jabłka - 25490 przepisów (strona:421/1700)

Ciasto zagniatane z jabłkami. 118

jabłkami. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 małą śmietana 18% Dodatkowo: 4-5 jabłek cukier puder do posypania Wykonanie: Najpierw wymieszać mąkę z cukrem, dodać margarynę i zrobić kruszonkę. Odłożyć trochę do posypania ciasta. Ja odłożyłam nie całą szklankę. Następnie dodać proszek, żółtka, śmietanę(...)zagnieść ciasto. Trzeba będzie jeszcze podsypywać mąką, bo ciasto może się kleić. Gotowe ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć. Na wierzch posypać kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia około 50-55 minut. To zależy

Agusiowe smakołyki
Gęsie piersi z antonówkami 110

moździerzu, połączyłem z imbirem startym na tarce i jabłkami pokrojonymi w ósemki ( bez gniazd nasiennych ). Tłuszcz gęsi pokroiłem w kostkę. Piersi natarłem solą i pieprzem, obłożyłem tłuszczem i jabłkami. Wstawiłem w zamkniętym szczelnie pojemniku na noc do lodówki. Tak zamarynowaną pierś ponacinałem, krótko przesmażyłem na patelni, odwrócone skórą do spodu. Wytopionym tłuszczem w niewielkiej ilości wylałem żeliwną wazę(...)wyłożyłem następnie jabłka, na nich położyłem zamarynowane piersi gęsie. Piekłem, pod przykryciem ok. 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C ( od czasu do czasu polewałem powstałym sosem ). Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywkę, aby skórka się spiekła

R'n'G Kitchen
Smoothie jabłkowo-cynamonowe 128

przy okazji wzmocnicie układ odpornościowy. U mnie bezapelacyjnie wskakuje na listę jesienno-zimowych kulinarnych przyjemności. Jeżeli podobnie jak ja jesteście fanami miksowania, koniecznie spróbujcie. Składniki (2 porcje): 3 jabłka 1 duży, dobrze dojrzały banan 1/2 – 1 szklanka (125 – 250 ml) wody lub mleka roślinnego 1 łyżka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie) 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu(...)Przygotowanie: 1) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałaki i wrzucić do kielicha blendera. 2) Dodać obranego, pokrojonego na mniejsze kawałki banana, pół szklanki wody/mleka roślinnego, cynamon oraz kardamon. 3) Wszystkie składniki zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. W razie potrzeby dodać resztę wody/mleka roślinnego. 4) Jeżeli smoothie jest za mało słodkie, dodać łyżkę miodu

Fitsweet.me
Ciasto z musem jabłkowym i kremem śmietanowo-budyniowym 488

proszek, delikatnie mieszając, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Wystudzony biszkopt lekko zwilżamy wodą.   Jabłka ubieramy, kroimy na ćwiartki i rozgotowujemy, następnie blendujemy na mus. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzącej wody, gdy będzie już wystudzona dodajemy do musu jabłkowego mieszamy, ewentualnie(...)dosładzamy cukrem (to zależy jak słodkie były jabłka). Mus wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.   Ugotowany budyń ubijamy mikserem, aby się "rozbił". Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do budyniu dodajemy jeszcze ciepłą żelatynę i ubijamy, następnie budyń dodajemy porcjami do kremówki i też ubijamy. Czynność tą musimy przeprowadzić dosyć

Jadło i czytadło
Pudding ryżowy z cynamonowym jabłuszkiem i mandarynkami 146

krążków suszonego jabłka bez skórki z cynamonem Amkez Przygotowanie: W garnuszku gotujemy płatki ryżowe z mlekiem i pokrojonymi w ćwiartki lub drobniej 3-4 krążkami suszonych jabłek z cynamonem. Warto całość przemieszać raz lub dwa. Przekładamy do miseczki. Na wierzch układamy pozostałe krążki suszonych jabłek i obraną mandarynkę. Całość delikatnie polewamy słodkim cynamonowym syropem. S macznego

Słodkie okruszki
Jabłka pod razową kruszonką z płatkami owsianymi 116

jest nieco zdrowsze, bo do przygotowania kruszonki użyłam płatków owsianych i mąki razowej. Dodałam też miód i cynamon, dzięki czemu zapach w domu był obłędny! Składniki: 5-6 jabłek Kruszonka: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki razowej 1/2 szklanki brązowego cukru płaska łyżeczka cynamonu 4 łyżki płynnego miodu 200 g miękkiego masła(...)Składniki kruszonki wsypać do miski i zagnieść. Gdyby suchych składników było za dużo, można pod koniec dodać zimnej wody. Kruszonkę odstawić do lodówki a 1/2-1 godziny, by nieco stwardniała. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przełożyć na dużą blachę. Na jabłka rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Zapiekać do zrumienienia w 180oC. Deser równie dobrze smakuje na zimno

Czerwień i błękit
Miodowe Placuszki Z Jabłkami I Orzechami 123

placuszków: 150 g mąki pszennej 150 ml mleka 2 jajka kl M (oddzielnie białka i żółtka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki miodu 2 średniej wielkości jabłka około 2 łyżki posiekanych niezbyt drobno orzechów (np. włoskich, laskowych) kilka kropli esencji waniliowej cukier puder do posypania placków olej rzepakowy do smażenia np. Olej Wielkopolski 1. Białka ubijamy(...)miksujemy. 2. Teraz dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczeni oraz połowę mleka i mieszamy, po chwili dodajemy resztę mąki z mlekiem, esencję waniliową, miód i orzechy. Mieszamy. 3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy je do ciasta na sam koniec. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki na rumiano z obydwóch stron. Gotowe obsypujemy cukrem pudrem i podajemy

