takiego koktajlu z pewnością wyjdzie nam na zdrowie, szczególnie w okresie przeziębień, o ile nie jesteśmy uczuleni na kiwi czy bromelainę zawartą w ananasie 😉 Składniki: 1 ananas świeży 2 jabłka 3 kiwi duża garść szpinaku świeżego 1/2 szklanki wody Wykonanie: Przygotowujemy owoce: Ananasa kładziemy na desce i odkrawamy jego dolną oraz górną część. Następnie stawiamy go pionowo(...)odcinamy skórkę dookoła owocu. Obranego ananasa kroimy w ćwiartki i z każdej ćwiartki odkrawamy zdrewniały środek. Resztę owocu kroimy w kostkę. Jabłka obieramy ze skóry, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Liście szpinaku myjemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Do misy blendera wrzucamy
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Masa jabłkowa: 3 duże jabłka, 1 szklanka wody, 2 opakowania galaretki cytrynowej, Masa śmietanowa: 400 ml śmietany 30%, 1 opakowanie śmietan- fix, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka żelatyny(...)Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń i ucieram. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję. 3. Masa jabłkowa. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Jabłka duszę około 15 minut na małym ogniu. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam
Tradycyjna kuchnia KasiSmacznego :) Ciasto (blaszka 23/33 cm): jajka 5 szt, mąka pszenna 4 szklanki, śmietana 18% 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cynamon 2 łyżeczki, jabłka 5 szt, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo(...)błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez
kulinarne odsłony pati22cm ) * kefir – 400 g * jajko – 3 szt * cukier drobny – 1 szkl * olej – 0,5 szkl * cukier wanilinowy – 1 op * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * mąka pszenna – 2,5 szkl * jabłka – ok.300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami, d odajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki(...)Ciasto wylewamy na blachę, p rzez sitko posypujemy bułką tartą, u kładamy jabłka. Pieczemy ok. 45 minut w 180C
Ostra na Słodkomnie szklanka ma 250 ml) mąki pszennej typ 450 u mnie TOTA 8 jajek 1 kostka masła 2 szklanki brązowego cukru 2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka jabłek (obierz, pokrój na cząstki) Do polewy 1 gorzka czekolada pół kubeczka śmietany 36% 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao Posypka: u mnie ekspandowane ziarno prosa w miodzie z czarną porzeczką(...)mąkę z proszkiem i ciągle mieszając wlej cienkim strumieniem rozpuszczone, chłodnemasło. Zmiksuj delikatnie do połączenia się składników. Wylej masę na blachę pokrytą papierem do pieczenia. W masie ułóż cząstki jabłek, dosyć gęsto. Piecz w nagrzanym piekarniku około 40 minut, góra i dół na 180 stopniach. Po czym wyłącz piekarnik, uchyl delikatnie drzwiczki ,ale nie wyciągaj ciasta. Po 10 minutach
Z Kuchni Do Kuchnifolię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 2. Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny, cynamon i dokładnie wymieszać. 3. Jabłka obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w talarki, dodać starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. 4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt(...)plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy 31 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Na całej powierzchni ciasta powciskać talarki z jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut. Ciasto wystudzić i posypać na wierzchu cukrem pudrem
Szalona Kuchnia EwelinyKokosowy pudding z chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek jest dobrą przekąską na drugie śniadanie lub też pysznym deserem. KOKOSOWA CHIA z MUSEM z KARMELIZOWANYCH OWOCÓW Składniki: (2 małe porcje) 1,5 szkl mleka kokosowego 4 łyżeczki chia (szałwia hiszpańska) mus: 1 jabłko 1 gruszka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki brązowego cukru szczypta cynamonu(...)cytryny Przygotowanie: Nasiona chia moczymy w mleku kokosowym, aż napęcznieją . (najlepiej odstawić na noc) Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem w cytryny aby nie ciemniały. W rondlu rozgrzewamy brązowy cukier, a kiedy zacznie karmelizować dodajemy gruszki z jabłkami oraz odrobinę cynamonu. Dusimy, aż owoce zrobią się miękkie. 2 łyżeczki skarmelizowanych owoców odkładamy, resztę
