startej skórki z pomarańczy i soku, ale galaretki powodują fajną konsystencję. Szybki, łatwy i bardzo smaczny przepis- zachęcam:) Dżem dyniowo-jabłkowy 1 kg dyni (oczyszczonej) 1-1,5 kg jabłek (używam renety) 0,5 kg cukru 2 galaretki pomarańczowe albo truskawkowe(...)Dynię pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na mały ogień często mieszając. Gdy puści sok dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Smażyć około 30 minut, aż jabłka i dynia się rozpadną, w razie konieczności zmiksować blenderem na gładko. Pogotować jeszcze około 10 minut. Na minutę przed końcem dodać sypkie galaretki i dokładnie wymieszać. Gorący dżem przełożyć
Pieguskowa Kuchnianaszej rodzinie może dlatego, że jadamy je dość rzadko i zazwyczaj z jakiejś uroczystej okazji. Uwielbiam kaczkę pieczoną w całości w podobnej musztardowo-ziołowej marynacie i kaczkę tradycyjnie faszerowaną jabłkami oraz kaczkę duszoną z suszonymi grzybami . Dzisiaj polecam pieczone(...)kacze udka. Bardzo pasuje mi do nich marynata, która skradła moje serce, na bazie aromatycznego czosnku, majeranku i musztardy francuskiej. Polecam! PIECZONE KACZE UDKA kacze udka 3-4 kwaśne jabłka świeży rozmaryn MARYNATA 1/4 szkl oliwy 3 łyżki musztardy francuskiej 6 ząbków czosnku 3 łyżki suszonego majeranku 3 łyżeczki soli Z oliwy, musztardy, roztartych ząbków czosnku, majeranku i soli
Pieguskowa Kuchniawcześniej, przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Bardzo polecam! Składniki na 4 spore porcje: ok 500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków 1 cebula (dałam młodą białą) 1 - 2 jabłka, najlepiej lekko kwaskowate 2 - 3 łyżki oleju ( dałam kujawski z czosnkiem) 1 łyżka octu winnego (u mnie jabłkowy) sól do smaku cukier(...)smaku - pominęłam pieprz najlepiej świeżo zmielony ( dałam kolendrowy) garść koperku - opcjonalnie Przygotowanie Buraki upiec w piekarniku ( np tak jak w tym przepisie) lub ugotować. Ostudzić, obrać. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół usunąć gniazda nasienne. Przy pomocy robota lub ręcznej tarki o grubych oczkach, zetrzeć jabłka i buraczki. Włożyć do miski. Dodać
Stare GaryWYMIARY BLASZKI : 26cmx26cm SKŁADNIKI: 400g mąki 250g masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 całe jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg jabłek cynamon WYKONANIE: Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy(...)blaszki, druga natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min. Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody i odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut. I ciasto
Dziś Ja gotujemasła cukier puder do smaku Z mleka i budyni ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem i przestudzonym budyniem. Podzielić na 2 części. MASA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 zielone galaretki Jabłka obrać zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć z cukrem po czym dodać suchą galaretkę i jeszcze chwile smażyć. BIAŁA MASA(...)kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Podane składniki usmażyć na złoty kolor. DODATKI 1 paczka biszkoptów 2 galaretki rozpuszczone w 2 szkl wody. WYKONANIE BISZKOPT-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ-JABŁKA-PÓŁ MASY BUDYNIOWEJ -BISZKOPTY-GALARETKA-MASA BIAŁA- KOKOS
Dziś Ja gotujePomysł na drugie śniadanie - owocowe smoothie przygotowane na bazie świeżego szpinaku, brzoskwiń i jabłka. Bardzo smaczne połączenie smaków. Do koktajlu nie dodałam ani grama cukru, ponieważ udało(...)się kupić bardzo soczyste i słodkie brzoskwinie. Składniki na 2 porcje: 2 garście świeżego szpinaku 2 duże, miękkie brzoskwinie 1 zielone jabłko 1/2 szklanki wody odrobina soku z cytryny Owoce i szpinak umyć. Z jabłka usunąć gniazda nasienne (bez obierania skórki!), a z brzoskwiń usunąć pestki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera przełożyć jabłko, brzoskwinie
UgotowaćTeż kochacie racuchy tak jak ja?💓😍 Tym razem mam dla Was trochę bogatszą wersję bo podstawowa składa się tylko z jaj, mąki i jabłek. Dodatki które dodałam sprawiają że placki są bardziej sycące i zawierają białko, dzięki czemu są pełnowartościowe i można je spożywać na dietach 😉 Składniki: (mi wyszło 30 szt.) -2 jaja -szklanka mąki (u mnie jaglana(...)niedługo przeczytacie na blogu, bo ruszam z serią ciekawostek żywieniowych☝😎 Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. 2. Twaróg miksujemy z jogurtem, dodajemy mąkę i jaja. 3. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z soku. Dodać do masy razem z cynamonem ,dokładnie wszystko wymieszać i smażyć placuszki Wartość odżywcza: 1 500 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzumące, a białka wstawiamy do lodówki. Margarynę lub masło siekamy na mniejsze kostki. Jak najszybciej wyrabiamy ciasto. Wkładamy do woreczka i do lodówki na 1 godzinę lub dłużej. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i na talarki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy, aby puściły sok. Tortownicę o średnicy 28 cm lub blachę o podobnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia(...)się podpiekło. W tym czasie przygotowujemy piankę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier ciągle miksując. Na koniec dodajemy również kisiel. Na podpieczonym blacie układamy jabłka z malinami i przykrywamy kisielową pianką. Na wierzch ścieramy pozostawioną część ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu studzimy i wedle uznania posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia od dwojgakroimy w kostkę. Przekładamy do niedużego garnka i zalewamy 1/3 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu około 5 minut aż jabłko nieco zmięknie. Dodajemy płatki owsiane, mleko oraz cynamon. Gotujemy do uzyskania kleistej konsystencji. Nie gotujmy zbyt długo bo jabłka nieapetycznie się rozpadną. Serwujemy na ciepło z łyżką jogurtu naturalnego lub greckiego i świeżymi owocami., posypane nasionami chia
Pyry na Gazktoś nie ma pomysłu na surówkęna dzisiejszy obiad. My uwielbiamy kapustę pekińską, ale żeby nie było jak zawsze, tym razem dodałam odrobinę jabłka. Smak zależy od tego jakie jabłko mamy w domu - jak będzie słodkie surówka będzie słodziutka, jednak gdy jabłko będzie kwaskowate będzie intensywna. Składniki: kapusta pekińska marchew jabłko sól i pieprz oliwa Przygotowanie: kapustę siekamy marchew(...)jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach warzywa solimy i pieprzmy i dodajemy odrobinę oliwy dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę aby się mogły połączyć smaki Smacznego
Gotowanie z pasjązdrowia a w dodatku poprawi także nastrój. Wystarczy tylko spojrzeć na ten piękny czerwony kolor! :) Botwinka z marchewką, jabłkiem i pomarańczą Drukuj Porcje: 350ml Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1 cała łodyga botwinki wraz z buraczkiem 1 pomarańcza 4 marchewki 2 jabłka Przygotowanie 1 Wszystkie składniki myję bardzo dokładnie. 2 Buraczki odcinam od liści. 3 Buraczki, marchew i pomarańcze(...)obieram i kroję na mniejsze kawałki. 4 Jabłka kroję na mniejsze kawałki wraz ze skórką. 5 Liście botwinki kroję w paski. 6 Wszystkie składniki wyciskam w wyciskarce. 7 Smacznego
Book of spellsjabłek, ananasa, granatu), woda, nasiona chia 6,2%, naturalny wyciąg z kwiatów hibiskusa. Smak: Bardzo owocowy zapach jakby z nutką kwiatową. W smaku najbardziej czułyśmy sok z jabłek dopiero w drugiej kolejności do głosu dochodził ananas i granat. Całość naturalnie owocowo słodka. Bardzo apetyczna mieszanka z ciekawym chrupiącym elementem w postaci chia bardzo przypominająca nam nasze domowe mieszanki(...)kolejne plusy. Nawet sezamowa goryczka się tutaj pojawiła! Wspaniały dobór składników i to stworzone w Śremie czyli blisko naszego rodzinnego domu <3 _________________________________________________ Jabłkowy Ocet Skład: ekologiczne jabłka Wiemy, że wiele osób bardzo ceni sobie ocet jabłkowy a szczególnie osoby odchudzające się. My niestety wszelkich octów pić nie możemy ale czasem zdarza się nam użyć go do jakieś
Candy Pandaswraz z dodatkiem startego jabłka, rodzynek i orzechów. Idealna dla wegan jak i osób, które starają się jeść zdrowo. Dodatkowo do owsianki nie dodałam ani grama cukru, ponieważ jabłko oraz rodzynki są słodkie i lekko ją osłodzą :) Składniki na 1 porcje: niepełna 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (50 g) 1 i 1/4 szklanki wody 1 małe jabłko garść rodzynek(...)garść orzechów włoskich cynamon Do garnuszka wsypać płatki i zalać je wodą. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie jabłko umyć, ewentualnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do gotujących się płatków dodać jabłko, rodzynki, lekko posiekane orzechy oraz wsypać cynamon. Całość wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki i od razu podawać
Ugotowaćchcecie jeść byle czego, ten przepis będzie dla Was idealny! Placuszki owsiane to zdrowe i smaczne śniadanie, które doda Wam energii na rozpoczęcie dnia. Placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem Czas całkowity 15 minut/y Wielkość porcji 2 Składniki 60g płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 jajko 1 miarka odżywki białkowej (opcjonalnie, zamienne na 1 łyżkę mąki pszennej) 1 małe(...)połączenia się składników. Następnie wsypujemy odżywkę (lub mąkę) i ponownie mieszamy. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do masy razem z cynamonem i wszystko mieszamy. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju. 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/placuszki-owsiane-jablkami-cynamonem/ Artykuł Placuszki owsiane z jabłkami i cynamonem pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchnijabłka, obrane i pokrojone w niewielką kostkę * 3 jajka 3 łyżki cukru szczypta soli tłuszcz do smażenia dodatkowo: cukier puder, dżem lub sezonowe owoce do podania * jeżeli jabłka, po pokrojeniu, zaczynają ciemnieć, to skropcie je niewielką ilością soku z cytryny. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oddzielam żółtka od białek. Krok 2. Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier(...)szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram. Dodaję jabłka pokrojone w kostkę - mieszam. Krok 3. Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor. Racuszki podaję posypane cukrem pudrem, z dżemem lub sezonowymi owocami. W wersji wytrawnej podajemy gęstą śmietanę
Moja Książka Kucharska