mielonej łopatki wieprzowej, 2 niezbyt duże jabłka, 1 mały por (lub połowa normalnej wielkości), 1 duże jajko, 1 przeciśnięty ząbek czosnku, 1 bułka kajzerka (czerstwa), 2 łyżki bułki tartej(...)łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu. Dodatkowo: olej do smażenia, bułka tarta do panierowania. Czasami wystarczy dodać kilka dodatkowych składników do klasycznej potrawy, żeby uzyskać zupełnie nowe danie. Dzięki dodaniu jabłka i pory, dziś zaproponowane przeze mnie kotlety mielone uzyskują zupełnie nowy smak i niepowtarzalną soczystość. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste
Świat Domowej Kuchnicoś, co zasmakuje na pewno dużej części osób! Zapraszam ! Składniki: 1 filet z kurczaka jest przyprawa Kamis Kebab-Shoarma oliwa z oliwek sól pieprz Na surówkę: 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier Przygotowanie: Fileta umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Umieścić w misce, skropić oliwą, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą kebab-shoarma. Odstawiamy na kilka(...)godzin do lodówki, by filet się zamarynował. Na rozgrzaną oliwę/olej wkładamy fileta i smażymy z każdej strony. Marchew i jabłko myjemy, obieramy. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, a marchew na drobnych. Dodajemy majonez, sól, pieprz i cukier do smaku i mieszamy dokładnie. Usmażonego fileta podajemy z frytkami (ja akurat dałam upieczone mrożone frytki) oraz z surówką
Gotuj z MąkąSkładniki 200 g pulpy pomidorowej 1 duże jabłko 1 gruszka 2, 5l bulionu (woda, kurze skrzydełka, marchew, cebula, seler, pietruszka, szczypior) sól, pieprz oregano suszone tymianek suszony szczypta imbiru 2 – 3 łyżeczki kwaśnej śmietany Wykonanie Ugotować bulion, odcedzić z warzyw i skrzydełek. Do gotowego bulionu dodać pulpę pomidorową, kawałki obranego jabłka i gruszki. Gotować na wolnym ogniu(...)owoce zmiękną. Dodać śmietanę, przyprawy, sól i pieprz. Podawać z zieleniną. Smacznego! Artykuł Krem z pomidorów, jabłek i gruszek pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaFajnie zachowany balans między lekko winnym jabłkowym nadzieniem, a słodką, maślaną kruszonką. Nie sposób się od nich oderwać ... 😊 No i ten zapach! Jako nadzienia możemy użyć nie tylko prażonych jabłek, jagód, malin czy innych owoców, ale i np. powideł czy nutelli (wersja dla fanów bardziej słodkich ciast). Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru(...)Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nienaciętą część nakładamy prażone jabłka (bądź smarujemy nutellą). Składamy do środka najpierw prawą, nienaciętą stronę, a na nią lewą - ponacinaną w paski. Wierzch posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około
Walijskie Pichceniepyszne. Składniki: 1 jajko 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia 3 jabłka Wszystkie składniki mieszamy razem. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do masy. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy same lub z cukrem pudrem. Zawsze szybko znikają z naszego stołu Artykuł Racuchy(...)jabłkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plszaleć w końcu to ostatni dzień w roku A jeśli na Waszym przyjęciu będą dzieci, taka sałatka to strzał w dziesiątkę! Sałatka owocowa z galaretkami Składniki: 2 średniej wielkości jabłka 4 banany 2 pomarańcze 3 mandarynki 5 kiwi mały kiść czerwonych winogron puszka brzoskwiń puszka ananasa sok z połowy cytryny 3 galaretki (czerwona, zielona i niebieska) Każdą galaretkę rozpuszczamy(...)jednej szklance (250 ml) gorącej wody, dobrze mieszamy, przelewamy do pojemnika i pozostawiamy do stężenia. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, wtedy będziemy mieli pewność, że zdążą dobrze stężeć. Jabłka i banany obieramy ze skórki. Jabłka kroimy w kostkę, a banany w plasterki. Zalewamy je sokiem z połowy cytryny i dokładnie mieszamy, aby sok dokładnie je pokrył. Obieramy pomarańcze
PatiGotujetakże dobra metoda wykorzystania ich nadmiaru. Dżem jabłkowy z dodatkiem płatków róży jest bardzo aromatyczny, lekko kwaskowy, gęsty i pyszny :) SKŁADNIKI: (na 4 słoiki po około 250g) 1kg jabłek 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego 40g płatków róży (około 2 szklanki(...)400g cukru szklanka soku jabłkowego WYKONANIE: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy cukier i płatki róży. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka się zeszklą a dżem zgęstnieje. Dodajemy kwasek cytrynowy do smaku. Łyżeczkę dżemu nakładamy na schłodzony talerzyk. Jeśli dżem się nie rozlewa jest już dobry. Przekładamy go do wyparzonych
