folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 2. Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny, cynamon i dokładnie wymieszać. 3. Jabłka obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w talarki, dodać starty imbir, brązowy cukier, przyprawę do szarlotki i dokładnie wymieszać. 4. Schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt(...)plastrów. Plastry rolady układać na spodzie formy (moja o średnicy 31 cm) wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Na całej powierzchni ciasta powciskać talarki z jabłek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut. Ciasto wystudzić i posypać na wierzchu cukrem pudrem
Szalona Kuchnia EwelinyKokosowy pudding z chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek jest dobrą przekąską na drugie śniadanie lub też pysznym deserem. KOKOSOWA CHIA z MUSEM z KARMELIZOWANYCH OWOCÓW Składniki: (2 małe porcje) 1,5 szkl mleka kokosowego 4 łyżeczki chia (szałwia hiszpańska) mus: 1 jabłko 1 gruszka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki brązowego cukru szczypta cynamonu(...)cytryny Przygotowanie: Nasiona chia moczymy w mleku kokosowym, aż napęcznieją . (najlepiej odstawić na noc) Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem w cytryny aby nie ciemniały. W rondlu rozgrzewamy brązowy cukier, a kiedy zacznie karmelizować dodajemy gruszki z jabłkami oraz odrobinę cynamonu. Dusimy, aż owoce zrobią się miękkie. 2 łyżeczki skarmelizowanych owoców odkładamy, resztę
Bon appetit mon amiepłatków owsianych 1 duże jabłko Bezglutenowe batony Przygotowanie. Jagody, morwę i owoce goji połączyć z puree jabłkowym. Moczyć całość przez godzinę. W misce wymieszać płatki owsiane, ksylitol, jabłko pokrojone w kostkę oraz puree jabłkowe z namoczonymi owocami jagód, goji i morwy. Masę przełożyć na małą, prostokątną blachę do pieczenia. Blachę warto wyłożyć papierem do pieczenia. Baton piec 50 minut(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, jeszcze ciepły baton pokroić na średniej wielkości prostokąty. Podawać wystudzone. Bezglutenowe batony Wskazówki. Puree jabłkowe przygotowałam w bardzo prosty sposób. Jabłka pokroiłam w kostkę, dodałam odrobinę wody i gotowałam na małym ogniu do momentu aż zmiękły. Całość zblendowałam. Batony sprawdzają się jako drugie śniadanie albo szybka przekąska. Warto trzymać
mecooksprzysmaki. Ajerkuchy, czyli racuchy z jabłkami. 😊 2 jajka łyżka cukru szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka szklanka mąki szczypta cynamonu łyżeczka sody oczyszczanej szczypta soli Oraz: 2 duże jabłka tłuszcz do smażenia cukier puder Mieszamy składniki na ciasto, aż powstanie gładka masa, odstawiamy na około 20 minut, aby sobie odpoczęło. Obrane jabłka kroimy w plastry, jeśli należą
Dieta moja pasjaszkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy(...)Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około 20 minut
Dziś Ja gotujeOrzeźwiający koktajl ze świeżych owoców: jabłek, kiwi, pomarańczy i jabłka, z mocnym akcentem selera naciowego i wyczuwalną miętową nutą to doskonały pomysł na dostarczenie naszym organizmom bomby witamin i świetna propozycja na przekąskę między posiłkami. Składniki: 150g selera naciowego 1 pomarańcz 1 jabłko 2 kiwi 8 listków mięty 200ml wody niegazowanej sok z 1/2 limonki 1 łyżka(...)miodu Wykonanie: 1. Kiwi i pomarańczę obrać ze skóry, pozbawić błon i pestek, a seler naciowy dokładnie umyć. Jabłko dokładnie umyć i pozbyć się gniazda nasiennego, a owoce pokroić na mniejsze części. 2. Owoce przełożyć do blendera kielichowego, dodać wodę, listki mięty i zmiksować do postaci koktajlu. Doprawić sokiem z limonki, miodem, całość dokładnie wymieszać. Koktajl podawać
Szalona Kuchnia Ewelinyczęści, schłodzić. 5-6 dużych jabłek, najlepiej kwaskowych obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lekko odcisnąć sok. Większy kawałek ciasta wyłożyć na blaszkę na nie starte jabłka. Na to piana : 5 białek 0,5 szklanki cukru 3-4 łyżki kisielu owocowego lub mąki ziemniaczanej Z białek ubić pianę dodając stopniowo cukier oraz kisiel. Pianę wyłożyć(...)jabłka na koniec zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec około 40 minut w 180st. 24x35cm Ja tym razem upiekłam w 2 małych tortownicach po 18cm ( czas pieczenia 25min
W garach u Gosidzieciach, co prawda tych małych, ale z życia wiem że i te większe się na nią połakomią... Przygotowałam ostatnio dla dzieciaków takie serowe kluseczki z dodatkiem startych jabłek. Nie miałam za bardzo pomysłu na drugie danie, stąd takie kombinowanie(...)się później okazało całkiem udane i smaczne. Składniki dla 3-4 osób: 350g białego sera 500g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 1 jajko 200g mąki pszennej + do podsypania 2 jabłka Szczypta soli Dodatkowo: Masło do omaszczenia Cukier kryształ drobny ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ser oraz ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko oraz odrobinę soli. Jabłka obieramy, usuwamy
