cukru pudru -5 - 6 łyżek śmietany lub kefiru -1 paczka proszku spulchniającego ( 2 łyżeczki ) -2 dag margaryny do wysmarowana formy Nadzienie z jabłek: -1 kg kwaskowych jabłek -cynamon lub skórka pomarańczowa -wanilia Mąkę przesiać, włożyć tłuszcz, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek, wbić jaja(...)dwie części. Jedną część wywałkować w formie prostokąta na grubość 1 cm. Drugą połowę ułożyć w formie ( u mnie 34 cm x 24 cm ), nakłuć i podpiec. Jabłka umyć, obrać, poszatkować, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem. Masę jabłkową wyłożyć równo na placku, przykryć resztą wywałkowanego ciasta, brzegi dokładnie wypełnić ciastem, nakłuć w wielu miejscach. Upiec
Kulinarne przemysleniaPrzeglądając wczoraj swoje stare zapiski odkopałam przepis na pyszne babeczki pełne jabłek z kruszonką. To przepis bardzo prosty a babeczki zawsze się udają. Są wilgotne w środku, puszyste, aromatyczne. Koniecznie wypróbujcie :) Do babeczek wykorzystałam śliczne papierowe foremki, które otrzymałam od Papilart . Składniki na babeczki: * 2 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru pudru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, w drugiej wymieszać mikserem składniki płynne. Do płynnej masy dodawać po łyżce sypkich składników, nie przestając ciasta mieszać mikserem na wolnych obrotach. Jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wylewać do nich ciasta do 2/3 ich wysokości. Kruszonka
Zrób to smacznieSkładniki: 2 szklanki mąki żytniej (może być orkiszowa, owsiana) 4 jajka 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5-6 miękkich jabłek cynamon 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki ksylitolu garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Jajka, olej i miód wymieszać trzepaczką. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia i wymieszać. Ciasto wylać do foremki wysmarowaną olejem kokosowym lub do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cynamonem i ksylitolem. Na koniec wierzch posypujemy płatkami owsianymi i orzechami. Pieczemy w 180 stopni C i pieczemy ok. 40-45 minut. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąDieta ach to ty :) Gdzie się podziały desery ?? Otóż są dietetyczne zdrowe i efektowne. Sezon na pieczone jabłka trwa cały rok.Kilka produktów i ma my mega pyszny deser jabłka pieczone z płatkami orkiszowymi o smaku orzechowo maślanym. Składniki 2 jabłka 1/3 szkl płatków orkiszowych 1/4 szkl otrębów jaglanych 1/4 szkl otrębów żytnich 1/4 szkl orzechów włoskich
Kulinarne pyszności Molkigłównych, a dokładniej do pieczonego indyka. Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta 2 jabłka 350 g gotowanych kasztanów 1 garść suszonej żurawiny 2 cebule (u mnie czerwone) 250 ml czerwonego wytrawnego wina 50 ml octu balsamicznego ciemnego 15 g cukru 2 łyżki miodu(...)cukru, podsmażyć, a następnie dodać do niej wcześniej poszatkowaną kapustę, podlać winem i octem balsamicznym. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Po tym czasie dodać kasztany, jabłka wraz z żurawiną, resztą przypraw i pod przykryciem ponownie dusić przez kolejnych 40 minut. Na koniec można dodać z 2 łyżki miodu dla wyrównania smaków. Jeżeli ktoś nie lubi
Wino Francja Kuchniaoraz jajko. Gdy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przełóżcie do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na godzinę. Czekając na ciasto obierzcie i pokrójcie w dosyć drobna kostkę jabłka. Wymieszajcie z cukrem i cynamonem. Odstawcie. Wyrośnięte ciasto podzielcie (dla wygody) na dwie części. Z każdą z nich postąpicie tak samo: rozwałkujcie ciasto na prostokąt (ok 30x40 cm). Posmarujcie(...)piekarnika na 5 minut. Po 5 minutach zmniejszcie temperaturę do 180 st i dopieczcie około 20-25 minut. Zimne drożdżówki możecie delikatnie polukrować. sugerowałam się przepisem z książki " o jabłkach
OliveandThymeSkładniki 250 g masła 1 szkl drobnego cukru do wypieków 3 jaja 1 łyżka rumu 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 soczyste jabłka 1-2 łyżki brązowego cukru cynamon do posypania(...)cytryny Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie w plastry, skropcie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Teraz zabieramy sie za ciasto: mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło utrzyjcie
OliveandThymepachnące szarlotką, o tak! ...moje dziecię ukradło całą miskę i zabrało do pokoju.... a ja tylko zdążyłam spróbować...... takie dobre ! Na słodką przekąskę idealne. Składniki: 3-4 sztuki twardych jabłek 3 żółtka 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny ½ szklanki tortowej mąki 100 ml mleka ½ łyżeczki mielonego cynamonu Cukier puder do posypania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Jabłka(...)wsypujemy mąkę, oraz cynamon i miksujemy na jednolite ciasto, ma mieć konsystencję gęstej śmietany, na sam koniec dodajemy ubite białka, mieszamy tylko do połączenia. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, jabłka maczamy w cieście i smażymy na złocisto. Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową, na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osączyć z tłuszczu, oprószamy pudrem, podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego
Wanilia i Kardamonminut. Suszone śliwki namaczany w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, ok. 30 minut. Suszone grzyby i śliwki odsączamy, kroimy na grubsze kawałki. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kiszoną drobno kroimy. Białą kapustę szatkujemy i sparzamy we wrzącej wodzie, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę(...)łyżkach masła. Do cebuli dodajemy o ba rodzaje kapusty. Całość zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości ok. 10 minut. Do kapusty dodajemy starte jabłka , mięso pokrojone w kostkę, grzyby wraz z wodą po ich namoczeniu oraz suszone śliwki. Dolewamy czerwone wino. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy zioła: listki laurowe
La grande e la piccola cuocamakowy: 8 białek, 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki octu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 100 ml wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: ½ litra mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Dodatkowo: Mieszanka płatków kukurydzianych(...)pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki. Owoce przekładam do garnka. Wlewam wodę. Jabłka prażę na małym ogniu do momentu aż się rozpadną. Do musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęstniejącą masę wykładam na jedno z ciast makowych. Przykrywam drugim ciastem
Tradycyjna kuchnia Kasipudru 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka masa: 1,5 l mleka 4 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru kryształu ponadto: 1,5 kg miękkich jabłek Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i pokrojoną w kostkę margarynę. Posiekać nożem. Dodać żółtka. Śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać(...)kroimy w plastry. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy. Blaszkę o wym. 24x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy jedną część ciasta, następnie układamy plasterki jabłka, wylewamy budyń i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C przez 50-55 minut. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 250 ml/z winogron, szara reneta 4 sztuki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, cukier puder - ile potrzeba jabłka szara reneta obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałeczki, dodać dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi wsypać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wszystko wymieszać, mąka ziemniaczana wciągnie(...)cały sok z jabłek i dżemu ciasto francuskie rozwinąć i położyć z papierem na blaszkę do pieczenia, na środek po długości wyłożyć nadzienie zostawiając szersze brzegi ciasta ciasto ponacinać w paski i nałożyć na jabłka, pędzelkiem maczanym w wodzie posmarować ciasto piekarnik elektryczny nastawiony na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut na ciemnozłoty
W Mojej Kuchni Lubiętaki Wam posmakuje z warzywami.Jabłka, marchewka, cebula i aromatyczne zioła, myy pyszotka. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 średniej wielkości kurczak mój był akurat swojski 2 duże słodko kwaśne jabłka 4 marchewki 2 małe czerwone cebule 2 ząbki czosnku sól, pieprz lub domowa vegeta 1 łyżka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy 1 łyżka czerwonej papryki może być ostra(...)troszkę mniej. Kurczaka polewamy oliwą i odstawiamy na kilka minut. Następnie przekładamy do głębszego rondla tak aby Wam się wszystko zmieściło. Obsmażamy kurczaka z obydwu stron i zmniejszamy ogień. Jabłka, marchew, cebulę obieramy, myjemy i kroimy : jabłka w ósemeczki, cebulę w piórka, marchewkę w grubsze plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do kurczaka i oprószamy solą. Podlewamy około 1/2 szklanki
Sama słodycz i szczypta chilimasło – 5 dag jajka – 4 szt jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką. Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać
Camilla w kuchni