Pyry na GazSKŁADNIKI: Garść truskawek Garść borówek 2 jabłka 1/2 ananasa 2 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE: Owoce myję. Truskawki, jabłka, ananasa obieram i kroję w kostkę. Do słoiczka przekładam na dno truskawki. Następnie kładę brzoskwinię. Kolejną warstwe zajmują jabłka. Następnie kładę ananasa. Na sam koniec kładę borówki. Odstawiam do lodówki na min 30 min przed podaniem, owoce puszczą sok. Sałatka
Gotowanie PatkiWitajcie Kochani! Dziś zapraszam na soczysty makowiec japoński. Jest to ciasto makowe, pieczone bez spodu, przypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość. Składniki na makowiec japoński: forma 28x40(...)suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze pokojowej 700 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek 9 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-2,5 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, pokruszone płatki migdałów, pokrojone figi, morele itp.) Mak wsypujemy do garnka, zalewamy
Rozpustne gotowanieposmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24×28) BISZKOPT : * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl WARSTWA JABŁKOWA: * jabłka – 1,5 kg * cukier – 0,5 szkl * galaretka cytrynowa – 1 op KREM BUDYNIOWY: * mleko – 3/4 l * cukier waniliowy – 1 łyżka * mąka ziemniaczana(...)cukrem waniliowym. Wlewamy mieszaninę z mąki i żółtek, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na gładki krem, dodajemy łyżka po łyżce wystudzonego budyniu. WARSTWA JABŁKOWA: Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, przesmażamy kilka minut. Do gorącej masy dodajemy galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy słodką herbatą, układamy warstwę jabłek, chłodzimy ok. 20 minut, zalewamy kremem budyniowym
Ostra na Słodkoprzepyszne racuchy z jabłkami i wiórkami kokosowymi. Polecam! Składniki : * 2 jajka * 400g mąki pszennej * łyżeczka świeżych drożdży * 3 łyżki cukru trzcinowego * 150ml mleka *2 jabłka * 100g wiórek kokosowych * olej do smażenia * cukier puder Przygotowanie : Jajka rozetrzeć z cukrem. Dodać pokruszone drożdże i 150ml ciepłego mleka. Wymieszać z mąką. Jabłka pokroić
Magiczne Życie Martylądują na nich zapiekane jabłka z żurawiną moczoną w rumie. W środku orzechy oraz waniliowy serek. Szybko i pysznie. Bo proste jest pyszne. Składniki: /na 3 porcje/ 3 jabłka 100g żurawiny moczonej w rumie 1 serek waniliowy (ok.120g) garść orzechów włoskich Wykonanie: Jabłka dokładnie umyć. Przekroić u góry, tworząc z części z ogonkiem „przykrywkę”. Ostrożnie
Raj dla Podniebieniaelastyczne, misę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Gdy wyrośnie, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przepołowione śliwki układać ciasno przekrojoną częścią do góry. Jabłka pokroić w plasterki, układać między śliwkami. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika. Piec do „suchego patyczka” ok. 45-50min. Ciasto jest pyszne! /inspiracja(...)MojePasje/ Artykuł Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniamałej foremce. Jednak eksperymentując w wielkością ciasta,trzeba pamiętać o pomniejszeniu lub zwiększeniu składników. Bardzo wilgotny, smaczny, czekoladowy, szybki w przygotowaniu! Spróbujcie! Składniki: /na klasyczną keksówkę/ 4 jabłka, 1i1/2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczka(...)cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, garść rodzynek (wcześniej namoczonych w cydrze), 2 łyżki kremu cytrynowego Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, cynamon, sodę i kakao. Jabłka kroimy w kostkę. Z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, delikatnie, do całkowitego połączenia się piany z ciastem. teraz dodajemy kawałki jabłek i odsączone z cydru rodzynki. Mieszamy
Raj dla Podniebieniajako słodka, zimowa kolacja. Nadzienie powstało po rzucie oka na zawartość lodówki. Jabłko, ricotta i świeża żurawina. Pyszne połączenie! Składniki na 14 bułeczek: 50g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100g cukru pudru 80g masła 500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 2 jabłka 100g serka ricotta 100g świeżej żurawiny 1 jajko do posmarowania bułeczek Wykonanie: przygotować rozczyn(...)bułeczek. Odkrawać części i układać obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem. Piec w 180C przez 45-50 minut. Artykuł Bułeczki z jabłkiem, ricottą i żurawiną pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia