jabłka - 25490 przepisów (strona:443/1700)

placek salceson 412

składniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 170 g cukru 180 ml oleju słonecznikowego 3 jajka 1 i 1/2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody 500 g jabłek dodatkowo: cukier puder wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy(...)kostkę. Olej miksujemy z jajkami, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy równomiernie do formy (ok. 21cm x 25cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia, boki natłuszczone. Pieczemy w 170 st. C. przez

Domowy Smak Jedzenia
SOK ŚWIEŻO WYCISKANY 160

mango – 1 sztuka jabłka – 2 sztuki pomarańcze – 2 sztuki świeży szpinak – 2 garście opcjonalnie cukier lub miód PRZYGOTOWANIE : Obrać pomarańcze, przekroić na pół. Obrać mango, pokroić, wyciągnąć pestkę. Jabłka i szpinak umyć. Jabłka można przekroić na pół i usunąć gniazda z nasionami. Wycisnąć w sokowirówce. Ewentualnie dosłodzić cukrem czy miodem. Przelać do szklanki i dostarczyć sobie witaminowej

kuchniabellissima.wordpress.com
cynamonowe muffiny z jabłkami 148

szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 200 g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 2 duże jabłka wykonanie: Jogurt, jajka i olej wlewam do miski i łączę łyżką. Suche składniki wsypuję do drugiej miski, mieszam i wlewam do nich mokre. Wszystko razem mieszam krótko i delikatnie(...)tylko do połączenia składników, dodaję jabłka pokrojone w drobną kostkę i jeszcze raz delikatnie mieszam (jeśli "przedobrzycie" z mieszaniem babeczki mogą być twarde). Foremkę na muffinki wykładam papierowymi papilotkami i nakładam ciasto do pełna, a nawet z lekką górką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 20 - 25 minut

babka w formie
Ketchup paprykowy. 160

kiełbasą, dodać go do marynaty lub posmarować spód pizzy. Polecam!   KETCHUP PAPRYKOWY.           Składniki: 1500 g czerwonej papryki 300 g cebuli szalotki 300 g jabłek 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki goździków 2 liście laurowe 200 ml octu z czerwonego wina 1 czubata łyżeczka soli(...)skórki. Szalotki obrać i pokroić na bardzo drobno. Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Obrane papryki, jabłka, papryczkę chili i szalotki przełożyć do dużego garnka. Do woreczka z gazy przełożyć ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i goździki, dodać do warzyw, wlać wodę. Całość zagotować

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Szarlotka Tuti – Fruti 133

papierem do pieczenia i wyłożć dno większą częścią ciasta. Ciasto pokruszyć lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć jabłka na pierwszej warstwie ciasta. Na jabłkach rozkruszyć następną część ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli dodawać cukier. Cały czas ubijając. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka ze śliwkami i kruszonką kokosową 169

gram masła Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Plenus  Masa owocowa: 1 kilogram śliwek 1 kilogram jabłek 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło, żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy. Ciasto zagniatamy, zawijamy w torebkę(...)gęste. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru, dusimy na małym ogniu do momentu odparowania wody. Ostudzone śliwki i jabłka łączmy ze sobą, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy schłodzonym ciastem, wykładamy uprażone owoce. Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, cukier oraz pokrojone

Bajeczna Kuchnia
Herbaty i inne produkty od Natjun! 132

400%... ... czyli czterokrotnie skoncentrowany sok jabłkowy! Pierwszy raz w życiu spotykam się z tego typu produktem, więc szczególnie mnie zainteresował. Zgodnie z informacjami producenta, został wyprodukowany z polskich jabłek, dostarczanych przez sadowników z Wielkopolski. Bez konserwantów i barwników, bez dodatków smakowych i aromatów. Co najważniejsze - niedosładzany. Świetnie sprawdza się nie tylko podczas sporządzania napojów, ale także jako dodatek(...)bardzo dobrej jakości. Okienko pozwala na dokładne przyjrzenie się poszczególnym składnikom. Na plus jest również praktyczne zamknięcie. Co do pozostałych produktów, najbardziej polecam Wam spróbować skoncentrowanego soku z jabłek, bo jego smak jest naprawdę nieziemski - czysty i intensywny. Wszystkie produkty możecie dostać w oficjalnym sklepie internetowym

Poranek na słodko
Ciasto dyniowe z jabłkami i skórką pomarańczy 123

pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 2 średnie jabłka – u mnie odmiany Celesta WYKONANIE: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać pojedynczo jajka. Dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy, i cynamon, zmiksować(...)przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masy maślanej i wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek, wciskając je do środka. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić w formie. Ponieważ nie jest zbyt słodkie, przed podaniem można oprószyć

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z pora 890

surówka z pora i jabłka Por to często niedoceniane warzywo, a przecież posiada wiele cennych składników, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie. Zawiera sporo wapnia, sodu, potasu, cynku, chloru, żelaza i fosforu, białek, węglowodanów, a także witamin.  Warto wiedzieć, że dwubarwność łodygi pora definiuje zawartość olejków eterycznych i tym samym jej intensywność w smaku. Biała część jest(...)odżywczych. W kuchni por ma bardzo szerokie zastosowanie- jest składnikiem zup, zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. By uniknąć piekącego smaku, można go krótko zblanszować. Surówka z pora i jabłka Składniki: - 1 por - 1 większe jabłko - majonez + śmietana - cukier , sól , pieprz Pora umyć pod bieżącą wodą, posiekać w półplasterki i  sparzyć wrzątkiem. Wymieszać z jabłkiem startym na tarce

Aromatyczne Podróże
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 117

ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka z cynamonem, maślane ciasteczka i chipsy z cheddara weszły do smaków specjalnych oferty Bangkok - lody tajskie ! Jestem z tego naprawdę dumna! :) Absolutnym sukcesem, nowością i wspaniałym wydarzeniem był niewątpliwie(...)użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak

Cooking Monster
Jesienna kawa z karmelem jabłkowym 114

łyżeczki kawy zbożowej Inka opcjonalnie: mleko do kawy opcjonalnie: laska cynamonu do mieszania kawy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka naturalnego soku tłoczonego z jabłek (250 ml) 1 łyżka kajmaku / dulce de leche 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu ok. 100 ml śmietanki kremówki 30% (do ubicia) 4 łyżeczki kawy zbożowej Inka opcjonalnie: mleko do kawy opcjonalnie(...)laska cynamonu do mieszania kawy'; document.write(" "); Karmel jabłkowy: Do rondelka wlewamy szklankę soku z jabłek. Dodajemy kajmak i cynamon. Mieszamy. Zagotowujemy i pozwalamy się im gotować przez ok. pół godziny, aż większość płynu odparuje. Na koniec powinniśmy otrzymać ok. 6-8 łyżek gęstego karmelu o smaku jabłkowym. Jeśli ostudzimy go i schłodzimy w lodówce, będzie jeszcze gęstszy. W naczyniu

Poezja smaku
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 164

Jesień to magiczna pora roku. Czas zbiorów, obfitujący w rozmaite warzywa i owoce, jak np. jabłka, gruszki, śliwki, dynia, papryka...  To również czas wzmożonej ochoty na słodycze. W długi wieczór warto poświęcić kilka chwil więcej i przygotować w kuchni coś naprawdę smacznego. Poniżej prezentuję Tobie zbiór moich ulubionych, autorskich przepisów do których wracam często i chętnie. Mam nadzieję(...)cynamonem Jeden z lepszych pomysłów na smaczne rozpoczęcie jesiennego dnia. W dodatku rozgrzewające i bardzo sycące. M I E J S C E  IV Rustykalna tarta owsiana z jabłkami Pozycja obowiązkowa! Kruchy, owsiany placek z jabłkami i cynamonem to prawdziwa kwintesencja jesieni. <3 M I E J S C E  III Mini serniczki ze śliwkami

Kuchnia Ellie
Knedle ze śliwkami 122

ciasto, które łatwo będzie łatwo formować w kule. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę, jabłek nie obieramy, ale pozbawiamy gniazd nasiennych i również drobno kroimy. Do jabłek i śliwek dokładamy posiekane orzechy, miód, cukier, wanilię i przyprawę do piernika. Mieszamy, odstawiamy na 20 min. Nadzienie puści sok, więc jak będziecie nabierać, to pamiętajcie, żeby lekko odcedzać

ladykitchen
Patelnia WOLL Szafir 142

 Składniki: 4 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml jogurtu naturalnego 80 ml oleju 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do oprószenia  Przygotowanie: Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Miksując dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie sztywna miksować na najwolniejszych(...)przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt naturalny. Masę wylać na wysmarowaną niewielką ilością oleju patelnię. Ułożyć obrane i pokrojone w niewielki ćwiartki jabłka. Płytę ceramiczną włączyć na 5 położyć patelnię z pokrywką i piec około 20-25 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić i piec jeszcze około 3-4 minuty by z wierzchu lekko

Ala piecze i gotuje
szarlotka z dynią i rodzynkami 132

Jabłka i dynię, czyli typowe dary jesieni możemy połączyć w jednym cieście. Dodatek dyniowej konfitury wzbogacił smak tradycyjnej szarlotki, nadał jej też żywego koloru. Ja podałam ją na ciepło, z lodami i bitą śmietaną ale na zimno smakuje dobrze, jak zwykła szarlotka. To taki wypiek do codziennej herbatki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki(...)szklanka cukru 250 g masła 2 jajka 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2 kg słodkich jabłek 1/2 szklanki rodzynek skórka otarta z cytryny łyżka cynamonu 250-300 g dżemu z dyni i pomarańczy (użyłam tego : klik ) Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać na blat. Dodać pozostałe składniki ciasta, posiekać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia