jabłka - 25490 przepisów (strona:428/1700)

Deser z chia na mleku kokosowym 106

łyżka ksylitolu (cukru brzozowego), lub zwykłego          1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii          2 jabłka          1 banan          1 łyżeczka soku z cytryny.          Garść uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich(...)masz mało czasu, podgrzej wszystko razem i gotuj na małym ogniu około 8 minut, następnie odstaw do wystudzenia. ·      Na maśle przesmaż pokrojone w małą kostkę jabłka, dodaj cynamon. Po zdjęciu  z ognia możesz dosłodzić miodem lub syropem (niekoniecznie). Zostaw do wystudzenia. ·      Na patelni rozpuść cukier (karmelizuj) i przesmaż przekrojone wzdłuż

Moja Mama Gotuje
Babeczki jabłkowe 105

Jednym słowem: spróbujcie :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórków kokosowych * 500g kwaśnych jabłek * 3 łyżki mąki Jabłka obieramy i ścieramy na tartce, na grubych oczkach. Odsączamy sok (który możemy wypić) i smażymy na patelni przez 10 minut(...)łyżkami cukru. Całość studzimy. Masło ucieramy z 3 łyżkami cukru, używając łyżki. Dodajemy stopniowo rozkłócone jajko. Przesiewamy mąkę i mieszamy masę. Dodajemy mleko, cynamon, wiórki kokosowe, i ostudzone jabłka. Całość mieszamy i rozdzielamy na foremki na babeczki. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno

Klasyka Gotowania
Nogi kaczki duszone ze śliwkami i jabłkami 115

herbaty miodu, Nogi oczyścić z resztek piór. Oprószyć solą i obsypać (suszonym)/obłożyć (świeżym) rozmarynem. Odstawić na 2 -3 godziny, lub na całą noc. Ja przygotowuję dzień wcześniej. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Nogi kaczki włożyć, skórą do dołu, do zimnego garnka z grubym dnem, garnek postawić na ogniu. Powoli smażyć nogi na rumiano(...)stron. Nogi wyjąć, tłuszcz wylać, wlać wino, zagotować. Dodać śliwki i jabłka, zagotować. Włożyć nogi, wlać około 200 ml wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. zastawa

królestwo garów
Jabłkowe różyczki w cieście francuskim 116

Wszyscy juz chyba upiekli różyczki jabłkowe , pora i na mnie :) czerwone jabłka ciasto francuskie dżem (pomarańczowy, morelowy lub inny) przyprawa do deserów cukier puder Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki, ciasto francuskie na pasy o szer, ok 5 cm . Wzdłuż ciasta układamy jabłka, potem smarujemy dżemem, składamy i zwijamy tak by powstały róże, wkładamy do foremek na muffinki

Gotowanie jest łatwe
Jesienna granola bez dodatkowego cukru 132

przemysłowe granole, gdyż niektóre z nich pełnią tylko funkcje smakowe, mają dużo cukru, mało błonnika, mało owoców czy orzechów. Granolę, którą proponuję zrobiłam głównie z orzechów włoskich i jabłek. Całość sowicie doprawiona cynamonem. Zawiera dużo błonnika i jest super dodatkiem do śniadania przy podwieczorku. Składniki: szklanka płatków owsianych szklanka orzechów włoskich 1/4 szklanki siemienia lnianego 1/4 szklanki sezamu(...)malinowej Sposób przygotowania: Siemię lniane oraz sezam zmiel w młynku. Następnie wymieszaj z płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami, cynamonem. Zaparz herbatę malinową a następnie dodaj do płatków. Na koniec zetrzyj jabłka na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj jeszcze raz. Przesyp na blaszkę do pieczenia i piecz około 40 minut w 180 º C mieszając co 5-10 minut

wysmienity
wyborny deser Lusette z sokiem jabłkowym i jogurtem... 147

poziomkowa 1 opakowanie, biszkopty okrągłe 1 opakowanie, bita śmietana w proszku 1 opakowanie, galaretka poziomkowa 1 opakowanie, mleko 3,2% zimne 200 ml, wafelki czekoladowe Lusette 50 gram umyte jabłka pokroić na cienkie plasterki do formy babkowej z kominkiem silikonowej 22 cm, dno będzie wierzchem deseru 400 ml soku wlać do naczynia i w mikrofali zagrzać na gorące, wsypać(...)żelatynę, mieszając rozpuścić, wlać do żelatyny 500 ml soku, wymieszać i wlać do formy z jabłkami, schować do lodówki do stężenia galaretkę poziomkową rozmieszać w 100 ml gorącej wody, wlać do naczynia z jogurtem i wymieszać na stężały sok jabłkowy rozłożyć biszkopty, wlać jogurt, poukładać na wierzchu biszkopty, schować do lodówki do stężenia formę nakryć talerzem, obrócić i delikatnie

W Mojej Kuchni Lubię
Sok - bomba witaminowa! 188

innych korzyści dla naszego zdrowia i urody. Składniki na 1 porcję: 1 średni burak 2 jabłka 1 marchew (1 plaster cytryny) Przygotowanie: Wszystkie składniki myjemy i obieramy. Buraka, jabłka i marchew kroimy w kostkę i przy użyciu sokowirówki wyciskamy soczek :) Sok najlepiej odstawić na 30 min do lodówki, ponieważ sok z buraka może podrażnić żołądek, dlatego nie należy(...)później to wyciśnij do napoju dodatkowo sok z grubego plastra cytryny - poprawia to nie tylko smak soku, ale również przedłuża jego trwałość - nie straci on swoich właściwości. PS. W jabłkach często gniazda nasienne mogą być zepsute, w takim przypadku oczywiście je wycinamy

Alutka-Gotuje
Barszcz ukraiński 186

cytryny Przygotowanie: Fasolę jeżeli używasz z puszki wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną 05, cm kostkę, seler i cebulę podobnie. Marchew, buraki i jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach- nie będę kłamać, zajmie Ci to wszystko pół godziny. W garnku w którym będziesz gotować zupę podgrzej 2 łyżki oleju roślinnego, wrzuć do niego(...)goruj na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodaj seler, dolej kolejny litr wody i gotuj pod przykryciem 5 minut. Kolejno dodaj całą resztę składników, czyli marchew, fasole, jabłka, liście laurowe i łyżkę soli. Dolej tyle wody ile zmieści się w garnku i gotuj aż wszystko będzie miękkie, około 15 minut, a na samym końcu dodaj

greenscarf
Koktajl witaminowy z pomarańczy i marchewki 158

pomarańcze 2 jabłka 1 szklanka marchewkowego spaghetti Fit&Easy  (opcjonalnie 2 marchewki) 1 łyżka miodu Z pomarańczy dokładnie wyciskamy sok. Przelewamy do blendera wraz z miąższem. Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkowe spaghetti oraz jabłka dokładamy do soku. Opcjonalnie możemy dodać marchewki obrane i pokrojone na małe kawałki. Wlewamy miód. Całość blend ujemy

VioletoweKucharzenie
Placek półkruchy z jabłkami 151

cukru pudru -5 - 6 łyżek śmietany lub kefiru -1 paczka proszku spulchniającego ( 2 łyżeczki ) -2 dag margaryny do wysmarowana formy Nadzienie z jabłek: -1 kg kwaskowych jabłek -cynamon lub skórka pomarańczowa -wanilia                  Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek, wbić jaja(...)dwie części. Jedną część wywałkować w formie prostokąta na grubość 1 cm. Drugą połowę ułożyć w formie ( u mnie 34 cm x  24 cm ), nakłuć i podpiec. Jabłka umyć, obrać, poszatkować, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem. Masę jabłkową wyłożyć równo na placku, przykryć resztą wywałkowanego ciasta, brzegi dokładnie wypełnić ciastem, nakłuć w wielu miejscach. Upiec

Kulinarne przemyslenia
MEGA JABŁKOWE BABECZKI Z KRUSZONKĄ 135

Przeglądając wczoraj swoje stare zapiski odkopałam przepis na pyszne babeczki pełne jabłek z kruszonką. To przepis bardzo prosty a babeczki zawsze się udają. Są wilgotne w środku, puszyste, aromatyczne. Koniecznie wypróbujcie :) Do babeczek wykorzystałam śliczne papierowe foremki, które otrzymałam od  Papilart . Składniki na babeczki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru pudru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, w drugiej wymieszać mikserem składniki płynne. Do płynnej masy dodawać po łyżce sypkich składników, nie przestając ciasta mieszać mikserem na wolnych obrotach. Jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wylewać do nich ciasta do 2/3 ich wysokości. Kruszonka

Zrób to smacznie
FIT SZARLOTKA 198

Składniki: 2 szklanki mąki żytniej (może być orkiszowa, owsiana) 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 miękkich jabłek cynamon 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki ksylitolu garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Jajka, olej i miód wymieszać trzepaczką.  Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do foremki wysmarowaną olejem kokosowym lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cynamonem i ksylitolem. Na koniec wierzch posypujemy płatkami owsianymi i orzechami. Pieczemy w 180 stopni C i pieczemy ok. 40-45 minut. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Jabłko pieczone z płatkami orkiszowymi 199

Dieta ach to ty :) Gdzie się podziały desery ?? Otóż są dietetyczne zdrowe i efektowne. Sezon na pieczone jabłka trwa cały rok.Kilka produktów i ma my mega pyszny deser jabłka pieczone z płatkami orkiszowymi o smaku orzechowo maślanym. Składniki 2 jabłka 1/3 szkl płatków orkiszowych 1/4 szkl otrębów jaglanych 1/4 szkl otrębów żytnich 1/4 szkl orzechów włoskich

Kulinarne pyszności Molki
Racuchy drożdżowe z jabłkami na śmietanie 167

jajka 2/3 szklanki mleka 30 g drożdży 1 łyżka cynamonu mąki tyle, by ciasto miało dość gęstą, ale wciąż lejącą konsystencję (powoli spływało z chochelki) 2-3 jabłka (zależy od wielkości) cukier puder lub dowolna konfitura/dżem do podania olej do smażenia Mleko podgrzać, ale nie powinno być gorące. Dodać łyżeczkę cukru i rozpuścić w nim drożdże (trzepaczką(...)Odczekać 15 minut aż pojawią się bąbelki na cieście. Następnie wbić jajka, wlać śmietanę, 1 łyżkę oleju, wsypać pozostały cukier, cukier waniliowy i cynamon. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta (po ok. 3 łyżki stołowe na porcję). Placuszki smażyć na rumiano z obu stron na niewielkim ogniu

Czerwień i błękit
Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie 167

głównych, a dokładniej do pieczonego indyka. Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta 2 jabłka 350 g gotowanych kasztanów 1 garść suszonej żurawiny    2 cebule (u mnie czerwone) 250 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml octu balsamicznego ciemnego 15 g cukru 2 łyżki miodu(...)cukru, podsmażyć, a następnie dodać do niej wcześniej poszatkowaną kapustę, podlać winem i octem balsamicznym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodać kasztany, jabłka wraz z żurawiną, resztą przypraw i pod przykryciem ponownie dusić przez kolejnych 40 minut. Na koniec można dodać z 2 łyżki miodu dla wyrównania smaków. Jeżeli ktoś nie lubi

Wino Francja Kuchnia

Proponowane wyszukiwania