Gotowanie...to proste !
SZYBKA ROLADA Z JABŁKAMI 142

łyżki wody proszek do pieczenia (na czubek łyżki) NADZIENIE: 4 większe jabłka najlepiej szara reneta łyżka cukru cynamon WYKONANIE: Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia (spód). Jabłka obieramy, kroimy w plasterki. Równo wykładamy na blachę. Posypujemy cukrem i cynamonem. Ubijamy białka na sztywną pianę, dosypujemy po łyżce cukru i dobrze miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku oraz(...)powoli wlewamy wodę. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na jabłka i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 150 st. C termoobieg lub 170 st. C ustawienie góra dół ok. 15-20 minut.  Dużą ściereczkę wykładamy na stół i posypujemy cukrem pudrem. Biszkopt po wyciągnięciu obkrawamy i delikatnie przekładamy nasze ciasto

Pani na deser
Kruche ciasto orzechowe z jabłkami 153

szklanki mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 jajko 240 g masła 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 5 jabłek 1 łyżka cukru 1 garść siekanych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: 1. Składniki na kruche ciasto łączymy, zagniatamy. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce przez(...)godzinę. 2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem, cynamonem i orzechami. 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, 2/3 ciasta wykładamy na spód, dziurkujemy w kilku miejscach widelcem, nakładamy farsz, z reszty ciasta lepimy łatkami wierzch. Można też ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej, posypać wierzch i lekko docisnąć. 4. Pieczemy w 180 st.C przez 50-60 minut - do ładnego

Kuchnia domowa Ani
OBŁĘDNE MUFFINY Z JABŁKAMI, CYNAMONEM I KRUSZONKĄ 210

muffinki 😊 Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. mleka Dodatkowo: 2 jabłka przesmażone z cukrem na odrobinie masła + szczypta cynamonu lub mus jabłkowy + szczypta cynamonu. Kruszonka - przepis  tutaj Wykonanie: W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąkę(...)miski z suchymi, i mieszamy całość dokładnie łyżką (nie mikserem). Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do 1/2 wysokości), na to łyżeczkę przesmażonych jabłek. Całość posypujemy obficie kruszonką. Kruszonkę możemy jeszcze uświetnić pokruszonymi płatkami migdałów

Walijskie Pichcenie
Ciasto z jabłkami i śmietanową pianką 214

zachwyci każdego, także tych najmłodszych. Pychotka Składniki: 5 jajek 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  8 jabłek 2 zielone galaretki 2 czerwone galaretki 2 szklanki śmietany 30% paczka okrągłych biszkoptów Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier, dalej ubijając(...)wymieszane mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec ok. 20-30 min. w temp. 180 st. C. Przestudzić i przekroić na dwie równe części. Jabłka pokroić w kostkę i 5 minut smażyć dodając zielone galaretki (żeby się rozpuściły). Jak jabłka przestygną i zaczną tężeć wylać to na biszkopt. Na to poukładać biszkopty. Czerwone

Cukiernia Pychotki
PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI ) 356

PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI  ( SIOSTRY ANASTAZJI ) Nie ukrywam, że bardzo długo zbierałam się do wypróbowania jakiegokolwiek przepisu siostry Anastazji. Jej książki kucharskie i przepisy można wszędzie dostać. Słyszałam, że jej przepisy są bardzo dobre, więc nadszedł czas bym i ja to oceniła.  Na pierwszy rzut wybrałam skomplikowane i pracochłonne ciasto. Rzuciłam się od razu(...)oryginalnie wg, przepisu, u mnie piekłam około 40 minut. z termoobiegiem ). , aż ser zarumieni się na złoto i lekko popęka, boki odejdą od formy.  MASA JABŁKOWA jabłka 1 kg.  galaretka cytrynowa 1 op.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić na patelni i smażyć do miękkości. Dodać sypką galaretkę, wymieszać

Kuchnia Paulettes
Dżem z jasnych winogron z jabłkami 146

winogron dla kochających domowe przetwory Składniki: 300g jabłek 300g puree z winogron jasnych (otrzymane z wykonania soku ) pół łyżeczki cynamonu 60g cukru/ksylitolu/ 1,5 łyżeczki agaru/pektyny Wykonanie tradycyjne: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i blendujemy, przekładamy do garnka.  Dodajemy do tego puree z jasnych winogron (otrzymane jako pozostałość po soku). Dodajemy cukier/ksylitol, cynamon i agar/pektynę. Gotujemy(...)czas. Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na ok. 15-20 minut. Wykonanie w Thermomixie: Puree z jasnych winogron (otrzymane jako pozostałość po soku) i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych) umieszczamy w naczyniu miksującym. Miksujemy 7s/obr. 6. Dodajemy cukier/ksylitol, cynamon i agar/pektynę. Gotujemy 10 min., 100 stopni, obr. 2. Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy

Mania Wypiekania
Blender kielichowy IN Amica i jesienne koktajle owocowo-warzywne 159

Jabłko i gruszkę przekroić, usunąć gniazda nasienne i ogonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie przekroić, usunąć pestkę i również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko przełożyć do blendera. Dolać wody, dodać słonecznik, cynamon i kurkumę. Całość zmiksować do odpowiedniej gładkości. Gdyby napój był zbyt gęsty, wtedy można dolać więcej wody i ponownie chwilę miksować. Koktajl różowy: 2 jabłka 1 brzoskwinia(...)średni burak 250 ml mleka migdałowego szczypta ostrej papryki Buraka umyć i obrać ze skóry. Owoce umyć. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, z brzoskwini usunąć pestkę. Wszystko pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Zmiksować z mlekiem migdałowym i ostrą papryką. Gdyby koktajl był zbyt gęsty, wtedy dolać więcej mleka lub uzupełnić wodą i ponownie krótko zmiksować. Blender

Codzienna kuchnia niecodzienna