proszku do pieczenia 1,5 kg kwaśnych jabłek cynamon 170 g zmrożonego masła Mąkę, kaszkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 części. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić na 2 części. Na dnie tortownicy ułożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Na dno wsypać 1/3 część suchych składników, wyrównać(...)położyć 1 część jabłek (razem z sokiem), wyrównać, posypać cynamonem. Czynność powtórzyć. Ostatnią suchą warstwę uklepać, wyrównać i zetrzeć na tarce równą warstwę zmrożonego masła. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50-60 minut. Będzie gotowa gdy się mocno zarumieni i zacznie odchodzić od boków formy. Podczas pieczenia może wyciec trochę soku (choć mnie akurat
Smakołyki Asicienko i wykładasz nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem. Podpiekasz w temp. 180 stopni C, przez około 10 minut, po czym ciasto studzisz. Teraz pora na jabłka i moją „najulubieńsiejszą” czynność. Całe 2kg obierasz i ścierasz na tarce o grubych oczkach. Wszystko to zasypujesz cukrem i odstawiasz, aby puściły sok. W tym czasie białka(...)szczyptą soli, dodajesz cukier i dalej miksujesz. Kiedy białka będą już sztywne, wsypujesz proszek budyniowy i dokładnie mieszasz, ale już powoli. Najlepiej użyć do tego miksera na najwolniejszych obrotach. Jabłka odciskasz dokładnie z soku, układasz na wystudzonym cieście, posypujesz cynamonem. Na nie wylewasz masę białkową, a na nią ścierasz surowe schłodzone ciasto (tę mniejszą połowę która Ci została). Ciasto
ArbuziakiSpód - 250 g mąki owsianej - 2 jajka - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 20 g cukru/słodzika - 30 g oleju kokosowego - 1-2 łyżki jogurtu greckiego Masa - około 1 kg jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Wierzch - duże opakowanie jogurtu greckiego (330 ml) - 2-3 łyżki cukru/słodzika - kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie Przygotowanie zaczynamy dzień wcześniej od wyłożenia jogurtu (potrzebnego(...)Spód Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz dodajemy jajka, jogurt, sodę oraz cukier/ słodzik i rozpuszczony olej kokosowy. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. W między czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Po godzinie wyciągamy spód, którego 2/3 układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Następnie wykładamy nasze jabłka, posypujemy cynamonem i resztą ciasta
Health-Fit-Lifeciasta Ciasto: Suche składniki wymieszać, dodać masło i posiekać. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i smażyć ok 10 minut, często mieszając. Przestudzić. Dodać bułkę tartą, cynamon i żelfix, wymieszać(...)Formę (20x30cm) wyłożyć pergaminem. 2/3 części ciasta wylepić spód i boki foremki, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i utworzyć na wierzchu kratkę. Na cieście ułożyć połówki orzechów. Szarlotkę piec ok 50 minut w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asiwody Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na nagrzaną patelnię. Dodajemy łyżeczkę wody i łyżkę miodu cynamonowego (lub zwykłego miodu z łyżeczką cynamonu). Prażymy aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Mleko zagotowujemy. Gorące mieszamy z mleczkiem słodzonym, kawą Inka z Błonnikiem oraz masłem orzechowym. Miksujemy na gładko. Do wysokich szklanek nakładamy po 2 łyżki prażonych jabłek. Zalewamy(...)ciepłym napojem kawowym. Podajemy od razu, z długimi łyżeczkami do wyjadania jabłuszek ;) Smacznego. Wpis powstał we wspołpracy z marką Inka. Artykuł Inka z masłem orzechowym i prażonymi jabłkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogmiękka. Aby osłodzić jaglankę, dodaję dwa daktyle, dzięki czemu jaglanka jest słodka. Tak przygotowaną kaszę podaję z owocami, dzisiaj akurat były to pieczone jabłka i maliny. Jabłka pokrojone w kostkę i maliny układam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem kokosowym, na wierzch układam chipsy z kokosa (prawdziwe bez chemii!) i 1-2 łyżki płatków owsianych(...)orkiszowych czy gryczanych. Całość piekę aż się zrumieni. Dwie łyżki upieczonych w ten sposób jabłek dodaję do kaszy. Posypuje odrobiną cynamonu i gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNISkładniki 3 kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu miód do smaku sok z cytryny około 3/4 -1 szklanka Wykonanie Umyte ,najlepiej swoje jabłka pokroić w plastry. Przełożyć do miski. Sok z cytryny posłodzić miodem do smaku,dodać 1-2 łyżeczki cynamonu. Gotowym sokiem zalać plasterki jabłka .Wszystko razem dokładnie wymieszać .Gotowe jabłuszka ułożyć na tackach dehydratora-suszarki
