jabłka - 25490 przepisów (strona:434/1700)

DROŻDŻÓWKI -RÓŻE Z JABŁKAMI,CYNAMONEM I MIODEM 131

oraz jajko. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przełóżcie do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na godzinę. Czekając na ciasto obierzcie i pokrójcie w dosyć drobna kostkę jabłka. Wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Odstawcie. Wyrośnięte ciasto podzielcie (dla wygody) na dwie części. Z każdą z nich postąpicie tak samo: rozwałkujcie ciasto na prostokąt (ok 30x40 cm). Posmarujcie(...)piekarnika na 5 minut. Po 5 minutach zmniejszcie temperaturę do 180 st i dopieczcie około 20-25 minut. Zimne drożdżówki możecie delikatnie polukrować. sugerowałam się przepisem z książki " o jabłkach

OliveandThyme
CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI 137

Składniki 250 g masła 1 szkl drobnego cukru do wypieków 3 jaja 1 łyżka rumu 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 soczyste jabłka 1-2 łyżki brązowego cukru cynamon do posypania(...)cytryny Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie w plastry, skropcie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Teraz zabieramy sie za ciasto:  mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło utrzyjcie

OliveandThyme
Placek jabłkowy z owocami jeżynowymi i masą z migdałów 161

łyżki dżemu malinowego 3 kulki kandyzowanego imbiru 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir 100 g masy marcepanowej lub z mielonych migdałów (patrz niżej) 2 słodko-kwaskowe twarde jabłka 125-150 g mrożonych jeżyn lub mix owoców jeżynowych na masę migdałową: 100 g białych migdałów 1 surowe jajko 100 g cukru otarta skórka z cytryny (opcjonalnie) dodatkowo: papier(...)masz zrób masę z podanych składników powyżej mieląc najpierw same migdały a potem wraz z jajkiem, cukrem i skórką cytrynową. Rozłożyć powstałą masę równomiernie na cieście lekko dociskając. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić je w kostkę ok. 1x1 cm Kostki jabłek wymieszać z wciąż zamrożonymi jeżynami lub owocami leśnymi. Owoce rozłożyć na masie marcepanowej. Posmarować

Sztuka gotowania w/g Samiry
Frytki z jabłek 279

pachnące szarlotką, o tak! ...moje dziecię ukradło całą miskę i zabrało do pokoju.... a ja tylko zdążyłam spróbować...... takie dobre ! Na słodką przekąskę idealne. Składniki: 3-4 sztuki twardych jabłek 3 żółtka 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny ½ szklanki tortowej mąki  100 ml mleka ½ łyżeczki mielonego cynamonu Cukier puder do posypania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Jabłka(...)wsypujemy mąkę, oraz cynamon i miksujemy na jednolite ciasto, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, na sam koniec dodajemy ubite białka, mieszamy tylko do połączenia. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, jabłka maczamy w cieście i smażymy na złocisto. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową, na talerz wyłożony  ręcznikiem papierowym aby osączyć z tłuszczu, oprószamy pudrem, podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Bigos staropolski (Cassoeula polacca con crauti) 174

minut.  Suszone śliwki namaczany w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, ok. 30 minut. Suszone grzyby i śliwki odsączamy, kroimy na grubsze kawałki. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Białą kapustę szatkujemy i sparzamy we wrzącej wodzie, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę(...)łyżkach masła. Do cebuli dodajemy o ba rodzaje kapusty. Całość zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do kapusty dodajemy starte jabłka , mięso pokrojone w kostkę, grzyby wraz z wodą po ich namoczeniu oraz suszone śliwki. Dolewamy czerwone wino. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy zioła: listki laurowe

La grande e la piccola cuoca
Ciasto Meluzyna 804

makowy: 8 białek, 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100 ml wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: ½ litra mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: Mieszanka płatków kukurydzianych(...)pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę. Jabłka prażę na małym ogniu do momentu aż się rozpadną. Do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem

