śiweżość. Jak w każdym cieście ucieranym(...)miękkie masło stoopniowo dosypując cukier i ucieramy, aż masa stanie się lekka, jasna i puszysta (około 8 minut). Wbijamy jajko i ubijamy przez około 2 minuty. Dodajmy pokrojone jabłka oraz orzechy, mieszamy. W dwóch-trzech porcjach dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy na około 30-35 minut
cool and mintyPuszyste i delikatne placuszki z twarożkiem i karmelizowanymi jabłkami. Z chrupiącymi płatkami migdałów i cukrowo-cynamonową posypką. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanko, nie tylko dla dzieci. Pyszne zarówno na ciepło, gdy są miękkie i rozpływają się w ustach, jak również na zimno, gdy nieco stężeją. SKŁADNIKI / ok. 25 placków 200 g twarogu 3 jajka / białka(...)żółtka oddzielnie 1 szklanka PRAŻONYCH JABŁEK 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku) 3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej / opcjonalnie DODATKOWO : olej lub klarowane masło do smażenia, 2 łyżki drobnego cukru wymieszanego z z ¹⁄₂ łyżeczki cynamonu WYKONANIE Twaróg rozcieramy widelcem lub rozdrabniamy w malakserze
cool and mintydaktyli, posiekanych 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynków 4 średniej wielkości jabłka 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków kokosowych garść orzechów włoskich, posiekanych Przygotowanie: Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Suche składniki wymieszać w misce (mąkę, sodę, migdały, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, daktyle, żurawinę, rodzynki, płatki owsiane, orzechy włoskie(...)płatki kokosowe) Jajka roztrzepać w misce, dodać starte jabłka i suche składniki. Całość wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do długiej formy keksówki o wymiarach ok. 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 40 minut. Upieczoną krajankę wyjąć z piekarnika i formy, przestudzić. Przed podaniem pokroić w kromki
Nastoletnie Wypiekanieładnie prezentuje (chyba nie zaprzeczycie?!), to naprawdę w smaku mi bardzo smakował. Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki(...)Formę na ciasto wykładamy folią spożywczą. Układamy warstwę maślanych herbatników. 2. Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy jak na opakowaniu. 3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową
Kuchnia w czekoladzieszczęścia :) Zapraszam! Pierogi z jabłkami -ciasto na pierogi: 400 g mąki 250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody 1 jajko szczypta soli -farsz: 2 duże jabłka łyżka cukru (opcjonalnie) -dodatkowo: klarowane masło lub śmietana Przygotowanie farszu: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jeśli są mocno kwaśne dodać łyżkę cukru
Tagebuch po polskuspodzie drożdżowym! Składniki: ½ kg mąki, 3 jajka, 15 dag cukru, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag margaryny, sól do smaku, Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek, tłuszcz do formy. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek maki, 10 łyżek cukru, 10 łyżek oleju, ½ łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Z dwóch łyżek mąki, ½ szklanki ciepłego mleka, łyżki cukru i szczypty soli(...)jeszcze chwilę wyrobić i odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Wylać gotowe ciasto na przygotowaną blachę i poukładać pokrojone obrane jabłka. Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać, posypać ciasto z jabłkami i znowu odłożyć na chwile do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna KuchniaNiedawno rozpoczęła się kampania Streetcom, w której mam okazję uczestniczyć. Tym razem testujemy piwo Somersby o boskim smaku jabłek. Jeśli tak jak ja chciałabyś/chciałbyś być ekspertem Streetcom , to mam dla Ciebie link polecający. Po kliknięciu w obrazek poniżej przejdziesz bezpośrednio do rejestracji. Do wypełnienia jest kilka ankiet, ale wierz mi – zdecydowanie warto należeć do największej agencji rekomendacji(...)się na tle innych piw. Somersby smakuje jak trochę procentowy sok jabłkowy + bąbelki. To propozycja piwa, która przenosi piwa smakowe na nowy poziom. Czuć jabłka, przede wszystkim jabłka a nie sztuczny syrop owocowy. A najlepiej smakuje schłodzone z kilkoma kostkami lodu :) Moja paczka ambasadora już się skończyła, teraz przyjdzie czas na wypełnienie wszystkich raportów, które czekają
Gotowanie i blogowanieużywa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić nawet dzieciom. Na sporą blachę, moja ma ok. 35 cm na 28 cm, potrzeba: - 6 dużych jabłek - 1 lub 1,5 szklankę pokrojonych bakalii (mieszamy to, co mamy i lubimy) - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 3 jajka - 1 łyżeczkę sody oczyszczonej - 1 łyżeczkę proszku(...)Placek włoski jest naprawdę warty wypróbowania. Jestem pewna, że kto raz go spróbuje, wstawi go na stałe na listę domowych wypieków. Polecam gorąco i życzę smacznego! #beztłuszczu #placekzbakaliami #jabłka #zdziećmi #orzechy #łatwewypieki
I tu będę miała takie tePuszyste, z chrupiącymi brzegami i miękkie w środku. Aromatyczne dzięki szczypcie cynamonu i słodkich jabłek. Łatwo, szybko, przyjemnie i smacznie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 2 jabłka 1 jajko 2 opakowania cukru wanilinowego - 2 x 10g 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder(...)szczypta soli Wykonanie: W misce ubij jajko z cukrem wanilinowym, dodawaj powoli obie mąki i mleko. Gdy powstanie gładka masa dodaj szczyptę soli i cynamonu, proszek do pieczenia i jabłka obrane ze skórki i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce. Smaż na rozgrzanym oleju, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem. Moja rada: Zanim zaczniesz smażyć pierwszą
Zasmakuj Kuchniowocowy, który u mnie sprawdza się w roli drugiego śniadania. Składniki: Na ok 300ml: 2 jabłka 200ml wody 1 banan 1 garść świeżego szpinaku garść borówek Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do misy blendera wlewamy 3/4 szklanki ugotowanego kompotu, dodajemy jabłka, szpinak, pokrojony na kawałki banan oraz borówki. Miksujemy wszystko
Kuchnia w czekoladzieSzybie placuszki na maślance, z dodatkiem startego jabłka. Puszyste, lekkie, idealne na słodką przekąskę. Składniki na placki: 4 łyżki maślanki 1-2 jabłka 6 łyżek mąki 2 łyżki cukru pudru + opcjonalnie łyżkę do oprószenia usmażonych już placków 2 jajka 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie placków: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, ścieramy(...)nich jabłko. Nakładamy po łyżce ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, smażymy z obu stron aż się zarumienią. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Szybkie placuszki z jabłkiem, na maślance pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.pl