w mojej kuchnicały czas. Przygotowałam w niej dzisiaj słynny francuski deser tarte tartin. Wybrałam jednak brzoskwinie, bo to już ich ostatki. Tarte tatin z jabłkami jeszcze zdążę zrobić, bo jabłka dostępne przecież przez cały rok. Przepis pochodzi od znanego francuskiego cukiernika osiadłego w Szwecji Sébastien Boudet . Przepis dostosowałam do moich potrzeb, bo zamieniłam jabłka na brzoskwinie. Francuską solą jakoś
codojedzeniakrążki jabłka suszonego bez skórki z cynamonem Amkez* odrobina oleju do smażenia (np. kokosowego) cukier puder do oprószenia + ulubiona konfitura (u mnie borówkowa) *Polecam Wam suszone jabłka Amkez Idealne jako przekąska i dodatek do wielu dań Przygotowanie: Do miski wbijamy dwa całe jajka, dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem(...)pieczenia, cynamon i znów mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone np. w ćwiartki suszone jabłka. Masę wylewamy na rozgrzana patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Rozprowadzamy ją po powierzchni patelni delikatnie ją poruszając. Omlet smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pojawią się pęcherzyki obracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilkę. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy
Słodkie okruszkiwstawić do lodówki na noc. Pęczak ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Cebulę zrumienić na maśle, wymieszać z pęczkiem, doprawić do smaku, dodać pół jabłka obranego i pokrojonego w kostkę. Skórę od szyi kurczaka zaszyć lub zawiązać nitką. Do środka włożyć nadzienie. Po skórę na piersi włożyć cienkie plastry masła. Kurczaka zszyć tak, żeby nadzienie(...)się nie wysypało. Nogi związać nitką. Skrzydła przypiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką. Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem, włożyć kurczaka, po bokach obłożyć go pokrojonymi w ósemki jabłkami. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiowa. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 170stC, w trakcie pieczenia polewać kurczaka wytworzonym sosem. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze ok 30 minut
Obiad gotowyjabłka - 210 g cukru - 2 łyżeczki cynamonu - 280 g mąki - 1 łyżeczka sody - 100 g masła - 1 jajko - 250 ml maślanki - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli Przygotowanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe kawałki. Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko, mąkę, maślankę, sodę, cynamon oraz sól. Wszystko ucieramy a na koniec dodajemy pokrojone(...)jabłka. Mieszamy i wykładamy przygotowanym ciastem formy na babeczki. Pieczemy w 180 C przez około 15 - 20 minut. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchnimrożonki. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce marchewkę (na drobnych oczkach), jabłko (na średnich/dużych oczkach) i dokładnie wymieszać. Do surówki nie dodaję ani soku z cytryny, ani cukru. Jeśli jesteście do tego przyzwyczajeni, po prostu wybierajcie słodsze odmiany marchewki (karotki) i jabłek – wkrótce zapomnicie o tym dodatku, a sam smak marchewki i jabłka będzie
Dietologszklanka, kakao 1 łyżka, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jajka 3 szt, olej 3/4 szklanki, jabłka pół kg, orzechy włoskie 3/4 szklanki, Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wysypujemy do miski. Jabłka posypujemy cukrem, następnie wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Kolejnymi składnikami są przesiana mąka, kakao, soda oraz proszek do pieczenia. Jajka roztrzepujemy
kulinarne odsłony patijakie pyszne. Pachnące słodką wiosną ;) Składniki -4 szklanki mąki -1 szklanka cukru -3 jajka -1 kostka margaryny -3 łyżeczki proszku do pieczenia -1 kg pokrojonych w plastry jabłek -2 budynie owocowe ugotowane w 2 i 1/2 szklanki mleka z łyżeczką masła -1 cukier wanilinowy Przygotowanie Z mąki, cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść(...)ciasto i rozdzielić je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę). Na ciasto wyłożyć jabłka i posypać cukrem wanilinowy. Gorącym budyniem zalać jabłka, przykryć je drugą częścią ciasta i piec godzinę w temperaturze 180 st. Smacznego
Zielona KuchniaChrupkość owoców świetnie skomponowała się z ostrością pora i delikatnością jajek oraz sera. Składniki: 1 średni por 6 niedużych jajek ugotowanych na twardo 2 duże, twarde, kwaskowate jabłka ok. 200 g żółtego sera sól, pieprz, pieprz ziołowy 2-3 łyżki majonezu Por pokroić w półplasterki, wrzucić do miski, posolić i odstawić na 15-20 minut(...)Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w kostkę, dodać do pora. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Ser również pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Doprawić, dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać. Sałatka lepiej smakuje, gdy chwilę postoi w chłodnym miejscu
Simply Food