Bon appetit mon amiepłatków owsianych 1 duże jabłko Bezglutenowe batony Przygotowanie. Jagody, morwę i owoce goji połączyć z puree jabłkowym. Moczyć całość przez godzinę. W misce wymieszać płatki owsiane, ksylitol, jabłko pokrojone w kostkę oraz puree jabłkowe z namoczonymi owocami jagód, goji i morwy. Masę przełożyć na małą, prostokątną blachę do pieczenia. Blachę warto wyłożyć papierem do pieczenia. Baton piec 50 minut(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, jeszcze ciepły baton pokroić na średniej wielkości prostokąty. Podawać wystudzone. Bezglutenowe batony Wskazówki. Puree jabłkowe przygotowałam w bardzo prosty sposób. Jabłka pokroiłam w kostkę, dodałam odrobinę wody i gotowałam na małym ogniu do momentu aż zmiękły. Całość zblendowałam. Batony sprawdzają się jako drugie śniadanie albo szybka przekąska. Warto trzymać
mecooksprzysmaki. Ajerkuchy, czyli racuchy z jabłkami. 😊 2 jajka łyżka cukru szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka szklanka mąki szczypta cynamonu łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli Oraz: 2 duże jabłka tłuszcz do smażenia cukier puder Mieszamy składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa, odstawiamy na około 20 minut, aby sobie odpoczęło. Obrane jabłka kroimy w plastry, jeśli należą
Dieta moja pasjaszkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy(...)Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około 20 minut
Dziś Ja gotujeOrzeźwiający koktajl ze świeżych owoców: jabłek, kiwi, pomarańczy i jabłka, z mocnym akcentem selera naciowego i wyczuwalną miętową nutą to doskonały pomysł na dostarczenie naszym organizmom bomby witamin i świetna propozycja na przekąskę między posiłkami. Składniki: 150g selera naciowego 1 pomarańcz 1 jabłko 2 kiwi 8 listków mięty 200ml wody niegazowanej sok z 1/2 limonki 1 łyżka(...)miodu Wykonanie: 1. Kiwi i pomarańczę obrać ze skóry, pozbawić błon i pestek, a seler naciowy dokładnie umyć. Jabłko dokładnie umyć i pozbyć się gniazda nasiennego, a owoce pokroić na mniejsze części. 2. Owoce przełożyć do blendera kielichowego, dodać wodę, listki mięty i zmiksować do postaci koktajlu. Doprawić sokiem z limonki, miodem, całość dokładnie wymieszać. Koktajl podawać
Szalona Kuchnia Ewelinyczęści, schłodzić. 5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaskowych obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lekko odcisnąć sok. Większy kawałek ciasta wyłożyć na blaszkę na nie starte jabłka. Na to piana : 5 białek 0,5 szklanki cukru 3-4 łyżki kisielu owocowego lub mąki ziemniaczanej Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier oraz kisiel. Pianę wyłożyć(...)jabłka na koniec zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec około 40 minut w 180st. 24x35cm Ja tym razem upiekłam w 2 małych tortownicach po 18cm ( czas pieczenia 25min
W garach u Gosidzieciach, co prawda tych małych, ale z życia wiem że i te większe się na nią połakomią... Przygotowałam ostatnio dla dzieciaków takie serowe kluseczki z dodatkiem startych jabłek. Nie miałam za bardzo pomysłu na drugie danie, stąd takie kombinowanie(...)się później okazało całkiem udane i smaczne. Składniki dla 3-4 osób: 350g białego sera 500g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 1 jajko 200g mąki pszennej + do podsypania 2 jabłka Szczypta soli Dodatkowo: Masło do omaszczenia Cukier kryształ drobny ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ser oraz ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko oraz odrobinę soli. Jabłka obieramy, usuwamy
Kuchnia w czekoladziejabłek. W połączeniu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem zyskuje miano prawdziwej narodowej przystawki Polaków. Składniki: 1kg słoniny bez skóry 3 cebule 1 cebula czerwona 350g kiełbasy 2 jabłka 4 łyżeczki majeranku 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Cebule drobno posiekać, kiełbasę pokroić w kostkę, obrać jabłko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, topić cały czas mieszając do uzyskania skwarek koloru słomianego. Następnie dodać cebule, kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jabłko. Smażyć wszystko jeszcze kilka minut. Całość dokładnie wymieszać a następnie doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Po lekkim wystudzeniu przelać do słoiczków
Szalona Kuchnia Ewelinydodatkiem ogórków kiszonych, zobacz do obiadu pyszną i wyrazistą w smaku surówkę z pora . Zapraszam dziś na surówkę z pora, taką domową, prostą i smaczną. Składniki: 1 por 2 jabłka 3 spore łyżki(...)majonezu łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie: łyżeczka cukru pudru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pora myję, białą część i trochę zielonej przekrawam wzdłuż i siekam w drobne talarki. Obrane jabłka trę na tarce o dużych oczkach. W misce łączę jabłka z porem, przyprawiam i dodaję majonez, mieszam, podaję schłodzoną
Zasmakuj Kuchni