jabłka - 25490 przepisów (strona:422/1700)

Jabłka pod razową kruszonką z płatkami owsianymi 102

jest nieco zdrowsze, bo do przygotowania kruszonki użyłam płatków owsianych i mąki razowej. Dodałam też miód i cynamon, dzięki czemu zapach w domu był obłędny! Składniki: 5-6 jabłek Kruszonka: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki razowej 1/2 szklanki brązowego cukru płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki płynnego miodu 200 g miękkiego masła(...)Składniki kruszonki wsypać do miski i zagnieść. Gdyby suchych składników było za dużo, można pod koniec dodać zimnej wody. Kruszonkę odstawić do lodówki a 1/2-1 godziny, by nieco stwardniała. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przełożyć na dużą blachę. Na jabłka rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Zapiekać do zrumienienia w 180oC. Deser równie dobrze smakuje na zimno

Czerwień i błękit
Miodowe Placuszki Z Jabłkami I Orzechami 119

placuszków: 150 g mąki pszennej 150 ml mleka 2 jajka kl M (oddzielnie białka i żółtka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki miodu 2 średniej wielkości jabłka około 2 łyżki posiekanych niezbyt drobno orzechów (np. włoskich, laskowych) kilka kropli esencji waniliowej cukier puder do posypania placków olej rzepakowy do smażenia np. Olej Wielkopolski 1. Białka ubijamy(...)miksujemy. 2. Teraz dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczeni oraz połowę mleka i mieszamy, po chwili dodajemy resztę mąki z mlekiem, esencję waniliową, miód i orzechy. Mieszamy. 3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do ciasta na sam koniec. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki na rumiano z obydwóch stron. Gotowe obsypujemy cukrem pudrem i podajemy

Gotowanie...to proste !
SZYBKA ROLADA Z JABŁKAMI 136

łyżki wody proszek do pieczenia (na czubek łyżki) NADZIENIE: 4 większe jabłka najlepiej szara reneta łyżka cukru cynamon WYKONANIE: Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (spód). Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Równo wykładamy na blachę. Posypujemy cukrem i cynamonem. Ubijamy białka na sztywną pianę, dosypujemy po łyżce cukru i dobrze miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku oraz(...)powoli wlewamy wodę. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na jabłka i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut.  Dużą ściereczkę wykładamy na stół i posypujemy cukrem pudrem. Biszkopt po wyciągnięciu obkrawamy i delikatnie przekładamy nasze ciasto

Pani na deser
Kruche ciasto orzechowe z jabłkami 150

szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 jajko 240 g masła 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 5 jabłek 1 łyżka cukru 1 garść siekanych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: 1. Składniki na kruche ciasto łączymy, zagniatamy. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez(...)godzinę. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, cynamonem i orzechami. 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta wykładamy na spód, dziurkujemy w kilku miejscach widelcem, nakładamy farsz, z reszty ciasta lepimy łatkami wierzch. Można też ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać wierzch i lekko docisnąć. 4. Pieczemy w 180 st.C przez 50-60 minut - do ładnego

Kuchnia domowa Ani
OBŁĘDNE MUFFINY Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I KRUSZONKĄ 202

muffinki 😊 Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. mleka Dodatkowo: 2 jabłka przesmażone z cukrem na odrobinie masła + szczypta cynamonu lub mus jabłkowy + szczypta cynamonu. Kruszonka - przepis  tutaj Wykonanie: W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę(...)miski z suchymi, i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 1/2 wysokości), na to łyżeczkę przesmażonych jabłek. Całość posypujemy obficie kruszonką. Kruszonkę możemy jeszcze uświetnić pokruszonymi płatkami migdałów

Walijskie Pichcenie
Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką 207

zachwyci każdego, także tych najmłodszych. Pychotka Składniki: 5 jajek 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  8 jabłek 2 zielone galaretki 2 czerwone galaretki 2 szklanki śmietany 30% paczka okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier, dalej ubijając(...)wymieszane mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 20-30 min. w temp. 180 st. C. Przestudzić i przekroić na dwie równe części. Jabłka pokroić w kostkę i 5 minut smażyć dodając zielone galaretki (żeby się rozpuściły). Jak jabłka przestygną i zaczną tężeć wylać to na biszkopt. Na to poukładać biszkopty. Czerwone

Cukiernia Pychotki
PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI ) 351

PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI  ( SIOSTRY ANASTAZJI ) Nie ukrywam, że bardzo długo zbierałam się do wypróbowania jakiegokolwiek przepisu siostry Anastazji. Jej książki kucharskie i przepisy można wszędzie dostać. Słyszałam, że jej przepisy są bardzo dobre, więc nadszedł czas bym i ja to oceniła.  Na pierwszy rzut wybrałam skomplikowane i pracochłonne ciasto. Rzuciłam się od razu(...)oryginalnie wg, przepisu, u mnie piekłam około 40 minut. z termoobiegiem ). , aż ser zarumieni się na złoto i lekko popęka, boki odejdą od formy.  MASA JABŁKOWA jabłka 1 kg.  galaretka cytrynowa 1 op.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić na patelni i smażyć do miękkości. Dodać sypką galaretkę, wymieszać

Kuchnia Paulettes
Dżem z jasnych winogron z jabłkami 142

winogron dla kochających domowe przetwory Składniki: 300g jabłek 300g puree z winogron jasnych (otrzymane z wykonania soku ) pół łyżeczki cynamonu 60g cukru/ksylitolu/ 1,5 łyżeczki agaru/pektyny Wykonanie tradycyjne: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i blendujemy, przekładamy do garnka.  Dodajemy do tego puree z jasnych winogron (otrzymane jako pozostałość po soku). Dodajemy cukier/ksylitol, cynamon i agar/pektynę. Gotujemy(...)czas. Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na ok. 15-20 minut. Wykonanie w Thermomixie: Puree z jasnych winogron (otrzymane jako pozostałość po soku) i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych) umieszczamy w naczyniu miksującym. Miksujemy 7s/obr. 6. Dodajemy cukier/ksylitol, cynamon i agar/pektynę. Gotujemy 10 min., 100 stopni, obr. 2. Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy

Mania Wypiekania
Blender kielichowy IN Amica i jesienne koktajle owocowo-warzywne 154

Jabłko i gruszkę przekroić, usunąć gniazda nasienne i ogonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie przekroić, usunąć pestkę i również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko przełożyć do blendera. Dolać wody, dodać słonecznik, cynamon i kurkumę. Całość zmiksować do odpowiedniej gładkości. Gdyby napój był zbyt gęsty, wtedy można dolać więcej wody i ponownie chwilę miksować. Koktajl różowy: 2 jabłka 1 brzoskwinia(...)średni burak 250 ml mleka migdałowego szczypta ostrej papryki Buraka umyć i obrać ze skóry. Owoce umyć. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, z brzoskwini usunąć pestkę. Wszystko pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Zmiksować z mlekiem migdałowym i ostrą papryką. Gdyby koktajl był zbyt gęsty, wtedy dolać więcej mleka lub uzupełnić wodą i ponownie krótko zmiksować. Blender

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym 99

płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 2 jajka 40 g roztopionego oleju kokosowego (+ odrobina do posmarowania foremek) łyżeczka bułki tartej do wysypania foremek nadzienie: 2 kwaśne jabłka (lub słodkie jeśli wolicie) 3 łyżki puree z dynii łyżka wody łyżka miodu z cynamonem dodatkowo: 2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki nerkowców Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W malakserze rozdrabniamy(...)czym wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką foremki na tartaletki, wykładamy powstałym ciastem. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. W tym czasie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je […] Artykuł Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Bezglutenowa szarlotka na kaszy jaglanej 141

ugotowaniu studzimy i mieszamy; - jaja wybijamy do miski, dodajemy cukier, sodę oczyszczoną i miksujemy dodając powoli ugotowaną i ostudzona kaszę i wciąż miksując; - zmiksowaną masę odstawiamy na bok; - jabłka obieramy, kroimy w małe kawałki i dodajemy cukier z wanilią oraz cynamon - mieszamy; - blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką kukurydzianą, a następnie dodajemy 2/3 gotowej masy  kasz - na masę(...)wsypujemy pokrojone jabłka z cynamonem, a pozostałą 1/3 masy z kasz dodajemy na wierz ciasta - najlepiej rozsmarowywać masę na wierzchu łyżką, gdyż powinna wyjść kleista i lepka; - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 55-70 minut - co jakiś czas sprawdzamy czy ciasto za bardzo się nie zarumieniło. SMACZNEGO

MintTaste
szarlotka z pianką 158

foliowego i schładzamy w zamrażalniku. składniki na masę jabłkową: 2000 g jabłek (u mnie szara reneta) 40 g cukru (mniej lub więcej, do smaku, w zależności od słodkości jabłek) 1-2 łyżeczki cynamonu (lub do smaku) wykonanie : Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Połowę ścieramy na tarce o grubych oczkach a pozostałą część kroimy w średniej wielkości kostkę

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowa szarlotka 121

mąki ryżowej 3 łyżki skrobi z tapioki 3 łyżki mąki kokosowej 5 łyżek oleju kokosowego szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka miodu 150 ml zimnej wody + 5 jabłek + łyżeczka cynamonu Mąk ryżową, kukurydzianą, kokosową oraz skrobię przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz miód. Następnie dodaj olej kokosowy i wyrabiaj ciasto. Zagniatając dolewaj stopniowo wody(...)wyłóż go do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównaj, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Spód piecz ok. 10 minut. W tym czasie obierz jabłka, pokrój je na plastry, przełóź do miski i obsyp cynamonem. Na podpieczony spód ciasta wyłóż jabłka i posyp je pozostałą częścią ciasta (możesz rozkruszyć lub zetrzeć na tarce

365 dni dookoła kuchni
3 SKŁADNIKOWY SOK 96

Dziś zapraszam na3 składnikowy sok owocowo-warzywny. SKŁADNIKI NA 250 ML: 2 marchewki 2 jabłka 3 łodygi selera naciowego     PRZYGOTOWANIE:  Marchewkę myję dokładnie.  Jabłka myję kroję na połówki. Łodygi selera naciowego dokładnie myję. Do sokowirówki wkładam marchew, jabłka i selera. Przeciskam przez sokowirówkę. Piję od razu lub wkładam do lodówki i pije tego

Gotowanie Patki
Dżem z owoców jarzębiny. 126

Następnie wsyp zamrożoną jarzębinę do rondla ( nie musisz jej rozmrażać ), podlej wodą. Rondel postaw na ogniu i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na ćwiartki, wsyp do gotującej się jarzębiny. Brzoskwinie opłucz, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki i wrzuć do rondla(...)jarzębiną i jabłkami. Smaż do momentu, aż owoce zmiękną , zaczną się rozpadać. Pod koniec dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gorący dżem przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-8 minut.  S łoiki z dżemem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż

Przepisy i porady kulinarne