Kuchnia w czekoladziejabłek. W połączeniu z pajdą chleba i kiszonym ogórkiem zyskuje miano prawdziwej narodowej przystawki Polaków. Składniki: 1kg słoniny bez skóry 3 cebule 1 cebula czerwona 350g kiełbasy 2 jabłka 4 łyżeczki majeranku 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Cebule drobno posiekać, kiełbasę pokroić w kostkę, obrać jabłko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, topić cały czas mieszając do uzyskania skwarek koloru słomianego. Następnie dodać cebule, kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jabłko. Smażyć wszystko jeszcze kilka minut. Całość dokładnie wymieszać a następnie doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Po lekkim wystudzeniu przelać do słoiczków
Szalona Kuchnia Ewelinydodatkiem ogórków kiszonych, zobacz do obiadu pyszną i wyrazistą w smaku surówkę z pora . Zapraszam dziś na surówkę z pora, taką domową, prostą i smaczną. Składniki: 1 por 2 jabłka 3 spore łyżki(...)majonezu łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie: łyżeczka cukru pudru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Pora myję, białą część i trochę zielonej przekrawam wzdłuż i siekam w drobne talarki. Obrane jabłka trę na tarce o dużych oczkach. W misce łączę jabłka z porem, przyprawiam i dodaję majonez, mieszam, podaję schłodzoną
Zasmakuj Kuchniowoce miechunki, szarlotka dzięki tym owocom ma fajny lekko kwaskowy smak. Składniki: Ciasto kruche: 300 gram mąki pszennej 150 gram masła 150 gram cukru 2 żółtka Masa jabłkowa: 4 jabłka 50 gram miechunki suszonej Helio 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Dodatkowo: Tortownica 22 cm. Masło do wysmarowania formy Bułka(...)masło połączyło się z pozostałymi składnikami. Zagniatamy lekko ciast tak żeby powstała kruszonka, 1/3 część odsypujemy do miseczki, pozostałe ciasto zagniatamy, zawijamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, w rondlu roztapiamy masło, dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i dusimy do momentu aż zmiękną, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy cynamon, mąkę ziemniaczaną
Bajeczna KuchniaRobię je bardzo często, są smaczne i tanie. Składniki: Mąka pszenna 25 dag Jajka 2 szt. Masło stopione 2 łyżki Piwo jasne ½ szklanki Szczypta soli Jabłka ½ kg Tłuszcz do smażenia Cukier puder(...)posypki Wykonanie: Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, wbić jajka, wlać piwo i stopione masło. Zarobić ciasto i odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. W między czasie obrać jabłka, oczyścić z nasion i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zanurzać jabłka w cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchniagram, cukier 1 szklanka, jajka 6 sztuk, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki 2 etap: mąka pszenna 1 kg, sól - szczypta, olejek waniliowy 1 łyżeczka, jabłka 6 sztuk kruszonka: masło miękkie 150 gram, cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram, olej rzepakowy smakowy kokos 4 łyżki, orzechy włoskie 100 gram 1 etap: do dużej miski(...)waniliowy i drewnianą łyżką wszystkie składniki mieszać do połączenia, ciasto ma mieć nie za gęstą konsystencję blacha 40x30 cm z papierem do pieczenia, do blachy wyłożyć ciasto, powkładać plastry jabłek bez skórki, odstawić na 30 minut do pojemnika wsypać składniki na kruszonkę w tym orzechy droniej pokruszone, olek smakowy kokos i zrobić mikserem spiralami kruszonkę kruszonkę rozsypać na jabłkach
W Mojej Kuchni Lubięsmaku dla równowagi. Zapraszam dziś na surówkę z marchewki, taką domową, znaną i lubianą, do obiadu. Składniki: 600 g marchewki – wychodzi 5 nieco większych sztuk 2 większe jabłka 1 por – biała część 4 łyżki majonezu, jogurtu naturalnego lub śmietany 18% sól, pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie: szczypta cukru pudru do smaku Przygotowanie: Marchew(...)jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Pora przekrawam wzdłuż na dwie części, kroję na drobne talarki. Mieszam w misce z resztą składników, doprawiam do smaku, schładzam w lodówce
Zasmakuj Kuchniłyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 3 jabłka 1 szklanka orzechów włoskich 100g rodzynek 1. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 10 minut, po czym odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. 2. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę(...)piernika mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość. Wtedy małym strumieniem wlewamy olej, nadal miksując. Wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy jabłka, orzechy i rodzinki, ponownie krótko mieszamy. 3. Ciasto przekładamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut
Szefowa kuchni