Tradycyjna kuchnia Kasi
CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 995

pudru 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka masa: 1,5 l mleka 4 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru kryształu ponadto: 1,5 kg miękkich jabłek Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i pokrojoną w kostkę margarynę.  Posiekać nożem. Dodać żółtka. Śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać(...)kroimy w plastry. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy. Blaszkę o wym. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy jedną część ciasta, następnie układamy plasterki jabłka, wylewamy budyń i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
jabłka z dżemem z ciemnych winogron w cieście francuskim... 136

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 250 ml/z winogron, szara reneta 4 sztuki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi wsypać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać, mąka ziemniaczana wciągnie(...)cały sok z jabłek i dżemu ciasto francuskie rozwinąć i położyć z papierem na blaszkę do pieczenia, na środek po długości wyłożyć nadzienie zostawiając szersze brzegi ciasta ciasto ponacinać w paski i nałożyć na jabłka, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto piekarnik elektryczny nastawiony na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut na ciemnozłoty

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w warzywach, pyszny i aromatyczny. 155

taki Wam posmakuje z warzywami.Jabłka, marchewka, cebula i aromatyczne zioła, myy pyszotka. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 średniej wielkości kurczak mój był akurat swojski 2 duże słodko kwaśne jabłka 4  marchewki 2 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz lub domowa vegeta 1 łyżka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonej papryki może być ostra(...)troszkę mniej. Kurczaka polewamy oliwą i odstawiamy na kilka minut. Następnie przekładamy do głębszego rondla tak aby Wam się wszystko zmieściło. Obsmażamy kurczaka z obydwu stron i zmniejszamy ogień. Jabłka, marchew, cebulę obieramy, myjemy i kroimy : jabłka w ósemeczki, cebulę w piórka, marchewkę w grubsze plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do kurczaka i oprószamy solą. Podlewamy około 1/2 szklanki

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto jabłkowe z makiem 121

masło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką. Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać

Camilla w kuchni
Ciasto żurawinowo - jabłkowe 115

przełamuje żurawina. Cały smak uzupełnia kokosowa kruszonka . Składniki: 130 g miękkiego ciasta 200 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 2-3 jabłka, pokrojonych w kostkę 150 g żurawiny świeżej lub suszonej kruszonka: 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki zimnego, posiekanego masła Wykonanie: Masło utrzeć(...)cukrem na bladożółtą, kremową masę. Dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec wmieszaj ręcznie jabłka i żurawinę. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszaj/ zagnieć. Ma przypominać pokruszony chleb

Pysznie & Pięknie
Ciasto kakaowe z jabłkami 246

pudru 1,5 szkl mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl oleju słonecznikowego 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki kakao 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka skondensowanego 1 płaska łyżeczka masła (rozpuszczamy w kąpieli wodnej) Dodatkowo: masło do posmarowania formy mąka(...)stopniach około 50 minut w keksówce wysmarowanej masłem i opruszonej mąką. Wystudzone ciasto można polać polewą z gorzkiej czekolady. Mokre, winne, smakowite ciasto.     Artykuł Ciasto kakaowe z jabłkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Irlandzkie ciasto z jabłkami 178

karnawał to ciasto z jabłkami musi być koniecznie na naszym stole. Dziś przepis na irlandzkie, korzenne ciasto z jabłkami na które przepis znalazłam gdzieś w necie. Ciasto jest pyszne, wilgotne i robi się je bardzo szybko a smakuje wybornie nie tylko na spotkaniu z przyjaciółmi ale równie pysznie do kawy czy herbaty przy czytaniu książki. Na wieczorkach karnawałowych(...)będzie znakomitym deserem, polecam. Irlandzkie ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto Salceson. 135

zapraszam na pyszne  ciasto z jabłkami, orzechami i nutką cynamonu. Ciasto jest proste w wykonaniu i szybko się je przygotowuje. Zapraszam :)  Składniki : 4 średniej wielkości soczyste jabłka 2 szklanki maki typ 550 1 szklanka cukru 5 jajek 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka(...)waniliowym na gęsty kogel mogel. Następnie dodajemy olej, przesiewamy mąkę z sodą,proszkiem  do pieczenia, cynamonem i kakao, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy orzechy i obrane, pokrojone w kostkę jabłka, wszystko jeszcze raz mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Upieczone i schłodzone ciasto polewamy dowolną polewą i posypujemy wiórkami

Sama słodycz i szczypta chili